Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
91 17 фев 2013, 18:50, 14268 прочитания

Бунт, изгасен с милиард

Държавата реши да плати субсидиите на зърнопроизводителите с голям спешен заем, за да спре протестите

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Търговец оспорва данъчния режим за ведомствените бензиностанции

Доставчикът на горива смята, че регулациите го карат да издава тайни на конкуренцията си

1 сеп 2013

Производителите на зърно искат субсидиите си още през есента

Ако правителството се съгласи, ще трябва да направи извънреден разход за над 1 млрд. лв.

9 юли 2013

Изненадващ интерес към субсидиите за агроекология

Лек ръст на земите, регистрирани за плащания на площ, спад в животновъдството

21 май 2013

Държавата пласира нови ДЦК на по-висока доходност

От началото на годината финансовото министерство е емитирало над 1.1 млрд. лв. вътрешен дълг

12 мар 2013

Държавата няма да променя емисионната си политика

Извънредните книжа за земеделски субсидии ще останат изключение, коментират от финансовото министерство

4 мар 2013

Рязко подобряване на бизнесклимата в месеца на протестите

Оценките за икономическата конюнктура се повишават с 5.7 пункта

28 фев 2013

Дянков: Финансите на държавата са стабилни

Фискалният резерв към 25 февруари е малко над 4 млрд. лв.

26 фев 2013

Владетелите на субсидиите

Светлозар Дичевски с холдинга "Октопод" отново е най-големият получател на земеделски дотации от Европа

26 фев 2013

Вододел

Защо годината ще е много важна за селското стопанство и как се справя хранителната индустрия са сред основните теми на приложението "Земеделие и бизнес" на Капитал Daily

25 фев 2013

Дългът на банкерите

Въпреки че изненада пазара с рекордна емисия облигации и политическа криза, държавата се измъкна с приемлива доходност

22 фев 2013

Финансовото министерство отмени последния аукцион на ДЦК за този месец

Става въпрос за 40 млн. лв. в 3-годишни облигации планирани за понеделник

21 фев 2013

С трактори и животни в подкрепа на Борисов

Kaмион с прасета се появи пред Народното събрание, възможно е да се нарушават правилата за хуманно отношение към животните

21 фев 2013

"По-добре пустинните котки да дойдат!"*

Министерство на отбраната изкара бронирани джипове, но твърди, че те не са за разгонване на протестите

19 фев 2013

Правителството няма да подава оставка заради протестите (обновена в 17:10)

Симеон Дянков си е отишъл заради липсата на икономически ръст, каза Бойко Борисов на извънреден брифинг

19 фев 2013

Оставката на Дянков повиши с една пета доходността по държавните ценни книжа

Голямото изпитание за държавния дълг ще е емисията за 800 млн. лв. в сряда

19 фев 2013

Да потушаваш протести с пари

Изплащането на субсидиите с поемане на нов дълг отваря по-големи проблеми и отнема аргумента на правителството да отказва

18 фев 2013

Правителството без финансов щит

Оставката на Симеон Дянков

18 фев 2013

Ендшпилът на Борисов

Симеон Дянков е най-голямата изкупителна жертва на кабинета, но махането му издава паника и създава несигурност

18 фев 2013

Земеделският протест се отменя, но стачната готовност остава

Фонд "Земеделие" започна изплащането на субсидиите

18 фев 2013

Оставката на Дянков може да вдигне лихвата по "шоковите" ДЦК

Българските инвеститори ще искат по-висока доходност от извънредните облигации, с които ще се плати на зърнопроизводителите

18 фев 2013

Симеон Дянков е подал оставка, Томислав Дончев ще е новият министър на финансите

Причината вероятно е забавено включване на България в увеличаването на капитала на МВФ и земеделските субсидии

18 фев 2013

Колко скъпо е лошото планиране

Плащането на агросубсидиите със спешен дълг

17 фев 2013

Извънредната емисия на държавен дълг изненада пазара, но купувачи са подсигурени

Министерство на финансите се е договорило с няколко банки да изкупят предложените ДЦК

17 фев 2013

Една голяма доза ликвидност

Плащанията по външния дълг може да помогнат за общо понижаване на лихвите, но няма да дадат тласък на фондовата борса

13 яну 2013

Държавата разплаща външен дълг за 1.7 млрд. лв.

Фискалният резерв в края на януари се очаква да е 4.3 млрд. лв.

10 яну 2013

В името на резерва

Заради предстоящото плащане по външния дълг, държавата ще отложи с няколко месеца земеделските плащания

2 яну 2013
Вече е сигурно - това правителство най мрази стачките и под заплахи за протест е готово на всичко. Дори спешно да намери 1 млрд. лв. Поредният пример е от петък, когато управляващите решиха спешно да натоварят държавата с нов дълг, за да платят на зърнопроизводителите близо 1 млрд. лв. субсидии. Решението дойде, след като седмици наред представители на правителството твърдяха, че заради опазване на финансовата стабилност и изтънелия фискален резерв европлащанията ще станат през пролетта.

От една страна, сега министрите спазват свое старо обещание за ранно изплащане на субсидиите. Но от друга - товарят държавата (разбирай всички данъкоплатци) с 800 млн. лв. нови ДЦК, които заради големия размер на емисията и спешното пласиране, ще доведат до непредвиден лихвен разход. За земеделците преговорите донесоха дори бонус - те могат да получат не само субсидии, но и други облекчения - да не се затяга режимът на плащане на ДДС и да не монтират уреди за меренето на горива. При това не е сигурно, че няма да протестират.

Обещано, но неизпълнено

Няколко месеца след голямата стачка на зърнопроизводителите и малко преди местните избори през 2011 г. започна дебат за финансовата рамка в сектор земеделие, иницииран от ресорното министерство. Така в края на септември бе подписан меморандум с министрите Мирослав Найденов и Симеон Дянков, в който са залегнали няколко условия: че ще се "работи в посока на осигуряване на национални доплащания", че  средствата за директни плащания на площ и националните доплащания към тях за конкретната кампания се изплащат най-късно до 31 януари на следващата календарна година и че при положително становище на ЕК ще се дава преференция за горивата за селскостопанска техника.

В меморандума е заложено дори условие, че държавната помощ за облекчения акциз "стартира реално от 1 януари 2012 г.". Само няколко месеца след това споразумение обаче, през зимата на 2012 г.,  зърнопроизводителите отново излязоха на стачка заради несъгласието си с нивата на предлаганите национални доплащания, както и заради липсата на облекчения за акциза. Този протест не успя.През тази година бе взето решение въобще да няма национални доплащания към европейските субсидии, което обаче не предизвика недоволството на зърнопроизводителите. Преди няколко дни те обявиха, че ще излязат на протест заради неизпълнението на условието до 31 януари да им бъдат платени субсидиите, а впоследствие добавиха и че искат облекчението за акциза.

Бюджетът е празен, но ще платим

Всяка година през януари правителството прави големи разплащания – за лихви и главници по държавния дълг. Тази година се платиха глобалните облигации, договорени от Милен Велчев, и фискалният резерв, от който се теглят средствата за подобни операции, спадна до 4.1 млрд. лв. (по неофициални данни към 31 януари). 

Плащане на земеделските субсидии през януари би означавало наличностите в резерва да паднат до 3.2 милиарда лева, или резервът да се запълни с емисии на нов държавен дълг. Решението на финансовото министерство беше да не разклаща финансовата стабилност, но и да погази ангажимента си към земеделските производители. 

В резултат Асоциацията на зърнопроизводителите заплаши с национален протест на 20 февруари. А това принуди премиерът да обещае незабавно плащане на субсидиите до края на февруари, а финансовото министерство реши да изтегли заем, с който да запази фискалния резерв и едновременно да се разплати със земеделските производители.

Слабо планиране

Субсидиите за земеделските производители се плащат авансово от правителството, но след това Европейската комисия възстановява сумата в срок от 45 дни. Затова операцията е неутрална за бюджета, ако се разглежда в кратък срок, например от 2 месеца (стига Брюксел да плати навреме).

Януарското "хлътване" на фискалния резерв обаче можеше да се предвиди още през миналата година. Като същото важи и за търсенето на средства за плащане на земеделците (например можеше да се подготвят няколко емисии през последните 1-2 месеца). Другият пропуск е, че правителството не опита да комуникира предварително със зърнопроизводителите.

Скритият финансов риск

Източници от Министерството на финансите коментираха, че емисията държавни ценни книжа е била структурирана за малко повече от един работен ден. Подготовката й е започнала в четвъртък и в петък следобед Българската народна банка и Министерството на финансите съобщиха за две извънредни емисии държавни ценни книжа. Едната е с номинал 800 млн. лв., шестмесечна с падеж на 22 август, а втората има номинал 45 млн. лв., но е със срок от пет години. Извънредният дълг представлява 80% от общото количество ДЦК, които правителството планираше да предложи за цялата година, преди земеделците да заплашат с протести.

Най-голяма въпросителна в случая е защо правителството тегли мостовия заем със срок на плащане шест месеца. От една страна, това може да е буфер срещу забавяне на плащанията от Европейската комисия, каквото имаше в края на миналата година. Но Брюксел може и да преведе сумите навреме и тогава излиза, че правителството ще е прехвърлило проблема за след изборите, т.е. на своите наследници.

Освен това представители на финансовото министерство се притесниха, че ако средствата от Брюксел пристигнат в срок, различните министерства ще натиснат финансовото министерство за предизборни харчове, които да изядат трансфера от ЕК и в края на август евентуалното ново правителство ще изпадне в затруднение как да плати заема.

Земеделският ъгъл

Пред "Капитал Daily" представители от Асоциацията на зърнопроизводителите коментираха, че забавяне на средствата на площ не би се отразило пагубно на сектора заради сравнително добрата стопанска година, която измина. Но все пак проблеми ще има - те ще са за фирмите, които са теглили оборотни кредити по време на сеитбата, и са ги гарантирали със субсидиите, които правителството забави. 

Макар и основната част от сеитбата да е осъществена още през есента, през първите месеци на всяка година засетите площи се обработват допълнително и това също носи разходи за производителите, т.е. средствата има къде да бъдат наместени.

Даването на повод за натиск с национален протест позволи на земеделците да прескочат ресорния министър – на финансите и лично от премиера да поискат допълнителни привилегии. Първата е, че Бойко Борисов се съгласи да не въвежда обратно начисляване на ДДС за сделките със земеделска продукция. Така обаче той на практика блокира усилията на финансовия си министър Симеон Дянков, който разчиташе на този механизъм да пресече ДДС измамите при продажби на земеделска продукция. Христо Цветанов от Асоциацията на земеделските производители пък изтъкна като победа факта, че те няма да инсталират нивомери в цистерните си за съхранение на гориво и да ги свързват с Националната агенция за приходите.

Такова изключение миналата есен бе допуснато и за фирмите със собствени складове за горива, чиито ведомствени бензиностанции се освободиха от задължението за инсталиране и свързване на нивомери. Така пазарът на горива остава с две сиви полета, които ще са новите пробойни за неплащане на акцизи и ДДС върху горивата.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

"Трансперънси интернешънъл": България остава първа в ЕС по усещане за корупция "Трансперънси интернешънъл": България остава първа в ЕС по усещане за корупция

Проблемът се оценява като системен, а страната ни изостава все по-сериозно от страните в региона на Централна и Източна Европа

22 фев 2018, 131 прочитания

Омбудсманът вече ще може да се намесва в частни отношения 2 Омбудсманът вече ще може да се намесва в частни отношения

Депутатите послушно гласуваха поредния закон, изготвен в институцията на Мая Манолова

22 фев 2018, 493 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Скандалът с конското месо стигна до България

Проби от изтеглени 86 кг лазаня от магазини у нас ще бъдат изпратени за ДНК тестове в германска лаборатория

Масово раздвижване

Обемите в търговията със спортни стоки и нарастващият брой състезания за любители са знак, че българите спортуват повече

Градус за фондовата борса

Един от най-големите производители на пилешко ще прави IPO на БФБ

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Кино суматоха

Панорама с филми по творби на Йордан Радичков

Книга: Паринуш Сании - "Бащата на другия"

Една от най-търсените книги в Иран - вече и на български

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 17.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, Първата частна болница в София "Вита" инвестира 20 млн. лв. в нов блок, в който ще премести всичките си екипи

Емисия

DAILY @7AM // 22.02.2018 Прочетете