ЧЕЗ може и да се размине с отнемането на лиценза
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ЧЕЗ може и да се размине с отнемането на лиценза

Председателят на комисията в оставка Юлиана Иванова не можа да посочи какви са нарушенията на останалите две електроразпределителни дружества

ЧЕЗ може и да се размине с отнемането на лиценза

Съдбата на дружеството ще се решава през април

7207 прочитания

Председателят на комисията в оставка Юлиана Иванова не можа да посочи какви са нарушенията на останалите две електроразпределителни дружества

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Стартирането на процедура за отнемането лиценза на ЧЕЗ не означава, че непременно ще се стигне до налагането на крайната мярка. Това стана ясно по време на пресконференцията, която беше дадена от членовете на ДКЕВР по повод стартиралата късно във вторник вечерта процедура срещу чешкото дружество, което захранва с електроенергия цяла Западна България.

Същия ден премиерът в оставка Бойко Борисов коментира пред медиите, че лицензът на дружеството ще бъде отнет още в рамките на деня. Малко по-рано препоръка за неговото отнемане беше дадена и от прокуратурата. Заканите обаче едва ли са достатъчни.

Нарушенията

Единственото сигурно засега е, че проверката на енергийния регулатор в дружеството, която започна на 4 февруари, е констатирала 17 нарушения за "ЧЕЗ Разпределение" и четири за "ЧЕЗ Електро". Според Андон Роков, член на ДКЕВР, те са свързани със заобикаляне на Закона за обществените поръчки при възлагане на услуги за доставка на стоки и материали на свързани дружества. Друго нарушение е свързано с липсата на констативни протоколи при смяната на електромери. От думите на Роков стана ясно, че компанията не е изпълнявала методиката за разпределение на разходите за зелена енергия в продължение на няколко месеца, с което е нанесла на Националната електрическа компания значителни финансови разходи. Роков обаче не можа да посочи за каква точно сума става въпрос. Друго нарушение на ЧЕЗ е, че не е представяла информация пред регулаторния орган.

Реално компанията може да понесе финансова санкция до 1 млн. лв. за всяко едно от тези нарушения. Каква точно да бъде глобата обаче зависи от преценката на председателя на комисията според това колко тежко е всяко нарушение.

Според ДКЕВР ЧЕЗ е трябвало при всички случаи да възлагат обществени поръчки, за да получат най-ниската възможна цена. В същото време обаче стана ясно, че тези разходи не са включени в цената на електроенергията, а са били платени от печалбата на дружеството. Тепърва предстои да бъде направена проверка на инвестициите, които ЧЕЗ е правила, и ако те не са допринесли за подобряване на услугата, нямало да бъдат признати като разход, който влиза в ценообразуването на електроенергията.

От ЧЕЗ обаче възразяват, че има нередности, тъй като всички тези процедури са били одобрявани и от представителите на държавата в надзора на дружеството, а отчетите са одобрявани от одиторските фирми. 

Процедури и срокове

Следвайки процедурата по отнемане на лиценза, ДКЕВР е дала срок от 7 дни на "ЧЕЗ Разпределение" да даде становище по основанията за започване на производството и още 7 дни, за да отстрани нарушенията. Откритото заседание, на което трябва да бъдат представени всички проверки и да бъде изслушана компанията, пък е насрочено за 16 април, след което ДКЕВР трябва да вземе окончателно решение дали да отнеме лиценза на компанията. За да се стигне до там обаче, комисията трябва да се увери, че последствията от нарушенията не могат да бъдат отстранени и че непрекъснатото и сигурно снабдяване на потребителите е нарушено. Членовете на ДКЕВР обаче не бяха убедени, че въпросните нарушения пряко застрашават лицензионната дейност на компанията.

Те също така не можаха да коментират дали е възможно да бъде назначен особен управител в дружеството, преди процедурата да приключи, както вече беше намекнато от прокуратурата.

Специално отношение?

Проверките на останалите две електроразпределителни дружества – ЕВН и "Енерго-про", също са констатирали нарушения. За ЕВН вече стана ясно, че става въпрос за четири акта, но членовете на комисията не можаха да кажат колко са те при "Енерго-про". Те също така не можаха да коментират и какви конкретно са техните нарушения с мотива, че трябва да мине тридневният срок, в който дружествата да получат актовете. Това обаче не попречи на прокуратурата ден преди това нашироко да обясни какви са нарушенията, допуснати от ЧЕЗ.

Комисията все пак подчерта, че ако има предпоставки за започване на процедура по отнемане на лиценза и на другите две компании, това щяло да бъде направено.

Поевтиняването на тока под съмнение

За да стане възможно намалението на цената на електроенергията с 8% от началото на март, Електроенергийният системен оператор и Националната електрическа компания трябва да подадат заявления за увеличаване квотата за електроенергия за битовите потребители, коментира Анжела Тонева, член на ДКЕВР. От комисията обаче не знаеха такива заявления вече да са подадени. Членовете не коментираха и дали чисто технологично е възможно намалението да стане в рамките на седмица, за да влезе в сила от началото на март. Те също не коментираха как това ще се отрази по цялата верига от производителите до доставчиците на енергия и кой в крайна сметка ще покрие тази разлика в цената. Регулаторните членове обаче припомниха, че така или иначе промяна на цените ще има от началото на юли.

Стартирането на процедура за отнемането лиценза на ЧЕЗ не означава, че непременно ще се стигне до налагането на крайната мярка. Това стана ясно по време на пресконференцията, която беше дадена от членовете на ДКЕВР по повод стартиралата късно във вторник вечерта процедура срещу чешкото дружество, което захранва с електроенергия цяла Западна България.

Същия ден премиерът в оставка Бойко Борисов коментира пред медиите, че лицензът на дружеството ще бъде отнет още в рамките на деня. Малко по-рано препоръка за неговото отнемане беше дадена и от прокуратурата. Заканите обаче едва ли са достатъчни.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

40 коментара
 • 1
  tarator9 avatar :-|
  tarator9

  Някой е мислил, че ще й отнемат лиценза? Добър виц :)

 • 2
  motochristo avatar :-|
  motochristo

  Ех, милите те...
  Ех, горките ние...

 • 3
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  На крив Бойко,ЧЕЗ не му е виновен.

 • 4
  boratex avatar :-P
  boratex

  ББ отне лиценза на Лукойл , та на ЧЕЗ ли .

 • 5
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  То като се говори - се мисли преди това. Ама де акъл у милиционери и калинки :-)

 • 6
  ariesbg avatar :-|
  ariesbg

  "На лъжата краката са къси" ака "И тоя номер не мина"

 • 7
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Несериозно е да се мисли, че с отнемане на лицензи ще паднат цените на стоките и услугите, предлагати от монополистите. Да, договорите им с държавата са непрозрачни и допускат съмнения за недобре защитен обществен интерес, но единственото решение е контролът. Има я нормативната база, има ги купищата контролни органи - просто трябва безпристрастно да прилагат правилата.

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#7] от "Г-н D.":

  Като стой та гледай може да се случи! Ако например се разре защо разходите за разпределение за 2012 на ЧЕЗ са нарастнали с 60% спрямо предходните години при примерно същото купено и продадено количество електроенергия .....
  Техните на ЧЕЗ, присъщи разходи в електроразпределение до краен клиент са 30% от крайната цена....

 • 9
  ijj avatar :-|
  ijj

  "Те също не коментираха как това ще се отрази по цялата верига от производителите до доставчиците на енергия и кой в крайна сметка ще покрие тази разлика в цената."

  За съжаление, има ясно прогнозируема тенденция за повишаване на цената на електроенергията. По следните причини:

  - Разходите за квоти за емисии на СО2 (отразени във фактурите в компонента "невъзстановяеми разходи") тепърва ще има да нарастват като елемент от общата цена, и то в най-близко време.

  - Цените на съоръженията за генериране и пренос на електроенергия на международния пазар растат (с много редки изключения). Винаги когато ще е необходимо да се замени някаква съществуваща мощност с нова, това ще води до увеличение на цената.

  - Нашите цени са най-ниските в ЕС, а все пак има дългосрочна цел за общ енергиен пазар.

  Така че единственото краткосрочно решение е да се увеличат социалните помощи за хората, които нямат възможност нормално да се отопляват. А в средносрочен и дългосрочен план - да се надяваме, че хората ще успеят да постигнат по-високи доходи.

 • 10
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  До коментар [#8] от "boby1945":

  Ето какво казвам в горния пост:
  Има я нормативната база, има ги купищата контролни органи - просто трябва безпристрастно да прилагат правилата.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.