Десницата внася проект за програмно правителство

БСП и ДПС се обявиха за служебен кабинет, но с различие за датата на изборите

   ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
   ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

ДСБ и съюзът "Единство", в който се вляха структурите, напуснали СДС заради несъгласие с политиката на ръководството на "Раковски" 134, представиха в понеделник проект за декларация за преодоляване на социалната криза, която ще внесат за гласуване в парламента. Според десните уволнението на финансовия министър Дянков е опит за изкупително жертвоприношение, а проблемът е на цялото управление.

"Ако в момента се предизвика правителствена криза, решението на въпросите, които са извели хората на протест, ще дойде най-малко след седем месеца. Недопустимо е отговорен политик да отлага решението на проблемите за такъв период, в който ситуацията ще стане нетърпима", заяви лидерът на ДСБ Иван Костов.

Проектодекларацията съдържа четири политически действия, сред които и оставка на министър-председателя, както и конкретни мерки срещу монополите, за засилване на контрола и за промени в ценообразуването на електроенергията и в търговията с нея.

В същото време БСП посочи необходимостта от нов служебен кабинет до изборите, а от ДПС поискаха предсрочното им провеждане.

Срещу политическата и социалната криза

Проектът на десницата за предотвратяване на развитието на политическа и социална криза в страната предвижда: парламентарните партии да декларират отказ от партизиране и употреба на протестите на гражданите, подаване на оставка от министър-председателя, формулиране от парламентарните групи на реално изпълними управленски решения срещу злоупотребите на монополите, които да се съберат в законодателен пакет, и избор на експертно програмно правителство, което да го приложи.

Мерките включват приемане на нови европейски правила за пряка защита на потребителите от злоупотребите с господстващо положение и промени в  Закона за защита на конкуренцията. Предлага се ценообразуването на електроенергията да изключи признаването на кражбите като разход, както и разходите за доставки без обществени поръчки. Друга мярка предвижда създаване на енергийна борса за свободно предлагане на тока за фирмите, като цените за домакинствата остават в регулация от контролните органи.

Друго правителство до изборите

На извънредна пресконференция в Брюксел за кореспондентите на българските медии в Брюксел лидерът на БСП Сергей Станишев настоя за оставка на цялото правителство, която да бъде последвана от нов обществен договор и радикална промяна за възстановяване на "демократичната социална държава".

Той обяви, че е необходимо свикването на политически консултации за назначаване на служебен кабинет, който да подготви изборите. Според него общият знаменател на избухналите в страната протести е липсата на държавност и плячкосването на държавата чрез покровителстване на монополите във всички сектори на икономиката.

Избори още през април

Позицията на ДПС след поисканата от премиера Борисов оставка на финансовия министър е президентът Росен Плевнелиев да насрочи консултации за постигане на политическо съгласие и назначаване на служебен кабинет, но за разлика от социалистите лидерът Лютви Местан

смята, че изборите за новия парламент трябва да се проведат предсрочно и още през втората половина на април.

От ДПС няколко пъти повдигаха темата за пресрочни избори през последните две години.

Президентът Росен Плевнелиев:

Персоналните промени са само част от решението

В кратката история на демокрацията в България вече пробвахме всичко. Имахме предсрочни избори, експертни кабинети, програмни правителства. Доверието на гражданите се базира на конкретни и ясни ангажименти и на резултати по тях. Персоналните промени винаги са част от инструментариума на изпълнителната власт, но те са само част от решението. Очевидно в сектор енергетика в последните 23 години са натрупани тежки структурни проблеми, контролът очевидно не е достатъчен.

Длъжни сме да въведем вече забавените европейски правила за либерализация. Енергийната ефективност трябва да бъде навсякъде, само тя ще свали двойно сметките за ток на хората. Национализацията не е решение. Една от причината да сме бедни е, че на всеки 4 години започваме от нулата. Настоявам проверките да обхванат всички звена по веригата, освен ЕРП-тата трябва да се проверят и НЕК, и БЕХ, и ДКЕВР, и всички по веригата и резултатите от тези проверки трябва да станат скоро и да бъдат публични.