Лицата на протестите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Лицата на протестите

Атмосферата тогава все още беше сравнително спокойна.

Лицата на протестите

Част от хората, които се откроиха по улиците на големите градове като лица на недоволството

14979 прочитания

Атмосферата тогава все още беше сравнително спокойна.

© Цветелина Белутова


В началото беше мирното и може би спонтанно организирано горене на сметки за ток и парно пред общините на големите градове. Постепенно протестите в страната станаха все по-масови, а през последните дни дават знак и за стройна организация, поне на места. Откроиха се и няколко главни действащи лица - администратори на групи във Facebook, инициативни комитети и сдружения с конкретни искания. Повечето от тях не се определят като организатори, а като участници в демонстрациите. Твърдят, че протестът е граждански и отказват да се асоциират с нито една партия. По-долу ви разказваме за част от хората, които се откроиха по улиците на големите градове като лица на протестите.

София

Дончо Дудев е един от администраторите на няколко страници във Facebook, които призовават за протести, предимно срещу високите цени на тока. От името на "България иска" се подават уведомленията в Столичната община за протестите две поредни недели - за 17 и 24 февруари.

Пред "Капитал" преди седмица той категорично се разграничи от всякакви политически партии, но призна, че някои от тях са го търсили, за да се присъединят към протестите или пък дори да ги оглавят. Отказа да каже кои са те. "Поканихме ги, да заповядат, но като граждани - без да носят знамена или други символи", каза той. Повечето от тях били извънпарламентарни.

Сред исканията на групата за неделните протести "Да запалим монополите" са национализация на ЕРП-тата, премахване на всички посредници и поемане на техните функции от НЕК, разсекретяване на всички договори в енергетиката, търсене на отговорност на подписалите ги лица, електроенергията произведена от АЕЦ "Козлодуй" да се разпределя само на вътрешния пазар за нуждите на гражданите и обществото, да се премахне задължителното изкупуване на електрическа енергията от НЕК и индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие отстрана на клиентите.

На въпрос как смятат на практика да осъществят исканията си, дали разчитат само на диктата на улицата, Дудев нямаше ясна позиция. Отначало каза, че "някоя партия трябва да го направи с реални действия", но дали това да е опозицията? "Не, защото и Сергей Станишев е част от този приватизационен протест, а сега се опитва да придърпва към себе си всичко". Неговото обяснение за слабата активност на референдума за развитието на ядрената енергетика е именно заради политизацията отстрана на БСП. "Хората отказаха да се връзват на политически манипулации", коментира той.

"Не вярвам на обещанията на БСП", каза Дудев попитан дали е доволен, че социалистите обещаха национализация на ЕРП. "Идват избори. Трябва да се разшири влиянието на гражданските организации. Хората трябва да си подадем ръка, общественият натиск да доведе до промяна" е отговорът му на въпрос какво очаква да се случи оттук нататък.

Той припомни, че не се появява сега за първи път на протест. През януари водени от него протестиращи изгориха сметките на "Топлофикация" пред Столичната община.

След изявленията на Даниела Пеловска, която беше поканена от Бойко Борисов като представляваща интересите на протестиращите, Дудев категорично се разграничи от думите й. Той беше особено афектиран, че тя е обявила, че протестите се прекратяват. "Долни лъжи", заяви Дудевски пред "Капитал". Следващият голям митинг е планиран за предстоящата неделя.

Пеловска се появила преди няколко дни сред софийските организатори и предложила помощ. "Влезе сред хората, а сега ни предаде", възмути се Дудев.

Той отново категорично се разграничи от каквито и да е политически партии. "Искаме смяна на политическия модел, мажоритарни избори. Няма да правим партия", обеща Дудев. Според него протестите срещу високата цена на тока и изобщо проблемите в енергетиката идват, след като са се изчерпали всички законови пътища за изразяване на несъгласие. Той разказа, че през юни 2012 г. част от сегашните организатори от София са били на среща с министъра на икономиката Делян Добрев, освен това са изпратили писма до премиера Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков и до омбудсмана.

