Свобода - да, но друг път

Възможността за избор на доставчик няма да е скоро

   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров

Ако даден потребител е недоволен от услугите на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про", той може да смени доставчика си на електроенергия, без да дължи допълнителни разходи за това, гласят последните поправки в Закона за енергетиката. Възможността потребителите да излязат на свободния пазар, където да купуват електроенергия по пазарни и конкурентни цени, всъщност съществува още от 2007 г., но на практика това няма как да се случи - производителите са ограничени на кого могат да продават, а разпределителите - от кого да купуват. Според европейското законодателство обаче след 2015 г. всички потребители трябва да купуват електроенергията си именно по свободно договорени цени, т.е. да няма такива определяни от регулаторен орган.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


30 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  За този мармалад се знаеше отдавна, май трябва да сменят всичките членове на ДКЕВР, не само шефа.

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  Голямото законодателно въртене около собствената опашка не дава отговор на основния въпрос: при инсталирани 14 хил. мегавата обща мощност на енергийната система на България (от които 3/4 са базови мощности) и консумация от вижте сами колко: http://www.tso.bg/default.aspx/tovar-na-ees/bg какво правим с останалитите мощности. Не случайно някой на форума обясняваше, че въпросът бил от "държавнически" характер. На половината централи трябва да се хвърля по някой залък, за да не умрат от глад. Защото за тяхното производство пазар към момента няма, а в дни с умерен климат още по-малко.

 • Geoimg

  С една дума - правила няма! Важи закона на джунглата!!!

 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#2] от "cinik":
  Електроенергетиката не е продаване на кебабчета на панаир, не се води от тези "прости" правила, а и инсталираните мощности не са 14000 МВт.
  Така че първо се осведоми, после подскачай във форума...

 • 5
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  До коментар [#2] от "cinik":

  Различните правителства през годините са поемали различни ангажименти към собствениците на разните ТЕЦ-ове, най-вече по схемата за формиране цените на изкупуване на електричеството за достатъчно дълъг период. Същото се отнася и до масово строените микро ВЕЦ-ове на всяка бара и за ветропарковете, окупирали северното крайбрежие.
  Та какво може да направи един политически назначаван орган като ДКЕВР, колкото и експерти да съдържа (новата началничка едва ли принадлежи към тая група) при това положение?

 • 6
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Надежда всякаква тук оставете .... Ами като няма да е скоро и ние скоро няма да си платим данъците тогава ...

 • 7
  daks avatar :-|
  ДАКС

  До коментар [#4] от "boby1945":

  Ам че що не ни посъветвате от къде да се осведомим?

 • 8
  i_petrov avatar :-|
  i_petrov

  България разполага с инсталирани електропроизводствени мощности в размер на около 11215 МВт за 2007 г., включващи: ТЕЦ - 4410 МВт, АЕЦ - 2000 МВт, коогенерации - 1795 МВт (коогенерации индустриални на твърди въглища - 944 МВт, коогенерации на газ - 582 МВт, коогенерации на течни горива - 269 МВт); ВЕИ - 3010 МВт (вкл. ПАВЕЦ - 864 МВт и водноелектрически централи).
  От Гугъл

  Има ли останали хора с мозък в страната ?????

  през зимата ако са верни данните за товара НЕ СЕ НАТОВАРВАТ И НА ПОЛОВИНА ИНСТАЛИРАНИТЕ МОЩОСТИ.А амортизации? експлоатационни разходи ? заплати ? ТОВА СА КОНСТАНТНИ РАЗХОДИ.По малки продажби при по високи разходи равно на по висока крайна цена.

  ЗА ВСИЧКИ ЕКСПЕРТИ ПО ЕКОНОМИКА - ПО ЕДНА КАСЕТКА ДОМАТИ И БЕГОМ ДА ПРОДАВАТ НА ЖЕНСКИ ПАЗАР.

 • 9
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#8] от "i_petrov":

  От твоите думи излиза че БГ има нужда от АЕЦ Белене. На каква да е цена, по-добре на висока! Е поне дългия инкасатор така твърди :-) той е съветски възпитаник все пак, и руските учени са му казали (и платили) :-)
  А смятай че тока тепърва ще поскъпва, което още ще ограничи потреблението, къде заради изолации и саниране, къде заради преминаване на газ, къде двете. Без да броим намаляване на поголовието, скота мре с 60 хиляди на година. Ама това няма никакво значение - важното е да вървят комисионните и корумпетата да лапкат блажно, докато видиотения скот се коколчи в ярема и фъфли "Бе Се Пе, А Е Це" под летящата чиния на Бузлуджа. Така е в държавите пълни с комунета и управлявани от корумпета - като секс между малоумен и извратеняк. Хубавото е че малоумния не разбира точно какво става и се хили, върти очи и се пеняви :-) Нали баткото го харесва и ще му даде бонбонче :-) Жалка работа.

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#8] от "i_petrov":

  Първо прави разлика м/у "инсталирана мощност" и "разполагаема мощност". ТЕЦ Варна има инсатлирана 1260 МВт, но разполагаеми са не повече от 210-420 МВТ, ТЕЦ Бобов дол има инсталирани 630 а разполагаеми 210 МВТ, ТЕЦ Русе има инсталирани 400 МВт а разполагаеми 65-130 МВт ....
  Второ, взимай предвид и цената на произведената ел.енергия.... Тази на ТЕЦ Варна е два пъти по висока от тази на ТЕЦ Марица изток 2
  Трето сложи абсолютния максимум на товара който е близо до 7000 МВт
  Четвърто сложи резерва срущу максимума поне 15-20% 1000-1400 МВТ
  Пето заводските ТЕЦ и Топлоикационните ТЕЦ работят когато имет промишлен товар, защото цената на тока им е голяма, ако произвеждат само ток.
  Шесто ТЕЦ, АЕЦ ползват около 10% от работещите мощности за собствени нужди ...
  Седмо поне 10-15% от работещите мощности трябва да осигуряват и така наречения "въртящ се", "топъл" резерв...
  Осмо трябва да има и така наречения "студен" резерв...
  Има и 9, 10, 11.....
  И се получава че България няма практически никакъв сериозен излишък от мощности в момента.

  Енергетиката определено не е като да продаваш кебабчета на панаира в Узунджово....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход