Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Жизненият стандарт на пенсионерите ще падне с една трета, но проблемите на пенсионната система ще останат, показва актюерската рогноза на Националният осигурителен институт.

Пенсионна пропаст

Реформите до момента ще имат само временен ефект, но пенсиите ще падат, а системата ще е на дефицит

Стефан Антонов
14689 прочитания

Жизненият стандарт на пенсионерите ще падне с една трета, но проблемите на пенсионната система ще останат, показва актюерската рогноза на Националният осигурителен институт.

© Цветелина Ангелова


Ако не бъде променен пенсионният модел, през следващите 50 години възрастните хора ще продължат да взимат ниски пенсии, които ще продължат да се изплащат предимно от данъци и да зависят от волята на управляващите. Това е картината, която чертае актюиерски доклад на Националния осигурителен институт за състоянието на държавната пенсионна система за периода 2012- 2060 г. 

Данните показват още, че мерките на правителството за стабилизиране на системата ще доведат до подобрение на баланса на фондовете на държавното обществено осигуряване (ДОО) в краткосрочен план. В дългосрочен обаче увеличението на пенсионната възраст няма да е достатъчно, за да се премахнат негативните ефекти от застаряването на населението.

Все по-ниски пенсии

Очакванията са пенсиите да стават все по-ниски в сравнение с размера на средната работна заплата. В момента например средната пенсия, която изплаща държавата, е около 45% от средния осигурителен доход (който към края на октомври е 614 лв.).

Съотношението между размера на пенсията и осигурителния доход обаче при равни други условия ще продължи да се влошава, като през 2037 г. то ще падне до 34%. Изчисленията са направени при допускане, че следващите правителства продължат да увеличават възнагражденията за старост само с темпа на инфлацията. Другото условие е да се запази предвидената промяна в пенсионната формула. От 2017 г. процентът за всяка година осигурителен стаж ще бъде 1.2, вместо 1.1 допреди това.

По сметки на НОИ, хората пенсионирани след тази дата, ще получават средно с 9% по-високи пенсии спрямо българите, получаващи пенсии преди 2016 година. Това намерение на управляващите обаче вече бе определено като противоконституционно от опозицията, което означава, че един от факторите за облекчаване на пенсионната система може и да не сработи, ако следващото правителство, или Конституционният съд го отменят.

Същевременно след 2035 година заради застаряването на населението и по-малкият брой раблотещи българиразходите на пенсионната система ще се увеличат до 8.5% от брутния продукт на България.Така, ако хората искат да получават адекватни пенсии (които да са равни на поне 70% от дохода, който са взимали преди да излязат от пазара на труда - бел. ред.), ще трябва да разчитат на допълнителните и доброволните пенсионни фондове от втория и третия стълб, посочват от НОИ.

Ще издържи ли системата

Въпреки ниските пенсии, държавата ще трябва да отделя все по-голям ресурс, за да може да ги изплаща, а пенсионната система е обречена на хронични дефицити. Към края на 2012 г. разходите за пенсии за трудова дейност представляват около9% от БВП, а разходите за социални помощи и обезщетения - около 0.4% от БВП. 

Според разчетите на НОИ предприетите до момента мерки за реформиране на системата ще отслабят натиска върху нея в следващите 22 години. Така към 2035 година  разходите за пенсии ще са 6.7% от БВП. Това ще е следствие на реформи като увеличаване на пенсионната възраст, индексиране на пенсиите само с темпа на инфлацията и премахване на ранното пенсиониране за някои групи работещи. В резултат очакванията са за намаляващ брой нови пенсионери.

След 2030 година обаче ще започне да влияе нова тенденция - демографията на населението ще се влоши: днешните поколения в трудоспособна възраст ще се пенсионират и ще живеят по-дълго, а ниската раждаемост ще свие пазара на труда. Накратко - тези, които черпят от пенсионната система ще са значително повече от тези, които внасят в нея. 

Дори и когато разчетите на НОИ показват значително подобрение на показателите на пенсионната система обаче, тя ще продължава да е на дефицит. Просто той ще е по-малък (виж графиката). А това означава, че издръжката на възрастните хора преследващите 50 години ще продължи да се субсидира и от данъци. Такъв впрочем е и сега действащият модел, като според НСИ в момента субсидиите от правителството покриват 53.6% от разходите за пенсии, а в следващите 50 години при запазване на сегашното равнище на осигуровки, държавата ще покрива със субсидии между 43 и 54% от разходите за пенсии.

Според НОИ, за да се покрие дефицитът на осигурителната система, осигуровките трябва да са около 35% от доходите на работещите. Това ще означава, че държавата ще изземва двойно повече, за да изплаща все по-ниските пенсии.

Демографски срив

Една от основните причини за влошаващите се показатели на пенсионната система, е влошаващата се демография на населението. Ако днес човек живее средно 18 години след като навърши 63-годишна възраст, през 2060 г. на жените ще им остават още 25 години живот, а на мъжете 22 години. Т.е. в бъдеще пенсионерите ще получават възнаграждения за старост от държавата все по-дълго. Така дори и броят им да е по-малък, натискът върху системата ще се запази.

В същата посока ще влияят и проблеми като ниската раждаемост и емиграцията на хора в активна трудоспособна възраст. Според НОИ, за да може населението да нараства устойчиво, е нужно всяка жена да ражда поне по 2.1 бебета. А по последни данни този "коефициент на фертилност" е паднал до 1.51% през 2011 година.

Отражението върху пазара на труда ще се изразява в това, че днес петима работещи плащат пенсията на четирима пенсионери (100 работещи на 78 пенсии), а през 2060 година всеки работещ ще трябва да издържа един възрастен човек.

Допълнителен натиск върху системата ще продължат да оказват и плащанията за инвалидни пенсии, въпреки мерките за тяхното ограничаване. Броят на хората, които получават такива плащания според НОИ ще се увеличава - от 366.7 хил. през 2011 г. до 450.7 хил. през 2030 г. Според експертите основните причини за ръста ще са са по-късното придобиване право на пенсия и увеличената заболеваемост с напредването на възрастта на пенсиониране.


85 коментара
 • 1
  ajsaider avatar :-|
  ajsaider

  "...Ако днес човек живее средно 18 години след като навърши 63-годишна възраст, през 2060 г. на жените ще им остават още 25 години живот, а на мъжете 22 години.."
  -----------------------------------
  "Капитал" абе това вие верно ли бе!?? .. или някакъв хумор ...??!

 • 2
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Да, и за това трябва да се подготвим... :(

 • 3
  birdman avatar :-|
  birdman

  Ако в следващите 10г. не минем на лични вноски БЕЗ държавни трансфери т.е. получаваш колко където си внесъл , то ни чакат сериозни минуси в бюджетите след 2017-2018г. и то сериозни дефицити , или МФ трябва да редуцира разходи за да покрива перото пенсии .

 • 4
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Това обаче си мисля, че подобни писания са нагла лъжа... Циганите след 15-20 години ще внасят всички соц. вноски, данъци и ДДС от откраднато... а спечеленото в Европа в българския бюджет. Те са отговори хора - ще се погрижат за пенсионираните българи.
  Ние им вярваме..!!
  И Българския хелзински комитет ООД може д аго потвърди..

 • 5
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  Когато Бисмарк въвежда пенсията в Германия в края на 19 век, поради тогавашната продължителност на живота, на пенсионера са му оставали едва няколко години живот да бъде издържан от държавата. Сега в Западна Европа (нарастващо и в България) става дума за доста по-сериозни 15 - 20 години със съпътстващите ги пенсии и разходи за здравеопазване! Така че, щем не щем, ще работим по дълго!
  Отделно, отчитайки съотношението работещи към пенсионери, тенденцията е, че всеки трябва да се замисли индивидуално за допълнителни спестявания, инвестиции и решения. Държавата няма да се справи сама. Да се замислим всички по-отрано! ;-)

 • 6
  smokingpipe avatar :-|
  smokingpipe

  " 6. Приложение № 6 „Биометрични таблици за смъртност и технически лихвен процент за изчисляване на техническите резерви”

  Това е едно от приложенията за определяне на задължителното съдържание на " актюиерски доклад " / в оригинала се пише с по-малко букви , но ще го прежвеем /.
  Изключително интересно и актуално четиво . Може да го напише всеки средно образован алкохолен инетелектуалец от селската кръчма ... Не знам кой може да го разбере .

  За такава чиновническа измет , пенсиите и по 100 лева , са никому ненужно излишество ... Горките бабчета и дедита . Селяндур ги мачка .

 • 7
  ostin22 avatar :-|
  ostin22

  :-) Няма страшно.. Просто ще увеличат възрастта за пенсиониране на 67 години към 2018-та и за двата пола; на 70 години и за двата пола към 2025-та и съответно на 73 години към 2032-ра. Проблемът решен!

 • 8
  nuzzo avatar :-|

  Няколко мерки, към управляващите, за спиране демографският и намалявне дифицита в НОИ:
  1.Ускоряване на имигрантската политика, чрез насърчаване, вкл. с оземляване и предоставяне на жилища, на етнически български общности от Молдова Украйна и Средна Азия. Там върви естествен процес на претопяване в местните руско украински общности.
  2. Увеличаване, възръстта за пенсиониране на военни, полицаи, пожарникари или вместо това, същите да почната да си плащат осигоровките.
  3. Но не и по важност - създаване на условия на младите, първо: повишаване качеството на образованието, чрез обръщането му към реалната икономика и планиране на студентите, според нуждите на икономиката. Второ: Предоставяне данъчни облекчения на работодатели, вземащи студенти на работа след завършването им.
  4. Насърчаване семействата да отглеждат 3 и повече деца, чрез финансови стимули и облекчения при закупуване жилища.( Разбира се създаване деца не за да изпразват соц.фондове, чрез помощи и детски, като при циганите, а стимулиране на онези семейства, които ще отглеждат, възпитават и ОБУЧАВАТ поне до средно образование децата си . в противен случай санкции и отпадане от системата за стимулиране.

  Това накратко

 • 9
  razlichen123 avatar :-|
  razlichen123

  До коментар [#5] от "pzashev":

  Аз нещо не съм съгласен с тебе! Не съм съгласен и с управляващите, тези и предишните, а сигурно и бъдещите! От къде накъде ще ми се вменява по дълъг трудов стаж? Да работя до 67-68 години или по-вече?Сиреч да умра на работното си място, докато ми дойде времето за пенсиониране! Аз искам темата на разговор да е за намаляване на възрастта за пенсиониране!
  Не съм съгласен други да ми определят, кога да се пенсионирам! Живота си е мой и аз ще си го определям, накъде да върви! Не може едни глупаци, като мене, да са с 45-50г. и по-вече години трудов стаж при пенсиониране, а други да са с о/НУЛА/ години трудов стаж, че и пенсиите ни да са еднакви, както е тръгнало с това безпаричие!
  Който е работил и се е осигурявал да взема пенсия, а другите мързели и маргинали да духат супата. На всички възрастта за пенсиониране да се изравни, без оглед на професии и привилегии!
  Тези с по-тежки условия на труд да бъдат компенсирани с по-големи заплати и отпуски по време на трудовият им стаж и всеки да си избира, къде и какво да работи! А ако нямаш прослужени години да вземаш процент от цялата полагаща ти се пенсия! Примерно и грубо, щот нямам в момента елка! 50 години стаж, необходим за пенсиониране, равен на 100%. Или една година се равнява на 2% от пенсията! Работил си 10 години. Значи вземаш 20% от полагащата ти се пенсия и толкоз, работил си 30 години, вземаш 60% от полагащата ти се пенсия и толкоз! И всеки сам да си решава, кога и как да се пенсионира!! На когото не му изнася, да е работил или работи по-вече!

 • 10
  2.5 avatar :-|
  2.5

  " Според НОИ, за да може населението да нараства устойчиво, е нужно всяка жена да ражда поне по 2.1 бебета. А по последни данни този "коефициент на фертилност" е паднал до 1.51% през 2011 година."

  Според някои изследвания, тази тенденция е необратима. Между другото в Европа почти навсякъде картинката е аналогиюна, като в някои страни е дори и по-зле. Ще се наложи да приемем горчивата истина, че вървим към изчезване. При тези условия не намирам здрав смисъл да плащам отчисления за пенсия, след като няма да ги ползвам. Най-малкото, защото докато някой вземе решение да промени модела(ето за това си струва да се проведе референдум, ама надали)ще плащаме с ясното съзнание, юе е залудо...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK