Чуждите медии: Късо съединение или единствен шанс?
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Чуждите медии: Късо съединение или единствен шанс?

Reuters

Чуждите медии: Късо съединение или единствен шанс?

9676 прочитания

Reuters

© Reuters


"Файненшъл таймс":

Български уроци

Оставката на българското правителство след протестите е предупреждение към други европейски държави. Дори при знаците, че най-лошото от европейските проблеми може да е отминало, в днешната Европа с нисък растеж социалното напрежение може да избухне със сила, достатъчна да свали правителства, които не са пряко засегнати от кризата. България не е преживяла особено тежки мерки в смисъл на болезнена фискална консолидация. За разлика от съседните Гърция, Румъния и Сърбия страната не е поискала международна спасителна помощ.

Но правителството се провали в това да създаде растеж на БВП и заплатите, които остават най-ниските в ЕС. Това заедно с нарастващите цени - най-вече за отопление, предизвика протестите. Цялостното разочарование от политическия елит, смятан за корумпиран и обслужващ единствено себе си, се надигна, когато месечните сметки за ток достигнаха 100 евро при средна заплата 387 евро.

Борисов заслужава признание за това, че се оттегли, без да рискува избухване на още насилие и заплахи за конституционния ред и демокрацията, които се появиха в съседна Румъния, след като протести предизвикаха смяна във властта. Все пак съществува опасността радикалните партии да имат най-много изгода в един фрагментиран парламент.

Но има един урок от падането на правителството – който и да вземе властта, трябва да удвои усилията за изкореняване на корупцията, която може и да е допринесла за високите цени на тока. Борисов дойде на власт през 2009 г. с точно това обещание, но изпълнението му беше бавно.

Друг урок е, че въпреки че целият ЕС се е фокусирал върху фискалната дисциплина, растежът има значение. България отговаря на критериите от Маастрихт, има валутен борд от 1997 г. и избегна кризата. Но това не печели гласове. Това е урокът, който правителствата дори в най-богатите държави може сега да научат.

"Уолстрийт джърнъл":

Енергията на българското правителство свърши

Политиката на икономии и бюджетни ограничения взе неочаквана жертва: българското правителство неочаквано подаде оставка след няколко дни на протести срещу цените на електричеството. Страната бе представяна като модел за стабилни публични финанси.

България може да е най-бедната членка в ЕС от гледна точка на доход на глава от населението, но съотношението на държавния дълг към БВП от 18.7% е вторият най-нисък в съюза. Макар реакцията на пазарите да бе вяла заради размерите на пазара в България, тя далеч не е единствената европейска страна, уязвима от високите цени на енергията на фона на бавния икономически растеж и високата безработица.

Солидната фискална позиция на страната не би трябвало да е в опасност въпреки политическите вълнения. Според прогнозите на агенция Moody's бюджетният й дефицит през тази година вероятно ще възлиза на 1.8% от БВП. Това е напълно в рамките на критериите, които България трябва да покрие, за да стане евентуално член на еврозоната. Освен това министър-председателят Бойко Борисов може да се върне на власт след изборите това лято, а основната социалистическа опозиция не предлага радикално отслабване на фискалната дисциплина.

Затова и падането на правителството не стряска инвеститорите. Стойността за застраховка на българските държавни ценни книжа нарасна минимално след оставката и остава далеч под нивата за италианския или португалския правителствен дълг. България не е търсила финансиране от външните дългови пазари от миналия юли, когато пласира петгодишни облигации за 950 млн. евро.

Истинското послание за инвеститорите се крие в опасността за стабилността, която носят високите цени на енергията. България може би е изключителен пример в това отношение - газовите доставки на страната зависят на 90% от Русия, на която плаща високи и обвързани с петрола цени; след 13% повишение през миналата година сметките за електричество на домакинствата се равняват на една четвърт от средната заплата в страната.

Но и по-големи държави в Европа с по-значителни фискални проблеми също са изправени пред труден избор дали да продължат да субсидират енергийните сметки на домакинствата, или да позволят повишение на цените за и без това притиснатите от кризата потребители. Освен това европейските държави трябва да се придържат и към заложените цели за намаляване на въглеродните емисии.

"Зюддойче цайтунг":

Популист докрая

Оставката на Борисов е неговият единствен и най-вероятно добре пресметнат шанс да укроти народния гняв и да излезе от вълненията с минимални щети. Той заяви, че няма да участва в управлението до предсрочните избори с надеждата, че при това положение гражданите бързо ще му простят греховете.

След три години и половина на власт Борисов няма много с какво да се похвали освен с бюджетните постижения. Но програмата за икономии очевидно е била твърде сурова, тъй като българите страдат от голяма бедност. Те са разочаровани, че правителството нито е подобрило икономическото им положение, нито е провело достатъчно ефективно борбата с корупцията и мафията.

Вместо това Борисов изразходва много енергия за укрепването на властта си и на "своите хора" в правосъдието и пресата. Не на последно място трябва да се отбележи, че той действа много импулсивно и стихийно - и в оставката си се показа като истински популист. За което си получи заслуженото.

"Вийнер цайтунг":

Извън хватката на протестите

Бойко Борисов беше обещал на хората, че ще санира страната, ще се бори с корупцията, ще либерализира икономиката и ликвидира безработицата. Но и през 2013 г. България си остава най-бедната в ЕС.

Дали обаче причината за оставката на българското правителство наистина са протестите срещу монополите и високите цени на тока и парното или както предполагат редица наблюдатели, по-скоро става въпрос за добре обмислен шахматен ход на българския премиер, за да си осигури по-добра изходна позиция за предстоящите парламентарни избори?

Оставката на Борисов го освобождава от хватката на протестиращите недоволни и му дава възможност да се концентрира върху предизборната кампания, в която със сигурност няма да липсват и нови обещания. Малко вероятно е обаче тези негови сметки да излязат - напоследък Борисов губи рейтинг прекалено бързо и социалистите вече дишат във врата му.

"Тагес цайтунг":

Дежа вю

Оставката на българския министър-председател Бойко Борисов е дежа вю - тя напомня за февруари 1997, когато тогавашният социалистически премиер Жан Виденов се оттегли предсрочно след продължилите със седмици демонстрации на недоволното население и щурмуването на парламента. Борисов очевидно не иска да чака дълго, и то с основание: от месеци личи, че на планираните за юли парламентарни избори българският Политрамбо е заплашен от съдбата, която бе отредена и на всичките му предшественици от 1997 г. насам - да не бъде преизбран след първия мандат.

А последните демонстрации срещу високите цени на тока се превърнаха в последната капка, която преля чашата. Гневът и разочарованието на българите, които в началото посрещат всеки нов премиер като месия, са огромни. Все повече хора живеят в изключителна бедност. Сега като че ли се очертават предсрочни избори. Но какъвто и да е техният резултат - това надали ще промени нещо в тежката ситуация на хората.

"Ди Цайт":

Учудващото е защо чак сега

България остава най-бедната страна в ЕС - със средна заплата от 400 евро и пенсии по 100 евро. При това положение не е изненадващо, че тази заредена социална експлозивност намери израз в протестите срещу цените на тока. Учудващо е по-скоро, че това се случва чак сега.

Премиерът, който е бил бодигард на Тодор Живков, никога не е крил, че навремето като шеф на охранителна фирма е поддържал контакти с престъпни групировки - по-скоро е кокетирал с това. Но подробности около взривяването на автомобила на неговата приятелка Цветелина Бориславова през 1997 например няма и до днес. През следващите седмици вероятно ще се обсъжда и защо в средата на 90-те години внезапно е прекратено разследването срещу фирмата на Борисов "Тео интернешънъл", заподозряна в производството на цигари менте.

"Курир":

Батман си отива

Бойко Борисов трябваше да е силният човек, който се бори с несправедливостите. Той трябваше да е истинска попзвезда на политическата сцена. Така и го наричаха някои - Батман, а българският премиер дори се гордееше с това си прозвище.

Сега Батман си отива с думите" "Народът ни даде властта, сега ние му я връщаме обратно." Твърде патетични думи за един човек, който е ненадминат гросмайстор на самоинсценировките.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

28 коментара
 • 1
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  Убийствени оценки за самоповярвалият си БУДА :-)

 • 2
  2.5 avatar :-P
  2.5

  "българският Политрамбо"
  "ненадминат гросмайстор на самоинсценировките"

  КРАСОТА!!!

  "90-те години внезапно е прекратено разследването срещу фирмата на Борисов "Тео интернешънъл", заподозряна в производството на цигари менте"
  Това поставя Бо редом до Царя - Цар Киро разбира се.
  Все едно да замесят Обама с moonshine.

 • 3
  daks avatar :-|
  ДАКС

  Май отвън ситуацията се вижда по-ясно и обективно.

 • 4
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Нито англичани, нито американци, нито германци, нито представители на друг питомен народ не могат да си представят, че бивш криминал, бивш телохранител може да им стане премиер.
  Да не ги стига...
  А ние в бантустана си знаем какво остава след пиршеството на такава особа във властта.

 • 5
  joanikij avatar :-|
  Йоаникий

  До коментар [#3] от "ДАКС":

  Подобни оценки са винаги схематични и по-общи, малцина анализатори там схващат и разбират дълбоката душевност и идиотския начин на мислене и действие у нас...
  Тези, които действително знаят какво стана тия дни у нас се броят на пръстите на едната ръка, някои от тях знаят добре и какво предстои в рамките на 6-12 месеца напред.
  За простосмъртните като нас остават както обикновено зрелищата и сеира.

 • 6
  globalist avatar :-|
  globalist2010

  "Друг урок е, че въпреки че целият ЕС се е фокусирал върху фискалната дисциплина, растежът има значение. България отговаря на критериите от Маастрихт, има валутен борд от 1997 г. и избегна кризата. Но това не печели гласове. Това е урокът, който правителствата дори в най-богатите държави може сега да научат."

  И ниЙ сме дали нещо на света :)

 • 7
  cap_shakespeare avatar :-(
  Captain Shakespeare

  Поредния български резил с нюанси от петата колона на енергийната мафия в България.
  "Бития бит, другото е по-лошо" /цитат от Г.Ганев в парламента/

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  "Файненшъл таймс":, като винаги най-близо до истината
  "... правителството се провали в това да създаде растеж на БВП и заплатите, които остават най-ниските в ЕС. ..."

  Само че Флик не чете "Файненшъл таймс", той си знае......

 • 9
  dravalanche avatar :-|
  DrAvalanche

  До коментар [#3] от "ДАКС": [quote#3:"ДАКС"]Май отвън ситуацията се вижда по-ясно и обективно. [/quote] Там я няма парата изпускана от боце и цвинокио, а освен това няма камион с прасета да отвличат вниманието.

 • 10
  izabell avatar :-|
  izabell

  Дянков не искаш да се вслушва в съвети на други опозиционни експерти,че България може да си позволи да вдигне заплати и пенсии-имаше момент а той го изпусна.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK