Свобода - да, но друг път
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Свобода - да, но друг път

Свобода - да, но друг път

Възможността за избор на доставчик няма да е скоро

11253 прочитания

© Георги Кожухаров


Ако даден потребител е недоволен от услугите на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про", той може да смени доставчика си на електроенергия, без да дължи допълнителни разходи за това, гласят последните поправки в Закона за енергетиката. Възможността потребителите да излязат на свободния пазар, където да купуват електроенергия по пазарни и конкурентни цени, всъщност съществува още от 2007 г., но на практика това няма как да се случи - производителите са ограничени на кого могат да продават, а разпределителите - от кого да купуват. Според европейското законодателство обаче след 2015 г. всички потребители трябва да купуват електроенергията си именно по свободно договорени цени, т.е. да няма такива определяни от регулаторен орган.

В началото на 2013 г. обаче фактите са следните.

Реално никой битов потребител не може да смени доставчика си, защото за тази цел Държавната комисия за енергийно и водно регулиране трябва да разработи правила, които да регламентират как това да се случи. Съзнателно или не обаче, подобни указания напълно са пропуснати в разработените от комисията правила за търговия с електрическа енергия, които този вторник минаха обществено обсъждане в ДКЕВР.

В малко по-напреднала фаза е процесът по излизането на малките и средните фирми на свободния пазар, където те да могат свободно да избират доставчика си на електроенергия. ЕС вече размаха пръст на България за липсата на напредък в това отношение, което доведе до законодателни промени, според тях фирмите на средно напрежение повече не могат да купуват електроенергия по регулирани цени. Ако се придържаме към закона, това трябваше да се случи до пет месеца след неговото обнародване, което означава до края на 2012 г., но все още не е станало, тъй като ДКЕВР не е издала лицензи на крайните снабдители.

Според експерти излизането на средния бизнес от защитената квота на битовите потребители може да се случи най-рано от началото на юли 2013 г., когато принципно се определят цените и количеството енергия за регулирания пазар. За целта обаче ДКЕВР трябваше да разработи указания как малките фирми ще излязат от тази квота, които липсват в миналите обществено обсъждане правила. Така например в тях трябваше да бъдат изяснени функциите на доставчика от последна инстанция, чиято задача е да снабдява с енергия фирмите, които не могат да намерят такава от пазара. В момента не е ясно например откъде този доставчик ще купува енергия и на каква цена ще я продава на потребителите, без което схемата няма как да проработи. ДКЕВР се бави и с издаването на лицензи за тези доставчици, които по закон трябва да са трите разпределителни дружества и НЕК.

Търговци на електроенергия пък се оплакаха, че ЕРП-ата не дават информация за потребителите средно напрежение, опитвайки се да ги привлекат като клиенти на собствените им фирми за търговия за енергия.

По време на общественото обсъждане на правилата за търговия представители на енергийния бранш разкритикуваха и това, че не е достатъчно добре регламентирано как ще действат балансиращите групи, които са задължителни, за съществуването на свободния пазар. Това са обединения от производители на енергия и потребители, които трябва взаимно да балансират своето потребление, за да няма излишъци или недостиг, за които трябва да се плащат глоби.

Ако даден потребител е недоволен от услугите на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про", той може да смени доставчика си на електроенергия, без да дължи допълнителни разходи за това, гласят последните поправки в Закона за енергетиката. Възможността потребителите да излязат на свободния пазар, където да купуват електроенергия по пазарни и конкурентни цени, всъщност съществува още от 2007 г., но на практика това няма как да се случи - производителите са ограничени на кого могат да продават, а разпределителите - от кого да купуват. Според европейското законодателство обаче след 2015 г. всички потребители трябва да купуват електроенергията си именно по свободно договорени цени, т.е. да няма такива определяни от регулаторен орган.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

30 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  За този мармалад се знаеше отдавна, май трябва да сменят всичките членове на ДКЕВР, не само шефа.

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  Голямото законодателно въртене около собствената опашка не дава отговор на основния въпрос: при инсталирани 14 хил. мегавата обща мощност на енергийната система на България (от които 3/4 са базови мощности) и консумация от вижте сами колко: http://www.tso.bg/default.aspx/tovar-na-ees/bg какво правим с останалитите мощности. Не случайно някой на форума обясняваше, че въпросът бил от "държавнически" характер. На половината централи трябва да се хвърля по някой залък, за да не умрат от глад. Защото за тяхното производство пазар към момента няма, а в дни с умерен климат още по-малко.

 • Geoimg

  С една дума - правила няма! Важи закона на джунглата!!!

 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#2] от "cinik":
  Електроенергетиката не е продаване на кебабчета на панаир, не се води от тези "прости" правила, а и инсталираните мощности не са 14000 МВт.
  Така че първо се осведоми, после подскачай във форума...

 • 5
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  До коментар [#2] от "cinik":

  Различните правителства през годините са поемали различни ангажименти към собствениците на разните ТЕЦ-ове, най-вече по схемата за формиране цените на изкупуване на електричеството за достатъчно дълъг период. Същото се отнася и до масово строените микро ВЕЦ-ове на всяка бара и за ветропарковете, окупирали северното крайбрежие.
  Та какво може да направи един политически назначаван орган като ДКЕВР, колкото и експерти да съдържа (новата началничка едва ли принадлежи към тая група) при това положение?

 • 6
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Надежда всякаква тук оставете .... Ами като няма да е скоро и ние скоро няма да си платим данъците тогава ...

 • 7
  daks avatar :-|
  ДАКС

  До коментар [#4] от "boby1945":

  Ам че що не ни посъветвате от къде да се осведомим?

 • 8
  i_petrov avatar :-|
  i_petrov

  България разполага с инсталирани електропроизводствени мощности в размер на около 11215 МВт за 2007 г., включващи: ТЕЦ - 4410 МВт, АЕЦ - 2000 МВт, коогенерации - 1795 МВт (коогенерации индустриални на твърди въглища - 944 МВт, коогенерации на газ - 582 МВт, коогенерации на течни горива - 269 МВт); ВЕИ - 3010 МВт (вкл. ПАВЕЦ - 864 МВт и водноелектрически централи).
  От Гугъл

  Има ли останали хора с мозък в страната ?????

  през зимата ако са верни данните за товара НЕ СЕ НАТОВАРВАТ И НА ПОЛОВИНА ИНСТАЛИРАНИТЕ МОЩОСТИ.А амортизации? експлоатационни разходи ? заплати ? ТОВА СА КОНСТАНТНИ РАЗХОДИ.По малки продажби при по високи разходи равно на по висока крайна цена.

  ЗА ВСИЧКИ ЕКСПЕРТИ ПО ЕКОНОМИКА - ПО ЕДНА КАСЕТКА ДОМАТИ И БЕГОМ ДА ПРОДАВАТ НА ЖЕНСКИ ПАЗАР.

 • 9
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#8] от "i_petrov":

  От твоите думи излиза че БГ има нужда от АЕЦ Белене. На каква да е цена, по-добре на висока! Е поне дългия инкасатор така твърди :-) той е съветски възпитаник все пак, и руските учени са му казали (и платили) :-)
  А смятай че тока тепърва ще поскъпва, което още ще ограничи потреблението, къде заради изолации и саниране, къде заради преминаване на газ, къде двете. Без да броим намаляване на поголовието, скота мре с 60 хиляди на година. Ама това няма никакво значение - важното е да вървят комисионните и корумпетата да лапкат блажно, докато видиотения скот се коколчи в ярема и фъфли "Бе Се Пе, А Е Це" под летящата чиния на Бузлуджа. Така е в държавите пълни с комунета и управлявани от корумпета - като секс между малоумен и извратеняк. Хубавото е че малоумния не разбира точно какво става и се хили, върти очи и се пеняви :-) Нали баткото го харесва и ще му даде бонбонче :-) Жалка работа.

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#8] от "i_petrov":

  Първо прави разлика м/у "инсталирана мощност" и "разполагаема мощност". ТЕЦ Варна има инсатлирана 1260 МВт, но разполагаеми са не повече от 210-420 МВТ, ТЕЦ Бобов дол има инсталирани 630 а разполагаеми 210 МВТ, ТЕЦ Русе има инсталирани 400 МВт а разполагаеми 65-130 МВт ....
  Второ, взимай предвид и цената на произведената ел.енергия.... Тази на ТЕЦ Варна е два пъти по висока от тази на ТЕЦ Марица изток 2
  Трето сложи абсолютния максимум на товара който е близо до 7000 МВт
  Четвърто сложи резерва срущу максимума поне 15-20% 1000-1400 МВТ
  Пето заводските ТЕЦ и Топлоикационните ТЕЦ работят когато имет промишлен товар, защото цената на тока им е голяма, ако произвеждат само ток.
  Шесто ТЕЦ, АЕЦ ползват около 10% от работещите мощности за собствени нужди ...
  Седмо поне 10-15% от работещите мощности трябва да осигуряват и така наречения "въртящ се", "топъл" резерв...
  Осмо трябва да има и така наречения "студен" резерв...
  Има и 9, 10, 11.....
  И се получава че България няма практически никакъв сериозен излишък от мощности в момента.

  Енергетиката определено не е като да продаваш кебабчета на панаира в Узунджово....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ще съмне ли след НОЩ?

Ще съмне ли след НОЩ?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.