"Аз съм обикновен човек, който плаща за протестите от собствените си средства", твърди Дудев. Преди две години е бил част от гражданската организация СИЛА, която организираше протестите срещу повишаване на цените на горивата, но се отказал, защото "част от тях се продадоха на общинските избори". "Вярвах, че се случва нещо истинско", обясни той. Дудев поема отговорността сега за всички официално организирани протести в София, той изпраща съгласувателни писма до столичната община и до СДВР, но няма нищо общо с демонстрацията във вторник вечерта, например.

За разлика от неделните протести, тези в София в понеделник и вторник нямаха ясни искания. (Изключваме протестът във вторник срещу разрешението за строежи в национален парк "Пирин", който обаче се изгуби сред ексцесиите на Орлов мост.) На тях футболни агитки и членове на радикални организации открито провокираха полицията с цел да предизвикат напрежение. И успяха. Накрая на протеста в понеделник имаше сблъсък между група младежи и полицията близо до бул. Христо Ботев. Вторник вечерта пък завърши с 11 задържани и още толкова ранени.  

"Екстремистките действия на малки групи са провокация срещу сигурността на всички хора и компрометира протеста", се казва в разпространена позиция на кмета на София Йорданка Фандъкова по отношение на демонстрациите в понеделник вечерта, за които общината не е била уведомена.

Пловдив

"Партиите трябва да бъдат разформировани със закон", категоричен е Павел Иванов от Пловдив, председател на гражданското движение "Че Гевара". Въпреки че е в първите редици на протестите, той твърди, че не е организатор. "Госпожо, кой може да организира хорското недоволство?!". Иванов нарече протестите "бунтове на бедните, смачкани, беззъби хора". Според него, ако самите партии не се разпуснат, те ще бъдат принудени чрез протестите. Иванов твърди, че и двата пътя пред правителството - да увеличат доходите на хората или да намалят цените на тока, не са възможни вече. "Протестирахме за тока, но вече недоволство надрастна този проблеми. Хората искат възмездие за прехода", казва лидерът на "Че Гевара". Според него "вървим към нов модел за политическо управление на страната - директно от народа, без посредниците на олигархията. Народното събрание трябва да се саморазпусне, да се направи нова конституция, а хората да бъдат представени в него чрез местни асамблеии".

Варна

По ирония на съдбата видимият разнобой между лидерите на протеста във Варна стана най-явен именно в понеделник - деня, когато броят на участниците в шествието надхвърли 20 хил. души.

В двете платна на централния булевард "Княгиня Мария Луиза" ниско подстригани младежи с черни анцузи едва удържаха ентусиазма на другарите си. След първите дни на протеста знамената и символите на ВМРО вече бяха изчезнали. Но въпреки многократните декларации на участниците в него, че няма да допуснат политическа намеса, в авангарда на недоволните отново бяха познатите лица от актива на партията във Варна. Там заедно с активистите си беше доскорошния й зам.-председател и неуспял кмет на Варна Костадин Костадинов.

В другия ъгъл на площада пред варненското кметство, край паметника на загиналите в Сръбско – Българската война, също кипеше от емоции. Там най-напред жена на преклонна възраст изля мъката от високата си сметка за ток в стихове. После думата взе дребен човек в расо – според едни отец Александър, според други просто поп Сашко, според трети йеромонах с противоречива слава от манастира "Св. Марина" в с. Ботево, познат под името Аверкий.

Изненадващо, преди дори да каже дума за несговорчивостта на премира да разговаря за въвеждане на вероучението като учебна дисциплина, за първи път от началото на протестите именно йемонахът назова конкретният виновник за избухването им. "Нашият протест е срещу управлението на Бойко Борисов, който докара нещата до това състояние", извика Аверкий, а гласът му потъна в неясно и дълго нестихващо "У-уууууу".

Междувременно се оказа, че част от протестиращите вече са тръгнали по предварително обявения си маршрут. Затова се наложи маршът им да бъде прекъснат, за да бъдат върнати в изходна позиция – отново на площада пред варненската община.

През това време на трибуната вече беше, известната с активната си гражданска позиция арх. Калина Павлова. "Ние сме тук, за да защитим Морската градина на Варна", каза тя и така приобщи към множеството всички онези, които през август на миналата година блокираха кръстовища и протестираха срещу застрояването на парка и крайбрежната алея във Варна. В общия шум на недоволството Павлова, която през 2011г. беше кандидат за кмет на Варна, издигнат от партия "Зелените" съобщи, че "Националният инициативен комитет на протестиращите срещу завишените сметки за електроенергия", сформиран на 15 февруари вече е формулирал шест искания към правителството.

Някъде в множеството на 17 февруари невидим остана още един от лидерите на протеста – Кънчо Бонев от "Обединено гражданско сдружение".

Във Варна името на Бонев е свързвано най-вече с битката, която заедно с Калина Павлова той от години води срещу проекта "Алея Първа" на "Холдинг Варна" за застрояване на крайбрежната алея в града. След като в началото на миналата седмица в два поредни дни протестиращите организираха шествията си без санкция от Община Варна, именно Бонев бе този, който пръв подаде заявление до общината за определяне на маршрут и време за провеждане на митингите. Още на следващия ден обаче Бонев се отказа от лидерство на протестите заради несъгласие с условията, поставени от администрацията на Кирил Йорданов. Така единственият неформален лидер на шествията, остана бившият футболисти треньор на професионалния футболен клуб "Спартак. Варна" Иван Петров. Само ден по-късно, след един от най-бурните протести във Варна, при които полицията за първи път употреби сила, Петров бе намушкан с нож в гърба, докато влизал в колата си.

Присъствието на бившата местна футболна звезда обаче във Варна свързват с най-упоритата част от протестиращите, които шумно призовават за "Революция" - фенклубът на "Спартак – Варна".

Би било несправедливо ако в групата на участниците и лидерите на протестите не бъде спомената и варненската полиция.

В неделя, когато градът влезе в новините с най-многохилядния протест в страната, следвайки маршрута от предходните дни, участниците в него стигнаха най-напред до централния площад "Митрополит Симеон". И също както в предходните дни там ги чакаше жандармерия. До този момент срещите на протестиращите и полицията протичаха по приблизително еднакъв сценарий – опасно близка дистанция, после - кратък разговор между парламентьори на недоволните и началниците на полицейския отряд, сърдечно ръкостискане, разменени шеги и ...кръгом.

В неделя обаче се случи изненадата. Точно в момента, когато протестиращите току-що бяха обърнали гръб на жандармеристите, за да поемат по предварително обявения си маршрут гардът падна без бой. И не само това! По явна команда, останала нечута за демонстриращите, жандармерията доброволно и без натиск откри пътя за блокада на "Аспаруховия мост" в града, а после, с ръце вдигнати в знака победа (victory), полицаите дори поведоха шествието.

"Варненската полиция и всички нейни служители подкрепят гражданите в протестите им, защото те са основателни и всякакво друго отношение на полицаите към протестиращите е невярно," каза по този повод директорът на Областната дирекция на полицията във Варна комисар Тодор Иванов.

В неделя в много големи градове имаше масови протести срещу високите цени на тока.
Фотограф: Цветелина Белутова
В понеделник, след оставката на финансовия министър Симеон Дянков, демонстрациите придобиха политически привкус.
Фотограф: Юлия Лазарова
Протестът в защита на Пирин във вторник беше заглушен от сблъсъка между агресивни младежи и полицията на Орлов мост.
Фотограф: Анелия Николова
Там ситуацията излезе извън контрол и протестът завърши с около десет ранени и 11 задържани.
Фотограф: Георги Кожухаров
По време на неделното шествие във Варна бе издигнат плакат - колаж, на който върху главата на варненския кмет Кирил Йорданов бе поставена корона, а на врата му тежка златна верига с медальон - символа на американския долар.
Фотограф: Спас Спасов

В началото беше мирното и може би спонтанно организирано горене на сметки за ток и парно пред общините на големите градове. Постепенно протестите в страната станаха все по-масови, а през последните дни дават знак и за стройна организация, поне на места. Откроиха се и няколко главни действащи лица - администратори на групи във Facebook, инициативни комитети и сдружения с конкретни искания. Повечето от тях не се определят като организатори, а като участници в демонстрациите. Твърдят, че протестът е граждански и отказват да се асоциират с нито една партия. По-долу ви разказваме за част от хората, които се откроиха по улиците на големите градове като лица на протестите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

16 коментара
 • 1
  waterfall avatar :-|
  waterfall

  Нищо няма да се промени в Б-я.Невъзможно е да се промени. Не само на видимите, но и на невидимите публично позиции стоят всякакви боклуци.

 • 2
  conservamus avatar :-P
  conservamus

  Много изразително сте описали картинката, и като че така ще да е било! ;)

 • 3
  birdman avatar :-|
  birdman

  това не са лицата на протестите , това са отзадните части на протестите .

 • 4
  yordanovg avatar :-|
  Georgi Yordanov

  "Лицата на протестите" са онези лица - сочени с пръст и виновни за това, че се стигна до протести - те трябва да се знаят, да се сочат ясно и да понесат безпощадни наказания!!! Едва тогава да бъдат забравени ...
  Иначе погледнато - лицата на протестите са всеки един от обявения за 2012 г. - "ЧОВЕК НА ГОДИНАТА" - ПРОТЕСТИРАЩИЯ ЧОВЕК, КОЙТО ПОКАЗА, ЧЕ ТОВА Е ПЪТЯТ КЪМ ИСКАНАТА ПРОМЯНА! ПРОМЯНА НА СТАТУКВОТО!!! НА ВСЯКА ЦЕНА!

 • 5
  stdmv avatar :-|
  stdmv

  Варненци са ми най-"забавни"...

  Къде спахте като гласувахте бе?! От 18 кандидати как докарахте балотаж между Киро Ментата и Весо Спирта?!

  Аз ли ви го избрах тоя крадлив келеш?

 • 6
  fred avatar :-|
  Fred

  [quote#5:"stdmv"]Варненци са ми най-"забавни"...

  Къде спахте като гласувахте бе?! От 18 кандидати как докарахте балотаж между Киро Ментата и Весо Спирта?!

  Аз ли ви го избрах тоя крадлив келеш?[/quote]
  И на мен :) Бях си приготвил една биографична справка но нали форума не работеше не мина, ето я. Избирали са го ЧЕТИРИ!! пъти за кмет!!

  Четири пъти, тези кухи глави които ми говорят за граждански сдружения дават ли си сметка какви ще са тези в сдруженията им, кой ще гласува за кандидатите им? Същите които си избират четири пъти пъти варненският кмет. И особено ми хареса фразата "Никога не е членувал в политически партии и движения", идеален кандидат за гражданско движение.
  [quote#0:""]
  Кирил Петров Йорданов е български политик, кмет на град Варна в последователни четири мандата. Издиган от БСП, ГЕРБ, и като независим. Народен представител от парламентарната група на БСП в 38-то Народно събрание. Областен управител на Варна (1991-1997). Владее немски и руски език. Семеен е и има един син. Член на масонското общество.

  Политическа кариера

  В периода 1991 - 1997 година е областен управител на Варна, в управлението на СДС, Любен Беров и Жан Виденов (БСП). През периода 1997 - 1999 година е депутат в 38-то НС, избран от квотата на БСП.

  Кмет

  През 1995 година Йорданов участва на изборите за кмет на Варна, но губи въпреки сериозната подкрепа на червената партия. През 1999 година се реваншира срещу избраника на СДС и спечели с подкрепата на 27 леви и патриотични партии и движения (БСП, БББ, Евролевица и др.). С рамото на ДПС той повторя успеха си през 2003 и през 2007 година. През 2011 година остава кмет на Варна за четвърти мандат подкрепен от ГЕРБ. Никога не е членувал в политически партии и движения.
  [/quote]

 • 7
  wanderer avatar :-P
  wanderer

  [quote#6:"Fred"]Избирали са го ЧЕТИРИ!! пъти за кмет!! [/quote]
  Явно хората са сериозни. Проявяват постоянство. Няма шменти-капели, "люспене" и др. "фурнаджийски" номера.
  Ако го изберат и пети път, но вече като "независим" без подкрепа на политическа партия, ще създадат традиция. Какво е народ без традиции!? :D

 • 9
  waterfall avatar :-|
  waterfall

  Днес в Дневник има проблем. Оценките не са това,което са. Пишеш плюс излиза минус, слагаш една оценка, излизат много повече точки.Напрежението и стресът от улицата са се пренесли и тук в буквален смисъл.

 • 10
  zein avatar :-|
  zein

  Проблемът не е в икономиката - проблемът е в хората! Не може човек, който не може да се справи със собственото си домакинство да развива теории по държавно управление! Вместо да мрънка по площадите, широката маса трябва сериозно да поработи над своята производителност и ефективност!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK