Борисов очаквано върна мандата на ГЕРБ за ново правителство

След заявката на БСП и ДПС да го последват, президентът ще предложи служебен кабинет следващата седмица

Бойко Борисов получи и върна мандата на ГЕРБ за съставяне на правителство на Росен Плевнелиев.
Бойко Борисов получи и върна мандата на ГЕРБ за съставяне на правителство на Росен Плевнелиев.    ©  Георги Кожухаров
Бойко Борисов получи и върна мандата на ГЕРБ за съставяне на правителство на Росен Плевнелиев.
Бойко Борисов получи и върна мандата на ГЕРБ за съставяне на правителство на Росен Плевнелиев.    ©  Георги Кожухаров
"През цялото време БСП използваха всякаква форма да кажат, че съм диктатор. Говореха глупости, разбира се, кой диктатор връща цялата власт."

"Призовавам протестиращите да внимават с партиите. В 1917 г. от властта на народа дойде Сталин с КГБ, в Германия дойде Хитлер с Гестапо, в Румъния дойде Чаушеску."


Бойко Борисов
"На нас ни е нужно да има една институция като президентството, хората да идват и да се оплакват, ако имат проблеми, и за радост имаме вече патриарх, църква, в която да се помолим."

Бойко Борисов

Премиерът в оставка Бойко Борисов очаквано върна мандата, връчен му в сряда по обед от президента за съставяне на ново правителство на ГЕРБ. Росен Плевнелиев и Борисов  си размениха три папки по време на процедурата - с едната държавният глава връчи на министър-председателя в оставка указ с проучвателен мандат за съставяне на нов кабинет, от своя страна Борисов му даде папка с пълномощие, че ГЕРБ го излъчва за кандидат за премиер. С третата папка Борисов връчи на Росен Плевнелиев отказа на най-голямата политическа сила в парламента да състави ново правителство.

След официалния отказ от мандата, който отне секунди, Борисов изнесе реч, в която обяви, че БСП и ДПС са свалили правителството му с "метеж, използвайки бедните хора" и предложи сега те да поемат мандата и да съставят правителство до изборите.

Опозицията да приеме мандата

Към предложението си БСП и ДПС да довършат мандата на ГЕРБ премиерът в оставка посочи, че ще гарантира подкрепа на 20 депутати на ГЕРБ. "Станишев си има кабинета в сянка. Има си мандатоносителя - ДПС. Г-н Иван Костов многократно каза да остане парламентът и да работи. Плюс "Атака", която е за точно такава политика, която г-н Станишев прокламира. Стават 101 депутати, аз гарантирам всеки ден да има по 20 депутати от ГЕРБ в парламента и да работят докогато искат. Аз гарантирам 20 за кворума, това е отговорно, това мога да направя", заяви Борисов. Според него, ако Станишев и Доган вземат властта за тези два месеца, няма да се заметат следи.

"Иначе откъде ще намерите вие 15 министри? Ако вашите съветници станат министри, кой ще работи в президентството, за да приема жалбите на хората", обърна се Борисов към президента. Борисов обяви също, че не се притеснява да се яви на избори, организирани от БСП и ДПС, защото винаги досега ги е "бил" на избори, организирани и провеждани от тях.

Какво следва според президента

Росен Плевнелиев прекъсна изказването на премиера в оставка и от своя страна заяви, че има ясна програма за работата през предстоящата седмица. В четвъртък ще се проведе заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, на което заедно с лидерите на парламентарно представените партии ще се обсъди ситуацията. В сряда президентът ще връчи мандат за съставяне на ново правителство на втората по големина партия в парламента – БСП. "В четвъртък ще направя обръщение към нацията от трибуната на Народното събрание", каза Росен Плевнелиев. В петък предстои той да връчи мандата на ДПС, ако социалистите откажат да съставят правителство.

Според плана му, ако никой от парламентарните сили не се съгласи да състави правителство в този мандат, следващият понеделник той ще обяви "като президент, който си носи кръста" задачите на служебното правителство, а от сряда до петък следващата седмица - и министрите в него. Държавният глава отбеляза, че той не може да назначава програмно правителство, а само служебен кабинет, макар че на два пъти направи лапсус и вместо служебен го нарече програмен.

Плевнелиев не коментира информацията, че главният секретар на президентската администрация Екатерина Захариева е обсъждана за служебен премиер, а част от съветниците му за министри, с аргумента, че това са слухове.

"Опозиция сам на себе си"

Програмното правителство, за каквото настояват протестиращите, може да се случи с мандат на парламентарна партия в рамките на действащия парламент с консенсус между всички партии в Народното събрания. Лидерите на БСП – Сергей Станишев, и на ДПС – Лютви Местан, обаче още миналата седмица заявиха, че ще върнат мандата за съставяне на нов кабинет. В сряда те потвърдиха намеренията си да не приемат мандата.

"Механизмът е да има предсрочни парламентарни избори и президентът трябва час по-скоро да сформира служебно правителство след връщането на последните два мандата. Служебното правителство трябва да има ясна програма", заяви Станишев в специално изявление пред медиите.

"ДПС няма да прави опит за съставяне на правителство и няма да участва в ничий друг такъв опит", се посочва в позиция на лидера на движението Лютви Местан, публикувана на интернет страницата на партията. В позицията се казва, че на министър-председателя му отива да бъде една идея по-отговорен, а вместо това той става все по-неадекватен. Според Местан няма как да заработи сценарият на премиера за пореден път да се опита да прехвърли отговорността върху други политически сили, "заемайки парадоксалната позиция да се яви опозиция на себе си". 

Сините настояват 

По-късно в сряда от ДСБ и съюз "Единство" за пореден път предложиха все пак да се състави програмен кабинет. Според плана за излизане от кризата на "Синята коалиция" това може да е първият етап от решаването на политическата криза. Иван Костов и Мартин Димитров предложиха той да се сформира за около 30 дни, а основната му задача да е предприемане на действия срещу монополите с промени в Закона за защита на конкуренцията, премахване на мандатите в състава на регулаторните органи, както и гарантирането на възможността за граждански контрол върху тези органи. Лидерът на ДСБ Иван Костов категорично отхвърли предложението на премиера в оставка да се състави ново правителство с мандата на БСП. "Тази кръчмарска история не е достойна за парламента", заяви Костов. Той призова Борисов да запази достойнството си и да замълчи.

Фидосова ще избира депутати с жребий

Само няколко часа след изказването на Борисов и въпреки ясната декларация на БСП и ДПС, че няма да приемат мандат за съставяне на програмно правителство, депутатът от ГЕРБ Искра Фидосова разви идеята на премиера в оставка, като обясни че парламентарната група на ГЕРБ ще излъчи чрез жребий 20 депутати, които да подкрепят евентуален кабинет с мандат на БСП или ДПС. "Ще излъчим 20 депутати чрез жребий, защото огромно желание няма да има, за да подкрепят едно такова управление", заяви Фидосова и  допълни: "Нека излязат, да осигурят 250 000 нови работни места, каквато идея се прокламираше на един конгрес, да сменят цените на тока, да се справят с монополите, които те създадоха, да увеличат пенсиите, минималната работна заплата."

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


70 коментара
 • 1
  jugozombi avatar :-?

  Основният въпрос на предстоящите избори ще продължава да бъде:
  Коя е алтернативата?
  Не, правно, икономически, политически и т. н. малограмотните площадни водачи и яростни кандидат-ченове на бъдещо ново институционално статукво не са нито цялото общество, нито целия народ, а още по-малко могат да бъдат алтернатива. Но пък могат да запратят България в много по-тежко състояние от онова, в което е била тя през последните около десетина години.

 • 3
  ghost.writer avatar :-|
  Freedom of Speech

  Никога не съм го виждал толкова уплашен, жалък и смешен!
  Този човек погуби България, защото не се интересуваше от умиращия от глад народ, а водеше състезание с другия комунист - Станишев.
  Бойко, България не е София и държавата ни не е писта, на която си мерите пишките със Сергей!!!

 • 4
  boratex avatar :-P
  boratex

  Хубаво бе ББ да дръпне и една ре4.

 • 5
  kons avatar :-P
  Viscount Ganyo

  До коментар [#1] от "Югозомби":

  Като не виждаш по-добра алтернатива гласуваш за ГЕРБ отново и си спокоен, значи :)

 • 6
  asen56 avatar :-|

  Имах някаква надежда ,че ще работят за народа, но уви! ЦЕЛТА Е ЯСНА:СПИРАНЕ НА СПАДА на доверието в ГЕРБ и Борисов , ПО СКОРОШНИ ИЗБОРИ и ВЗИМАНЕТО НА ВТОРИ МАНДАТ от 4 години!!

  Цитат на деня:….за контрола върху медиите – някои от вас БРУТАЛНО ни подкрепяхте, без да съм имал нужда от вас!

  А на КОМУНИСТИТЕ сме им СПРЕТВАЛИ ОЩЕ ПО-ГОЛЕМИ ПРОБЛЕМИ!

 • 7
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Алтернативата е директната демокрация - чрез референдуми да можем да контролираме държавните институции - да освобождаваме тези от които сме недоволни - както колективни органи, така и отделни служители ако трябва - ако са се самозабравили. На общинско ниво - също. Кметове, районни съдии, прокурори. Да можем да променяме конституцията - пак чрез референдум, а не да чакаме ВНС.

 • 8
  jugozombi avatar :-?

  До коментар [#5] от "Neyk":

  Ще съм истински удовлетворен, ако в българската политика се появи нова партия, способна да бъде смислена, разумна, градивна алтернатива на сега съществуващите партии, в това число и ГЕРБ. Липсата или малкото възможности за алтернативен избор са всъщност симптом на криза на партийната структура.

 • 9
  06210311 avatar :-|
  06210311

  До коментар [#1] от "Югозомби": Алтернативата, която реално може да се приложи към момента, без да се поставят под съмнение демократичните принципи, е ВСИЧКИ да излязат да гласуват на предстоящите избори! Висока избирателна активност в едно с демонстрираната площадна енергия биха създали първия наистина избран от българите парламент. Не знам колко хора си дават сметка, че последните няколко деситилетия (и особено демократичния период) България е управлявана от хора, които формално са избрани, но реално не съвсем понеже масата от хората не излзиа да гласува. При такова положение не е рационално да се очакват добри резултати! Излезте и гласувайте - това ще оскъпи до нерентабилност инвестицията в покупка на гласове. Това е начина! Другият е след няколко месеца нови протести...понеже "нямало реален избор"...

 • 10
  jugozombi avatar :-?

  До коментар [#7] от "mick":

  Тази утопия на тоталната пряка демокрация е сред особено вредните, малограмотни и късогледи искания на лумпенизиращата се улица. Правото на избор не означава гарантиран качествен избор на компетентни хора. Последните 23 години в България го показват съвсем ясно. Освен това колкото по-малко на брой хора участват в едно гласуване, толкова по-лесно е тези ибори да бъдат купени, защото се налага да се купи по-малк брой гласове. По тази причина местните избори са несравнимо по-порочни от националните, именно при тях се развихрят мобилизациите на малцинствените гета, чиито жители дори не знаят имената на кандидатите, за които им е наредено да пуснат бюлетина, и се задвижват автобусите, пълни с гласоподаватели, наети от единия край на страната, за да изберат кмет на някое селище в другия й край. При тотална пряка демокрация и избори за всяка администрация на ниско ниво на практика разполагащите с пари икономически и мафиотски структури ще купуват избори и ще изпращат в институциите подставени лица.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход