ЧЕЗ - не национализация, а държавно превземане

Прокуратурата е измислила бърз начин за влизане на държавата в дружеството

"Доколкото аз знам, в рамките на деня ще бъде отнет лицензът на ЧЕЗ."

И докато всички си мислят, че премиерът Бойко Борисов малко избързва, тъй като отнемането на лиценз не става толкова скоростно, оказва се, че Върховната административна прокуратура (ВАП) е измислила иновативен ход. Тя предлага на ДКЕВР не само да започне процедура по отнемане на лиценза на електроразпределителното дружество, но и да назначи особен търговски управител (последното може да бъде обжалвано от частно дружество). Той ще трябва да управлява "ЧЕЗ Разпределние" и "ЧЕЗ Електро", докато ДКЕВР вземе окончателното решение дали да отнеме или не лиценза на дружеството или до произнасянето на съда по спора. 

На практика се подготвя държавно корпоративно превземане.

Това трябваше да стане още вчера по време на закрито заседание в комисията, но до редакционното приключване на броя ДКЕВР не излезе с официално съобщение за решението си.

Иначе, ако се спазва процедурата, отнемането на лиценза няма как да стане "още днес". При условие че енергийният регулатор прецени, че има основателни причини за отнемане лиценза на компанията, ЧЕЗ първо трябва да бъде уведомена, като след това бъдат изслушани и нейните мотиви. Освен това, за да се стигне до отнемане на лиценз, трябва да бъдат наложени предписания, които дружеството да откаже да изпълни.

В същото време "единната и централизирана прокуратура" започна обстойна проверка на ДКЕВР. И ако днес на пресконференцията върховните административни прокурори заявиха, че регулаторът не е задължен да се съобрази с техните препоръки, в ДКЕВР много добре знаят, че всеки отказ за образуване на производство по отнемане на лиценза може да им коства образуване на наказателно дело.

Нарушенията според прокуратурата

ВАП сезира енергийния регулатор за това, че ЧЕЗ се е забавила да изпълни решението за ДКЕВР за премахване на тримесечното отчитане на електроенергията през 2008 г. Това става едва в началото на 2010 г., тъй като компанията обжалваше в съда. В крайна сметка ЧЕЗ загуби делото и въведе ежемесечно отчитане.

Въпреки че нарушението изглежда странно и като време, и като сериозност, ВАП се спира именно на него, тъй като според Закона за енергетиката отнемане на лиценз може да последва и след като енергийно дружество не изпълни задължително предписание на регулатора. С този несериозен аргумент след няколко дни държавата може да се превърне в управител на ЧЕЗ.

От ВАП посочват в предложенията си до ДКЕВР, че освен това има нарушения на Закона за обществените поръчки при възлагането на договори от страна на дружеството, с което не били избрани най-добрите условия и така били натоварени цените и съответно сметките на гражданите, както и това, че дружеството при подмяна на електромерите не съставя констативен протокол със старите показания на уреда. Това бяха констатации на Агенцията за държавна финансова инспекция, които обаче би трябвало да доведат до административни наказания. 

Отговорът на ЧЕЗ

Главният оперативен директор на "ЧЕЗ България" Петер Баран също заяви в обръщение към медиите, че компанията не е нарушавала Закона за обществените поръчки (ЗОП). След проверка на държавната финансова инспекция дружеството е било глобено с 15 хиляди лева и на трима негови служители са съставени 12 акта за административни нарушения. Баран допълва, че становището на инспекторите не констатира нарушение на ЗОП и при дейността между двете български дружества "ЧЕЗ Разпределение България" и "ЧЕЗ България" - именно те са заплашени от отнемане на лиценза.

Реакцията от страна на CEZ не закъсня. Говорителят на компанията майка Барбора Пулпанова заяви пред Bloomberg: "Смятаме изявлението на българския министър-председател и на прокурора за грубо нарушение на правните норми в България като страна - членка на ЕС." "Категорично отхвърляме обвиненията за неправомерни действия, които теоретично биха могли да доведат до започването на процедура за отнемане на нашия лиценз", заяви още Пулпанова. В изявлението й се казва още, че "в същото време CEZ не е съгласна с политизирането на въпроса в контекста на предстоящите парламентарни избори в България". Подобно беше и изказването на чешкия министър на промишлеността.

Според Европейската комисия "право на държавите от Европейския съюз и на техните енергийни регулатори е да дават и да отнемат лицензи". Това заяви на пресконференция Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитирана от БТА.

След изказването на Борисов акциите на ЧЕЗ бяха спрени от търговия на Българската фондова борса. Причината са "официални изявления на министър-председателя на Република България и информация от медиите за изявление на прокуратурата за отнемане на лиценза на "ЧЕЗ Разпределение" и "ЧЕЗ Електро България", обясняват от пазарния оператор.

В последните дни цената на акциите на електроразпределителните дружества на БФБ пада силно. Тези на "ЧЕЗ Разпределение" са се понижили от 1585 лв. на 14 февруари до 1299 лв. за последните сделки. Търговията с "ЧЕЗ Електро" е много слаба и там сериозно движение няма.

"Няма да съм аз този, който ще национализира"

Въпреки атаката срещу ЧЕЗ Борисов побърза да се разграничи от призивите за национализация на енергоразпределителните дружества.

"Няма да съм аз този, който ще национализира в България. Който иска да дойде и да ги национализира", заяви премиерът. Той призова всички граждани, които имат с 20% по-високи сметки, да заведат колективни искове срещу електроразпределителните дружества. "Аз съм убеден, че инкасаторите пипат някои електромери", каза Борисов обвинително. Освен това той обвини ЕРП-тата, че са закупили по-скъпи трифазни електромери, които след това са били признавани като разход от ДКЕВР и включени в цената на електроенергията. "Нашата вина е с назначението на Семерджиев (уволнения председател на ДКЕВР - бел. ред.). Надявам се, че неговата лична отговорност ще бъде доказана в съда", каза Борисов.

Още премиерски отговори

Останалите точки по предложенията на представиителите на протестиращите са премахване на всички посредници, като НЕК да поеме техните функции. Самият Борисов обаче посочи, че в момента такива посредници така или иначе няма, като прехвърли топката в енергийния министър Делян Добрев да обясни за какво точно става въпрос. До края на пресконференцията Добрев така и не получи думата.

В мерките е заложено и разсекретяване на договорите на всички производители на електроенергия за вътрешния пазар. Част от това обаче вече е изпълнено, тъй като ЧЕЗ и ЕВН вече публикуваха своите приватизационни договори. "Ако има още нещо да е останало, в рамките на деня ще бъде направено", посочи Борисов.

По повод искането за разтрогване на договорите, ощетяващи държавата и българските граждани, премиерът обвини предшествениците си. Специално за приватизационните договори Борисов посочи, че са направени така, че ако бъдат развалени, държавата трябва да плати както цената, на която са купени, така и всички направени инвестиции до момента, което прави няколко милиарда лева. "За дългосрочните договори с Мариците не ми се говори", допълни той.

По отношение на избора на членове и председател на енергийния регулатор Борисов посочи, че половината от предложенията на ГЕРБ ще бъдат за хора от гражданското общество. Това ще стане възможно, след като бъдат приети промените в Закона за енергетиката, с които този избор ще става от парламента, а не от Министерския съвет, както е в момента, и всички парламентарни групи ще могат да правят предложения за членове и председател.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


52 коментара
 • 1
  dimko avatar :-|
  dimko

  Някой би ли си казал, Колко лесно му иде на ББ, в тези условия на "програмиран обстрел", от заложени по пътя му, мини. Нека Го съдим и от Обективна дистанция, Дами и Господа...

 • 2
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  Интересна идея е родила ВАП,но дали са наясно с дребният детайл че дейтвията им в тази сфера подлежат на съдебен контрол в Съда на ЕО в Люксембург :-)

  Кой от почитатели на БУДА и нашата прокуратура е готов да се хване на бас доколко тази правна конструкция ще издържи там? И колко точно СТОТИЦИ МИЛИОНИ ще ни костват,като обезщетения за накърнена корпоративна репутация ще платим?

 • 3
  dimko avatar :-P
  dimko

  До коментар [#2] от "kardinalat":
  Ханджак, Твое Високо Величие...

 • 4
  bz avatar :-|
  bz

  "ЧЕЗ се е забавила да изпълни решението за ДКЕВР за премахване на тримесечното отчитане на електроенергията през 2008 г. Това става едва в началото на 2010 г., тъй като компанията обжалваше в съда. В крайна сметка ЧЕЗ загуби делото и въведе ежемесечно отчитане."
  Това решение подкрепено и от съда си е съвсем достатъчно да имат големи проблеми ЧЕЗ. 2 години да се правиш на луд и да измисляш сметки за месеца като реално засичаш веднъж на 3 месеца си е съвсем укоримо и лесно доказуемо.

 • 5
  stdmv avatar :-|
  stdmv

  Прокуратурата ако не измисли начин да прегази морала и закона, та кой....

 • 6
  45iv avatar :-|
  45iv

  До коментар [#2] от "kardinalat":Най- интересното Е 4е преди няколко дни ЕС изпрати писмо в което настоява за независимоста на ДКЕВР от политиците. На запад се пускат директно думите на ББ-Днес лиценза на ЧЕЗ ще бъде отнет. Не знам колко обяснения трябва да дава ББ в следващите дни.Отделно ДКЕВР се председателства от госпожате която бе на поста си 2 дни. Доколкото бе обявено тя си подаде оставната преди няколко дни и бе приета.Отделно ДКЕВР само е е запо4нала процедура по отнемането а доводите им са много слаби за спиране на подобна инвестиция. Ще има отговор от Брюксел още утре.

 • 7
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  До коментар [#6] от "45iv": Имаме пари - ще плащаме. това е резултатът да дадеш власт на милиционери.

 • 8
  nuzzo avatar :-|

  Държавното превземане на ЧЕЗ, под привидното и условно законното "отнемане на лиценз"(по процедура като за дребно хулиганство), ще е с тежки международни последици.
  Уважаеми форумци или поне тези при които разума надделява над чуствата, ЧЕЗ даже и да сбъркала, не на едно , а на няколко места, то тя го правила със знанието на част о тдържавната машина и с нейната "благословия", за което си е плащала, със сигурност. Никой не би си позволил лукса да прави незаконни неща за десетки милиони, без да си плати на този, който го контролира( а и той е съзрял тази въжможност за "печалба" за сметка на всички ни ).
  Да не бъдем наивни - виновникът е правителството или някой негов или негови представители, под чийто чадър се развивал този "рекет" за наша сметка и съм убеден, че ако ТЕзи имат глупоста, да сътворят тази поредна простотия от международен характер вече, ЧЕЗ ще пуснат "духа от бутилката", което според трябва да направят веднага и да не залагат на разума на "управленците" - те доказаха, че такъв нямат.

 • 9
  45iv avatar :-|
  45iv

  До коментар [#4] от "bz":Вие толкова тъп ли сте или се правите на такъв? През 2008год. ЧЕЗ е обжалвала и решението на съда влиза в сила през 2010 год. Затова и ЧЕЗ от тогава изпълнява решението. Или ти виждаш възможност сметките който са били исплатени през периода да бъдат исплатени още веднъж.

 • 10
  mityostoynov avatar :-|
  lucky_joker

  Защо въобще всички съдят ББ?
  Той ли наистина е виновен за това което се случва?

  Не са ли виновни точно тези, които сега подскачат с партийните си плакати и подстрекават тълпата да вика "оставка".
  Защо оставка за какво???? Ако не е ББ кой ще изберете??? за кой ще гласувате??? За р.ОВЧ ли, станишев и доган ли, костов ли КОЙ КОЙ ???? Та именно те са виновни бе хора това са последиците на подписаните от тях договори, за които трябваше време да се бръкне в джоба на българина за да подскочи и да каже НЕ АЗ ТВА НЯМА ДА ГО ПЛАТЯ.
  Всеки сам решава, но и всеки народ си заслужава съдбата.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход