Срещу монополите, банките и партиите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Срещу монополите, банките и партиите

Срещу монополите, банките и партиите

Хиляди протестират за промяна на политическата система и по-голяма роля на държавата в енергетиката

Люба Йорданова
10541 прочитания

© Цветелина Белутова


Хиляди души се събраха в неделя на протестно шествие в София срещу високите цени на тока и парното, банките, застрояването в Пирин и партийния политически модел. Те тръгнаха в 11 ч. сутринта от две места - Министерството на икономиката, енергетиката и турзима (МИЕТ) и Орлов мост. Събраха се пред президентството, след това се отправиха към площада пред Народното събрание и отново към Орлов мост. Минаха през Съдебната палата и отново повториха маршрута от президенството до парламента. Към 15:30 часа организаторите обявиха края на шествието в София и призоваха хората утре пак да се съберат пред Народното събрание.

Фотограф: Цветелина Белутова

Протести има в големите градове из цялата страна. Във Варна са се събрали около 12 хил. души (по данни на варненската полиция). "Дневник" съобщава, че за първи път там се появил плакат с надпис "Гамизов енергиен министър". По данни на полицията, цитирани от БТА,  повече от 6 хил. души са се включили в  протеста в Пловдив. Над 3 хил. души са блокирали движението на пътя София -Кюстендил край Перник. Многобройни протести има още във Видин, Сливен и Бургас.

Шествието в София се движи на фона на патриотични и възрожденски песни, родопски хора и скандирания "Българи юнаци" и "Мафия". Протестиращите носят плакати с портрети на Левски и Ботев и лозунги "България на българите", "Да изметем крадците на България", "Бангстери, свалете лихвите", "Стоп на продажни полтици".

Протестът е предвождан от бус, в който са представители на организационните инициативни комитети от няколко големи градове. Вчера те се събраха в Сливен, където се обединиха около няколко искания (виж повече в карето). Освен тяхното голямо шествие под надслов "Да запалим монополите", имаше и няколко по-малки - срещу банките и високите лихви пред БНБ, на ВМРО пред НДК и в защита на природата срещу последните решения на Министерството на околната среда и водите за Национален парк "Пирин". Към днешните протести се включиха и студенти, за да изразят недоволството си от увеличените университетски такси.

Президентът Росен Плевнелиев отиде на началото на днешния протест пред сградата на Министерството на икономиката
Фотограф: Цветелина Белутова
Фотограф: Цветелина Белутова

В началото на протеста, президентът Росен Плевнелиев дойде за малко при протестиращите пред МИЕТ, както беше казал в интервю в петък, и се опита да каже няколко думи, но беше освиркан. Когато му даваше думата, един от организаторите на протеста призова хората да чуят "другата страна". Плевнелиев благодари на събралите се за активната им гражданска позиция и ги увери, че президенството е отворено за тях.

За заплатите, справедливост и разбира се, тока

"Искам да стане война и да ни се вдигнат заплатите", каза за "Капитал" спортистът Венцислав Пенев, дошъл да се включи в протеста. "Не ме интересува кой управлява, искам България да стане нормална държава, да получавам 1000 лв. заплата и да мога да платя сто лв. за ток", допълни той. Пенев каза още, че не гласува и няма да даде своя глас и на предстоящите избори.

"Разочарован съм от политиката на страната, от това, че сме последни в Европейския съюз по доходи и пенсии", споделя дванайсетокласник от Немската гимназия, който носи плакат "23 години стигат". Той казва, че знае за събитията в миналото от своите родители и иска политическата система да се промени - да премине към президентска република с по-малък брой мажоритарно избрани депутати. Иска да остане да учи в България и възнамерява да кандидатства ядрена физика.

"Очаквам да настъпят промени в управлението на държавата и в живота на хората, да има справедливост и правата на гражданите да се спазват", разказа възрастна жена, също участник в протеста. Тя подкрепя идеята за гражданско присъствие в контролните органи, не вижда коя партия би могла да се съобрази с исканията на протестиращите и очаква действия по-скоро от граждански организации и профсъюзи. "Много неща ме накараха да дойда днес - бедността, монополите", допълва нейна приятелка, също пенсионер. Тя споделя, че няма проблеми със сметките си за ток и парно, но е солидарна с исканията на протестиращите. Симпатизира на националистическите партии и на последните избори е гласувала за "Атака", защото те са "България на българите".

Засега протестът протича спокойно. Когато шествието тръгна от Орлов мост към Съдебната палата, група младежи хвърли няколко пиратки. Репортер на "Капитал" обаче стана свидетел на побой над младеж около паметника на съветската армия. Наоколо не се виждаше полиция.

 

Искания на инициативните комитети

Представители на инициативните комитети от големите градове, които са техническите организатори на националните протести, се събраха в събота в Сливен, за да стигнат до обща платформа с искания. Те бяха предадени на президента Росен Плевнелиев когато той се присъедини за малко към протестиращите в неделя сутринта. Гражданите искат промяна на избирателната система и по-голяма роля на държавата в енергетиката. Ето и конкретните им искания:

Политическа система

1. Да не се разпуска Народното събрание.

2. Създаване на обществен съвет от експерти и задължителна гражданска квота в него, който да изработи програма за изпълнение на исканията на гражданите.

3. Създаване на програмен кабинет.

4. Сключване на договор между обществения съвет и програмния кабинет.

- Промяна на изборния закон. Преминаване от пропорционална към мажоритарна изборна система.

- Право на гражданите да отзовават народни представители.

- Носене на съдебна и наказателна отговорност от страна на депутати и министри.

- 50% граждански квоти във всички държавни регулаторни органи.

Енергетика

1. Незабавно прекратяване на всички съдебни дела срещу клиентите на ЕРД-та, Топлофикация и ВиК, до установяване легитимността на сметките.

2. Намаляване на квотите за производство на скъпа ел. енергия. 100% от евтиния ток, произведен от АЕЦ Козлодуй, да се ползва за задоволяване нуждите на вътрешния пазар.

3. Преминаване на ЕРД-та в ръцете на държавата, в съответствие с европейските норми и директиви.

4. Премахване на всички посредници. НЕК да поеме техните функции.

5. Разсекретяване на всички договори на производители на ел. енергия за вътрешния пазар.

6. Разтрогване на договорите, ощетяващи държавата и българските граждани.

7. Търсене на съдебна и наказателна отговорност за нанесени вреди на държавата от лицата, подписали съответните договори.

Топлофикация

1. Сключване на индивидуални договори с топлофикационните дружества. Всеки клиент на дружествата с право да прекрати своя договор с едномесечно предизвестие.

2. Индивидуален уред за измерване на реално изразходваната топлоенергия (в МВтч) така, че по всяко време да се знае колко е реалната консумация.

3. Премахване на понятието "прогнозно количество".

4. Ежемесечно отчитане на реално изразходваната топлоенергия.

5. Премахване на дружествата за топлинно счетоводство.

Вода

1. Разтрогване не всички концесии, касаещи доставката на вода до гражданите на България.

2. Държавата да поеме функциите на концесионните дружества.

(Анализ на исканията на протестиращите очаквайте в утрешния брой на "Капитал Daily" и по-късно днес на capital.bg.)
Хиляди души се събраха в неделя на протестно шествие в София срещу високите цени на тока и парното, банките, застрояването в Пирин и партийния политически модел
Фотограф: Цветелина Белутова
Фотограф: Цветелина Белутова
Фотограф: Цветелина Белутова

Хиляди души се събраха в неделя на протестно шествие в София срещу високите цени на тока и парното, банките, застрояването в Пирин и партийния политически модел. Те тръгнаха в 11 ч. сутринта от две места - Министерството на икономиката, енергетиката и турзима (МИЕТ) и Орлов мост. Събраха се пред президентството, след това се отправиха към площада пред Народното събрание и отново към Орлов мост. Минаха през Съдебната палата и отново повториха маршрута от президенството до парламента. Към 15:30 часа организаторите обявиха края на шествието в София и призоваха хората утре пак да се съберат пред Народното събрание.

Фотограф: Цветелина Белутова

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

81 коментара
 • 1
  flader avatar :-|
  Златан Дапчев

  Предлагам да има образователен ценз за гласуване-минимум основно образование.
  Да има задължителни избори за отзоваване на хората от властта, които да са в средата на всеки техен мандат. Избирателите да имат право да гласуват на избори за това кои от депутатите да отговарят за грешките си. Винаги ще има згрешили. Да се забранят политическите имунитети.
  Разсекретяване на всички договори с монополисти. От сега нататък при подписване на всякакви договори, с национално значение, да се забрани засекретяването им.
  Тъй като аз не съм юрист, предлагам на организаторите на протеста да разгледат моите предложения и ако са съгласни да ги включат в исканията си.

 • 2
  izabell avatar :-|
  izabell

  Доста изпоплашенки пайнерки има,не само мутромонополисти,какво са намокрили...е то се знае;)

 • 3
  borabora54 avatar :-P
  borabora54

  До коментар [#1] от "flader":

  Човече, назад си с материала. Първото, няма как да стане. Останалите се съдържат в исканията... По-добре отивай на улицата... За да има каквито и да било промени е необходима критична маса протестиращи...

 • 4
  buzanka avatar :-|
  buzanka

  То хубаво протестират, но много хора не знаят защо да протестират. Да вземем тези с банките – срещу какво протестират? Срещу банковата система, без която ще настане пълен хаос и ще се върнем с поне 100 години назад? Срещу банката, в която милиони хора си държат спестяванията или срещу това, че се кредитират малки и средни фирми? Най-страшното е да се разклати банковата система. С това шега не бива. Ама те и без това бяха 10 човека само и никой не им разбра за протестра. Този път Миглена Кунева не е успяла да си организира хората.

 • 5
  bz avatar :-|
  bz
  • -11
  • +131

  "Искам да стане война и да ни се вдигнат заплатите", каза за "Капитал" спортистът Венцислав Пенев, дошъл да се включи в протеста. "Не ме интересува кой управлява, искам България да стане нормална държава, да получавам 1000 лв. заплата"
  Малоумна работа !!!
  Сега ще дойде Волен Сидеро ще бутнат борда и ще напечатат едни пари - ще имаме не по 1000 ами по 10000 лв заплати ... само дето никой не им казва на тези урунгели че равностойността им ще бъде колкото 150 EUR.
  Този филм вече веднъж съм го изживявал с 300+% инфлация и 10$ заплати които пак бяха в хиляди.
  Боже пази България от гласовити малоумници !

 • 6
  vutev avatar :-|
  vutev

  Ако сега не се оправи България, незнам кога, защото сега вси4ко е объркано и цари огромно о4акване, много рядка ситуация за една държава.
  Сега е моментът всеки да каже каквото мисли и да изкрещи силно.
  Но без да пускате прасета пред НС. Направете го интелигентно, братя !
  Напред !

 • 7
  sofianec avatar :-|
  Софиянец

  Да ги видим тия, като дойдат Станишев, Местан и Кунева на власт, рестартират Белене и увеличат данъците, дали със същият ентусиазъм ще протестират..Аз казвам едва ли, защото кой протестира срещу себе си! Протетсите започнаха със справедлива кауза - прекратяване на терора на монополите, за което съм напълно съгласен...но после се изродиха в някаква ултралява лумпенизация призоваваща за национализация, граждански съвети...горяха се европейски, американски знамена...гориха дори копие на българската конституция... Нормалните хора в тия протести бяха брутално излъгани, а неформални лидери станаха съмнителни личности.
  Преди 2 години ми казаха, че са дадени огромни пари ББ да бъде свален от власт заради Белене...сега виждаме, че тези, които имат най-голям интерес от тезу протести са БСП и АТАКА - и двете партии открито призоваващи ЗА строежа на тази централа. Сред протестиращите виждаме председатели на русофилски партии и организации. Съжалявам, но въпреки уважението ми към нормалните хора, отишли на тези протести, мислейки си, че протестират срещу монополите, аз не мога да ги подкрепя, когато виждам, че това е поредната манипулация на Петата колона..

 • 8
  beriya avatar :-|
  beriya

  Уж като стигнем дъното, би трябвало да спрем да вървим надолу, но нейсе има още. С какъв акъл ще искаш да остава на власт този който те е докарал до просешка тояга, чрез системни злоупотреби и поемане на безотговорни решения, щото разбираш ли иначе бягал от отговорност, разчитаме вълка да си смени нрава ли що ли?

 • 9
  vania_03 avatar :-|
 • 10
  buzanka avatar :-|
  buzanka

  Организаторът на единия протест срещу банките е много приближен на Миглена Кунева. Това не намирисва ли на нещо супер гнило? Кунева сега се крие зад протестиращите, за да може да излезе после на бял кон. Много, много грозно. Партиите и някакви гнусни групички и престъпници сега се възползват от хората и тяхното недоволство.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Новата трибуна

Новата трибуна

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK