Иванка Диловска: Не може да има масово подивели електромери

Председателят на управителния съвет на ИЕМ пред "Капитал"

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

Профил

Иванка Диловска e председател на управителния съвет на частния Институт за енергиен мениджмънт. До 2010 г. е била шеф на дирекция "Енергийна стратегия" в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Два пъти е била зам.-министър на енергетиката - през 1996-1997 г. и от септември 2005 до май 2006 г. Диловска има стаж още в Комитета по енергетиката, била е член и на директорските бордове на НЕК и "Топлофикация - София", работила е в СИБанк и "Енергопроект". Aнализите й в ИЕМ за структурата на енергийните цени са най-добрата справочна информация в иначе сложната система на ДКЕВР за определянето им.

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  voteme avatar :-|
  voteme

  Аз ли нещо не схванах или великата енергетичка се опитва да ни подведе?
  Какви са тези напъни да се наподоби конкурентен пазар в енергийния сектор. Не разбрахте ли, че така само се отлагат или прехвърлят фалитите по веригата - като почнем от АЕЦ, МИ2, НЕК и прехвърлим накрая към ВЕИ фирмите и крайния потребител.
  Или правете свободен пазар или престанете да се оправдавате, че хората не разбирали. Ама пусти комисионни...
  А, точно пък госпожата Диловска в момента се е хвърлила да защитава ЕРПтата (където е на ясла) с пълна сила, че да не вземат да им спаднат печалбите.

 • 2
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  До коментар [#1] от "voteme": Кое не разбра?

 • 3
  mnodulgaregforma avatar :-|
  mnodulgaregforma

  Те свободен пазар ще направят, защото ЕС ги задължава. Въпросът е, че тогава не може да има субсидиране и цената на електроенергията ще скочи. Не им завиждам на следващите управляващи.

 • 4
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  Проблемът на българите не е скъпият ток (най-евтин в Европа), а ниските доходи. От насочването на недоволството към ЕРП-тата най-голяма изгода има герББ. В противен случай би им се наложило да признаят провала си в икономическата политика, същият като на всички предишни правителства. Затова беше и смяната на шефа на ДКЕВР - кьорфишек с цел отвличане на вниманието от действителния проблем.

 • 5
  analiziraitova avatar :-|
  analiziraitova

  Концепцията е сбъркана. Когато става въпрос за търговски отношения - отделния клиент и неговия интерес да са над всичко. Монополистите - ток парно вода телефони получиха такива условия за работа в България, че от злоупотребите пропищяхме всички. При нормален декемврийски разход от години за домакинството ни от около 1000 квтч ЧЕЗ ни натресе 1500 квтч недостигнати от електромера до края на януари. При напълно изключени от години радиатори и топла вода в жилището ни сметката на ТЕЦ София за декември е 110 лв. Общите количества вода, които плащаме на тримесечие като процент върху личния разход надхвърля 15 м3. Тези три цифри показват огромен проблем. Показват защита на интереса на монополистите. Този проблем трябва да се прибави към съзнателното унищожаване на средния и малкия бизнес, оставането на много хора без работа. Господа политици като искате да ви преизбират трябва да вземете решения в полза на хората, на бизнеса им, на децата им, на родителите им и да притиснете корупцията и престъпността във всичките и варианти.

 • 6
  2.5 avatar :-P
  2.5

  " Важното е компаниите да бъдат насърчени да се държат пазарно, въпреки че не са в пазарна среда."

  ...като риби на сухо - да имитират поведение.

  "Като цяло обаче ми се струва нечестно да лъжем хората, че либерализацията непременно ще доведе до по-ниски цени на електроенергията."

  ...мантрата, че отстранявайки посредниците по веригата няма да намали цената.

  не виждам как може да бъде либерализиран пазара, при положние, че атомната енергетика е и ще остане държавна, а другите играчи ще продават при гарантирано изкупуване от държавата. Без да пропускаме, колко зависима е и ще бъде България от доставките на енергоресурси. Г-жата си го е казала най-точно да се накарат компаниите да имитират пазарно поведение, този път, не за да не се излагаме пред чужденците, а да не ни отнесат своите...

 • 7
  stoiank avatar :-?
  stoiank

  Значи токът е особена стока, ти реално не можеш да я съхраниш. Ти я продаваш в момента на купуването. Тоест основно за бизнеса ти са няколко неща: Електропроводи, подстанции, трафопостове/има ги и в подстанциите/, кабелни линии и накрая разпределителни табла.
  Нека някой от великите инвеститори в Енергийните дружества, каже колко от тези неща е подменил с нови и колко чисто нови е построил, като процент от купените в момента. След това да видим за колко са оценени дружествата и така да видим колко % реални инвестиции са направени. Защото подмяната на електромерите, която масово се извърши в България, за мен изобщо не е в групата на инвестиции. Просто старите уреди си отговаряха на БДС и този разход изобщо не трябваше да им се признава. А за друга сериозна тяхна дейност не се сещам. За профилактика не смея и да питам, това е мръсна дума. И забележете, тези сметки са при безумен строителен бум в страната, тоест милиони нови абоната.

 • 8
  marshalov avatar :-P
  Маршалов

  Много се пънете и доста хора натресоха камара с глупости. Включително калинката от статията и тия които я подкрепят...Работели били дружествата на минимална печалба...Десетките и дори стотици милиони(месечно), изнасяни в посока на държавите, в които са базирани "нашите" енерго-разпределителни крадци, и стремглавото нарастване на личните богатства на висшите им ръководители, съвсем друго нещо говорят. Разходната част на тези дружества, които всички плащаме...Е де, всъщност не точно всички, в не малка част са харчове несвързани пряко (или никак), с дейността на съответното дружество и това лъсна още вчера, или онзи ден в медиите специално за ЧЕЗ...Ама кой да чете?! Като може да пише под назначени(или заплатени) условия.

 • Zhelyazkov

  До коментар [#8] от "marshalov":

  Може ли г-н Смешник, да ми обясните как стотиците милиони евро изнасяни всеки месец, кореспондират с пълната липса на купувачи, когато Е.ОН продаваше своя дял в Електро- разпределения Варна и Горна Оряховица и постигнатата космическа цена от 93 млн. евро, в крайна сметка? Къде се дянаха всички световни компании готови да източват стотици милиони всеки месец срещу само 93 млн. евро? Къде бяха тогава всички велики национализатори, начело с Волен, Каракачанов и безмозъчните им дружки?

 • 10
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  От вчерашните новини стана ясно, че ръководителя на протестите в Благоевград се изказва от трибуната на БСП. Повече коментар не е нужен. Комунягите се опитват да се възползват от недоволството на хората и да сеят смут. Но ако електричеството е реално потребено, то просто трябва да се плати.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал