БСП напуска Народното събрание, засега само до края на седмицата

Социалистите спориха два часа дали да не изоставят парламента до края на мандата

С приближаването на изборите - редовни или не, БСП и Сергей Станишев все повече се радикализират<br />
С приближаването на изборите - редовни или не, БСП и Сергей Станишев все повече се радикализират<br />    ©  Надежда Чипева
С приближаването на изборите - редовни или не, БСП и Сергей Станишев все повече се радикализират<br />
С приближаването на изборите - редовни или не, БСП и Сергей Станишев все повече се радикализират<br />    ©  Надежда Чипева

След близо двучасови спорове в парламентарната група на БСП, късно вечерта във вторник социалистите решиха, че ще напуснат Народното събрание. Засега протестът им ще е само до края на седмицата, но е възможно да бъде удължен и до края на мандата. Предложението е на председателя на партията Сергей Станишев. 

По-рано през деня, след заседание на изпълнителното бюро на БСП той заяви: "Най- честното пред гражданите е да се проведат предсрочни парламентарни избори. Този кабинет и този парламент са изчерпани. Не виждам какво можем да правим в този парламент". Първоначалното намерение обаче беше да не участват само в обсъжданията и гласуването на промените в правителството, насрочени за сряда. 

Споровете в групата били доколко крайно да е поведението им. Станишев получил подкрепа от почти всички, включително минаващия за близък до Георги Първанов депутат Кирил Добрев, както и от Румен Овчаров. Единствено Драгомир Стойнев имал по-различно предложение - социалистите да направят декларация в пленарна зала по повод уволнението на Симеон Дянков и тогава да излязат. В крайна сметка било решено в сряда да няма нито един представител на БСП в Народното събрание.

Страх и спомени

"Едните ги е страх да останат в парламента, защото ще се слеят със статуквото и може да ги набият протестиращите, тъй като имат лоши спомени от 1997 г. Другите ги е страх да напуснат парламента, за да не ги набият протестиращите по митингите, защото не ги искат". Така описа ситуацията народен представител от БСП.

По-рано във вторник опозицията, в лицето на БСП, ДПС и "Атака" бойкотира заседанието на икономическата комисия, на което трябваше да се обсъдят изменения в закона за енергетиката, сред които и начинът, по който се избира председател на ДКЕВР.. Румен Овчаров заяви, че напускат, защото промяната е закъсняла. "Конкретният проблем ще бъде решен едва тогава, когато премиерът подаде оставка и бъдат насрочени нови избори", каза и Йордан Цонев от ДПС.

БСП ще участва само в предстоящото заседание на комисията по труда и социалната политика, защото ще се обсъждат проблемите на майките с малки деца и на хората с увреждания.

Социалистите ще отидат и в президенството в сряда, където са насрочени редовни консултации с Росен Плевнелиев, след които се очаква Станишев да обяви позицията им. До края на седмицата те няма да се включат в протестите, макар че ще търсят срещи с хората, които ги организират, за да не бъдат обвинени, че се опитват да ги овладеят. Депутатите са решили, че ще провеждат разговори по избирателните си райони. Паралелно с това, ръководството на партията трябва да подготви консултации с политически сили във и извън Народното събрание, за да се обсъждат възможните изходи от политическата криза. БСП иска предсрочни избори, които да се организират от служебно правителство.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


34 коментара
 • 2
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  Това ли БСП намира за политически отговорно поведение? Жалко и смешно. Не могат ли да устискат до юли? Маниакално желание да се клати лодката. В името да се докопат до властта. Без идеи, без виждане, със същите изтъркани лица с опетнени репутации!

 • 3
  ghost.writer avatar :-(
  Freedom of Speech

  Решението на БСП е плоско и обидно , както за българският народ, така и за самите привърженици на социалистите (комунистите).
  Не може да страниш от обществените и политическите проблеми, а в същото време да искаш да оглавиш правителството.
  За мен това означава само едно: искаме властта за да може да грабим и крадем, съдбата на данъкоплатеца не ни интересува!
  Същото се отнася и за ГЕРБ.
  Не може ежедневно да обвиняваш предните правителства. Нали за това сте на власт - поемете някаква политическа отговорност и оправете положението.
  Политиците трябва да мислят за народа, а не за това ак да напълнят банковите си сметки...

 • 4
  ltoshev avatar :-P
  Lubomir Toshev

  Да си ходят и никога повече да не се връщат!

  Наистина са големи смешници. Това не е политически отговорно поведение.

  Стари муцуни, лоша репутация - народе опомни се и на изборите гласувайте за ГЕРБ!

 • The Dragon Reborn

  Абе тия плашат ли ни нещо ? Направо се н*срах от страх! Аре у лЕво - да си ходят с каквото могат и да не се връщат! И по-бързо! Ама де тоз късмет да си тръгнат ...

 • 6
  dicon avatar :-|
  Димитър Димитров

  БСП по добре нищо да не правят. Защото, каквото и да се опитват да направят се е оказвало, че не могат да го правят.
  Но все пак трябва да им се признае, че умеят да се облагодетелстват от държавни предприятия и поръчки с цени 200-300% над пазарните.

 • 7
  4itatel avatar :-|
  Elena Dimitrova

  Циркаджии.

 • 8
  blackfrogg avatar :-|
  blackfrogg

  "Ходом марш" или "На бегом"

 • 9
  blackfrogg avatar :-|
  blackfrogg

  Леви, леви, раз-два-трии, леви, леви...

 • 10
  the_core avatar :-P
  The Core

  ..."Едните ги е страх да останат в парламента, защото ... може да ги набият протестиращите, тъй като имат лоши спомени от 1997 г. Другите ги е страх да напуснат парламента, за да не ги набият протестиращите по митингите, защото не ги искат".

  ААААААА.. КУЛТОВО!

  Комунистите трябва да бъдат БИТИ!
  Най-паче на изборите!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход