Изключението "Банско"

Екоминистерството отвори вратата към нови строежи в планината над Банско

МОСВ не се трогна от протестите срещу унищожаването на природата
МОСВ не се трогна от протестите срещу унищожаването на природата    ©  Надежда Чипева
МОСВ не се трогна от протестите срещу унищожаването на природата
МОСВ не се трогна от протестите срещу унищожаването на природата    ©  Надежда Чипева

"Безразлично ми е какво ще се случи с този договор и дали ще бъде продължен, но икономическият, регионалният и спортният министър са категорични, че е изключено да затваряме ски зоната." Думите са на екоминистъра в оставка Нона Караджова и са по повод концесионния договор на държавата с "Юлен" АД. Изречени са на 29.06.2011 г. - малко след като Караджова обяви пред журналисти в Министерски съвет, че свързаната с "Първа инвестиционна банка" "Юлен" се разпростира на 165 хектара в Национален парк "Пирин", вместо на 100 хектара, както е по договор. 

Безразличието на Караджова по отношение на бъдещето на планината – защитена територия, публична държавна собственост и част от световното природно наследство, бе затвърдено тази седмица с промяна в плана на управление на Пирин. Промяната, приета от Висш експертен екологичен съвет (ВЕЕС), консултативен орган към МОСВ, позволява строителство в т.нар. Зона за туризъм в планината, която заема 2.5% от територията на парка, или 8951 декара. В момента строителството в Пирин е позволено само в т.нар. Зона за сгради и съоръжения, чиято площ е 2188 декара.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


64 коментара
 • pippo

  Стига монопол на Цеко! Тези проекти не са в полза на ските, нито са в полза на месните. Ей това е феодално робство.
  Самозабравили се хора като концесионерите от “Юлен” и “Витоша ски” си въобразяват, че правата, които им дават подобни концесионни договори, ги прави собственици и могат да съсипват планините и да тормозят хората.

 • 2
  npaine avatar :-|
  NPaine

  На 3.01 си закрих депозита в една определена банка свързана с Цеко Дървосекача.

  Като причина за закриване на сметка написах "Обезлесяването на Пирин" (последвах примера на някой който беше направил същото и беше постнал снимката на бележката във ФБ). Не бяха много пари, но колкото толкова.

  Нищо не може да ме накара да стъпя във въпросната банка доброволно.

  Не желая и стотинка от парите ми да отива за финансирането на сечта на Пирин.

 • 3
  Consumer avatar :-P
  Consumer

  Изключение е, но от стандартите за читав ски курорт.

 • 4
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  В решението на тричленния състав на ВАС, председателят съдия Икономов излиза с тълкувание на цитирания горе чл. 21, ал.1 от ЗЗТ, че строежа на нови лифтове и ски писти попадат в състава на понятието "обслужване на посетителите".
  Това е доста широко тълкувание, защото лифтовете и ски пистите по същество са спортни съоръжения, които обслужват един сезонен спорт и извън сезона, в който той се практикува, не работят и не се използват.
  Няма ли читави юристи, които да обжалват решението на този състав?

 • 5
  barbarossa avatar :-P
  Barbarossa

  Има читави юристи, обжалвахме :)

  http://ecopravo.blogspot.com

 • 6
  grazhdanin avatar :-|
  гражданин

  Закриването на сметките в една определена банка май е единственото нещо, което засега могат да направят гражданите!

 • 7
  dun avatar :-|
  dun

  отговора на въпроса защо ски-зоната е толкова зле колкото е е само един:

  защото собственика, със своите мощни лостове (и вероятно корупционно влияние) във властта и държавната администрация, поиска да направи именно това и не се намери държавна институция - по околна среда, икономика, спорт или регионално развитие която да свърши работата за която я издържаме и да го спре и коригира проекта !

  днес въпроса не е за "още един лифт или писта" както се опитват да ни го представят...

  въпросът е следния:

  1. бе установено че концесионерът е надхвърлил значително (почти 70%) територията която му е дадена по договор т.е. той се е възползвал от 65 хра държавна земя НЕЗАКОННО и не е платил за ползването й

  2. бе установено че системно не е изпълнявал условията по екологичното разрешително за "строителството" на ски зоната което, от една страна, прави това разрешително невалидно и, от друга, предизвика един куп проблеми най-вече на гърба на данъкоплатеца - свлачища, изсечена и изнесена кой знае къде ценна дървесина, загуба на биоразнообразие и ландшафт

  3. бе установено че ски-зоната вече не отговаря на критериите за обект на Световното природно наследство на Юнеско и бе предложено от техните експерти или рекултивация на терените или изваждането на ски-зоната от обекта на Световното природно наследство - министерство на околната среда, ухилени до уши, се съгласиха веднага да я извадят

  та въпроса с повишена трудност е:

  трябва ли концесионера да бъде наказан за злоупотребата с държавна собственост както го изисква Конституцията и един куп други закони ?

  или трябва да узаконим престъпленията и да му дадем да строи още най-вероятно по същия начин защото "скиорите стоели на опашка" ?

  моля, изпращайте отговорите в Министерски съвет !

 • 8
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  До коментар [#6] от "гражданин":

  Това наистина е форма на протест. Но има и други абсолютно законни форми на изразяване на несъгласие с решения на държавни органи и натиск.
  Закриването на сметките в банката на Цеко ми харесва.

 • 9
  grazhdanin avatar :-|
  гражданин

  Като се замисля единственото нещо, което могат да направят гражданите за Пирин (освен разходките от Орлов мост до жълтите павета) е да си закрият сметките в Оная Банка!

  Нека свежите пари от нея да изтекат и бетонът на десетките непродадени апартхотели да я повлече към дъното...

  Иначе ще сваляме правителства, той ще си купува новите и така докато на Вихрен построят някой панорамен ресторант и пуснат лифт и към него...

  Като му резнем парите и политиците ще му бият шута!

 • 10
  kroki1 avatar :-|
  kroki1

  Закриване на дребните сметки на гражданите - муха го охапала. Да, форма на протест е, но дайте да измислим нещо по-радикално.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата