Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

Когато ток удари

Заплахите за национализация на електроразпределителните дружества са поредното завъртане по спиралата на популизма

Въпросът "Как да спечелиш изборите" през последните дни има популярен, но вреден отговор - като атакуваш ЕРП-ата за високите сметки за ток. И не, не става дума само за Бойко Борисов, Явор Куюмджиев, Волен Сидеров, Яне Янев... "Нека електроразпределителните дружества да се вразумят", призова варненският митрополит Кирил, който следващата седмица се готви за избори, които ще решат кой ще оглави Българската патриаршия.

Не е ясно доколко това ще помогне на Кирил, но със сигурност приказките за отнемане на лицензи, национализация и изгонване на чужди компании ще доведат до предизборни дивиденти. Правителството на ГЕРБ още от 2010 г. нарочи електроразпределителните предприятия, а премиерът Бойко Борисов флиртуваше с думата национализация. В трите дружества още тогава влезе прокуратурата, проверки бяха правени от ДАНС и ДКЕВР...


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
143 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 2
  ajsaider avatar :-|
  ajsaider
  • - 50
  • + 46

  да се чете ...

  фортинбрас15 Февруари 2013 09:00

  Каквото сам си направиш и ЕРП-тата не могат да ти направят.

  След като през 2005 г. с мАнДАта НА каБИнеТА „Саксмафиотски” 77% от трите национални електроразпределителни дружества в България бяха приватизирани за 780 млн. евро, които са два пъти по-малко от цената на съоръженията им продадени за скрап, с мАнДАта на каБИнеТА „БОриСОВ” се осъществи следващата стъпка в ограбване на българската държава, чрез продажбата и на печелившите миноритарни държавни дялове в тях в размер на 33%.

  Две години преди приватизацията на Държавното дружество „Електроразпределение Столично” ЕАД, същото е оценено от независими експерти като активи за приблизително 2,5 млрд. евро, но в пакет от други две Държавни дружества „Електроразпределение София област” ЕАД и „Електроразпределение Плевен” ЕАД беше „приватизирано” на десет пъти по-ниска цена от чешката компания „ЧЕЗ Електро България” АД.

  Мащабите на електроразпределителният грабеж могат да се илюстрират и чрез условията на приватизационните договори, в които отсъстват изискване за определен размер на инвестиция и срок, в който да бъде направена, което ги превръща в „златна мина” и „рог на изобилието” – източник на печалби без инвестиции за поддръжка и модернизация на електродоставящата инфраструктура, ако изключим монтирането на нови „по-точни електромери” на мястото на съществуващите, чийто „контрол” се извършва от монополиста контролиращ сам себе си.

  За да увеличат размера на ПЕЧАЛбИТЕ си освен съкращение на служители, новите частни електродоставчици-монополсти използват различни незаконни и престъпни схеми на прехвърляне на дейности на „подизпълнители”, които са дъщерни фирми на монополиста, както и прехвърляне на финансови задължения от некоректни платци към коректни – в допълнение на калкулиране на загуби от кражби на електроенергия в сметките на добросъвестни клиенти.

  Чрез въвеждането на „груповата финансова отгворност на абонатите”, каквато никъде не фигурира в националното енергийно и търговско законодателство, частните чуждестранни монополисти решиха в свой интерес един от основните проблеми на държавата – неплащане на сметки от лица с цигански произход, наложило изключването им от електроподаване до погасяване на задължението или до Избори (местни и национални), в които циганските гласове се купуваха срещу изразходвани мегавати електроенергия с обещания за опрощаването им и трупането на нови задължения.
  Цитираната схема на търговия с: (без)отговорност, обещания и власт се доказва чрез увеличение на „загубите от пренос на електроенергия”, които от 6% в Чехия в България са 15 % в България – т.е. 150 % по-големи.

  Продължаващото неплащане на консумирана електрическа енергия от лица от цигански произход се доказва от течащото електрозахранване на „ромските махали” на фона на прекъсването на такова на всеки друг абонат просрочил дори с три дни едно плащане, от липсата на информация за техните финансови задължения към доставчиците на електроенергия в размер на десетки милиони лева и преди „праватизацията”, както и от отсъствието на тези иначе „борбени за човешките си права бедни българи” в протестите срещу абсурдно начислените суми в декемврийските и януарски сметки на ЕРП-тата.

  Другата използвана форма на инкриминиран монополистки рекет практикуван като „групова финансова отгворност на абонатите” се въвежда като ценовия компонент „невъзстановяеми разходи”, начислявани на всеки киловат час отчетена като потребена от абоната електроенергия. Чрез „невъзстановяемите разходи” кражбите на електроенергия от частни лица и злоупотребите на длъжностни лица се стимулират като се плащат „солидарно” от всички абонати/потребители превърнати в „прасенца касички” на: бандитизъм, корупция, злоупотреби… и нежеланието на частните монополисти да ги прекратят, тъй като с това ще намалят приходите и съответно печалбите си.

  Предвид факта, че започналото с мандата на НДСВ (през който Бойко Борисов е ГлаДен секретар на МВР) ограбване на държавата чрез продажба/приМатизация на нейни активи в електроразпределителната система на символични цени, завърши с мандата на ГЕРБ, в който Бойко Борисов е Премиер доказва същият като основен фактор на финасово ощетяване на българската държава с милиарди левове – обстоятелство, което му е добре известно и нееднократно ПОПулиСтКИ е КОменТИРАНО като „тежко наследство” по отношение и на другата форма на злоупотреба – високите цени на изкупната електроенергия произвеждана от американските електроцентрали (ТЕЦ и Фотоволтаични) в България.

  Част от „тежкото наследство” включва и спекулативно високите цени в 20-годишното заробващо и АНТИПАЗАРНО задължение на държавата да изкупува електроенергия произведена от американски „инвеститори”.

  След като EVN-ният Трайчо Трайков беше заменен на поста Министър на икономиката, енергетиката и туризма от Ин Фан Тилният Делян Добрев, този бард на БиберОНА щеше да оспорва дългосрочните договори с двете американски централи ТЕЦ „Ей И Ес Гълъбово” и ТЕЦ „Контур глобал Марица-изток 3” или поне да предоговаря цените по тях – във връзка с другата форма на енергийно ограбване – производство на електроенергия на спекулативно високи цени – „твърде ниски” на фона на цените на „зеленият ХАЙ ВЕР(вайте ми!)”” – „зелена енергия”.

  Думата имат орките на Тиквеният Саруман, които жално да (раз)вият шланга как Бай Тошо ІІ всъщност е бил Дева Мария ІІ – и не точно Мария а Мафия.

  Според императива на чл. 18, ал. 6 от Конституция на Р. България от 1991 г. („Държавните имоти се стопанисват и управляват в интерес на гражданите и обществото” цялата престъпна приватизация (масова и касова) създала олигарсите на (ОКТО)ПрехОДА е противоконституционна като доказано: клептоманска, мафиотска… и в нарушение интересите на българските граждани и тези на българското общество. Като такава тя е и правно нищожна и собствеността трябва да се върне в патримониУМА на Държавата.

  Като антипазарни форми на ценообразуване договорените цени на америКАНСКАТА „ДИВЕРСИфикациОННА електроенергия” са противоконституционни след като са постигнати в нарушение на императивите на чл. 6, ал. 2 (гарантиращ равенство пред закона) и чл. 19, ал. 1 (гарантиращ свободната стопанска инициатива), и ал. 2 от КРБ (гарантиращ еднакви правни условия и възможности за развитие на стопанска дейност – без злоупотреби с монополизъм и нелоялна конкуренция), които се нарушават чрез привилегированото и антипазарно положение на америКАНСКИТЕ „инВЕСТИции” И „инвестиТОРи”.

  Чрез изграждането на АЕЦ „Белене” с цена на произвежданата електроенергия под тази на утвърдените производители на такава към момента, тяхното пазарно място ще бъде в Историята, което е причина/мотив за създаване на антиядреното (г)лоби в България.

  Нередност?
 • 3
  peaspiring avatar :-|
  peaspiring
  • - 15
  • + 124

  До коментар [#1] от "ajsaider":

  А каква е простичката истина, о специалисте по енергетика? Че НЕК е фалирала заради далаверите на Овчаров и компания с Цанков камък и Белене? Че енергийното лоби натиска чужденците да продават на наши хора, щото сега, като няма да има Белене, трябва да цоцат от другаде, пък няма.

  Нередност?
 • 4
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов
  • - 17
  • + 92

  [quote#2:"ajsaider"]След като през 2005 г. с мАнДАта НА каБИнеТА „Саксмафиотски” 77% [/quote]

  До тук четох и се отказах.Дръж се по-прилично,ако имаш да казваш нещо!
  За сведение през последните 4 години допълните такси към сметката за ток са се повишили с 231%.А те идват от ДКВР-то,а не от ЕРП-то.

  Нередност?
 • 5
  mastikata avatar :-|
  mastikata
  • - 19
  • + 110

  За мен е пределно ясно че се вихри нечуван популизъм и в момента всички плащаме откраднатите стотици милиони покрай гьола Белене - " благодаря ви др.Р.Овч."

  Нередност?
 • 6
  pruch avatar :-P
  pruch
  • - 3
  • + 97

  Както едим много умен мъж каза:Надписът "Единството прави силата" да се смени с " Не ми надписвай сметката".По тия земи второто има силата да събуди дори българските избиратели.Няма Маркс ,няма Енгелс.Надпиши му сметчицата на българина и Великата Октомврийска/Ноемврийска революция ряпи ще яде!

  Нередност?
 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • - 17
  • + 39

  Както и да то усуквате, все едно хората не харесват системата която им бърка в джоба.
  Кой е виновен и кой не е "третичен" въпрос.... сметката се получава от ЕРП-то и хората са прави да питат ОТИ?

  Нередност?
 • 8
  james1 avatar :-|
  james1
  • - 42
  • + 18

  Колко хубаво е да живееш при "демокрацията" !

  Нередност?
 • 9
  kihano avatar :-|
  kihano
  • - 67
  • + 63

  Тая статийка макар и да се прави на обективна и интелигентна всъщност си е не особено добър опит за манипулация, който абсолютно по махленски завършва със споменаване на Северна Корея, тъй като очевидно няма смислени аргументи против одържавяването на ЕРП-тата. А ползата от тяхното одържавяване е ясна и очевидна. Печалбата им, която в предижна статия беше оценена на 9.3% или ще спре да се плаща от потребителите, или ще отиде за поддръжка и обновяване на разпределителната мрежа. Защо? Защото държавното предприятие може да си позволи да работи без печалба, т.е. с пълно реинвестиране на печалбата, а частното, получастното или принадлежащото на чужда държава непременно заделят за частния собственик или за чуждата държава. Да, с нашите сметки за ток плащаме чешки и австрийски пенсии!
  После, частния монопол е възможно най-лошия монопол! Не разбирам защо и на какви данни се базира автора, като опитва да прокара точно обратното. Примерите за зловреден частен монопол се простират от делата на Веолиа и СУЕЗ в Париж през Бехтел в Боливия до Енрон в Калифорния. Твърденията, че ДКЕВР успещно контролирал ЕРП-тата са просто смешни. Затова ли постоянно ни вдигат тока всяка година? Целта на ЕРП-тата не е да ни доставя ток, а да тупа печалби.
  Така че ЕРП-тата следва да бъдат одържавени или национализирани. И не само те, а и всички приватизирани електроцентрали. А скъпите ВЕИ трябва да бъдат натирени да продават само за износ. В европа пазара е либерализиран и крайните цени са по-високи от нашите.
  Това е най-доброто решение. Чуждите "инвеститори" да ходят да пият по една студена вода.

  Нередност?
 • 10
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити
  • - 9
  • + 59

  Ужас. Днес ми показаха фактура за 500 лева ток. Потресаващо!

  Нередност?
Нов коментар