Дянков: Финансите на държавата са стабилни
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Дянков: Финансите на държавата са стабилни

Министърът на финанси в оставка Симеон Дянков участва на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност към президента.

Дянков: Финансите на държавата са стабилни

Фискалният резерв към 25 февруари е малко над 4 млрд. лв.

6341 прочитания

Министърът на финанси в оставка Симеон Дянков участва на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност към президента.

© Георги Кожухаров


Просрочените задължения на държавата и общините към януари са 278 млн. лв.

Финансите на държавата са стабилни. Няма никакви причини да се говори и да се спекулира с финансовата стабилност на България. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите в оставка Симеон Дянков, който участва на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Росен Плевнелиев, в отговор на коментарите за ниския фискален резерв на България през тази година.

Междувременно от финансовото ведомство (МФ) разпространиха информация за състоянието на публичните финанси, която показва, че фискалният резерв към 25 февруари е малко над 4 млрд. лв.

"В сравнение с началото на мандата просрочените задължения на централно ниво са намалели. Общо просрочията (заедно с тези на общините - бел. ред.) са намалени с 66%. Във фискалния резерв към днешна дата има 4.1 млрд. лв. плюс 600 млн. лв., които са авансови плащания, ни ги дължи Брюксел", каза Дянков, цитиран от "Фокус".

Опасенията за състоянието на държавните финанси се появиха преди десетина дни, когато за няколко дни депозитът на правителството в БНБ падна до 2.99 млрд. лв. Това е по-голямата част от фискалния резерв без около 400 млн. лв. в банките за текущи разплащания. По-голямата част от наличните суми обаче са Сребърният фонд (2 млрд. лв. в края на януари), на НОИ и на здравната каса и други целеви резерви, които на теория не могат да се ползват от правителството освен за каквото са предвидени. Заложения в бюджет 2013 минимален праг на резерва е 4.5 млрд. лв., но според закона той трябва да е толкова в края на годината.

Защо намаляват парите

Причините фискалният резерв да падне до тези нива в началото на годината са няколко. Първата, основна и напълно очаквана е плащането на около 1.9 млрд. лв. външен дълг (главница и лихви) в средата на януари, което свали резерва от около 6 млрд. лв. (в края на 2012 г.) на 4.1 млрд. лв. в края на януари. Освен това негативно влияние са оказали и трансфери по оперативи програми към общините. "Общият размер на тези средства към началото на февруари е 798 млн. лв., докато в края на ноември 2012 г. са в размер на 414 млн. лв. С други думи, фискалният резерв е намален с 384 млн. лв.", уточняват от финансовото министерство. Оттам допълват, че традиционно в началото на годината размерът на фискалния резерв намалява поради календара по обслужване на дълга и по-ниските приходи през този период.

Към 18 февруари депозитът на правителството в БНБ, което е основната част от резерва, пък спадна с още 750 млн. лв., като причината са директните плащания по общата европейска селскостопанска политика от 840 млн. лв. на земеделските производители. Авансовото им плащане е за сметка на фискалния резерв, след което част от ресурса се възстановява от Брюксел. Последните няколко години същите плащания са правени в доста гъвкав времеви интервал (виж таблицата), разбира се, не без съответния социален и политически ефект.

Като буфер за тези плащания държавата издаде извънредната емисия 6-месечни ДЦК в размер на 800 млн. лв., които няколко дни по-късно, или на 22 февруари, вече отново са част от фискалния резерв. Така на тази дата депозитът на правителството в БНБ вече е 3.76 млрд. лв. по данни на централната банка.

Колко плащания са забавени

Общо просрочените задължения на държавата и общините към януари тази година са 278 млн. лв. Това е общо около 100 млн. лв. по-малко спрямо края на 2011 г., показва справката на финансовото ведомство.

Общините остават с повече просрочени плащания от централното правителство. Техните просрочия през януари 2013 г. възлизат на 175 млн. лв. Задълженията на правителството са в размер на 102 млн. лв., като най-големи просрочения имат Министерството на отбраната с 68 млн. лв. заради задълженията на Военномедицинска академия, МВР с 15 млн. лв. и в регионалното министерство с 3 млн. лв., поясняват от МФ.

От общините с най-много забавени плащания са Столичната община с 18.4 млн. лв., Перник – 13.7 млн. лв., и Кърджали – 11.3 млн. лв. (виж таблицата).

Заместник на Рашидов ще оглави НДК

Част от екипа на министъра на културата в оставка Вежди Рашидов ще поеме ръководството на НДК, научи "Капитал Daily" от свои източници. Зам.-министърът Митко Тодоров става изпълнителен директор. В борда влизат и досегашият пиар на ведомството Радка Петрова и гл. секретар Стоян Стоянов. От сегашното ръководство остават Тодор Влайчев и Ивайло Георгиев, а Десислава Бинева е освободена. Въпреки че от пресцентъра на Министерството на културата отрекоха промените с думите "все още няма решение, ще разберете, когато стане факт официално", а от НДК отказаха коментар, източниците на "Капитал Daily" потвърдиха, че във вторник решението е било изпратено към Агенцията по вписванията и до дни ще бъде официализирано.

Миналата сряда, когато бе подадена и оставката на правителството, кабинетът в оставка реши, че културното министерство поема от финансовото министерства контрола над НДК. Кабинетът е отчел, че ведомството на Дянков е постигнало оптимизация на дейността и е въвело правила за финансова дисциплина и финансов контрол, каквато бе и целта му. През май 2011 г. кабинетът преобразува несъществуващото вече в правния мир "творческо-стопанско обединение" НДК в еднолично акционерно дружество и смени ръководството му. Дворецът на културата беше включен и в забранителния списък за приватизация.

Комисия, ръководена от Цветанов, разпредели 7 млн. лв.

Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС, чийто председател е вътрешният министър Цветанов, разпредели във вторник 6 873 662 лв. - основно за преодоляване на последиците от бедствия през миналата година, както и за предотвратяване на други.

Силовинте ведомства - МВР и на отбраната, получиха над 1.2 млн. лв. заради гасенето на горските пожари през лятото. Освен за подпорни стени, почистване на затрупани от скали пътища и т.н. комисията реши да възстанови разходите на Единната спасителна система на МВР и МО, извършени при гасененето на пожарите. По-голяма част от сумата е за военните – за гориво за хеликоптерите, допълнителни летателни часове, обливане и т.н. Министерство на отбраната получава пари и за дейностите по неутрализиране на невзривените бойни припаси, открити край село Лозенец.

Над 1.5 млн. лв. са отпуснати за възстановяване на разрушен мост между хасковските села Долни Главанак и Малки Воден. Средства са предвидени и за мостовото съоръжение над река Мали Лом край село Сваленик, за изграждането на подпорни стени в с. Припек, Смолян, Златоград и др. Друга част от парите отива за почистване на пътищата и улиците, затрупани от скални маси, на територията на община Неделино.

Автор: Капитал Daily
Просрочените задължения на държавата и общините към януари са 278 млн. лв.

Финансите на държавата са стабилни. Няма никакви причини да се говори и да се спекулира с финансовата стабилност на България. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите в оставка Симеон Дянков, който участва на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Росен Плевнелиев, в отговор на коментарите за ниския фискален резерв на България през тази година.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

19 коментара
 • 1
  bucconero avatar :-|
  bucconero

  Фокусът върху фискалния резерв е неуместен. Правилният показател е нетния дълг на правителството - а той е рекордно нисък за ЕС. Под 10% от БВП за 2012.

  Какво от това, че ФР се вдигна с 800 млн. лв. миналата седмица, когато брутният дълг се увеличи точно със същото количество? Трябва ли да се чувстваме по-добре, когато правителството е взело куп заеми, плаща им лихви, и си държи пачките в джоба без никакъв приход, ей така, за кеф?

  Вярно - ФР има значение за ликвидността на правителството. Но когато можеш да набереш 800 млн. лв. за един полуден, трябва ли да се втилясваш толкова много за това колко ти е сметката в БНБ?

 • 2
  neacel avatar :-P
  Борис Кръстев

  Дянков е голям професионалист! Аз съм студент в чужбина и той ми е мотивация и пример да уча сериозно!

 • 3
  bgkurshum avatar :-|
  bgkurshum

  До коментар [#2] от "neacel":

  А аз съм чувал, че е пример и за много грузински студенти.

 • 4
  neacel avatar :-|
  Борис Кръстев

  До коментар [#3] от "bgkurshum":

  Защо пък и грузински?

 • 5
  lrh17356948 avatar :-|
  Quo Vadis

  Дянков преди седмица каза че фик резерва е 7 милиарда , сега пък 4 .1 милиарда . Май лАже или аз греша ?

 • 6
  rosen1957 avatar :-|
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ

  До коментар [#5] от "USSR":

  Не грешиш! Завариха го над 7млрд, сега е 4млрд.

 • 7
  nellygenova avatar :-|
  nellygenova

  "Причините фискалният резерв да падне до тези нива в началото на годината са няколко. Първата, основна и напълно очаквана е плащането на около 1.9 млрд. лв. външен дълг (главница и лихви) в средата на януари".
  А защо Рубини твърди, че за погасяване на дългапрез януари сме взели заем от външни пазари?
  Къде е истината?

 • 8
  boratex avatar :-P
  boratex

  До коментар [#6] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":Много ГОЛЯМ финансист, няма що. Завариха резерв над 8 милиарда, сега били 4.5 милиарда. Като прибавим още 4 милиарда имитиран във външен и вътрешен дълг. И за 3.5 год. в държавата липсват над 8 милиарда лв. Да не говорим за 2та милиарда откраднати от здравната каса , демек от здравето на хората. Та към 10 милиарда за 3.5 години, по 3 милиарда лв. на година из4езнали от България. И аз бих могъл така да управлявам.

 • 9
  salinarka avatar :-?
  salinarka

  Редно е да се каже, каква е ролята на Дянков в НДК чрез неговата съветничка Доротея Пандова-Гаргова. Каква беше ролята на Десислава Бинева? Двечките успяват винаги да се скрият, когато дойде часът на истината. Защо Пандова излъга Дянков за възможностите на НДК? А той защо не се заинтересува, какво всъщност става? Как Пандова с Бинева и Велкова назначаваха и освобождаваха хора в НДК?

 • 10
  ne_off_it avatar :-?
  ne_off_it

  Да бе, сигурно ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK