ЕК очаква бавен растеж и проблеми на пазара на труда в България

Брюксел прогнозира икономиката да се покачи с 1.4% през тази година

Заместник-председателят на Европейската комисия Оли Рен (вдясно) заяви, че споразумението с Гърция няма да се преразглежда. На същото мнение са председателят на Европейската централна банка Марио Драги (вляво) и Международният валутен фонд.
Заместник-председателят на Европейската комисия Оли Рен (вдясно) заяви, че споразумението с Гърция няма да се преразглежда. На същото мнение са председателят на Европейската централна банка Марио Драги (вляво) и Международният валутен фонд.    ©  Yves Herman
Заместник-председателят на Европейската комисия Оли Рен (вдясно) заяви, че споразумението с Гърция няма да се преразглежда. На същото мнение са председателят на Европейската централна банка Марио Драги (вляво) и Международният валутен фонд.
Заместник-председателят на Европейската комисия Оли Рен (вдясно) заяви, че споразумението с Гърция няма да се преразглежда. На същото мнение са председателят на Европейската централна банка Марио Драги (вляво) и Международният валутен фонд.    ©  Yves Herman

Бавен икономически растеж при задълбочаващи се проблеми на пазара на труда очакват България през 2013 и 2014 г. Зимната прогноза на Европейската комисия (ЕК), обявена днес, сочи растеж от 1.4% през тази година и 2 на сто през следващата. Оценката до момента сочи, че през 2012 г. брутният вътрешен продукт е нараснал с 0.8 на сто. ЕК направи същите очаквания за България и през ноември, когато публикува предходния си доклад.

Базовият сценарий за Европейския съюз през тази година е икономически растеж от 0.1% за общността и рецесия от 0.3 на сто за еврозоната. За следващата година пък Брюксел очаква европейската икономика да нарасне с 1.6%, а тази на еврозоната - с 1.4 на сто. Причината за тези негативни очаквания е, че въпреки подобрените условия на финансовите пазари данните за икономическата активност през четвъртото тримесечие на миналата година разочароват.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  razlichen123 avatar :-|
  razlichen123

  След закриването на над 300 000 фирми за последните 4 години, какво друго може да се очаква? Чудо? Не се ли нагледахме на чудеса и "чудесни" лидери? А и образованието трябва коренно да се промени, за да отговори на новите изисквания на пазара на труда!

 • 2
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Правилно, инвестициите в образованието, особено професионалното и в областта на природно-математическите и инженерните науки е стратегическото направление за ЕС. Коопериране в тези области с останалите (разбирай северните) членове на ЕС ще помогне да се подготвят млади специалисти с ново мислене, както и да се издърпа нашата система от годините на полугладно съществуване и ниско ниво на материално-техническата база, да не говорим за ориенталски мързел и крадливост.

 • 3
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  Хич не ми се връзва прогноза от икономически растеж едновременно с растяща безработица. Безработицата ни порастна в такива размери, че вече се завърта едно колело на намаляващо потребление поради намалелите доходи, което води до още загуба на работни места, което води до намаляващо потребление като скоростта на това колело се засилва.
  Принципно в момента ни трябват радикални икономически решения за да се върне потреблението на малките и средни фирми, които единствено ще могат да растат и да назначават нови работници. Големи чуждестранни фирми от Европа едва ли ще дойдат скоро, тъй като в ЕС кризата и рецесията ще се разраства през цялата година. Евентуално ако дйдат някакви източно-азиатски инвестиции, от другаде не вярвам. НО в период на сериозна политическа криза в която влезнахме въобще не очаквам каквито и да е чужди инвестиции. Никой не е луд. А по отношение на фондовете от ЕС до които имаме достъп вече е доказано, че те така или иначе не влизат в оборот а потъват в приятелски кръгове които пък ги държат в банки в най-добрия случай. Ще добавя и че икономиката ни няма да дръпне с помощта на кредити както стана между 2003-2008 от една страна защото пазарите ни са в рецесия (ЕС) а и тежестта на дългосрочните инвестиционните кредити от онзи период ще тегне още поне 5 години над всеки икономически активен. Освен това валутния борд ни осигурява стабилност но не и растеж.
  Помощ може да дойде само от правителство, което да либерализира монополните пазари, включително социалното и здравното осигуряване. Моделът на държавно пенсионно осигуряване вече ни убива.

 • 4
  razlichen123 avatar :-|
  razlichen123

  До коментар [#3] от "dreamer":

  ++++++++++++++++++++++++++!

 • 5
  sqrt avatar :-|
  Daria

  До коментар [#2] от "daskal1":

  Ако чакаш някой да те издърпва неизбежно затъваш повече. Особено ЕС...

 • 6
  mirohero avatar :-|
  mirohero

  До коментар [#3] от "dreamer":

  Ммм. нали сме за ненамеса на държавата в икономиката? Тези "монополи" ги има в целия свят в момента, това е естествен процес на окрупняване в капитализма, и е твърде наивно да очаквате някой да ги "разбие" в БГ. Ситуацията е съвсем нормална за либерализиран, тоест нерегулиран, пазар.

 • 7
  crouchet avatar :-(
  crouchet

  много проблеми ще ни чакат - герб абдикираха, за да не поемат отговорност! и сега с тези машинации докато се освестим няма да е скоро! :(((

 • 8
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  До коментар [#6] от "mirohero":

  Аз не съм за либерализация разбирана като липса на правила, или правила налагани от монополи. Дали е монополна корпорация или държавна комисия е все тая. Един заинтересован взима решенията и в двата случая. Аз съм за либерализация, която се заключава в право на свободен избор при наличие на достатъчно ефективни норми недопускащи съществуването на каквито и да е монополни корпорации, нито пък държавни монополи. Норми налагащи ограничение на пазарен дял независимо дали си най-добрия. Това ще осигурява конкуренция. Във всички сектори на икономиката без никакво изключение, включително в здравеопазване, образование. За целта е необходимо и реално разделение на властите. Да се избират отделно трите власти а не да зависят една от друга. Освен това децентрализация на управлението. Местните органи трябва да имат повече отговорности заедно с това да нямат имунитет и да могат лесно да бъдат отзовавани. В политиката също трябва да има конкуренция, сега няма. Трябва да се постигне с промяна в нормативи. Недопустимо е една партия след като е спечелила примерно парламентарно мнозинство да има и изпълнителната власт и местната власт. Как точно да се постигне трябва да се помисли и да се заложи в законите, в Конституцията. Знам, че по света също властват глобалните корпорации като някои са си монополисти, но това не означава че подкрепям тоя модел.

 • 9
  mirohero avatar :-|
  mirohero

  До коментар [#8] от "dreamer":

  Това, което го описваш е европейския модел - наричан от много хора "социализъм".

 • 10
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  До коментар [#9] от "mirohero":

  Европейския модел е социалистически заради умишленото трупане на държавни дългове от власта за да може самата власт да разпределя повече средства за измислени социални дейности с цел лъскане на управленския си рейтинг. Междувремено докато се разпределяха тези пари на кредит, бъди убеден, че властта се е възползвата отново най-много от тях. Корупцията не е измислена в България и нашия социалистически модел всячески копира например Гръцкия.

  Принципно държавите от соц.блока постъпиха по същия начин през 70-80 години и фалираха. Да ползваш чужди средства са собствено облагодетелстване си е типичен социалистически и болшевишки почин (не че те са го измислили, но са го приели за тяхна философия) още от времето на великата октомврийска когато червените съветски мутри са присвоили всичко от всички.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход