Изключението "Банско"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Изключението "Банско"

МОСВ не се трогна от протестите срещу унищожаването на природата

Изключението "Банско"

Екоминистерството отвори вратата към нови строежи в планината над Банско

Десислава Лещарска
11422 прочитания

МОСВ не се трогна от протестите срещу унищожаването на природата

© Надежда Чипева


"Безразлично ми е какво ще се случи с този договор и дали ще бъде продължен, но икономическият, регионалният и спортният министър са категорични, че е изключено да затваряме ски зоната." Думите са на екоминистъра в оставка Нона Караджова и са по повод концесионния договор на държавата с "Юлен" АД. Изречени са на 29.06.2011 г. - малко след като Караджова обяви пред журналисти в Министерски съвет, че свързаната с "Първа инвестиционна банка" "Юлен" се разпростира на 165 хектара в Национален парк "Пирин", вместо на 100 хектара, както е по договор. 

Безразличието на Караджова по отношение на бъдещето на планината – защитена територия, публична държавна собственост и част от световното природно наследство, бе затвърдено тази седмица с промяна в плана на управление на Пирин. Промяната, приета от Висш експертен екологичен съвет (ВЕЕС), консултативен орган към МОСВ, позволява строителство в т.нар. Зона за туризъм в планината, която заема 2.5% от територията на парка, или 8951 декара. В момента строителството в Пирин е позволено само в т.нар. Зона за сгради и съоръжения, чиято площ е 2188 декара.

Решението бе взето единодушно от 13-членния състав на ВЕЕС на 19 февруари – на фона на безпрецедентни за последните 16 години протести, провокирани от високите сметки за ток, прераснали в масово недоволство срещу управлението на страната и довели до оставката на правителството на ГЕРБ. Нито те, нито демонстрациите на природозащитници от началото на годината, подкрепени от хиляди млади хора, повлияха на решението на МОСВ да удоволетвори исканията на Банско.

Изумителна за МОСВ скорост

Oдобрената от МОСВ промяна е прецедент за приетите до момента планове за управление на три национални и седем природни парка в България. Прецедент е и скоростта, с която ведомството на Нона Караджова стигна до въпросното решение. За сравнение, на Националния съвет за опазване на биоразнообразието, също консултативен орган към МОСВ, му трябваха шест години да обяви Рила-буфер ("пръстенът" около централната част на Рила) за част от еко мрежата НАТУРА 2000 (и то след натиск на ЕК). От години буксуват и плановете за управление на природните паркове Българка, Беласица, Сините камъни и Странджа. Предложението на Община Банско да се позволят нови строежи в Пирин бе одобрено месец след внасянето му в Министерството на околната среда и водите.

По-големият проблем според неговите противници е, че то е противозаконно. Според чл. 21, ал 1 от Закона за защитените територии "В националните паркове се забранява строителство освен на туристически заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите, подземни комуникации, ремонт на съществуващите сгради, пътища, спортни и други съоръжения". Тоест законът позволява подмяна и ремонт на съществуващите писти, лифтове и други спортни съоръжения, но не и изграждането на нови такива за сметка на унищожаване на природата. От Коалиция "За да остане природа в България" твърдят още, че всеки план за управление на парк, както и неговата промяна подлежат на задължителна екологична оценка и оценка за съвместимост с мрежата НАТУРА 2000 според Закона за околната среда и Закона за биологичното разнообразие. Такива оценки в случая липсват.

Екоминистърът иска оставки в неправителствения сектор

Единственият коментар на Нона Караджова по повод решението на повереното й министерство да разреши нови строежи в Пирин бе направено пред БНТ, час преди да разбере, че e министър в оставка. По думите й промяната в плана за управление на Пирин, направена без екологична оценка, ще позволи на Банско да изготви проект за нови съоръжения в ски зона Банско, който да бъде подложен на въпросния анализ. Тя отхвърли твърденията на природозащитника Тома Белев, че решението е противозаконно, като "абсолютно неверни" и дори обяви, че "ако можех, и аз щях да поискам оставка на Тома Белев от неправителствения сектор, защото лъже безобразно".

"Нищо не се узаконява, нищо не се разрешава. Ние нямаме конкретен проект да се види откъде минава, засяга ли природата. Постоянно отказваме проекти. Този също може да бъде отказан. Гарантирам, че ще бъдат спазени всички процедури, каня всички НПО, каня общината, отворена съм към диалог", каза още Караджова. Десетина дни по-рано на кръгла маса в Банско за бъдещето на ски курорта Караджова нападна присъстващите пет души от Коалиция "За да остане природа в България", че се изказват политически, а не експертно. На настоятелните им молби да се произнесе за законността на съоръженията на "Юлен", излизащи извън границата на концесията, тя повдигна рамене, обяснявайки, че "ние сме в параграф 22, имаме един безумен договор, в който графичната част се различава от текстовата".

Вместо да изчисти проблема с договора на "Юлен" обаче, екоминистерството просто промени режимите за застрояване в Пирин, така че да направи възможно строителството в района на връх Тодорка, Бъндеришки циркус и Бъндеришка долина. Освен новия кабинков лифт и 20-те километри нови писти там най-вероятно ще се появят паркинги, заведения и всякакви прилежащи постройки. След сегашното решение на екоминистерството ще е много трудно да се издават отрицателни оценки за въздействието върху околната среда, дори и екосистемите в планината да са натоварени.

Има ли алтернатива?

Нито една крайност не е добра. Смислените, устойчиви и стимулиращи конкуренцията инвестиционни намерения би трябвало да се насърчават, не да се ограничават. Ако приемем аргумента на Община Банско, акционер в "Юлен" АД с дял от 8.32%, че ски съоръженията в курорта са "крайно недостатъчни", изникват въпросите как се е стигнало до това положение и това ли е единственият начин да се реши проблемът? Отговорът на първия въпрос е лесен – ски зоната над Банско е проектирана за около 8000 души, а легловата база в града благодарение на презастрояването, стимулирано от местната власт, е за около 50 000 души.

Вторият е по-сложен. Няма еднозначна информация за капацитета на кабинковия лифт до Бъндеришка поляна. Според сайта на ски курорта е 2400 души на час, но според www.lift-world.info – информационна база данни за лифтовете в ски курортите по света е 2000. От сайта на производителя Doppelmayr става ясно, че има кабинки със същата технология, но с капацитет 3000 души, т.е. подмяната съществува като вариант. Според скиори пък огромните опашки пред долната лифт станция на кабинката в Банско са за карти и заради предреждането на т.нар. ВИП гости на комплекса. Не е ясно и дали, след като капацитетът на лифтовете се увеличи до 4500 – 5000 души на час, пистите, включително и новите, няма да отеснеят светаквично при огромния наплив от хора. Въпросът за стимулиране на конкуренцията пък въобще не е на дневен ред, тъй като новите съоръжения са резервирани за "Юлен", т.е. достъп на нови оператори не се предвижда.

"Всички скиори и хора с екологично мислене знаят, че нито спортът, нито бизнесът се развиват чрез монопол. Регионите не могат да се възстановят чрез раздаването им на олигарси и местни феодали. Върховенството на закона и ефективните институции са 99% от благосъстоянието на една държава. Така че и без нефт България може да бъде нормална и просперираща държава. В България има условия за ски курорти, на които деца да карат ски, но не и за мегаломански проекти. Карти от по 60 лв. за ден могат да се струват достъпни на министър Караджова, но нито спомагат за развитието на спорта, нито парите от тях отиват в държавата", се казва в позиция на "За да остане природа в България", разпространена след решението на ВЕЕС.

Опасен прецедент

Няма спор, че Банско е най-модерният и най-популярен ски курорт, както и че в почивни дни пред кабинката се образуват неприятни опашки. Но начинът, по който екоминистерството избра да реши проблема, създава опасен прецедент. Община Сапарева баня вече изпрати декларация до премиера Бойко Борисов, в която настоява за спешна промяна в Плана за управление на национален парк "Рила", да не се одобряват никакви нови НАТУРА зони в планината, както и да не се разширяват съществуващите такива. "От този момент в подкрепа на тези искания стартираме подписка, чрез която и населението в нашите планински общини ще изрази отново ясната си позиция за развитие на зимния и ски туризъм", се казва в декларацията. Нищо чудно молби за облекчаване на строителните режими и в природните паркове да завалят от цялата страна. И нищо чудно една мечта от преди година да стане реалност. "Искам един ден, като се събудя и да видя на Витоша същото нещо, което видях в Банско. Вече знам какво трябва да се направи за туризма – точно това, което са направили тук. Поне два пъти седмично излизам на туризъм на Витоша и смятам, че ако мога да я направя като Банско, всички ще ме аплодират." Думите не са на председателя на Българската ски федерация и акционер в Първа инвестиционна банка Цеко Минев, а на премиера в оставка Бойко Борисов.

"Безразлично ми е какво ще се случи с този договор и дали ще бъде продължен, но икономическият, регионалният и спортният министър са категорични, че е изключено да затваряме ски зоната." Думите са на екоминистъра в оставка Нона Караджова и са по повод концесионния договор на държавата с "Юлен" АД. Изречени са на 29.06.2011 г. - малко след като Караджова обяви пред журналисти в Министерски съвет, че свързаната с "Първа инвестиционна банка" "Юлен" се разпростира на 165 хектара в Национален парк "Пирин", вместо на 100 хектара, както е по договор. 

Безразличието на Караджова по отношение на бъдещето на планината – защитена територия, публична държавна собственост и част от световното природно наследство, бе затвърдено тази седмица с промяна в плана на управление на Пирин. Промяната, приета от Висш експертен екологичен съвет (ВЕЕС), консултативен орган към МОСВ, позволява строителство в т.нар. Зона за туризъм в планината, която заема 2.5% от територията на парка, или 8951 декара. В момента строителството в Пирин е позволено само в т.нар. Зона за сгради и съоръжения, чиято площ е 2188 декара.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

64 коментара
 • pippo

  Стига монопол на Цеко! Тези проекти не са в полза на ските, нито са в полза на месните. Ей това е феодално робство.
  Самозабравили се хора като концесионерите от “Юлен” и “Витоша ски” си въобразяват, че правата, които им дават подобни концесионни договори, ги прави собственици и могат да съсипват планините и да тормозят хората.

 • 2
  npaine avatar :-|
  NPaine

  На 3.01 си закрих депозита в една определена банка свързана с Цеко Дървосекача.

  Като причина за закриване на сметка написах "Обезлесяването на Пирин" (последвах примера на някой който беше направил същото и беше постнал снимката на бележката във ФБ). Не бяха много пари, но колкото толкова.

  Нищо не може да ме накара да стъпя във въпросната банка доброволно.

  Не желая и стотинка от парите ми да отива за финансирането на сечта на Пирин.

 • 3
  Consumer avatar :-P
  Consumer

  Изключение е, но от стандартите за читав ски курорт.

 • 4
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  В решението на тричленния състав на ВАС, председателят съдия Икономов излиза с тълкувание на цитирания горе чл. 21, ал.1 от ЗЗТ, че строежа на нови лифтове и ски писти попадат в състава на понятието "обслужване на посетителите".
  Това е доста широко тълкувание, защото лифтовете и ски пистите по същество са спортни съоръжения, които обслужват един сезонен спорт и извън сезона, в който той се практикува, не работят и не се използват.
  Няма ли читави юристи, които да обжалват решението на този състав?

 • 5
  barbarossa avatar :-P
  Barbarossa

  Има читави юристи, обжалвахме :)

  http://ecopravo.blogspot.com

 • 6
  grazhdanin avatar :-|
  гражданин

  Закриването на сметките в една определена банка май е единственото нещо, което засега могат да направят гражданите!

 • 7
  dun avatar :-|
  dun

  отговора на въпроса защо ски-зоната е толкова зле колкото е е само един:

  защото собственика, със своите мощни лостове (и вероятно корупционно влияние) във властта и държавната администрация, поиска да направи именно това и не се намери държавна институция - по околна среда, икономика, спорт или регионално развитие която да свърши работата за която я издържаме и да го спре и коригира проекта !

  днес въпроса не е за "още един лифт или писта" както се опитват да ни го представят...

  въпросът е следния:

  1. бе установено че концесионерът е надхвърлил значително (почти 70%) територията която му е дадена по договор т.е. той се е възползвал от 65 хра държавна земя НЕЗАКОННО и не е платил за ползването й

  2. бе установено че системно не е изпълнявал условията по екологичното разрешително за "строителството" на ски зоната което, от една страна, прави това разрешително невалидно и, от друга, предизвика един куп проблеми най-вече на гърба на данъкоплатеца - свлачища, изсечена и изнесена кой знае къде ценна дървесина, загуба на биоразнообразие и ландшафт

  3. бе установено че ски-зоната вече не отговаря на критериите за обект на Световното природно наследство на Юнеско и бе предложено от техните експерти или рекултивация на терените или изваждането на ски-зоната от обекта на Световното природно наследство - министерство на околната среда, ухилени до уши, се съгласиха веднага да я извадят

  та въпроса с повишена трудност е:

  трябва ли концесионера да бъде наказан за злоупотребата с държавна собственост както го изисква Конституцията и един куп други закони ?

  или трябва да узаконим престъпленията и да му дадем да строи още най-вероятно по същия начин защото "скиорите стоели на опашка" ?

  моля, изпращайте отговорите в Министерски съвет !

 • 8
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  До коментар [#6] от "гражданин":

  Това наистина е форма на протест. Но има и други абсолютно законни форми на изразяване на несъгласие с решения на държавни органи и натиск.
  Закриването на сметките в банката на Цеко ми харесва.

 • 9
  grazhdanin avatar :-|
  гражданин

  Като се замисля единственото нещо, което могат да направят гражданите за Пирин (освен разходките от Орлов мост до жълтите павета) е да си закрият сметките в Оная Банка!

  Нека свежите пари от нея да изтекат и бетонът на десетките непродадени апартхотели да я повлече към дъното...

  Иначе ще сваляме правителства, той ще си купува новите и така докато на Вихрен построят някой панорамен ресторант и пуснат лифт и към него...

  Като му резнем парите и политиците ще му бият шута!

 • 10
  kroki1 avatar :-|
  kroki1

  Закриване на дребните сметки на гражданите - муха го охапала. Да, форма на протест е, но дайте да измислим нещо по-радикално.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.