ДКЕВР: Без откази за слънчевите покриви

Становището на регулатора дойде след осеммесечно забавяне

Според изискванията на Закона за енергията от възобновяеми източници покривните инсталации трябва да се присъединяват приоритетно
Според изискванията на Закона за енергията от възобновяеми източници покривните инсталации трябва да се присъединяват приоритетно    ©  STAFF
Според изискванията на Закона за енергията от възобновяеми източници покривните инсталации трябва да се присъединяват приоритетно
Според изискванията на Закона за енергията от възобновяеми източници покривните инсталации трябва да се присъединяват приоритетно    ©  STAFF

Електроразпределителните дружества вече няма да могат да отказват присъединяване на малките фотоволтаични централи до 30 и 200 киловата по покриви и фасади. Това беше основната пречка пред малките соларни проекти, която вече отпада. Това става ясно от становище на ДКЕВР, което беше публикувано на сайта на комисията вчера. По този начин регулаторът потвърди едно от изискванията в Закона за енергията от възобновяеми източници, според което покривните инсталации трябва да се присъединяват приоритетно. Това се отнася и за водните централи и централите на биомаса до 1.5 мегавата, както и за инсталациите, които няма да се възползват от задължително изкупуване на преференциална тарифа.

Вратичка

Въпреки разпоредбите на закона от средата на миналата година присъединяването на покривните инсталации беше блокирано от допълнителна спънка. Тя дойде със забраната, която НЕК наложи за присъединяване на ВЕИ централи до края на 2016 г. заради липсата на капацитет на мрежата. Въпреки че това ограничение не включваше покривните инсталации, от ЕВН, която захранва с електроенергия Югоизточна България, поискаха изрично становище от ДКЕВР дали могат да присъединяват и покривните обекти. Това беше и претекстът, с който в последните осем месеца компанията отказваше такива проекти. Конкретен пример, за който "Капитал Daily" вече писа, е за клиент на ЕВН с проект за покривна инсталация от 29.5 киловатпика, който, вместо да бъде присъединен, получава писмо за отказ.

От Българската фотоволтаична асоциация потвърдиха, че подобни откази е имало също и от страна на останалите две разпределителни дружества в страната – ЧЕЗ и "Енерго-про". Най-масови откази обаче е имало при ЕВН, на чиято територия има и най-много присъединени слънчеви мощности. От самата компания преди седмица потвърдиха за "Капитал Daily", че чакат становището на ДКЕВР за това дали да присъединяват покривните инсталации. "Регулаторът трябваше да си свърши работата много по-рано, тъй като тези случаи на отказ започнаха още в средата на миналата година. Ние се надяваме, че при продължаващо неспазване на закона ще бъдат наложени санкции", коментира председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов.

Забавяне

Становището на ДКЕВР обаче не е достатъчно, за да може инсталирането на покривните централи да бъде напълно отпушено. За целта преди месец премиерът Бойко Борисов и министърът на енергетиката  обещаха да бъдат направени промени в една от наредбите към Закона за енергетиката, която също спъва реализирането на тези проекти. Срокът, който тогава беше поставен, бе 15 февруари, което означава до края на тази седмица. Впоследствие в министерството на енергетиката беше сформирана работна група, в която обаче не бяха поканени представители на ВЕИ секторът. Въпросната група трябваше да направи предложения за промени в наредбата, които след това да бъдат приети от ДКЕВР. Такива обаче все още няма публикувани за обществено обсъждане на страницата на регулатора, каквато е практиката в комисията. Дано обаче въпреки забавянето промените все пак бъдат изготвени, за да може действително проектите за малки покривни инсталации в България да започнат да се случват.

Нови правила

Освен при покривните ВЕИ инсталации в сектора на електроенергията се готвят и други промени, които ще засегнат всички производители на електроенергия и големите потребители. Те се съдържат в проекта за правила с търговия с електрическа енергия, който предвижда създаването на така наречените балансиращи групи. Това са обединения на производители и потребители с цел те взаимно да покриват своя недостиг или излишък на енергия, с което да намалят разходите си за балансираща енергия. Според представители на електроенергиийния сектор обаче в проекта има много неясноти, които могат да затруднят функционирането на пазара. Така например не е ясно как един производител или потребител може да смени балансиращата си група. Освен това с правилата ВЕИ производителите се задължават да прогнозират производството си, което според техни представители е невъзможно.

Правилата за търговия не дават яснота и за това, как ще функционират доставчиците от последна инстанция, които трябва да захранват с електроенергия потребителите, ползващи средно напрежение, което обхваща целия среден бизнес в страната.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


18 коментара
 • 1
  the8 avatar :-|
  The 8

  Нацвъкаха се хиляди панели из плодородни земеделски земи (допреди няколко годинки), приеха се лобистки закони и се дадоха апетитни цени на изкупуване на ел. енергията от панелите. После токът що поскъпва пак?! Еми ето И заради това! Сега след като имаше спънки пред народеца с малките проекти, нещата се отпушват ама още не съвсем. От друга страна гледам разни цифри от порядъка на "до 200 киловата" и не ми се ще да им ги плаща НЕК по скъпите цени.... Някак си не е нормално! Нормално е обаче задължително да изкупува ел.енергията, която собственикът на панелите има в излишък, тъй като същият собственик нЕма де да я "складира", а що като я е произвел да не възвърне малко от инвестицийката, справедливо е, но точно заради това няма така да се случат нещата - все пак сме в България!

 • 2
  geordgeo avatar :-|
  geordgeo

  Това би трябвало да е стъпка в правилната посока, сега остана да поживеем и ще видим дали това е така...

 • 3
  tihob avatar :-|
  Otchuzden

  @geordgeo... Да бе правилна посока! Ще добавим още 200-300 милиона годишно за разните "зелени крадци". Нова дупка в играта. В момента благодарение на тях всички сипваме по 800 млн. годишно допълнително. Накрая ще трябва да минем на свещи!

 • 4
  traveler1 avatar :-|
  traveler1

  Не ми става, ясно защо инсталации до 2-3квт, просто не се свързват към електрическата мрежа през инвертор към сградната мрежа и преди електромера на консуматора. Така човек сам ще си ползва енергията която е произвел и когато няма собствена консумация ще връща в мрежата това което му е в повече, електромера ще я отчете като обратна енергия и накрая на месеца просто ще му извадят върнатата енергия от изразходената. Няма преференции, няма суми ДДС-та, и прочие чантаджийски глупости. Така работи системата в целия свят, и не мога да разбера, защо нещо, което е просто, при нас винаги се прави да е сложно? Това убива всякое желание за развитие и просперитет в България.

 • 5
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#4] от "traveler1":

  [quote#4:"traveler1"]защо инсталации до 2-3квт, просто не се свързват към електрическата мрежа през инвертор към сградната мрежа и преди електромера на консуматора. Така човек сам ще си ползва енергията която е произвел[/quote]

  Доколкото знам, това е елемент на т. нар. "интелигентни мрежи" (smart grids), което (май) изисква сериозни инвестиции в преработката на цялата разпределителна мрежа. Ако някой е наясно да ни "светне" по въпроса. Също така си мисля че точно това за което говориш функционира в Калифорния. Някой живеещ там да каже кое-как.

 • 6
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Няколко неща:
  1. Очевидно идеята енергията да се "произвежда" там където се потребява е възможно най-смисленото нещо в тази област.
  2. Покривните инсталации, поне на теория би трябвало да снижават и нагряването на покрива, и оттам - нуждата от охлаждане.
  3. Соларното електричество все още е скъпо макар да пада непрекъснато. Но нашите бедни хора и сега протестират, въпреки че цената на ел. енергия в БГ е НАЙ-НИСКАТА В ЕС.
  4. Енергийната мафия определено не е на "далавера" от демократизация на сектора - много малки производители с "евтин вход" в играта и ще ритат до последно. Р. Овч.? И не само :-(
  5. От стратегически интерес е БГ да диверсифицира колкото се може източниците си на енергия и соларите са добра първа стъпка. Малките перки също чакат, тъпо е че в БГ още никой не говори за тях, а на места са много популярни - перки с "размах" до няколко метра (около 500-1000W), пак се монтират в двора или на покрива.
  6. Еко-ефекта не е за подценяване. А потреблението би нараснало драстично ако минем на електро-транспорт. А вече го правим с метро и тролеи. Отделно колите, които чукат на вратата. Дистрибуторски коли, социални патронажи, куриери и други постоянно обикалящи само в града. То е въпрос на няколко години и смислени преференции от страна на държавата и общините. А и проекта в Брезник ...

 • 7
  gost22 avatar :-P
  gost22

  До коментар [#4] от "traveler1":
  Така е, но не точно. По обяд, всички солари ще връщат енергия в мрежата, но няма кой да ползва голямото количество, а вечер, всички ще искат да ползват, ама няма слънце за соларите. Това прави балансирането на системата още по-трудно и скъпо. Точно там идват многотарифните електромери... Ама това в страните с пазарни методи. Тук ще има комисии, чиновници и нови наредби вместо лесната, справедлива и автомагична регулация "търсене-предлагане-цена".
  От друга страна, който държи властта около енергото и парното, може да прави гражданите послушни (с обещания за намаляване на сметките), а и да намаже от "естествения монопол"... което не е за изпускане — къде консултация за язовир, къде договори за изкупуване на енергия, къде терени и поръчки за АЕЦ, къде помощ по договори за горещ картоф (опс резерв)...

 • 8
  geordgeo avatar :-|
  geordgeo


  До коментар [#7] от "gost22":

  Цитат:
  "Така е, но не точно. По обяд, всички солари ще връщат енергия в мрежата, но няма кой да ползва голямото количество, а вечер, всички ще искат да ползват, ама няма слънце за соларите. Това прави балансирането на системата още по-трудно и скъпо."

  Е хубаво де, така е, ама след като в Калифорния системата работи, защо да не сработи и в други държави? Явно не става, защото някой има интерес от това, а не толкова техническите проблеми да са пречка...

 • 9
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'

  Добре ще е да побързат да тръгнат присъединяванията. Повече от половин година се мотаят на ниво "идеи" и "съгласуване", а нищо "черно на бяло"... Поне е един проект да имаха на сайта, да имаше някакви наченки за обществено обсъждане.
  Реалистично е да се очаква развитие на покривните и фасадните инсталации, но прекалено много пречки са поставили. И не само това, ами и бавно ги разчистват, а това е против инвестициите. Ако все пак някой ден нещата се подредят, и аз бих се наредил сред "зелените" инвеститори.

 • 10
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#7] от "gost22":

  [quote#7:"gost22"]По обяд, всички солари ще връщат енергия в мрежата, но няма кой да ползва голямото количество, а вечер, всички ще искат да ползват, ама няма слънце за соларите. [/quote]

  По обяд климатиците работят на 6, всички са на работа и с изключение на пазача на кварталния паркинг, всички останали потребяват. Няма как да сравниш един електрожен или някаква поточна линия, даже и обикновена шевна машина, работещи цял ден, с два телевизора и една микровълнова вечер за 3 часа. А ако си имал предвид човека сам да си потрябва собствения ток (за което няма пречка) - мисля че загърбихме идеята чухче (самозадоволяване и самодостатъчност). Идеята е да плащаш разликата, а не да потребяваш само когато ТВОЯТ ток не ти стига. Просто накрая на месеца плащаш потребено мунис дадено и готово.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход