Председателката на ДКЕВР е в двойно нарушение

Юлиана Иванова може да получи глоба до 100 хил. лв. заради незаконна търговия на цигари

Така изглеждаше началният екран на щанда с цигари в сайта малко преди да бъде изпразнен
Така изглеждаше началният екран на щанда с цигари в сайта малко преди да бъде изпразнен    ©  в. "Труд"
Така изглеждаше началният екран на щанда с цигари в сайта малко преди да бъде изпразнен
Така изглеждаше началният екран на щанда с цигари в сайта малко преди да бъде изпразнен    ©  в. "Труд"

Сайтът за онлайн търговия на новия председател на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Юлиана Иванова  - www.babbetshop.com, не само е продавал незаконно цигари, както разкри в. "Труд", но е предлагал и такива със здравен надпис на френски, турски, руски и английски езици (виж снимката) и такива, на които изобщо липсва здравно предупреждение. Това се класифицира като напълно незаконна търговия и контрабанда, тъй като не е ясно дали се продава оригинален продукт.

Незаконно на квадрат

В четвъртък Иванова обясни, че не е знаела, че е незаконно да продава  цигари онлайн, с което реално нарушава Закона за акциза и данъчните складове и обеща да плати наложените й глоби. Иванова дори посочи, че е готова да подаде оставката си. По-късно министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев също посочи, че фирмата на Иванова ще бъде глобена заради извършваната незаконна онлайн търговия с цигари. От миналата година законът изрично забранява търговията с цигари и тютюн в интернет, тъй като не може да се проследи дали те са с платен акциз и ДДС. Всички обекти, в които се продават цигари, се лицензират от Агенция "Митници" и подлежат на строг контрол. Заради това нарушение сайтът трябва да бъде глобен между 2000 и 5000 лв.

Иванова обясни, че е купувала цигарите от "Метро", което означава, че единственият начин да печели от тях е, като си приспада ДДС.  Това, което се вижда на снимания в сряда щанд с цигари на сайта обаче (по-късно същия ден той бе опразнен), представлява още едно надграждане на незаконната търговия. Сред кутиите има и продукти със здравни надписи на чужди езици, които няма как да бъдат закупени от "Метро" или от друг магазин. Производители отбелязаха, че преди да бъде опразнен, на рафта в сайта е имало и кутия, която изобщо няма здравно предупреждение, което се класифицира като напълно незаконна търговия и контрабанда, тъй като не е ясно дори дали се продава оригинален продукт.

Платен ли е акцизът?

Здравният надпис на чужд език или липсата му означава, че цигарите не са произведени за българския пазар, съответно за тях не е платен акциз в страната и това води след себе си поредица от наказания. Самият акт се класифицира като незаконна търговия и се санкционира с няколко глоби за нарушения на акцизния закон - от типа на двойния размер на бандерола, за неподаване на акцизна декларация и неначислен акциз и ДДС.

Всяка от тях е в размер от няколко хиляди лева. Отделно от това сайтът може да носи и наказателна отговорност, ако се докаже, че е част от мрежа за контрабанда на цигари. Самата глоба за продажба на цигари със здравен надпис на чужд език по закона за тютюна е от 50 до 100 хил. лв. за юридическо лице, независимо дали продуктът е оригинален или не, плюс отнемане лиценза за търговия за една година.

Фирма без дейност

Проверка в Търговския регистър на фирмата на Иванова - "Имидж код груп", която е собственик на онлайн магазина, пък показа, че в подадените досега финансови отчети за 2010 и 2011 г. липсват вписани данни, което може да означава, че през този период фирмата не е развивала никаква дейност.  Това може да се обясни с факта, че  регистрацията на сайта е била направена в началото на декември  2011 г. Не става ясно обаче дали обаче фирмата, която е регистрирана през март 2010 г., е развивала  друга дейност преди стартирането на сайта.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


63 коментара
 • 1
  bogry avatar :-|
  BoGry

  Уелкъм ту Бългерия енд хев а найс път!

 • 2
  el_komandante avatar :-?
  el_komandante

  Сега само остава Бойко да каже, че не е знаел, че амфетамините са забранени...

 • 3
  nogica avatar :-|
  nogica

  ааааа ,една калинка отлетя друга долетя,

 • 4
  gospodin avatar :-P
  Г-н D


  Доста е късичка резервната скамейка на ГЕРБ. И доста универсална, щом търговка на хранителни стоки (която не познава законодателството по темата) може да оглави и ръководи държавна комисия. Е, ако симпатизирах на тази пария можех да стана и цар...

 • 5
  borabora54 avatar :-P
  borabora54

  Няма кой да пише на полковника... вече няма кой да каже и добра дума за аматьора-футболист от Банкя... Повече от очевидно е, че кадровата му политика се е "усъвършенствала" преминавайки от "набор на кадри" по кръстовищата в такива... из Интернет. Уви, и този път безуспешно... И няма как да стане - там виреят други птици... Казвал съм го многократно... аматьорщината погубва България....

 • 6
  ostin22 avatar :-|
  ostin22

  ..още едно доказателство. че ни управляват всъщност най-големите престъпници..Мат'ряла да му мисли...след 4 година "криза" милионерите се нароиха, а българина оскотя...Безценно!

 • 7
  dekster avatar :-P
  КЛЮЧАРЪ

  Показателна е и сценографията при назначението на Иванова, отново пред репортери и щракащи фотоапарати, придружено с "народния" език на Главния Шебек. Театър за пред мат'риала.

 • 8
  dimo11 avatar :-|
  dimo11

  Всички са маскари

 • 9
  45iv avatar :-P
  45iv

  Язък,таман да оправи вси4ко новата звезда ,и глътна вода. Бетмен да се ка4ва на колата и да търси нови кадри по разклоните, или на околовръсното.

 • 10
  whizkid avatar :-|
  whizkid

  Тиквата действа по сталинистки, обгражда се псевдоексперти, за да ги манипулира, разбира се дефицитът на кадри ще се отрази върху нас, той си е уреден


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход