Упражнения по политика с фискалния резерв

Упражнения по политика с фискалния резерв

Опозицията обвини ГЕРБ, че харчи резерва за да запушва дупките в бюджета, вместо да прави реформи

Стефан Антонов
8306 прочитания

© Николай Николов


Колко точно е паднал фискалният резерв и носи ли това рискове? Насред политическото говорене в началото на изборната година експертният диалог често губи. Така, ако питате опозицията, той е на нива от 2003-2004 г. и е опасно нисък, докато управляващите биха ви уверили, че спадът е нормален за началото на годината и ще бъде наваксан в следващите месеци.

Колко е 

Все още няма официална информация за движението на фискалния резерв през тази година, като данните към 31 януари ще бъдат оповестени в края на месеца. Източник на "Капитал Daily" от Министерство на финансите съобщи, че след първия месец на годината резервът е бил около 4.1 млрд. лв.

Това е с 400 млн. лв. под заложения в бюджета праг от 4.5 млрд. лв., но той е така разписан, че тази наличност трябва да бъде изпълнена чак на 31 декември 2013 г., а междувременно може да бъде и по-нисък. Това се случваше на няколко пъти и през 2012 г. Ориентировъчна информация за фискалния резерв може да се получи и ежедневно от БНБ, която публикува депозита на правителството в нейни сметки. На 12 февруари той е бил 2.99 млрд. лв. Това е основната част от фискалния резерв, като освен нея в търговските банки се държат около половин милиарда лева за текущи разплащания на държавата. Спадът в първата половина на месеца обаче е нещо нормално и се дължи на държавните плащания за пенсии, като на петнадесето число постъпват приходите от ДДС и така се компенсират големите плащания от първите дни.

Малко ли е

Опозиционните партии, които традиционно ползват темата да критикуват фискалното управление на страната, и независими икономисти изразиха притеснение, че нивото на резерва е спаднало до равнища, сравними с 2003 и 2004 г.

От парламентарната група на БСП дори свикаха пресконференция по случая и обвиниха правителството за това, че е предпочело да харчи спестяванията в резерва и да тегли нови заеми, вместо да проведе реформи и да ограничи контрабандата и сивата икономика, където всяка година се губят приходи за повече от един милиард лева.

"Правителството безотговорно харчи резерва, за да запушва дупките в бюджета, които се създават от покровителстване на контрабандата. Вместо да създаде условия за една работеща икономика, която да генерира данъчни приходи, средствата от резерва финансират разходи за издръжка, които нито създават производство, нито се насочват за социални мерки", коментира депутатът и бивш премиер Сергей Станишев. Той допълни и че именно ниските наличности в резерва не позволяват в момента на правителството да плати субсидиите, чакани от земеделските производители.

Освен него думата взеха още Пламен Орешарски, който бе финансов министър, и Димчо Михалевски – бивш заместник-министър на регионалното развитие. Двамата изтъкнаха, че резервът покрива едва 45% от държавния дълг, докато преди кризата това равнище бе 84%.

Според Пламен Орешарски пък кабинетът на ГЕРБ е първият, който обръща тенденцията и вместо да увеличава резерва и да погасява дългове, тегли средства от него и трупа нови заеми. Димчо Михалевски пък упрекна управляващите за това, че са влошили фискалната позиция на държавата и сумата, с която резервът е паднал, и увеличението на държавния дълг са надхвърлили 6 млрд. лв.

Правителствата на тройната коалиция и на Симеон Сакскобургготски преди това обаче управляваха в условия на глобален икономически растеж, който в България протичаше дори с по-бързи темпове. Това увеличаваше данъчните приходи, а излишъците позволяваха на държавата да заделя спестявания във фискалния резерв, както и да прави операции по предплащане на външния дълг.

Самият финансов министър Симеон Дянков обясни пред агенция "Крос", че е напълно нормално, и всяка година става през януари, фискалният резерв да намалее. "Февруари също е сравнително тежък месец. И след това от март-април вече, като започнат да се събират годишните данъци, се връщат на много по-високи нива. Ние нямаме никакви притеснения от гледна точка на фискалния резерв." 

Макроикономистът от Центъра за либерални стратегии Георги Ганев посочи, че спадът на фискалния резерв е до същите равнища като през миналата година и поради тази причина не е нещо извънредно, но предупреди, че ако държавата не вземе мерки за свиване на бюджетния дефицит, рано или късно пазарите ще санкционират слабата дисциплина с високи лихви по държавния и частния дълг.

Важен ли е

Няма някакво златно правило колко трябва да е фискалният резерв. Наличието му носи известна финансова стабилност и частта от него, депозирана в БНБ, служи за покритие на валутния борд. Освен това той носи спокойствие, че има буфер при непредвидени разходи и от него могат временно да се направят някои плащания (като например субсидиите за земеделие), за които по-късно през годината се чака да бъдат покрити с евросредства.

Голяма част от сега наличните средства в него са целеви (като например около 2 млрд. лв. в Сребърния фонд, предвиден само за подпомагане на пенсионната система в бъдеще), така че размерът му под 4 млрд. лв. оставя финансовото министерство със сравнително малко ликвидни средства.

Същевременно обаче самоцелното поддържане на висок резерв от мъртви пари (БНБ ги инвестира в чуждестранни книжа при висока ликвидност и минимална доходност) води до пропуснати ползи, а ако той е финансиран от дълг - и до загуби.

Колко точно е паднал фискалният резерв и носи ли това рискове? Насред политическото говорене в началото на изборната година експертният диалог често губи. Така, ако питате опозицията, той е на нива от 2003-2004 г. и е опасно нисък, докато управляващите биха ви уверили, че спадът е нормален за началото на годината и ще бъде наваксан в следващите месеци.

Колко е 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


24 коментара
 • 1
  forumer avatar :-|
  forumer

  Не разбирам позицията на автора на статията. Обикновено той успява да се изразява ясно и да защити определена теза. В случая излиза, че говоренето на опозицията по толкова важна тема е безсмислено. А това не е така. Фискалният резерв и дългът са огледалото на умението да се управлява фиска. Да не забравяме и национализацията на парите за здравна реформа, които също са израз на фискално безсилие

 • 2
  apoloniy avatar :-|
  Apolon ot Tiana

  Запълване на място във вестника, а лампата трябва да свети оранжево.
  Дянков се изпусна преди 2 седмици, че разликата мецду финансова стабилност и банкрут на държавата е 1 млр.лева. За земеделците трябват 1, 100 млр., които ще бъдат възстановени най-рано през май от ЕК и то ако хората на Найденов и Дянков си свършат работата както трябва.

 • 3
  ivanko77 avatar :-|
  ivanko77

  С умиление гледам как картинката се повтаря от началото на 2009. Тогава ГЕРБ обвиняваше тройката, че крадат и правят замнеки(имахме същия скандал), че покровителстват контрабандата - сегашните обвинения, че подкрепя монополите - от преди няколко дни и, и, и ... А БСП обвиняваха ГЕРБ за антибългарска политика в ЕС, сега е същото, за предизвикването на стачките, пак, намекваха, че различни публични престъпления имат политически цели, сега пак(Баретата). Е, при това положение как може човек изобщо да вярва на едните или другите, явно ПР-ите и говорителите им са едни и същи, следователно не можем да очакваме и различни послания! Еднственото различно, е, че до колкото аз го виждам, все пак ГЕРБ е "Б" отбора - по не подготвен от към кадри, в някои случаи е добре, не са добре обиграни в кражбите.

 • 4
  ivanko77 avatar :-|
  ivanko77

  До коментар [#1] от "forumer":

  Трудно е да подкрепиш БСП, че са прави, що се отнася до резерва и дълга. Спомняте ли си доводите на Дянков за прехвърлянето на "Златния резерв" към него, че щял да го управлява по-добре и да се търси по-висока доходност, а както се вижда, то и с резерва, който му е поверен да управлява не успява да постигне по-добра доходност, напротив.

 • 5
  the_core avatar :-?
  The Core

  До коментар [#3] от "ivanko77":

  Само един факт пропускаш за "Тройната" - А именно, че бяха толкова успешни (в кражбите), че европейците им бяха "затворили кранчето" на 100%

 • 6
  bz avatar :-|
  bz

  Дежурното виене на СПИН-озните като е ли не знаят че се плащат всеки януари поредица от големи плащания.
  Но то повече не им и трябва за нивото на електората им.

 • 7
  gorbachov82 avatar :-|
  Горбачов

  До коментар [#6] от "bz":

  Я се върни един месец назад и си кажи какви ги приказваше за резерва тогава. Че и аз мога да ти изровя коментарите, либерастче такова

 • 8
  rmarkov avatar :-|
  R VMarkov

  Когато нито една политическа партия не разбира функционирането на паричната система, общественият диалог е напълно погрешен и няма нито едно полезно решение.

  Наблюдаваме как управляващи и опозиция спорят за размера на фискалния резерв, когато в същото време правилното решение дори не би позволило съществуването на валутен борд и съответно нужда от съобразяване с някакъв си резерв от чужда валута. Единствено необходимо съобразяване би било пълна заетост и равнището на инфлацията.

  В момента опашката размахва кучето, когато цялото ни внимание е обърнато към резерва, а не към хилядите безработни, работещите бедни и мизерстващите пенсионери. Това е някакъв черен кошмар. Събудете се.

  http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/01/blog-post_19.html

 • 9
  forumer avatar :-|
  forumer

  До коментар [#8] от "rmarkov":

  Това как точно го измисли? и как реши, че разбираш какво говориш???

 • 10
  mdaa avatar :-|
  mdaa

  Проблемът на така наречените журналисти е, че се плъзгат по повърхността.Тъкмо стигнат до същността на нещата и започват да говорят за международното положение ,или прелитащите наблизо астероиди.Колегата над мен намеква, че борда може да експлодира и нищо чудно при условията, които имаме. Гигантстка част от бюджета отива за погасяване на държавния дълг. Над 10%.А междуфирмена задлъжнялост - 170 милиарда лева, как ви звучи? Зле , нали?Икономиката .., икономиката! Там са осрани нещата! Вместо свободна конкуренция и равни възможности, се задушава всеки, който не прави шмени капели.Супербогаташи, (потомствено тъпи), висят на държавни поръчки а след това не плащат заплати. И тъй нататък и тъй нататък.. Колко искате да издържи такава система? Вечно ли? Ха, ха.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход