Българските домакинства потребяват почти целия си доход
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Българските домакинства потребяват почти целия си доход

Българските домакинства потребяват почти целия си доход

Всеки е спестил средно по 100 лв. за последното тримесечие на 2012 г., показват данните на НСИ

7263 прочитания

© Надежда Чипева


Общият доход средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2012 г. е 1 157 лв. и спрямо същия период на 2011 г. се повишава с 16.1%. Това е с 99 лв. повече от общия среден разход на лице от домакинството за последното тримесечие на миналата година, показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за доходите, разходите и потреблението на домакинствата през последното тримесечие на миналата година.

Все пак ръстът на разходите е малко по-малък, отколкото този на приходите - с 13.4%. Така домакинствата успяват да спестят малко по-големи суми. Средно на лице от домакинството те са можели да не потребят или изплатят като данъци 63 лв. през последното тримесечие на 2011 г.

За какво се харчи най-много

Най-висок стандартно е делът на храни и безалкохолни напитки. За това домакинствата харчат средно около 32% от общите си доходи или над една трета от всички техни разходи отиват за хранителни продукти. Като абсолютни стойности те се увеличават с 11.1% и през четвъртото тримесечие на 2012 г. са 370 лв. средно на лице в домакинството, обясняват от националната статистика. Следващият по големина разход за домакинствата е за жилища (енергия, горива, вода и др.). Така двете пера се сумират до малко над половината от всичко, което домакинствата изразходват.

Разходите за дома (вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане) нарастват от 166 лв. през четвъртото тримесечие на 2011 г. на 180 лв. средно на лице от домакинството през последното тримесечие на миналата година, отчитат от НСИ. Това е ръст с 8.4%. Увеличават се и разходите за алкохолни напитки и цигари - с 14.3% на годишна база. Така през четвъртото тримесечие на 2012 г. те възлизат на 48 лв. Относителният им дял е 4.6% в общия разход.

По-здравословно

Потреблението на основни хранителни продукти не се увеличава съществено, показват данните на НСИ. Нарастване обаче има при консумацията на зеленчуци и кисело мляко - съответно с почти 2 кг и със 100 г (виж графиката). По-чувствително

намалява потреблението на хляб и тестени изделия - от 27.3 на 25.3 кг, и плодове - от 11.3 на 10.7 кг., показва разбивката на националната статистика.

Ръст на безработицата

През януари тази година безработицата се е увеличила с половин процентен пункт на месечна база (спрямо декември на миналата година) и достига 11.9%, показват данните на Агенцията по заетостта (АЗ). Общият брой безработни, регистрирани в бюрата по труда, е 392 хил. души, което е увеличение с 16 хил. лица спрямо декември 2012 г. "Това е най-малкият прираст през януари в сравнение с месец декември на предходната година от 1995 г. насам с изключение на 2009 г.", обясняват от агенцията.

Според експертите на ведомството причината за увеличаващата се безработица в началото на годината е циклична - голяма част от работодателите освобождават персонал в края на всяка календарна година и в началото на януари освободените лица се регистрират в бюрата по труда.

Същевременно се увеличава и търсенето на работници в бюрата по труда през януари, като са обявени общо над 25 хил. свободни работни места. Най-много свободни работни места в бюрата по труда са заявени от преработващата промишленост (2511), от търговията (1396), от държавното управление (1071).

На годишна база ръстът на безработицата пък е с почти цял процентен пункт, като през януари миналата година безработицата, отчетена от агенцията, е била 11.1%. Все пак на работа постъпват и повече хора. През януари заетост са намерили почти 22 хил. души, което е с малко над 7 хил. повече от предходния месец, а на годишна база - с почти 10 хил. повече.

Автор: Капитал Daily

Общият доход средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2012 г. е 1 157 лв. и спрямо същия период на 2011 г. се повишава с 16.1%. Това е с 99 лв. повече от общия среден разход на лице от домакинството за последното тримесечие на миналата година, показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за доходите, разходите и потреблението на домакинствата през последното тримесечие на миналата година.

Все пак ръстът на разходите е малко по-малък, отколкото този на приходите - с 13.4%. Така домакинствата успяват да спестят малко по-големи суми. Средно на лице от домакинството те са можели да не потребят или изплатят като данъци 63 лв. през последното тримесечие на 2011 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

26 коментара
 • 1
  cobourga avatar :-|
  cobourga

  ТОК, цени и протести
  Организирани и „масови” протести, подкрепени от медии и манипулатори. Включително от Манипулатора Кошлуков по ТВ7 тази Събота!!!
  ПЪРВО : Електроразпределението /чрез ЕРП-тата/ е последният етап на продажба на електричество на крайните потребители – хора и фирми. То не е като парното, защото всичко се измерва точно и всеки консуматор знае какво е потребявал и какво дължи. Ако някъде са сменявани електромери с нови и модерни такива и при пренасянето на старите показания е допусната грешка, то същата може лесно да бъде оспорена и отстранена. Не вярвам такива случаи да са повече от 100 за един регион. Затова, който ковсумира – плаща, както е отчетено на електромера. И никой не може да надписва !!!
  ВТОРО : Електричеството минава през много етапи, докато стигне до нас. Производство, пренос високо напрежение, подстанции, пренос 10/20 киловолта, трафопостове и накрая 200/380 волта напрежение стига до консуматорите. И всеки етап има своите разходи и своята цена. Зад всяка такса стои някакъв разход. Затова ДКЕВР контролира процесите и определя цените на всеки един етап, а с това приходите на всеки участник.
  ТРЕТО : Какви са печалбите от продажбата на електроенергия ??? Как се разпределят те между всички участници по веригата ??? За ЕРП-тата остава около 18% от крайната продажна цена. Останалите 82% се разпределят по веригата и остават в държавните компании !!! Остават в БЕХ/НЕК и производителите на електроенергия, за да се покриват разходи и извършват инвестиции, да се обслужват заемите за АЕЦ Белене, както и да се плаща скъпо за ко-генерациите на Топлофикациите в страната !!! С парите на всеки Българин се плаща част от топлото .....
  ЧЕТВЪРТО : С приходите си, в рамките на тези 17-18%, ЕРП-тата трябва да покрият всички свои разходи : за инвестиции, персонал, сгради, мрежи, материали, аварийни екипи, трафопостове, електромери, инкасатори, кражби. При ниската крайна цена за ЕДИН киловатчас електроенергия /квтч/, тези приходи не са достатъчни дори за минималните инвестиции, да не говорим за печалби, особено големи, за каквито тръбят някои „врагове на Западния капитализъм”.
  ПЕТО : Какви са протестите срещу ЕРП-тата ??? Целта на всички тези атаки, организирани и захранвани от червената енергийна мафия, е да бъдат изгонени Чехите и Австрийците от България. ЕОН вече напусна, тъй като не виждаше перспективи за развитие в една манипулирана и непазарна среда, с минимални печалби и максимални проблеми, каквато Българската държава създаде и продължава да утвърждава от 2006 година досега. На мястото на Европейците, в крайната фаза на електроразпределението ще дойдат енергийни мафиоти - наши и Съветски ребята. И тогава няма да има протести, защото „другарите са наши”, иначе тоягата ще заиграе.
  Желаният МОДЕЛ : всички ресурси и тяхното разпределение да попаднат в ръцете на червената буржоазия и нейните олигарси. Примерите са много : в близкото минало – Нефтохим/ЛУКОЙЛ, последван от Булгартабак, съвсем наскоро - ОЦК и БТК/Виваком, а в бъдеще и останали големи производители и снабдители !!!
  НАРОДЕ ?????

 • 2
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  [quote#1:"cobourga"]НАРОДЕ ????? [/quote]

  Ако се обръщате към народа,който докара Бойко Борисов на власт,няма да те чуе

 • Пълна стъкмистика...

 • 4
  leo_k avatar :-|
  Лео

  Значи в едно семейство с две деца, всеки от родителите получава средно по 2314 лв. месечно? Това как го изчислиха?

 • 5
  sa6 avatar :-P
  sa6

  До коментар [#4] от "Лео":

  много хора получават дори повече, например в политиката и монополите

 • 6
  2.5 avatar :-|
  2.5

  [quote#1:"cobourga"]ЕОН вече напусна, тъй като не виждаше перспективи за развитие в една манипулирана и непазарна среда...[/quote]

  Кой би напуснал, защото е монополист?
  По-скоро някой би стоял по тази причина.

  Какво значение има дали ЕРП са собственост на чехи, австрийци или руснаци. Въпросът е какво се промени в полза на потребителите след раздържавяването на тази услуга?

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#6] от "2.5":


  [quote#6:"2.5"]Какво значение има дали ЕРП са собственост на чехи, австрийци или руснаци. [/quote]
  Огромно умнико, щото чуждите собственици изнасят БВП извън страната (не бъркай с печалбата), а ти после се чудиш що бюджета на Бам Бам се продънва....
  За сведение, като пример, ЧЕЗ през 2012 е увеличил разходите си за "разпределение" с едни 212 млн.лева спрямо предишните години ....
  Обърни внимание за "разпределение" не за "закупуване" на електроенергия.... колко от тези екстри разходи са отпътували къде Чехия? Я провери!

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#4] от "Лео":

  Много просто едното семейство яде пуйка, другото зеле на фурна, средно пуйка със зеле......

 • 9
  wakeop avatar :-|
  wakeop

  До коментар [#4] от "Лео":

  Цифрата е за тримесечие. Дели на 3 и ще ти звучи познато.

 • 10
  r0ksi avatar :-|
  Рокси

  До коментар [#5] от "sa6":

  Е, предполагаме че все пак юнаците в НСИ изчисляват средпретеглена величина, а не водят статистика по метода на свинското със зеле.

  В крайна сметка тези 1000+ лв за тримесечие ли са, или за месец?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK