Парламентът прие оставката на кабинета "Борисов"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Парламентът прие оставката на кабинета "Борисов"

В сряда Бойко Борисов обяви в парламента, че той и правителството подават оставка, днес парламентът я гласува.

Парламентът прие оставката на кабинета "Борисов"

Президентът Росен Плевнелиев започва от утре консултации за съставяне на служебен кабинет

17272 прочитания

В сряда Бойко Борисов обяви в парламента, че той и правителството подават оставка, днес парламентът я гласува.

© Юлия Лазарова


Над 4 часа продължиха дебатите в Народното събрание за оставката на правителството. Те започнаха и завършиха в отсъствието на премиера Бойко Борисов, който влезе в залата, след като парламентът гласува обсъжданията да бъдат прекъснати - в 13.21 часа. Минута по-късно парламентът гласува подадената оставка. Тя беше подкрепена от 209 народни представители, петима бяха против, а един се въздържа. По време на обсъжданията привърженици на премиера и правителството протестираха пред парламента в тяхна подкрепа. Тракори и свине също бяха докарани пред Народното събрание. След гласуването на оставката Борисов и вицепремиерът Цветан Цветанов говориха с привърженици пред парламента, докарани от структури на ГЕРБ от страната. Сред викове "Победа" и "искаме си Бойко", кабинетът се оттегля и явно дава начало на предизборна кампания.

Оставката на правителството но Борисов беше внесена в деловодството на парламента в сряда по обед, като преди това в началото на пленарното заседание премиерът дойде и декларира пред депутатите, че ще подаде оставка заради протестите от последните дни в столицата, прераснали във вторник вечерта в сблъсъци между полиция и демонстранти. В писмото, изпратено до Народното събрание, премиерът Бойко Борисов заявява, че кабинетът ще изпълнява функциите си до избиране на ново правителство и ще направи всичко необходимо за осигуряване на приемственост.

От ГЕРБ в сряда заявиха, че няма да участват в програмен кабинет и в служебно правителство.

Опозиционните парламентарни сили също обявиха, че не възнамеряват да правят опити за съставяне на правителство в този мандат и поеха курс към предсрочни парламентарни избори. Президентът Росен Плевнелиев ще направи изявление днес в 12.00 часа, като се очаква по-късно през деня да има консултации при него за съставяне на служебен кабинет.

Организаторите на протестите от миналия уикенд планират нов протест тази неделя. Протестът срещу монополите ще се проведе, независимо от оставката на правителството, заявиха от инициативните комитети от София и още няколко града. "Докато се разреши тази политическа криза, ние ще бъдем на улицата", каза Ангел Славчев, един от ръководителите на комитета за София. Според него Борисов е постъпил арогантно, защото е затвърдил монополните практики. В момента исканията ни са в задънена улица, заради създалата се ситуация, каза Славчев.

Основната цел на протестите е пряк контрол на гражданите върху управляващите, заявиха неколкократно организаторите на конференцията. Те изброиха и няколко искания, адресатът на които не стана напълно ясен. Сред тях са смяна на политическата система, мажоритарен вот, отзоваване на депутати, 50% гражданско участие във всички регулаторни органи в държавата. На няколко пъти повториха, че са обикновени граждани, които се борят за правата си - според тях има 35 инициативни комитета в страната, които до дни ще излязат с обща позиция.

Тук може да проследите най-интересното от дебата в Народното събрание, събитията и коментарите за политическата криза в България.

17:38 (КК) В края на този пълен с политически заряд ден затваряме блога, за да отстъпим място на идващия "Капитал Daily", който ще анализира по-важните теми от деня.

Можем да обобщим: След над 4 часа дебати парламентът прие оставката на правителството на Бойко Борисов. Пезидентът Росен Плевнелиев заяви, че отговорната позиция на правителството е била да довърши мандата си и от утре свиква консултации за съставяне на служебен кабинет.

От трибуната на Народното събрание премиерът в оставка обяви, че в Националната разузнавателна служба е бил постъпил сигнал от "партньорска служба", че срещу него се подготвя атентат, чиито поръчител е Ахмед Доган. Депутатът от ДПС Христо Бисеров пък поиска МВР да разсекрети папката "Лале". От нея ставало ясно как представител на подземния свят и разстрелян преди години е казал: "Бойко взе парите."

Веднага след гласуването на оставката на кабинета, ГЕРБ започна предизборната си кампания от стълбите на парламента - Бойко Борисов и Цветан Цветанов излязоха, за да говорят с хората, събрани по-рано там със сини знаменца и надписи "ГЕРБ".

Пожелаваме ви спокойна вечер и продължавайте да следите capital.bg за всичко важно от кризата в страната.

16.34 (КК) Правителството е трябвало да довърши мандата си и това би било отговорната позиция. Това стана ясно от изявлението на президента Росен Плевнелиев за вътрешнополитическата обстановка в страната. Той заяви, че е бил изненадан от вчерашното решение на премиера да подаде оставка, след като ден по-рано Борисов беше заявил позицията си, че ще продължи да управлява.

13.35 (ОГ): По БНТ в момента тече нещо, което прилича на предизборен митинг на ГЕРБ. Цветан Цветанов и Бойко Борисов говорят с привърженици пред парламента, докарани от структури на ГЕРБ от страната. Борисов призова привържениците си да си отидат мирно и тихо. Сред викове "Победа" и "Искаме си Бойко", кабинетът се оттегля и явно дава начало на предизборна кампания.

13.23 (КК) Народното събрание прие оставката на правителството на Бойко Борисов. От гласувалите 215 депутати, "за" бяха 209, против - 5 от независимите, и 1 - въздържал се, също от независимите.

13.21 (КК) Парламентът прекрати дебатите и се подготвя за гласуване на оставката на правителството.

13.15 (ЛЙ): Зърнопроизводител от Елин Пелин каза, че е дошъл да подкрепи Борисов, защото е доволен от цялото управление. Според него, всички земеделци имат обща позиция в подкрепа на правителството (макар да не беше особено сигурен в това си твърдение). Не беше чувал за изказването на асоциацията, която отрича организирани протести. Според него жена, която той не познава, но предполага че е от ГЕРБ, организира земеделски производители  от цялата страна по телефона и ги посреща София.

13.03 (ЕС) Лявата опозиция смята за много странно, че мнозинството позволява толкова дълга дискусия по темата с оставката. В същото време, с увеличаването на хората, протестиращи пред Народното събрание в полза на Бойко Борисов, някои депутати от БСП смятат за възможно оставката да не бъде приета, заради "народната любов".

12.57 (ЛЙ) Първият камион с живи свине вече е пристигнал до парламента. На него има надписи "Бойко - кръстник на свиневъдите" и "Бойко - ако теб те няма, и нас няма да ни има". Има слухове, че протестиращите животнодъви са се заканили да пуснат животните от камиона. Според полицай, до когото се допитах обаче, няма причина собственикът на животните да бъде глобен, докато животните не са пуснати на свобода. Около сградата на Народното събрание вече има паркирани 25 автобуса от страната и над 10 микробуса. По-голяма част от автобусите са на фирмите "Бумеранг 3" и "Импорт - експорт".

12.56 (ВГ) Административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов беше забелязан пред парламента да координира групите, които се събират отпред в подкрепа на премиера Бойко Борисов. Те са със знамена на ГЕРБ, с националното знаме и с плакати "Банско е за граждански мир и демокрация". Паунов де факто е човекът, който управлява структурите на ГЕРБ по страната, откакто Цветан Цветанов е в изпълнителната власт. Според опозицията, ГЕРБ умишлено бавят гласуването, за да могат да се съберат всички групи от страната, организирани за протест.

12.45 (ЛЙ) Над 1000 души протестират пред парламента в подкрепа на правителството пред Народното събрание, като вече пристигнаха и първите трактори. Симпатизантите на премиера Борисов са от Банско, Гърмен, Ботевград. Очакват се такива от Хасково и Гоце Делчев. Протестиращите казват, че са пристигнали на свои разноски и са се организирали в социалната мрежа Facebook. Сред участващите има и граждани на София, които твърдят, че правителството на Борисов е направило най-много от всички през последните 23 години.

12.38 (КК) Лидерът на БСП Сергей Станишев сравни управлението на ГЕРБ с монолог пред телевизора. "Само че хладилникът победи телевизора, затова си отиде това правителство", каза той. И заяви, че философията на управление е била единовластие в държавата. "Близо 80 от приетите закони на този парламент са лобистки и по този начин убивате малкия и среден бизнес. Това правителство обеща увеличаване на доходите, но докара хората до мизерия. Има инфлация 30% в хранителните стоки, 40% увеличаване на цените на тока и замразяване на доходите. Хората не могат да си платят сметките и затова са на улицата", коментира още Станишев.

12.18 (ОГ) Тук е моментът да отбележим, че "Капитал" чу още вчера за идеите на земеделските производители и животновъдите да протестират в подкрепа на правителството, което им отпусна близо 900 млн. лв. тази седмица. Според източници, Мирослав Найденов е казал на среща в министерство на земеделието, че е получил устна подкрепа от тях и обещание за демонстрации. Потърсени за коментар вчера обаче, техни представители отрекоха да има подобно нещо. След като и кметът на Банско организира свои съграждани на протест в София, може да се каже, че последните вересии на ГЕРБ се отплащат с този тип подкрепа.

12.17 (КК) Около 400 души, предвождани от кмета на Банско Георги Икономов, пристигнаха с автобуси пред парламента в знак на подкрепа към правителството на Бойко Борисов, съобщи dnevnik.bg. Във вторник, 19 февруари, Висшият експертен екологичен съвет към Министерството на околната среда и водите одобри предложението на община Банско да бъде променен планът за управление на Националния парк "Пирин", който да даде възможност за ново строителство в рамките на курорта.

12.14 (КК) Президентът Росен Плевнелиев отложи планираното за 12.00 часа изявление и ще го направи, след като приключи обсъждането на оставката на правителството в Народното събрание.

11.59 (ДВ) Твърде вероятно е в днешния протест в подкрепа на премиера Борисов да се включат и земеделски производители от страната с техника и животни. В момента към София пътуват животновъди от цялата страна, част от които с животни, в подкрепа на премиера. Пред "Капитал" председателят на асоциацията на животновъдите Бойко Синапов съобщи, че вчера са се състояли заседание на регионалните структури, където е взето решение за участие в митингите.

11.45 (КК) Вицепремиерът Цветан Цветанов припомни успехите на кабинета в обширно изказване пред депутатите - от усвояването на еврофондовете, строежа на магистрали, борбата с организираната престъпност до запазване на финансовата стабилност. Обвини тройната коалииця, че е заблуждавала ЕС и отбеляза, че "днешните протести, които са съвсем справедливи, са от високите сметки и от монополите, които вие създадохте". Оправда липсата на възмездие и справедливост с проникнал октопод в съдебната система.

11.20 (КК) Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че "трябва да се опитаме да разберем първопричината за протестите". "Първопричината за протестите е протест на изключените български граждани. Естествено, че ще искат своето включване. По време на управлението на Бойко Борисов България се придвижи до първо място по процент на граждани, които са на границата на бедността и а заплашени от социално изключване", каза Местан. Той подчерта, че трябва да се проведат предсрочни избори час по-скоро. Ако в служебния кабинет не видим партийни фигури, ако е съставен от експерти, които имат отдалеченост от всички политически сили, то президентът ще е издържал първия си изпит и ще получи легитимност на президент на всички българи, каза Местан. Вярваме, че Росен Плевнелиев ще издържи този изпит, подчерта той.

10.40 (КК) Коалиция за България е за радикална лява политика, която съвпада със спешните задачи, които трябва да реши България, каза депутатът от БСП Янаки Стоилов. Според него трябва да се назначи правителство, което да реши няколко спешни задачи - да се промени политиката и икономическият модел, заетостта и доходите.  Също така е необходимо засилване на контрола на ЕРП-ата, бърза проверка на дейността на ЕРП, разсекретяване на всички договори в сектор енергетика, цялостен преглед на действащите концесионни договори, както и да бъдат отменени разрешенията за строителство в черноморските райони.

10.00 (ОГ) Външният министър Николай Младенов, който обича да пуска съобщения в Twitter, пусна мнение за дебата в парламента и беше атакуван онлайн от хора, които искат да знаят къде се намира премиерът. Отсъствието на Борисов продължава да е най-голямата загадка. Тук може да видите коментарите на външния министър https://twitter.com/nmladenov.

09.50 (КК) Доходите на хората са най-големият проблем и ако не нараснат, хората ще протестират още повече и протестите сега ще ви се видят невинно начало. В центъра трябва да бъде сложен малкият и среден бизнес. За това призова съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров при обсъждане на оставката на правителството в парламента. "Ако държавата не се справя с монополите, монополите се справят с държавата. Има само два пътя. Лошият път е този на популизма, национализация, премахване на плоския данък - това финансовата система няма да го издържи. Вторият път е на антикризисни мерки, сериозна програма и реално увеличаване на доходите. Това може да стане с работещи регулатори, мерки за малкия и среден бизнес. Ако не нараснат доходите на гражданите, нищо добро не ни очаква. В центъра трябва да бъде сложен малкият и среден бизнес", коментира Димитров. Според него един от най-големите грехове на ГЕРБ е, че остави същите хора в регулаторите, които бяха по време на тройната коалиция.

09.35 (КК) Депутатите не приеха искането на Петър Курумбашев от Коалиция за България да бъдат поканени премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Симеон Дянков да присъстват в пленарна зала. "Нормално е, когато се предава властта, в Народното събрание да присъства премиерът", заяви Курумбашев. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Кракимир Вечлев обаче иронизира предложението. "Днес говорих с премиера и той ме пита "К,во правим днес, да идвам ли в парламента, ще я има ли опозицията?". Аз може би съм виновен, защото му казах, че не знам дали опозицията ще е в зала, защото вчера местата ви бяха празни. Борисов има по-важни задачи, още е премиер", каза Велчев. След гласуване, с 89 "за", 97 "против" и 12 "въздържал се" парламентът отхвърли искането на Курумбашев. ГЕРБ не беше единна в гласуването - от тях 96 бяха "за", а 9 се въздържаха.

09.24 (КК) Има огромен риск Велико народно събрание да не приеме никакви поправки в Конституцията, затова трябва да се извърши предварителна работа, референдуми. Това каза съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов в отговор на исканията на независимия депутат Стоян Иванов за такова мярка. Костов припомни, че по този начин може да се подмени това, което накара хората да излязат на улицата. "Хората излязоха заради високите сметки за парно и ток и заради замразените доходи. Как Великото народно събрание ще даде работни места? Искам да върна вниманието върху въпросите, които трябва да бъдат решени", заяви Костов. "Огромна е отговорността на президента. Президентът следва да покани и да чуе всички мнения на протестиращите, трябва да вземе становищата на министрите, да направи консултации с работодателите, профсъюзите и с политическите партии", смята Костов.

09.15 (КК) Около 40 души се събраха на митинг тази сутрин в подкрепата на правителството на Бойко Борисов под прозорците на Народното събрание. Акцията протича в мълчание, докато депутатите обсъждат подадената оставка на правителството. Протестът беше обявен за 8 и половина, но част от хората бяха пристигнали и по-рано. Демонстрантите призоваха парламента да не приема оставката и продължават събирането на подписи в подкрепа на правителството. Привържениците на премиера твърдят, че инициативата им е гражданска и никоя партия не стои зад нея. Десетина от тях отидоха да внесат събраните 600 подписи и искания в парламента. Оттам обаче са ги върнали, тъй като подписите не били номерирани.

Над 4 часа продължиха дебатите в Народното събрание за оставката на правителството. Те започнаха и завършиха в отсъствието на премиера Бойко Борисов, който влезе в залата, след като парламентът гласува обсъжданията да бъдат прекъснати - в 13.21 часа. Минута по-късно парламентът гласува подадената оставка. Тя беше подкрепена от 209 народни представители, петима бяха против, а един се въздържа. По време на обсъжданията привърженици на премиера и правителството протестираха пред парламента в тяхна подкрепа. Тракори и свине също бяха докарани пред Народното събрание. След гласуването на оставката Борисов и вицепремиерът Цветан Цветанов говориха с привърженици пред парламента, докарани от структури на ГЕРБ от страната. Сред викове "Победа" и "искаме си Бойко", кабинетът се оттегля и явно дава начало на предизборна кампания.

Оставката на правителството но Борисов беше внесена в деловодството на парламента в сряда по обед, като преди това в началото на пленарното заседание премиерът дойде и декларира пред депутатите, че ще подаде оставка заради протестите от последните дни в столицата, прераснали във вторник вечерта в сблъсъци между полиция и демонстранти. В писмото, изпратено до Народното събрание, премиерът Бойко Борисов заявява, че кабинетът ще изпълнява функциите си до избиране на ново правителство и ще направи всичко необходимо за осигуряване на приемственост.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

45 коментара
 • 1
  kroki1 avatar :-(
  kroki1

  Кристалина, help! Кой друг? Може би експертно правителство? Трайчо?

 • 2
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  "Доходите на хората са най-големият проблем и ако не нараснат, хората ще протестират още повече и протестите сега ще ви се видят невинно начало." - И как мислите това да стане? Това е дълъг процес.
  Или вдигаме минималната заплата на 1000 лева и готово? С какви пари?

 • 3
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  "....Около 40 души се събраха на митинг тази сутрин в подкрепата на правителството на Бойко Борисов под прозорците на Народното събрание ...."

  Яка, всенародна подкрепа за Бат Бам виж тук:http://www.lostbulgaria.com/?p=882

 • 4
  boby1945 avatar :-|
  boby1945

  [quote#2:"mick"]И как мислите това да стане? Това е дълъг процес. [/quote]
  Точно дълъг процес, необходимо е само да започне, например по закона за нарастване на пенсиите по "швейцарската" система има и други начини, специалистите ги знаят.....
  Лошото е че Флик не ги знаеше......

 • 5
  hue avatar :-|
  Николов

  Съгласен съм, че ВНС няма да реши икономическите проблеми от раз. Но като гледам съставът на НС в момента, те така или иначе НЯМА да бъдат решени. Така че поне НС може да се посмали. Дори това да означава бивши величия и Велики приватизатори най-накрая да бъдат изхвърлени.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 6
  petar_333 avatar :-|
  petar_333

  Пълно безобразие! Министрите четат и пишат sms-указания, докато текат дебатите за оставка!

 • 7
  milena_82 avatar :-|
  milena_82

  Борисов е над нещата....защо му е да ходи!

 • sladb

  Гледате ли терористите по телевизията? Старите бандити, пак се размечтаха, но защо смутено мълчат за промяна на системата, има хора, не от улицата, които казват, че това е възможно, но се заглушават, заглушават и протестите, не ги искаме. В коя държава при гаф на управляващите, излезналите записи с Мишо Бирата, Буда и т.н- в нормалния свят политици подават оставка при съмение даже за гаф пред обществото. Лъжите от преди няколко дни как до вчерта ще махнат лиценза на Чез, как ще намалят тока(до сега къде са спали, нали затова им плащаме), лъжите от вчера на ББ, че щял с 50% да вдигне всички доходи. Не сме забравили как депесарите се саморазправят с един инакомислещ и линчуват с идея да убият, такъв ще им е и маниерът на управление -мачкане и ритници в главата, Станишев, който мисли, как да се издигне в кариерата си и приятелката му, която изхарчи милиони, за "ПР" на България, с Костов започна любовната афера с разграбването на държавата, помните ли как се разсърди на България, че не го избра, ами царя и компания, които ни оправиха за 800 дни, сега съди България, че не е успял да си върне всичките гори. Ами спомняте ли си Вълчев и бспарския министър на финансите, които "разваляха седенки", ами Сидеров, който за вечеря с компания опуква хилядарка от нашите пари, прави подаръци - химикалка за 800 лв. пак от нашите пари, купува жилище на приятелката си, пак в кой джоб бърка-и още много и много гаври с народа, от целия кюп, крадци(меко казано). Чувствайте се свободни да допълвате престъпленията към народа, защото не трябва да се забравя, защото трябва да помним и да искаме сметката и да ги изхвърлим, нека не ни омаловажават, защото народът е суверен, ние сме техни работодатели и щом са ни фалирали къщичката вън! Обидата ни трябва да гори и да не се предаваме! Защо си затварят очите за добрите примери от света? В Швейцария правитеслтвото използва обществения транспорт, а в интервю с една от първите дами, каза че ползва дрехи втора употреба за приеми и представителни срещи, защото е кощуснство парите на данъкоплатеца да се изразходват за излишен лукс!!Бойко на ли се хвали с метрото, защо не го ползва, защо за откриване на детска градина на няколко километра от общината, на 5 минути с метрото се качват на 5 лимузини за да резнат една лента?! Спомнете си как ни обясняват, че няма как да се вдигне майчинството, няма пари и как се дават 1 млрд за подслушване и полиция, как се отпусна преди няколко месеца 3,5 млн за купуване на нови лимузини, защото на 2 години са амортизирали(няма ли сервизи и коли на старо, каквито и ние караме, за нашите хайдути), потънали са в лукс за наша сметка мили хора, каква е тази сляпа любов към един прост човек (ББ), толкова ли сте глупави, че не виждате, че всички са маскари и го пазите- този, който на фона на тежкото положение казва колко сме добре и си прави паметници да го помнят хората, добре строи, ами хората? Който ви заявява, че в неделя, въпреки че народът плаче и гори, той почива и играе футбол и е много нахлано да му се търси сметка. Не се ли чувствате подиграни?! Забравяте ли как депутатите са "забравили" да си замразят заплатите, колко пъти "забравиха " да си дадат комисионни, бонуси при доказано 0% полезно действие за нас. Преди няколко месеца Дянков обясняваше как е нормално да си вдигнат заплатите на 8000, но за кратко ще се въздържат. Огладейте се на парламентарен контрол нашите служители, колко са редовни, колко ваканции имат и работно време от 2-3 часа, в което четат вестници и дремят. Вие, ние, така ли се държим на работното място. Нали щяха да бъдат разследвани и осъдени всички престъпни политици? А защо и бандитите са на свобода, след гръмките акции? А спомняте ли си как градският прокурор Кокинов свидетелства в защита на Ахмед Доган, че Октай Енимехмедов е имал намерение да убие, и че пръв прокурорът е говорил с него, когато стана ясно, че първи е говорил психологът и е нямало никакво намерение да убива? Не забравяйте как ни лъжат, не сме прости и лош материал, имаме ясна позиция, не ги искаме, дори да са си запушили ушите, не ги искаме, нека костов не ни е говорител, че няма смисъл от протести, защото сме им свършили работата, главата на едната ламя падна, но остават още много. Нека не се поддаваме на манипулации от медиите, които показват само пияни хора, с неясни възгледи, а снощи и само обяснения в любов към Бойко Борисов на заблудени протестиращи. Ние не сме заблудени, не сме глупави и имаме позиция тази система е безполдна, гнила, зомбирана и урудлива и не искаме повече Resident Evil 1,2,3.
  Гневът ни си има причина и трябва да бъде непоколебим, решителен и да даде вече нов плод, дори да се опитват да ни заглушат, все пак ние сме работодателите, този дом е наш, парите са наши и правилата трябва да бъдат наши!

 • 9
  v_iliev avatar :-P
  V.Iliev

  До коментар [#7] от "milena_82":

  И Доган не вижда смисъл от заседанията на НС.
  А бе, то и аз не виждам смисъл...

 • 10
  niki2003 avatar :-|
  niki2003

  Целта на всеки разумен и отговорен българин е да държи комунистите и турците далеч от властта..


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK