Радикалната стръв на левицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Радикалната стръв на левицата

Независимо от притеснението му, че може да засили вътрешнопартийната опозиция, ако БСП не стане първа политическа сила след изборите през юли Сергей Станишев би трябвало ясно да заяви, че това е целта на партията <br>

Радикалната стръв на левицата

Крайните идеи на БСП може да са валидни само до изборите през юли

Елена Старидолска
11497 прочитания

Независимо от притеснението му, че може да засили вътрешнопартийната опозиция, ако БСП не стане първа политическа сила след изборите през юли Сергей Станишев би трябвало ясно да заяви, че това е целта на партията <br>

© Надежда Чипева


Когато преди по-малко от година Янаки Стоилов стана зам.-председател на БСП, това можеше да се разтълкува като знак, че председателят на партията Сергей Станишев намига на крайния ляв електорат. Когато преди няколко седмици водачът на лявото крило получи и задачата да координира сглобяването на политическата рамка, върху която ще стъпи предизборната програма на БСП, вече беше сигурно, че може да се очакват и по-крайни послания.

Те започват още от заглавието на документа, който трябва да бъде гласуван на конгреса на БСП в събота - "Радикална промяна - за демократична и социална България!". В следващите девет страници обаче "радикално" се среща още само три пъти, но "държава" и "държавно" - точно 49 пъти, без да се брои "национално", "публично" и "бюджетно", и се отнася предимно за финансиране и гарантиране на идеите на левицата, когато вземе властта. (Вижте някои от конкретните предложения на БСП в допълнителните текстове)

Политически цикъл

Първите коментари на политическите им опоненти, икономическите анализатори и дори потенциални коалиционни партньори могат да се обобщят, като "БСП наистина се радикализира".

Депутатът от "Синята коалиция" Мартин Димитров беше още по-краен: "Това е списък от незабавни мерки за бързо фалиране на държавата."

След като търпя години упреци, че по време на тройната коалиция социалистическата партия е имала на практика поведение, характерно за десницата, сега Сергей Станишев остави на лявото крило да привлече отново "истинските" симпатизанти за втори опит за победа на изборите. Главната роля на Янаки Стоилов изглежда естествена на фона на любимия лозунг и надежда на "Позитано" 20 от няколко месеца насам за идващата лява вълна в Европа и света и смъртта на неолиберализма в икономиката. "Естествено е Стоилов да се чувства окрилен, особено след победата на Франсоа Оланд във Франция и въвеждането на данък "богатство", коментира депутат от БСП ситуацията в партията, който не е съгласен с рязкото взимане на левия завой.

Силен противодействащ фактор срещу крайното залитане е човекът, който съветва Станишев за процесите в икономиката и финансите - бившият му министър Пламен Орешарски, който не е член на партията и никога не е минавал за левичар. Орешарски оглавява Съвета по данъчна политика, финанси, публични разходи и контрол на "Позитано" 20. В коридорите там, както и в кулоара на левицата в Народното събрание, дори и сред евентуални партньори на БСП името му се споменава вече месеци наред като потенциален следващ премиер на експертно правителство, каквото социалистите смятат да предложат, ако получат мандат.

"В сегашния политически цикъл програмата, която представи Янаки Стоилов, е такава каквато трябва да бъде. По време на тройната коалиция действахме последователно - отначало намалихме осигуровките, увеличихме минималните заплати, после въведохме плоския данък. Сега държавата е в социална криза, няма никакъв популизъм", твърди бивш министър от кабинета "Станишев".

Критика и самокритика

"БСП иска дефицитни бюджети, за да налива пари в икономиката. Най-страшното нещо на социализма като концепция е, че ако десните разчитат на балансирани бюджети, те искат големи дефицити. Следствието от това е натрупване на задлъжнялост. И Гърция фалира на този принцип", коментира Мартин Димитров. Според Тома Биков от "Движение България на гражданите" "с предложението на БСП за национализация Сергей Станишев доказа, че е готов да води популистка политика, каквато води и Бойко Борисов".

В социалистическата партия не се притесняват от такива сравнения, но признават, че е възможно да уплашат част от хората, ако не пояснят бързо някои детайли. Преди три дни изпълнителното бюро на партията допълни документа с изречението, че корпоративният данък няма да бъде променян. Най-много и най-обезпокоителни неизвестни детайли има около идеята за отмяна на плоския данък. Призив бързо и ясно да се определят границите на доходите и ставките по тях отправи дори бившият министър на икономиката Петър Димитров още миналата неделя, по време на заседанието на Националния съвет на БСП.

Бившият президент Георги Първанов има обаче коментар в обратната посока. Според него в документа БСП залага и "малък капан" заради прекалената конкретика, която може и да не се изпълни при евентуално коалиционно управление. Пред пленума в неделя той каза, че освен как ще спечелят изборите, в БСП трябва да мислят и как ще управляват след това, ако се стигне до коалиция.

"Говоренето за правителство в момента е грешка, това може да отблъсне много от нашите избиратели", смята обаче общинският съветник от БСП в София Георги Кадиев. Подобна позиция заемат много от депутатите на БСП.

Реалностите са други

Георги Първанов обаче е прав в едно - при евентуално коалиционно управление (каквото е много вероятно да се случи след изборите през юли независимо дали доминирано от ГЕРБ или БСП) левицата ще трябва да се откаже от някои от по-радикалните си идеи. Затова говори и позицията на ДПС за одържавяването на ЕРП например, а движението е сред оглежданите партньори от БСП. Някои от представителите на ДПС намериха и други обезпокоителни формулировки в документа. "По отношение на политическия живот те (социалистите - бел. ред.) подчертават, че ще търсят сътрудничество и с патриотични организации и с организациите в левия спектър на политическата система – това също е потвърждение на намерение за радикализация и олевяване", твърди депутатът Алиосман Имамов. А лозунгът народът да си върне държавата той намира, че е "близко до един лозунг на една крайна дясна екстремистка партия – "Да си върнем България" – "Атака". Що се отнася до икономическите идеи, според Имамов "БСП предлага генериране на огромен допълнителен бюджетен разход, а в документа не се казва как тези разходи ще бъдат покрити освен с премахването на плоския данък".

Социалистите отричат обаче обвиненията, че действат популистки, като обещават неща, които нямат намерение да изпълнят. "При нас всичко има значение. Това, че сме го записали в документите, означава, че утре нашият министър ако не го направи, ще се намери депутат от БСП, който да го попита защо", коментира настоящ народен представител от левицата. Председателят на работната група, която е формулирала идеята за съдбата на ЕРП-тата, бившият зам.-министър на икономиката Явор Куюмджиев, е убеден в правотата си - "не предлагаме венецуелски и севернокорейски рецепти, не мислим за следизборни преговори и коалиционно шушу-мушу".

Все пак Сергей Станишев поръча партийните съвети да направят разчети кои идеи колко ще струват на бюджета и какъв ще е ефектът им във финансов и социален смисъл.

Ако има някакво очакване от конгреса на БСП в събота, то е да прозвучи ясно послание към избирателите и признание, че радикалните идеи в икономиката, които партията предлага, може да бъдат осъществени единствено ако БСП има пълно мнозинство в следващия парламент. "Честният подход е, да кажем, че това може да стане само ако имаме поне 121 депутати в Народното събрание. Ако това не стане, обещанията ще претърпят корекции", казва депутат от левицата. Подобна беше историята с въвеждането на диференцирани ставки на ДДС - позиция, която БСП защитаваше през 2004 г. като опозиция на правителството на НДСВ и ДПС. Четири години по-късно, вече на власт, се отказа от въвеждането им, като се оправда с несъгласието на коалиционните си партньори от ...НДСВ и ДПС.

По темата работи и Велина Господинова

Национализация на ЕРП

"Ще поставим въпроса за одържавяване на ЕРП" е витиеватата формулировка, която БСП използва в политическия си документ за съдбата на енергийните дружества. В скоби е уточнено, че това ще стане чрез изкупуване на дялове от държавата или "друга формула". Бившият зам.-министър на икономиката Явор Куюмджиев каза за "Капитал", че темата се обсъжда от близо две години, а сега моментът е подходящ заради "провала на неолибералните идеи в управлението на естествените монополи, включително в преноса на газ и вода, и готовността на собствениците на ЕРП да продават на разумни цени". Според него най-вероятно ще се направи проектна компания, която чрез заем ще изкупи дялове от притежателите на дружествата. "Убеден съм, че ще се появят много кандидати, за да предложат финансиране", твърди той. 

"Дали един монопол е частен или държавен, ако той не е обект на разумно регулиране и контол, започва да злоупотребява", коментира Мартин Димитров, депутат от "Синята коалиция". Той дава за пример софийската "Топлофикация". Според него "национализацията е характерна за комунистическите общества - ако в една сфера някой тръгне да национализира, инвеститорите ще си кажат, че утре и тях ще ги национализират и ще си отидат веднага". А това ще задълбочи кризата.

"Смяната на частния монопол с държавен изобщо не решава проблема", твърди и депутатът от ДПС Алиосман Имамов. Решението според него е в засилването на контролните функции на държавата, най-вече при ценообразуването и законодателно да се осигури възможност за ясна и истинска конкуренция между множество корпорации, които се занимават с една и съща дейност.Тома Биков от "Движение България на гражданите пък изчисли, че национализацията на ЕРП ще струва 1 млрд. евро "и означава назначаване на кадри на БСП в бордовете на дружествата". "Да не окаже, че ние ще изразходим милиони левове заради това, че сме си позволили да следваме едно чисто популистко мнение. Една такава стъпка ще има много силен негативен ефект върху бъдещите потоци на чуждестранните инвестиции в страната", твърди и Имамов.

Отмяна на плоския данък

"Само с ниска данъчна ставка инвеститори не се привличат", твърди бившият зам.-министър на финансите Георги Кадиев в защита на позицията на БСП за отмяна на плоския данък. Той дава пример с френския актьор Жерар Депардийо, който придоби руско гражданство заради високите данъци в родината му. "Защо не избра България, която има 10% плосък данък, а Русия с 13%? Защото освен данъците той търси и среда за правене на кино. Други инвеститори търсят добро образование, трети - нормална съдебна система". Според него орязването на данъка е лишило държавата от приходи и не е довело до бум на инвестициите. В никакъв случай, твърди Кадиев, обаче не може да се говори за високи ставки от 75% като във Франция.

Социалистите предлагат хората, които взимат ниски заплати (напр. 400 лв.) да не плащат данъци, ако това е единственият им доход. За по-голямата част от останалите ще се запази 10% данък, а за "най-богатите" ставката ще се увеличи. Каква е границата не е ясно. Обсъждат се и варианти за запазване на плоския данък, но в по-голям размер - напр. 12-13% вместо сегашните 10%. Има депутати от БСП, които смятат, че отмяната му няма да имат голям ефект, защото за сумите над горната граница хората ще обявяват, че са дивидент и ще плащат само 5% данък върху тях.

"Едно средно семейство спечели между 80 и 100 лв. месечно от реформата с въвеждането на плоския данък", твърди Мартин Димитров. Според него в тази област има състезание между БСП и ГЕРБ кой ще бъде по-голям популист, защото и премиерът е споменавал за евентуалната отмяна на еднаквото облагане на всички доходи. В "Синята коалиция" обаче има и друга позиция, която изразява Веселин Методиев, депутат от ДСБ. Той припомни, че партията му не подкрепи в миналия мандат въвеждането на плоския данък. Според Методиев подемът на инвестициите в оня период, който беше представян като ефект от въвеждането на равното облагане, "се дължеше по-скоро на големия пазар на недвижими имоти и в частност на земя", и това не стимулира икономиката.

По отношение на плоския данък БСП и ДПС могат да намерят пресечна точка. Според Алиосман Имамов "плоският данък е една от най-големите социални грешки на БСП, защото той директно удари най-бедните слоеве от обществото". Той твърди, че целите му - да се постигне висок икономически растеж, заетост, да се увеличи инвестиционният поток, особено от чужбина "на практика изобщо не се случиха". Имамов обаче твърди, че "би трябвало да му се даде шанс да реализира някои от тези положителни ефекти". Той предлага отказът от плоския данък да стане на етапи. На първо място, да се въведе необлагаем минимум и чак на второ място, в началото на оживлението, което не се знае кога ще се случи, да се въведе двустепенен плосък данък – необлагаем мининум, две степени, които да се отнасят за две групи хора. В условията на криза обаче според Имамов плоският данък не бива да се маха.

Държавните пари в банките под условие

БСП по традиция винаги отделя по-голяма роля на Българската банка за развитие в предизборните си обещания. Сега предвижда засилване на кредитирането на малкия и средния бизнес през нея, но с пари от европейските гаранционни фондове. Освен това социалистите предлагат да има национална инвестиционна програма, която да се обезпечи със съответен фонд, в който средствата да бъдат освен държавни и такива от търговски банки. "С държавни и общински пари да оперират само банки, които приемат участие в този фонд", пише в проекта. Във фонда ще постъпят всички държавни дялове в дружества, с които ще се гарантира пред банките инвестициите. Идеята е те да не са част от разходната част на бюджета, за да не влияят на бюджетния дефицит.

На друго място е фиксирана забрана за офшорни компании да притежават медии, финансови институции и да участват в приватизацията. Гражданите няма да плащат банкови такси, когато правят преводи към бюджета (плащат за данъци, осигуровки и др.)    

250 000 нови работни места

Основна икономическа цел е да нараства броят на работните места, твърдят от БСП. Те обещават разкриване на не по-малко от 250 000 работни места. На всеки млад човек трябва да се предложи работа или обучение за заетост не по-късно от шест месеца от завършване на образованието или оставане без работа.

В същото време минималната работна заплата трябва да достигне 450 лв. до края на следващия мандат, като още в първата година се усети "рязко повишаване на доходите". Минималната пенсия за трудов стаж е предвидено да се увеличи с 80% в края на четирите години управление на БСП. Едновременно с това ще се преустанови нарастването на възрастта за пенсиониране и ще се въведе гъвкава система за излизане в пенсия на хора, на които не им достигат две години стаж или възраст. Периодично ще се преизчисляват и старите пенсии.

"Административно не се забогатява – можем да напишем, че заплатата ще е 1 млн. лв.", казва Мартин Димитров от "Синята коалиция". Според него както доходите, така и пенсиите могат да бъдат увеличени само при растеж на икономиката, за да може работещите да имат по-голям принос за пенсионната система.

"Сама по себе си минималната работна заплата може да бъде 450 лв. още следващата година, без да има сериозна, аргументирана, логически обвързана икономическа мотивация. Очевидно това обслужва само популистки цели", коментира и Алиосман Имамов. Той обяснява, че минималната заплата не е обвързана с икономически процеси, а "е едно произволно решение и няма нищо общо с това дали нараства производителността на труда, дали има инфлация, дали имаме икономически растеж, дали средната работна заплата нараства или намалява".

Стотици милиони левове допълнителни разходи обаче ще са необходими за увеличение на минималната пенсия с 80% според него. "На всички е известно, че пенсионната система е в хроничен дефицит и държавата го покрива с 2 млрд. лв., или 60% от всички пенсии се плащат от държавния бюджет. Едно такова увеличение ще доведе косвено до национализация на самата осигурителна система и коренна промяна на нейната философия." Натискът допълнително ще се усили и ако се спре покачването на пенсионната възраст. Покачването й трябва да става плавно, още повече че това е изискване на ЕС, твърди Имамов.

Лекарите да изберат - частна или държавна практика

Принципът, по който трябва да се устроят системите в здравеопазването и образованието, е "обществените пари за обществени нужди предимно в обществени институции". Пояснено е, че работещите в публичния сектор не трябва да работят и в частния. Социалистите обещават държавата да финансира незаетите лекарски практики в отдалечени райони, да се възстановят диспансерите, както и да се стимулира груповата практика на лекарите, т.е. поликлиниките. Лекарствата, които се отпускат с рецепти, да се плащат предимно от здравната каса, а от бюджета (извън касата) да се заплаща за лечението на психични, инфекциозните и другите социални заболявания. Лекарските практики и заведения, които имат договори с касата, да не получават допълнителни такси от пациентите.

Когато преди по-малко от година Янаки Стоилов стана зам.-председател на БСП, това можеше да се разтълкува като знак, че председателят на партията Сергей Станишев намига на крайния ляв електорат. Когато преди няколко седмици водачът на лявото крило получи и задачата да координира сглобяването на политическата рамка, върху която ще стъпи предизборната програма на БСП, вече беше сигурно, че може да се очакват и по-крайни послания.

Те започват още от заглавието на документа, който трябва да бъде гласуван на конгреса на БСП в събота - "Радикална промяна - за демократична и социална България!". В следващите девет страници обаче "радикално" се среща още само три пъти, но "държава" и "държавно" - точно 49 пъти, без да се брои "национално", "публично" и "бюджетно", и се отнася предимно за финансиране и гарантиране на идеите на левицата, когато вземе властта. (Вижте някои от конкретните предложения на БСП в допълнителните текстове)


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

79 коментара
 • 1
  the_core avatar :-|
  The Core
  • -17
  • +205

  Резкия "ляв завой" води води до навлизане в насрещното платно и челен удар с минаващия там ТИР!

  Такива са ги "нацвъкали" гаспада другарите, че ми се ще да повикаме Виденов, да разрови спомените и да им обясни какво се случва ПОСЛЕ!

  Нещо дребно бих се съгласил с тях отчасти - по отношение на лекарските практики, но нищо не са рекли, с кои пари ще се случат всички тези неща?

  Въобще - дайте да дадете, пък ние ще видим!

  Я по-добре си стойте в опозиция!
  До сега, кога сте дошли на власт, все сте оплескали нещата!

 • 2
  mastikata avatar :-|
  mastikata
  • -13
  • +189

  Намерението на др.Станишев и на др.Р.Овч. да вдигнат данъците на хората които работят - за радост на електората си, който в голямата си част НЕ работи и да рестартират АЕЦ "Белене" с колосален заем, който да ни зарови в дълбоката яма да си правим компания с гърците в името на една "безкрайно социална" държава - на фона на тези закани Мутрата започва да ми изглежда все по-привлекателен...

 • 3
  hypopotam avatar :-|
  Хипчо
  • -13
  • +173

  Тая партия и ДПС са убийците на България.

 • 4
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Демократична и социална България не може да бъде изградена от БСП. Тоа е утопия.

 • 5
  rado_niko avatar :-|
  rado_niko

  До коментар [#3] от "Хипчо":

  Убийци са то е ясно. Лошото е, че имаме многооооо къса памет. Ужас!

 • 6
  nuzzo avatar :-|

  Дано и вие и ГЕРБ нямате 121 бройки избранници. Жална ни майка от соц. изцепките на едните и некадърността и икономическият "терор" на другите.

 • 7
  paprika avatar :-|
  Paprika

  121 депутатски места? Явно БСП и Кольо Медианата са сънували морки сънища заедно.
  Всичките им предложения са свързани само с пари и никакви структурни реформи.Ще дръпнат силно ръчната спирачка с тия харчове.От къде ще ги вземат тия финанси, ще издерат кожите на работещите в частния сектор като им вдигнат данъците най-вероятно.Резултата - Ще напомпат сивия сектор.Значи ще вземат от доходите на хората да ги преразпределят както намерят другарите за добре.Пълен булшит, не мисля че социалистите ще харчат по - добре от мен парите ми.Ако ще им давам пари, искам да ги вложат в образование и конкурентноспособност.Парте да се изливат в главите на хората, не в ръцете им.
  И като гледам симпатизантите им как са се надъхали, ще национализират, ще строят АЕЦ, ще гарантират работа след завършване, чак взех да се чудя дали не са объркали епохите или географските ширини(Южна Америка е доста далеч)...как са сигурни че ще управляват, отсега громят Парламента и разпределят постове.Накрая да не стане рибата в морето,пък те сложили тигана.

 • 8
  fve avatar :-|
  Федор Езерский

  Аз не я разбрах нещо статията... Някъде са се събирали да спорят ли? Щото уж темата е за БСП и нещо като предизборна програма, а половината статия лафове на Мартин Димитров, Алиосман Имамов и Тома Биков...
  Същественото е след статията, като забележки, но и там някакъв излишен пълнеж... В края на краищата имате ли го документа? И ако го имате, ще може ли да го публикувате тук или да го сложите като прикачен файл? Или поне линк, ако го има някъде публикуван...
  Иначе до момента нищо конкретно...

 • 9
  graf avatar :-?
  Graf

  Хм...
  Краси от Фронтиер изглежда отново се е обадил на "Иво от Капитал"..
  А депутатинът от БСП ми изглежда на Р. Овч.
  Май трябва да припомним на Капитал някои събития и изречения, които поставят под дълбоко съмнение мотивацията за такива съчинения:
  Страница 22 и 23 от това "приятно" четиво: http://www.parliament.bg/pub/cW/20130208055538aaaa.pdf

  "418 — Краси звъни на 088/456 300.Красимир Узунов "Фокус" Мъжът му казва, заповядайте полковник. Краси се обръща към него с Адаш и казва, че нашия там общ познат му казал, че Международният валутен фонд от вчера натиска изключително грубо, Пламен се огъвал, а-а да се откажат от данък 10%, но Краси мислел, че трябва да се направи бързо една медийна защита. Мъжът казва. че Илияна е била заета с кампанията, но ще я направи той лично. Краси казва, че Илияна не го интересува и го моли да пусне спешно една аларма. Шял да се обади на Иво в "Капитал" и той да пусне някоя. Краси казва: Аз направо ти. казвам текст едно изреченпе - Международния валутен фонд против България". Краси пояснява, че- е кръвно заинтересован. Новината била, че те в момента преговарят и ги пгтискат да се откажат от нещото, което предизвикало ентусиазъм в страната и извън страната. Мъжът казва, че за да накарат работодатели и други работи, на тях им трябва новина, че делегацията на МВФ иска правителството да се откаже. Краси уточнява, обявената от държавата политика за развитие на бизнеса, намаляване данък печалба на 10%, което прави България най-привлекателното място за развитие в Европа. От 15 на 10%. В момента вървели преговорите. Пламен се гънел, му казал ДЪЛГИЯ. Краси предлага да набутат експерти да направят скандал. Мъжът се съгласява с думите: "Накрая да стигнем до министри, затова нямаш грижа, затова съм цар, бъди спокоен." Мъжът го кани да вземе със СЕКИРАТА да дойде на гости, на кафе. В 11:37 същият мъж казва, че скандалът е минал вече, радиото тръгнало навсякъде и коментира: 'Трудно ще докажем, че някой е свестен, ама да наплюем някои, нямаме грижа." Краси казва: "Браво, браво, браво на тебе!"; 427 — същият мъж в 12:05 часа казва, че Петър Димитров съобщил, че намаляването на данъка печалба е залегнало в проектобюджета за 2007, няма логика да се отменя и Парламента няма да подкрепи, това е шефа на финансовата комисия. Страната няма да се съгласи с такова нещо. Вече е гласувано на второ четене в пленарна зала. Краси казва: "Кажи на твоите журналисти да вземат интервю И ОТ Румен. да си направим малко реклама" ; 428 — 12:47 часа . Краси съобщава в друг разговор, че дългият му пуснал току-що съобщение, като излиза да е кратко интервюто, един въпрос, тон ще забие някакъв отговор и заминава. Мъжът го информира, че имали вече 10 мнения от Парламента;"

 • 10
  smokingpipe avatar :-|
  smokingpipe

  " Сергей Станишев намига на крайния ляв електорат. "

  Не намига , блещи се прагматично . Крайният ляв електорат се е вдетинил , и лозунгите от преди 50г. му изглеждат своевременни , окриляващи и победоносни .


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK