Ендшпилът на Борисов
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Ендшпилът на Борисов

Томислав Дончев поема щафетата от Симеон Дянков месеци преди изборите, по време на масови протести. Това не предвижда кой знае каква политика от него.

Ендшпилът на Борисов

Симеон Дянков е най-голямата изкупителна жертва на кабинета, но махането му издава паника и създава несигурност

Огнян Георгиев
14927 прочитания

Томислав Дончев поема щафетата от Симеон Дянков месеци преди изборите, по време на масови протести. Това не предвижда кой знае каква политика от него.

© Анелия Николова


Премиерът Бойко Борисов направи най-голямото досега жертвоприношение в името на оцеляването на кабинета си до изборите. Около пет месеца преди вота, от поста му бе освободен министърът на финансите Симеон Дянков. Официално Дянков е подал оставка, като мотивите за нея са лични, но неофициално има няколко непосредствени причини и още поне толкова не директно свързани с него.

Двата гряха: зърното и МВФ

Първата от причините, според източник на "Капитал", са земеделските субсидии, които правителството се договори миналата година да изплати до края на януари. В края на 2011 г., няколко месеца след голям земеделски протест и малко преди местните и президентски избори, ресорното министерство подписа меморандум с асоциацията на зърнопроизводителите. Лично Дянков и ресорният министър Мирослав Найденов излязоха на преговори. Едно от условията беше именно навременното изплащане на средствата от ЕС. Заради плащане по външния дълг обаче (1,7 млрд. лв.), в началото на годината във фискалния резерв са останали под четири милиарда лева, което е било една от причините Дянков да отложи плащането на 900 млн. лв субсидии за края на март или за второто тримесечие на годината. 

Това, както и фактът, че Мирослав Найденов продължи, въпреки знаците от финансите, да обещава изплащането, разгневи земеделските производители и те заплашиха с национален протест в центъра на София. Според източника на "Капитал", Борисов е настоял за изплащането, което е довело до решението да се тегли нов спешен заем. Емисията държавни ценни книжа е подготвена бързо, още в края на миналата седмица, докато Симеон Дянков е в чужбина. Самият Дянков очевидно не е бил съгласен с решението, което е довело до раздора с премиера. По думите на Найденов, по време на среща с Борисов, на която са присъствали зам.-министърът на финансите Владислав Горанов, директорът на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов и зърнопроизводители, премиерът е казал: "Моята воля е по-важна от тази на финансовия министър".

Очевидно е, че по този начин Борисов е искал да предотврати сливането на протести, което би било най-опасното нещо за управляващите в момента. Освен това, бе избягнат варианта за втори път да се спрат пари към бизнеса, както се случи в началото на мандата. Ехото оттогава още не е заглъхнало.

От другата страна на "Дондуков"

"Заставам ясно на страната на гражданите и гарантирам, че гласът им ще бъде чут, че компетентните органи ще си свършат работата". Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който направи изявление заради нарастващото социално напрежение. Според него "персоналните промени са само част от инструментариума  на изпълнителната власт, само част от решението".

Държавният глава призова партиите да спрат с лозунгите,а да "изработят ефективни мерки за намаляване на сметките", за законодателни промени в областта  на обществените поръчки. Плевнелиев поиска бърза и прозрачна проверка на "всички по веригата на ценообразуването в енергетиката" - не само ЕРП, но и БЕХ,  НЕК, ДКЕВР и др. "Отрасълът не функционира ефективно, цената се плаща от всички нас", каза той. Президентът беше и още по-конкретен като набеляза някои  от мерките - свобода на гражданите да избират доставчик на електроенергия, цените да не са монополни като освен за тока, той говори и за парното,  телекомуникационните услуги и интернет. "Националнизацията не е решение", повтори той думите си от преди седмица. "Една от причините да сме бедни е, защото на всеки четири  години започваме от нулата", коментира Плевнелиев.

За недоволството към финансовия министър има и друг повод. На срещата на Европейския съвет преди две седмици, на които според източници, премиерът е бил критикуван за бавната ратификация от страна на България за увеличаване на квотата в Международния валутен фонд. Според договореностите от 2010 година, страната ни трябва да внесе 160 милиона лева, но протакането на ратификацията пречи на увеличението на капитала и създава несигурност за решимостта на ЕС да противодейства на дълговата криза. България е единствената страна от евросъюза, която до момента не е подкрепила увеличението и то без да има някаква ясна обосновка. Напрежение по темата прибавя и фактът, че в рамките на ЕС с координацията между държавите по този въпрос се осъществява от Нидерландия. Тя от своя страна е ключова държава за приемането ни в Шенген и конфликтът с нея в този момент не е особено далновиден.

Кабинет в изкуствена кома

Тези две непосредствени причини са само върха на един голям айсберг. През годините, Симеон Дянков натрупа серия от конфликти с много хора в правителството (виж таймлайна), но Борисов винаги е седял зад него. Преди време той дори заяви, че оставка на Дянков би означавала оставка на кабинета. Ето защо, поредното внезапно решение на премиера, взето изненадващо дори за собствената му партия, ще има разтърсващи ефекти.

Най-непосредственото от тях ще е финансово. Източници на "Капитал" коментираха, че в понеделник сутринта, очакванията на пазара са били новите ДЦК да се пласират при доходност (съотношение между фиксираната им лихва и цената им) 0.6-0.75%. След новината за оставката на финансовия министър, настроенията са това да се случи вече при почти двойни нива на доходност 1-1.5%. Това означава двойно повече разходи за държавата. Дянков освен това бе разглеждан като стожер на финансовата дисциплина в държавата и е особено важно за кабинета този имидж да не бъде загубен. Това обаче няма как да стане, докато по улиците хората протестират, а Борисов иска да уталожи обществения гняв. Ето защо новият финансов министър Томислав Дончев ще бъде по-скоро принуден да се съобразява с тази ситуация. Това ще го постави в незавидното положение да кърпи дупки до края на мандата от една страна, а от друга - да носи под мишница преговорите за новия програмен период 2014-2020 г.

Отстраняването на Дянков създава притеснения и в друга посока. Вицепремиерът, който пряко отговаряше за икономическите ресори в правителството, беше до голяма степен външна на ГЕРБ фигура. Това, в съчетание с голямото доверие, което имаше от страна на премиера, му позволяваше да предотвратява опасните популистки забежки на правителството. Следващите няколко месеца обаче са особено рискови за подобна политика. Приближаващите избори правят всяко правителство склонно да търси лесни решения на сериозни проблеми, които носят краткосрочни ползи, но като цяло са опасни. Ситуацията в момента е още по-взривоопасна заради огромното напрежение и недоволство в хората от ниските доходи и липсата на перспектива. Протестите от последните дни бяха заради сметките за тока, но дори и цената му да бъде намалена двойно, това едва ли ще реши по-големия проблем. Неприятното съчетание от предизборна ситуация, повишено напрежение и оттеглянето на министъра, който беше основната спирачка пред популизма, създава големи притеснения.

Вторият ефект ще е политически. Дори да не е планирана като отговор на протестите от уикенда, оставката на Дянков идва в най-удобния момент да изглежда такава. Иван Костов нарече случилото се "паническо жертвоприношение", а Сергей Станишев смени посланието си в рамките само на ден и призова за предсрочни избори. "Никой не вярва, че Дянков е злият гений на това правителство. Той е винтче в машина на друга политическа воля", коментира социологът Живко Георгиев. Дори ходът да е планиран за подобна ситуация, според него изглежда панически, а "в политиката е много по-важно  как изглеждат нещата, а не какви са".

С други думи, в последните дни Борисов изглежда отстрани като политик, който изпуска ситуацията от контрол, при това за първи път така мащабно и на няколко фронта. "Предсрочните избори означават тотална политическа катастрофа за управляващите. Това, което Бойко Борисов прави в момента е опит да избегне тази тотална политическа катастрофа", коментира политологът Румяна Коларова. "Той се опитва да замрази положението в управлението и да изчака дали ще се стигне до някакъв обещствен спад на протестите. В момента това управленско решение е като изкуствена кома."

 

Живко Георгиев

- Как ще коментирате оставката на Симеон Дянков?

- Това е началото...

- На какво?

- Нека оставим финала отворен. Намираме се в нова политическа ситуация с неясни параметри. Не е възможно да се прогнозира какво ще се случи с протеста - дали ще поутихне и ще се отлее в  институционални форми или ще се радикализира и ще стане антисистемен.

- Проблем ли е, че зад протестите няма политици, няма говорители?

- Проблем ще е, ако няма политици, които да се ползват поне с минимум доверие. Ако БСП не намери  адекватно поведение в останалите месеци, радикализацията може да мине отвъд нея и страната да  изпадне в тежка политическа криза с отхвърляне на партиите на статуквото.

- Какво следва оттук нататък? Сигурно ли е, че ГЕРБ ще загубят

следващите избори?

- В много голяма степен е факт, че ще ги изгубят. Никой няма интерес ГЕРБ да правят избори, освен това.  Най-добре е те да се организират от служебен кабинет.

- Тоест оставката на Дянков няма да помогне на правителството да изкара мандата си?

- Правителството може и да се довлачи до края на мандата, но е ясно, че няма идея, харизмата е  изчерпена, а кадровата скамейка и къса - ако щете и заради фигурата на новия финансов министър.

по темата работиха Стефан Антонов, Елена Старидолска, Велина Господинова и Тодор Тодоров

*Ендшпил (от немски - Endspiel) е термин от шахмата, който обозначава последна част от една партия.

Премиерът Бойко Борисов направи най-голямото досега жертвоприношение в името на оцеляването на кабинета си до изборите. Около пет месеца преди вота, от поста му бе освободен министърът на финансите Симеон Дянков. Официално Дянков е подал оставка, като мотивите за нея са лични, но неофициално има няколко непосредствени причини и още поне толкова не директно свързани с него.

Двата гряха: зърното и МВФ


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

89 коментара
 • 1
  birdman avatar :-|
  birdman

  Боко, Боко тиква си бе тиква си остана ! А на изборите ще си като препикано мушкато . Пред разума и популизма ти избра второто .

 • 2
  izabell avatar :-|
  izabell

  Дянков прекалено много "уважаваше" Борисов.

 • 3
  nikolaiski avatar :-|
  Николай Узунов

  Мале к'во фиаско претърпяха тия!Най-страшното е, че червените крадци и туркишите потриват ръце пак да лапат и тъпия народ ще им даде властта, щото всички са отчаяни и помнят 3 дни.Много е кафто да избираш между червени крадци, дпесари и некадърни гербери.Лошо време ни чака :(

 • 4
  por.traktorist avatar :-|
  por.traktorist

  Четете внимателно частта с конфликтите на Дянков. Там ясно се вижда каква позиция е заемал бившия вече фин. министър и си правете сметката и го оценяйте на база защитените позиции.

  Оценката ми е, че определено е бил добър фин. министър. Като политик обаче имаше немалко изцепки. За жалост е много трудно да намериш хем професионалист, хем добър ПР играч в дълбоката политика.

 • 5
  45iv avatar :-P
  45iv

  Преди 3 год. ББ всеки ден плашеше гаргите със оставка. Сега защо не опита пак?

 • 6
  npaine avatar :-|
  NPaine

  "Моята воля е по-важна от тази на финансовия министър"

  ми навява аналогии за

  "Държавата - това съм аз"

  За да говори с такива абсолютизми, цар Боко очевидно тотално се е самозабравил.

  За негово голямо съжаление обаче и най-самозабравилият се диктатор рано или късно си получава заслуженото.

  Жалко, че Дянков бе изпъден и натоварен с чужди грехове и то заради амбициите на един опитващ се да надмине способностите си "бивш" бодигард.

 • 7
  bateVal avatar :-|
  bateVal

  От това, което виждам по Канал 3 си мисля, че ни делят часове от оставката на правителството...

 • 8
  beriya avatar :-|
  beriya

  Крайно интересно е дали Дянков е решил да напусне (примерно заради неадекватните действия на Борисов) или Борисов му е поискал оставката, колкото и да звучи по- логично второто, то ако анализираме ситуацията 1-вото изобщо не е за изключване, все пак почти всеки уважаващ себе си икономист би си подал оставката при „насилствено" наложено решение тип кредит за земеделска субсидия.

 • 9
  bateVal avatar :-|
  bateVal

  До коментар [#3] от "Николай Узунов":

  E това е най-големият ни проблем - от едни кретени - та на други :-(

 • 10
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#1:"niceprson"]Боко, Боко тиква си бе тиква си остана ! А на изборите ще си като препикано мушкато . Пред разума и популизма ти избра второто . [/quote]

  На всичкото отгоре, и за популизма никой не се е благодарил. Така че, няма смисъл да се троши държавна пара за нещо, от което така и иначе няма политическа полза - доказано е вече! Виждаме ги стачниците от ВМЗ Сопот. Направили 150 милиона дългове, единствени в цялата държава отказват да си публикуват финансовите отчети, взимат заплати и не работят, крадат на поразия - през месец в криминалната хроника има новинка за разкрит оръжеен склад в дома на някой тамошен стругар или шлосер. Да не би да казаха мерси накрая, напротив! Накрая какво - пак протестират, защо не им се разрешава да натрупат още 150 милиона загуби...Същото нещо в БДЖ, същото нещо с тутунджиите, същото нещо с полевъди и животновъди, същото с френските мошеници и техните купони за храна, наречени "ваучери"...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK