Упражнения по политика с фискалния резерв

Опозицията обвини ГЕРБ, че харчи резерва за да запушва дупките в бюджета, вместо да прави реформи

   ©  Николай Николов
   ©  Николай Николов

Колко точно е паднал фискалният резерв и носи ли това рискове? Насред политическото говорене в началото на изборната година експертният диалог често губи. Така, ако питате опозицията, той е на нива от 2003-2004 г. и е опасно нисък, докато управляващите биха ви уверили, че спадът е нормален за началото на годината и ще бъде наваксан в следващите месеци.

Колко е 


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


24 коментара
 • 1
  forumer avatar :-|
  forumer

  Не разбирам позицията на автора на статията. Обикновено той успява да се изразява ясно и да защити определена теза. В случая излиза, че говоренето на опозицията по толкова важна тема е безсмислено. А това не е така. Фискалният резерв и дългът са огледалото на умението да се управлява фиска. Да не забравяме и национализацията на парите за здравна реформа, които също са израз на фискално безсилие

 • 2
  apoloniy avatar :-|
  Apolon ot Tiana

  Запълване на място във вестника, а лампата трябва да свети оранжево.
  Дянков се изпусна преди 2 седмици, че разликата мецду финансова стабилност и банкрут на държавата е 1 млр.лева. За земеделците трябват 1, 100 млр., които ще бъдат възстановени най-рано през май от ЕК и то ако хората на Найденов и Дянков си свършат работата както трябва.

 • 3
  ivanko77 avatar :-|
  ivanko77

  С умиление гледам как картинката се повтаря от началото на 2009. Тогава ГЕРБ обвиняваше тройката, че крадат и правят замнеки(имахме същия скандал), че покровителстват контрабандата - сегашните обвинения, че подкрепя монополите - от преди няколко дни и, и, и ... А БСП обвиняваха ГЕРБ за антибългарска политика в ЕС, сега е същото, за предизвикването на стачките, пак, намекваха, че различни публични престъпления имат политически цели, сега пак(Баретата). Е, при това положение как може човек изобщо да вярва на едните или другите, явно ПР-ите и говорителите им са едни и същи, следователно не можем да очакваме и различни послания! Еднственото различно, е, че до колкото аз го виждам, все пак ГЕРБ е "Б" отбора - по не подготвен от към кадри, в някои случаи е добре, не са добре обиграни в кражбите.

 • 4
  ivanko77 avatar :-|
  ivanko77

  До коментар [#1] от "forumer":

  Трудно е да подкрепиш БСП, че са прави, що се отнася до резерва и дълга. Спомняте ли си доводите на Дянков за прехвърлянето на "Златния резерв" към него, че щял да го управлява по-добре и да се търси по-висока доходност, а както се вижда, то и с резерва, който му е поверен да управлява не успява да постигне по-добра доходност, напротив.

 • 5
  the_core avatar :-?
  The Core

  До коментар [#3] от "ivanko77":

  Само един факт пропускаш за "Тройната" - А именно, че бяха толкова успешни (в кражбите), че европейците им бяха "затворили кранчето" на 100%

 • 6
  bz avatar :-|
  bz

  Дежурното виене на СПИН-озните като е ли не знаят че се плащат всеки януари поредица от големи плащания.
  Но то повече не им и трябва за нивото на електората им.

 • 7
  gorbachov82 avatar :-|
  Горбачов

  До коментар [#6] от "bz":

  Я се върни един месец назад и си кажи какви ги приказваше за резерва тогава. Че и аз мога да ти изровя коментарите, либерастче такова

 • 8
  rmarkov avatar :-|
  R VMarkov

  Когато нито една политическа партия не разбира функционирането на паричната система, общественият диалог е напълно погрешен и няма нито едно полезно решение.

  Наблюдаваме как управляващи и опозиция спорят за размера на фискалния резерв, когато в същото време правилното решение дори не би позволило съществуването на валутен борд и съответно нужда от съобразяване с някакъв си резерв от чужда валута. Единствено необходимо съобразяване би било пълна заетост и равнището на инфлацията.

  В момента опашката размахва кучето, когато цялото ни внимание е обърнато към резерва, а не към хилядите безработни, работещите бедни и мизерстващите пенсионери. Това е някакъв черен кошмар. Събудете се.

  http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/01/blog-post_19.html

 • 9
  forumer avatar :-|
  forumer

  До коментар [#8] от "rmarkov":

  Това как точно го измисли? и как реши, че разбираш какво говориш???

 • 10
  mdaa avatar :-|
  mdaa

  Проблемът на така наречените журналисти е, че се плъзгат по повърхността.Тъкмо стигнат до същността на нещата и започват да говорят за международното положение ,или прелитащите наблизо астероиди.Колегата над мен намеква, че борда може да експлодира и нищо чудно при условията, които имаме. Гигантстка част от бюджета отива за погасяване на държавния дълг. Над 10%.А междуфирмена задлъжнялост - 170 милиарда лева, как ви звучи? Зле , нали?Икономиката .., икономиката! Там са осрани нещата! Вместо свободна конкуренция и равни възможности, се задушава всеки, който не прави шмени капели.Супербогаташи, (потомствено тъпи), висят на държавни поръчки а след това не плащат заплати. И тъй нататък и тъй нататък.. Колко искате да издържи такава система? Вечно ли? Ха, ха.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата