КЗК: "Топлофикация- София"е злоупотребила с положението си

Според регулатора има опит за завземане на дял при топлинното счетоводство. Дружеството ще обжалва санкцията от 338 хил. лв.

От "Топлофикация - София" напомниха, че глобата не може да бъде начислена в сметките на абонатите
От "Топлофикация - София" напомниха, че глобата не може да бъде начислена в сметките на абонатите    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
От "Топлофикация - София" напомниха, че глобата не може да бъде начислена в сметките на абонатите
От "Топлофикация - София" напомниха, че глобата не може да бъде начислена в сметките на абонатите    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

"Топлофикация - София" ще бъде глобена с 338 094 лв. заради злоупотреба с господстващото си положение на пазара на дялово разпределение на топлинна енергия (отчитане на топломерите), съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Според решението на антимонополния орган дружеството е извършило нарушение, с което може да бъде засегнат интересът на потребителите, като попречи на навлизането на нови фирми за дялово разпределение на пазара. От дружеството съобщиха, че ще обжалват решението в законовия 14-дневен срок, тъй като то е "неправилно и необосновано".

Нарушението

Проучването на КЗК е установило, че "Топлофикация - София", която освен че снабдява с топлоенергия потребителите в столицата, предлага и услуги за дялово разпределение, е злоупотребила с господстващо положение, защото е забавила навлизането на пазара на свой конкурент при отчитане на топломерите. Това е станало, като в продължение на 3 месеца от средата на декември 2011 г. до средата на март 2012 г. топлопреносното предприятие е отказало да сключи договор с фирмата за дялово разпределение "ПМУ инженеринг". През това време топлоцентралата се е опитала  да придобие клиентите на фирмата, както и правата за работа със съответния модел уреди, с който "ПМУ инженеринг" работи. В писма до потребителите "Топлофикация - София" е предлагала услугите си на топлинен счетоводител, без да ги информира, че за целта ще трябва да сменят уредите си за отчитане, пише в съобщението на КЗК. Управителят на "ПМУ инженеринг" Росица Джабарска коментира за "Капитал Daily", че топлофикация е преустановила тези свои действия веднага след като фирмата е подала жалба. Дружеството е едно от малките на пазара, като обслужва около 8500 потребители.

От своя страна от "Топлофикация - София" коментираха, че не са забавили навлизането на компанията на пазара на дяловото разпределение, а са действали изцяло в защита на своите клиенти. От дружеството също напомнят, че сумата, посочена в решението на КЗК, не може да бъде начислена в сметките на клиентите, тъй като столичани плащат според показанията на търговските уреди – топломерите, монтирани в абонатната станция на сградата. Глобата не може да бъде призната и като разход при определянето на цените на топлоенергията от енергийния регулатор.

Спорна санкция

От КЗК коментираха, че санкцията, наложена на "Топлофикация - София", е формирана въз основа на приходите на дружеството от дялово разпределение на топлинна енергия за 2011 г., като комисията е взела под внимание и тежестта и продължителността на нарушението и прекратяването му веднага след намесата на КЗК. От дружеството обаче посочиха, че размерът на наложената глоба не е определен коректно на базата на реалните приходи от тази дейност за 2011 г.

Предложения

Абонатите на "Топлофикация - София" да не плащат лихви върху прогнозните сметки, които получават. Това и други предложения ще бъде разгледано този четвъртък в общинския съвет, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. По думите й мярката е приета от всички политически сили в общината и се очаква да бъде подкрепена от целия съвет. "Ще кажа, че е абсолютно нелогично да дължиш лихви върху нещо, което може би не дължиш изобщо. Когато се появи реална сметка, това е вече наистина сума, която вие дължите", коментира Фандъкова в края на миналата седмица.

Според нея в бъдеще трябва да бъдат премахнати и прогнозните сметки за парно. "Това може да стане, ако се прави ежемесечен отчет на уредите на място или с дистанционно отчитане, или да се даде възможност на самоотчет на гражданите", посочи тя. Друго предложение на Фандъкова е да бъде въведен таван на процента на сградната инсталация. "Процентът трябва да се ограничи, защото в момента има сгради с над 50% и дори над 60 - 70% сградни инсталации. Това натоварва изключително много хората, които не желаят да се възползват от услугите на "Топлофикация - София", посочи тя.

Според заместник-председателя на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски в момента се анонсират много идеи както от протестиращите, така и от официалните власти. "Правилата за работа на топлофикациите обаче са определени в закони и наредби", посочи той. Въпреки това по думите му е възможно тези мярки да бъдат приложени.

През тази седмица се очаква представители на енергийния бранш да се съберат на среща при президента, където да бъдат обсъдени мерки за намаляване на цената на енергийните услуги, посочи Терзийски. Той също коментира, че от гледна точка на финансовото състояние специално на топлофикационните дружества това няма да е добре, но по-важно в момента е сигурността на системата, което означава абонатите да продължат да плащат сметките си.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


22 коментара
 • 1
  smokingpipe avatar :-|
  smokingpipe

  " Абонатите на "Топлофикация - София"
  да не плащат лихви върху прогнозните сметки, които получават. "

  Победа ! Да ги оставим да си крадат .

 • Един Българин

  КОГА КЗК ще разследва Цеко? С новите му 51% от Боровец има монополно положение на пазара, КОГА??!!!

 • 3
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  "...напомнят, че сумата, посочена в решението на КЗК, не може да бъде начислена в сметките на клиентите, тъй като столичани плащат според показанията на търговските уреди – топломерите, монтирани в абонатната станция на сградата..."

  Ще ни вкарат в сметките глобата - с тази сума просто ще се увеличат разходите на дружеството...

 • 4
  bst avatar :-|
  Стефан

  Случая с парното в София е показателен за нивото на интелигентност на управляващите. От месеци вече се дъвчи едно и също нещо, за което има ЕЛЕМЕНТАРНО решение, което работи безотказно в Пловдив примерно и още по интересното е, че това решение зависи САМО И ЕДИНСТВЕНО от живущите в една сграда, а не от кмета или шефа на топлофикация или от който и да е друг. Просто е необходимо хората на едно общо събрание да решат, че искат ежемесечно отчитане и крой с проблемите, защото нито ще има прогнози, нито изравнителни сметки, нищо. Случая е показателен и за това колко може да се разчита на самоуправление от гражданите, за което в момента толкова се вика по улиците, тъй като както се вижда те едно толкова елементарно решение не могат да вземат, което е ясно и с ясен резултат, какво да говорим за взимане на по сериозни решения с много неизвестни.

 • 5
  rkirov avatar :-|
  rkirov

  ""Топлофикация- София"е злоупотребила с положението си"
  Не може да бъде

 • 6
  pepar avatar :-|
  pepar

  За проблема с парното, най-важното което трябва да се направи е да може всеки индивидуално се отказва от услугата ,без да дължи всякакви такси и пр.Не ти е изгодна цената- спираш си парното-спираш да плащаш!!! ако трябва тръбите в самата сграда да се прехвърлят безвъзмездно на топлофикацията, все едно са си нейни,тя да си ги изолира там,както си иска ,да нямат загуби-както са тръбите и извън сградата .За всеки отделен апартамент да има кран от кйто да става пускането или спирането на топлата вода за радиаторите и само от там нататък да ти бъде смятано какво си изхабил,чрез съответните измервателни уреди.Като нещо не ти оттърва цената-просто връваш крана- и спираш "услугата" и плащането-само така изведнъж цената ще си дойде на мястото,няма да има даже нужда и топлинни счетоводители .Система от подобен вид трябва задължително да се направи,дали по програмите за енергийна ефективност дали,ако трябва държавата да плати за подобна разраотка на екип специалисти в тая област-може и чуждестранен.Само така топлофикацията ще да бъде модернизирана и ликвидирана в тази архаична и феодална форма-очевидно поддържана досега в услуга на енергийната мафия . Така услугата наистина ще стане полезна за хората, а не само за заробващите ги високи сметки...

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#6] от "pepar":

  Така, както казваш, би трябвало да бъде, ама още "прогресивната" общественост у нас не е узряла за идеята.... и претака, както обикновено.... претакането освен загуба на време струва на обществото е едни 40-60 млн.ЕВРА всяка година.... и то не от началото на Прехода а от средата на 60-те....

 • 8
  pepar avatar :-|
  pepar

  До коментар [#7] от "boby1945":

  Обществото според мен , вече е узряло .Но за да спре "претакането",за което казваш ще трябва цялата верига от икономически зависимости между партии,кмет,общинари и топлофикация-да се изясни,защото там е заровено кучето.Просто не виждам някаква друга "толкова важна" причина да не се предприемат тези мерки ...

 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#8] от "pepar":

  Причини дал Бог, ще ти намерят колкото искаш, както и досега намираха, даже Световната банка убедиха ... като например...
  Топлофикация София обслужва 405 000 домакинства, отказа от топлофикация значи нови усилени мрежи НН (т.е. пари), изгаряне на дърва и въглища (замърсяване на въздуха), увеличаване на загубите при преноса (поскъпване на услугата за тези дето остават), много блокове нямат комини (и си е вярно за някои строени през 60-те), комбинираното електо и топлопроизводство е политика на ЕС, КОГЕН и значи си "против" прогреса и колкото се сетиш още.
  Тези работи се дъвчат вече 45 години....

 • 10
  pepar avatar :-|
  pepar

  До коментар [#9] от "boby1945":

  Боби нали не ми казваш ,че след като си роден в България автоматично си задължен да ползваш парно ,безпрекословно,на каквито цени ти кажат.Извинявай такъв текст няма нито в конституция,нито в закон.Най-малкото пък е гласуван на референдум :)Тази услугата (или стока) Парното-вече става икономически неефективна и като така, се обезсмисля –тя така губи своята полезност ,става неизгодна за този който би я купил. ТЯ СТАВА НЕПРОДАВАЕМА!Никъде в света не можеш да накараш потребителя да купи нещо,което не му е изгодно.ДА АМА НЕ-В БЪЛГАРИЯ МОЖЕ!!!Да не говорим, че тази "услуга" дори носи вреда,чрез нея става реално ограбване и закрепостяване на индивида . Когато една услуга губи качеството си на полезност - тя отпада,предприятието фалира-Такава е логиката на нещата,колкото и на някой да не му харесва... Или както в един известен български филм се казва - "Една крава почне ли да яде ризи-режи и главата"...:)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход