8-процентна индулгенция
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

8-процентна индулгенция

Общественото недоволство заради високите сметки за ток накара правителството да предложи на ДКЕВР да намали цената на електроенергията с 8%

8-процентна индулгенция

Премиерът Бойко Борисов обеща поевтиняване на електроенергията от началото на март

10725 прочитания

Общественото недоволство заради високите сметки за ток накара правителството да предложи на ДКЕВР да намали цената на електроенергията с 8%

© Юлия Лазарова


Цената на електроенергията може да поевтинее с 8% от началото на март, а лицензът на "ЧЕЗ Разпределение" ще бъде отнет. Това са част от мерките, които правителството ще предприеме в отговор на масовите граждански протести в последните дни. Обещанията дойдоха лично от премиера Бойко Борисов на пресконференция в Министерския съвет.

По думите на премиера това са и искания на инициативен комитет на протестиращите, чиито представители също бяха на пресконференцията. Впоследствие се оказа, че дъщерята на едната от тях е заместник-кмет на район "Изгрев", назначена от ГЕРБ, а синът й е юрисконсулт на Столичната община от 2010 г. (виж повече на стр. 6).

Мерки срещу протестите

По думите на Борисов Държавната комисия за енергийно и водно разпределение (ДКЕВР) трябва незабавно да отмени взетото решение за увеличение на цената на тока с 13% от началото на юли 2012 г. Не стана ясно дали това е нареждане, тъй като Борисов побърза да подчертае, че решенията ги взима ДКЕВР "като независим регулатор" и се надява те да се съобразят с предложението.

Според премиера намалението на цената ще стане чрез увеличаване на квотата на евтината електроенергия на АЕЦ "Козлодуй" за битовите потребители до 85-90% за сметка на електроенергията от скъпите централи. Премиерът не посочи за кои точно централи става въпрос, но вероятно има предвид тези на Христо Ковачки - ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ "Марица 3". Останалите две частни централи в Маришкия басейн – ТЕЦ "Марица-изток 1" и ТЕЦ ",Марица-изток 3", вероятно ще продължат да участват в микса на електроенергията, която се формира за битовите потребители, заради дългосрочните договори за изкупуване, сключени с НЕК.

Според Борисов от юли, когато принципно се определят цените на електроенергията, квотата на АЕЦ "Козлодуй" за регулирания пазар може да се увеличи до 100%, което означава, че централата повече няма да има свободна енергия за индустрията и за износ. Тогава изтичат и годишните договори за продажба на електроенергия на големите индустриални фирми, които бяха сключени в средата на миналата година, когато АЕЦ "Козлодуй" обявиха на търг 400 мегавата от мощността си.

Лесните отговори невинаги са правилни

Според Анжела Тонева, член на ДКЕВР, TEЦ "Бобов дол" така или иначе вече е изпълнил квотата си за регулирания пазар и може да бъде изваден от микса на НЕК. Тоест може да стане дори и без формално решение. По време на дискусия, организирана от в. "24 часа", Тонева обясни също, че заради спада на цените на свободния пазар (заради падналия износ - бел. ред.) може да се освободи и по-голяма квота от евтината енергия на АЕЦ "Козлодуй", която да стига до битовите потребители и до бизнеса, присъединен на ниско и средно напрежение. Миналата година ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Марица 3" и ТЕЦ "Брикел" всъщност бяха добавени от ДКЕВР към енергията, която НЕК е длъжен да закупува, тъй като получиха комплексни разрешителни да продължат работата си от МОСВ, макар че до този момент те бяха предвидени за затваряне. След протести обаче правителството не посмя да стигне до тази крайна мярка, която щеше да остави без работа няколко хиляди души. Включването им в квотата, предвидена за битовите потребители, обаче коства 3.5 процентни пункта от 13.6-процентното увеличение на електроенергията в средата на миналата година. Вероятно своята квота за регулиран пазар ще изгуби и ТЕЦ "Варна".

По думите на министър Делян Добре допълнителното сваляне на цените ще дойде от намаляването на признатите технологични разходи на електроразпределителните дружества по преноса и разпределението на електроенергия. В момента те са 15%, като се очакваше тази година ДКЕВР така или иначе да ги свали на 10-11%, тъй като ЕВН, "Енерго-Про" и ЧЕЗ в по-малка степен вече са близо до тази цел. Добрев допълни, че третото перо може да дойде от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) чрез намаляване на студения резерв, който в България е доста голямо количество. Пострадал вероятно ще бъде ТЕЦ "Варна" (собственост на ЧЕЗ), което означава край на всякакви проекти за модернизация на централата.

Тонева обаче не се ангажира с прогноза колко точно ще падне цената на електроенергията. Освен четирите ТЕЦ-а, които може да отпаднат като доставчици на бита, ефектът от другите предложения от схемата за сваляне на цените остава неясен.

Дългосрочни ефекти

Проблемът е дългосрочният ефект от тези мерки. АЕЦ "Козлодуй" поддържа толкова ниски цени за регулирания пазар - 42 лв. за мВтч (под себестойност, както твърди ръководството му), тъй като може да продава на доста по-високи на свободния пазар. Така средната цена на централата е около 55 лв. за мВтч. Ако изобщо изчезне възможността АЕЦ "Козлодуй" да продава на нерегулирания пазар, това може да доведе до сериозни финансови проблеми за ядрената централа. Изпълнителният директор на АЕЦ-ът Валентин Николов неколкократно е заявявал, че печалбата на дружеството за 2012 г. от 150 млн. лв. е благодарение на продажбите на свободен пазар. При схемата за 100% продажба на енергията за битовите потребители приходите на централата ще спаднат значително, което ще затрудни финансирането на модернизация на 5-и и 6-и блок за удължаване на живота им, камо ли пък да останат пари за 7-и блок.

Ако се стигне  до 100% работа на централата за регулирания пазар, индустрията ще изпита шок. В момента големите предприятия купуват ток директно от АЕЦ "Козлодуй", с която постигат конкурентни цени. При условие че цената на енергията за тези 15-ина индустриални гиганти неизбежно ще скочи, това може да застраши стабилността на предприятия, които формират 20% от БВП на България.

Друг възможен риск е евентуалната преценка на Европейската комисия, че манипулациите с пазарните дялове на централите облагодетелстват едни за сметка на други потребители. Срещу България вече веднъж е водено едно подобно разследване, като в момента ЕК си затваря очите пред лекото субсидиране на битовите потребители. Но при фрапантно разместване на дяловете това може да доведе до процедура за нарушение и опасност от изправяне пред Съда на ЕС.

Изводът е, че понижение на цените може да бъде постигнато. Но то ще е временно и вероятно следващото правителство ще трябва да го преразгледа. Като се има предвид, че и в момента има дефицити по енергийната система (сегашният зам.-министър на енергетиката Евгения Харитонова прогнозира миналата година, че цената на електроенергията от ТЕЦ трябва да скочи с около 11% през 2013 г.), то може да се очаква, че следващият кабинет ще трябва да изпие едно много горчиво енергийно хапче.

Цената на електроенергията може да поевтинее с 8% от началото на март, а лицензът на "ЧЕЗ Разпределение" ще бъде отнет. Това са част от мерките, които правителството ще предприеме в отговор на масовите граждански протести в последните дни. Обещанията дойдоха лично от премиера Бойко Борисов на пресконференция в Министерския съвет.

По думите на премиера това са и искания на инициативен комитет на протестиращите, чиито представители също бяха на пресконференцията. Впоследствие се оказа, че дъщерята на едната от тях е заместник-кмет на район "Изгрев", назначена от ГЕРБ, а синът й е юрисконсулт на Столичната община от 2010 г. (виж повече на стр. 6).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

57 коментара
 • 1
  volrath avatar :-P
  volrath

  Колкото на Лукойл... Прашна предизборна буря за заслепяване на електората. И посред бурята едни мармоти завиват едни шоколади...

 • 2
  call.me.sir avatar :-|
  call.me.sir

  Силна пресконференция. Жалко, че скоро народът ще избере да гледаме пак червена демокрация.

 • 3
  tisia avatar :-(
  многодобре

  Не ми се иска отново да гледам "социалисти" във властта. Големите проблеми са тяхно дело. Хората знаят за тях. Няма да е успешна инициативата им.

 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Защо само 8%, може предвид идващите избори, да намали цената на тока таман с 18%..... енергетиката е яка, носи!!!

 • 5
  raisa avatar :-|
  Ганева

  Много добра статия. Определено има нужда от обяснения на това, което се опита да каже Борисов, и на вероятността то да се случи в определените от него срокове. И тъй като съм убедена, че едно 95% от протестиращите няма да седнат да четат договорите, които те толкова много настояват да бъдат разсекретени, надявам се поне компетентните журналисти да го направят и да обяснят клаузите на тези договори и задълженията, които държавата има по тях. Друг интересен момент е какво би било бъдещето на АЕЦ "Козлодуй", ако увеличи квотата за битовите потребители до 85%-90% сега или до 100% след юли месец. Наистина съм много благодарна за анализите ви.

 • 6
  asha avatar :-|
  asha

  Мрачни времена ни чакат. Начело с чичковите червенотиквеничета

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#3] от "Димитър Софрониев":

  Хората знаят че при Станишко 2005-2009 пенциите и заплатите регулярно се коригираха нагоре, както е по закон за пенциите, имаше работа и два пъти по ниска безработица от днес, редовно бюджета завършваше на як плюс и редовно плюсът на бюджета се връщаше в потреблението на народа и се трупаше фискален резерв... 2009 година 8.5 млрд.левчета (направи справка колко е сега)
  Имаше работа и гювеч за всички..... а и "токът на народа" беше по евтин ... с повече от 8%...
  Откакто Бат Бам и Флик дойдоха това го няма определено....
  Това знае народът......

 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik

  Следващите противопазарни лимонки с издърпан предпазител, които ще трябва да се обезвреждат в последния момент?

  - Столичен автотранспорт
  - Български пощи
  - Детските градини в София. Дали държавна в махалата за 50 лв или частна за 750 лв.и 20 км с колата до/от нея - кой какъвто късмет изтегли на томболата. Социопатите копнеят да си играят с човешки съдби, затова са измислили тази система, да гледат ужаса и страха в очите на хората, когато дойде следващото теглене от урната.
  - ДКЕВР не забелязва ли нещо, че от последното орязване на слънчевия ток цените на модулите са паднали с още 30%, т.е. лапачите ще се завърнат да донадуят балона, ако не им се намали пак цената...

  - новата врътката на ВЕИ измамниците, които си присвоиха протеста на тези, които желаят да си сложат слънчеви модули за лична консумация и свобода от монополите. ВЕИ-измамниците искат токът от частни покриви пак да се продава на монополите, за да си уредят своята сметка. Последното няма как да стане, но с тази провокация опропастяват и първата инициатива. В това отношение те са на страната на монополите, защото при производство за лични нужди веригата от мошеници се разпада.

 • 9
  mi6kro avatar :-|
  mi6kro

  Борисов не е обещавал тока да поевтинее с 8%.

  Това е прогноза според разчетите на МИЕТ и той го каза ясно.

 • 10
  tisia avatar :-|
  многодобре

  До коментар [#7] от "boby1945":

  Не използвай анимационни герои,за да определиш дадена личност.Предлагам ти да се огледаш и да видиш през какво мина света през тези няколко години. Ясно си спомням с какъв хъс ни убеждаваше г-н Станишев ,че криза няма, докато целия цивилизован свят взимаше мерки срещу появяващите си проблеми.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.