Държавата панически сваля цената на тока
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Държавата панически сваля цената на тока

Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев (вдясно) и главният прокурор Сотир Цацаров

Държавата панически сваля цената на тока

Дори главният прокурор се захвана с електроенергията, а министърът обеща да я намали до ден

8526 прочитания

Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев (вдясно) и главният прокурор Сотир Цацаров

© Капитал Daily


Цената на електроенергията ще бъде намалена от 1 март, но все още не е ясно с колко. Това обяви министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев веднага след като парламентът гласува на първо и второ четене промените в Закона за енергетиката, с които се дава право на ДКЕВР да определя цените на електроенергията по всяко време и по съкратена процедура, а не само веднъж годишно. Добрев се застрахова, че 8-те процента, които вече бяха обещани от премиера Бойко Борисов, са били предварителна прогноза на регулатора. "Това бяха първоначални изчисления", посочи той.

Страхът от протестиращите явно задвижи всички части на държавната машина, след като вчера с ценообразуването на електроенергията в България се захвана дори Върховната административна прокуратура (ВАП) и лично главният прокурор Сотир Цацаров. Той предложи на Добрев да прескочи процедурата за ценообразуване и да свали цената на тока, докато въпросните промени в закона за енергетиката бъдат приети. Toва предложение е било изпратено ден преди парламентът да гласува проекта, с който се развързват ръцете на ДКЕВР да променя цените по всяко време.

Процедури долу!

Гласуваните поправки вероятно ще останат в историята на 41-ото Народно събрание като най-скорострелно приетите. Те бяха предложени в понеделник, във вторник бяха гласувани от икономическата комисия на парламента, в сряда в пленарната зала, а в четвъртък ще бъдат обнародвани в Държавен вестник, с което ще влязат в сила. Така ДКЕВР реално ще има едва един ден, за да задейства процедурата, с която да промени цената на електроенергията от началото на март. Вчера оттам коментираха пред "Капитал Daily", че все още нямат насрочено заседание за разглеждане цената на тока, нито можаха да обяснят по каква точно процедура това ще бъде направено в рамките на няколко часа. Принципно за целта трябва да бъде направено обществено обсъждане със заинтересуваните страни, което вероятно в случая ще бъде пропуснато. Самите поправки, които бяха гласувани с пълно мнозинство от депутатите, също не дават указания каква точно да бъде процедурата за промяна на цената, като в тях само се посочва, че тя може да бъде съкратена. Освен това според приетите текстове решението на регулатора влиза в сила веднага.

Откъде ще дойде намалението

Основните механизми за намаляването на цената на тока още от март вероятно ще дойдат с увеличаване квотата на АЕЦ "Козлодуй" за регулирания пазар. Според Добрев това няма да доведе до негативен резултат върху централата, защото пренасочените количества енергия към регулирания пазар ще бъдат електроенергия, която към този момент не може да се продаде. "Не става въпрос за разваляне на договори на свободния пазар, а за излишна енергия, която да бъде включена в регулирания пазар", обясни министърът в оставка, цитиран от "Фокус". Действително в момента цената на свободния пазар е изключително ниска поради слабото търсене, което накара централата да развали вече обявени търгове за продажба за електроенергия за износ.

Друга мярка, която ДКЕВР вероятно ще използва, е да извади от микса за регулирания пазар ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ "Марица 3" на Христо Ковачки. Това обаче едва ли ще има смисъл, защото централите вече са продали планираните количества за битовите потребители. Затова, ако цената на енергията, която НЕК продава за регулирания пазар, бъде намалена, това ще бъде за сметка на електрическата компания, а не на частните ТЕЦ. Последният механизъм е чрез намаляване на признатите технологични загуби на трите ЕРП от 15 на 10 процента (което така или иначе трябваше да се случи до края на годината).

Странна намеса

На специална пресконференция главният прокурор Сотир Цацаров обясни пред журналисти, че прокуратурата е предложила на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев да се възползва от правомощията си според Закона за енергетиката и да намали цената на тока. По думите на Цацаров, цитиран от "Дневник", ролята на прокуратурата в актуалната тема с енергетиката е разписана и в конституцията, където се казва, че институцията следи за спазване на законността.

Ден преди това прокуратурата е изпратила писмо на министъра на икономиката, с което му препоръчва да упражни правомощията си, тъй като енергийният регулатор не бил в състояние да осъществява контрол. Според въпросния член от Закона за енергетиката, на който Цацаров се позовава, министърът на икономиката може "да налага на енергийните предприятия допълнителни задължения за обслужване на обществото". В члена са описани хипотезите, при които това може да се случи - непрекъснатост на доставките, опазването на околната среда и защита на обектите, представляващи критична инфраструктура в енергетиката. Реално никъде в тях не е посочена възможността за намаление цените на тока. Това беше потвърдено малко по-късно и от министър Добрев, който коментира, цитиран от "Фокус", че в тези три хипотези не е включено намаляване цената на тока. "Ако все пак тези хипотези бъдат използвани, те не намаляват цената трайно. Това означава, че намалението, което би се получило сега, трябва да бъде компенсирано в същия размер на увеличение в следващия регулаторен период", обясни Добрев.

 

Прокуратурата влезе в трите ЕРП

Около 11 ч. в сряда екипи от прокурори и данъчни служители са влезли в трите електроразпределителни дружества. Те имат един месец, за да проверят всички разходи, които дружествата са правили. Първите резултати от проверката се очакват на 22 март, обяви главният прокурор Сотир Цацаров. Той уточни, че разпореждането му предвижда проверка на дружествата за евентуални нарушения и престъпления. Освен това всяко ЕРП ще се проверява от определен екип.

"Предмет на проверка не е цялостната дейност на ЕРП-ата, а разходите за външни услуги, действителността на разходите за външни услуги, разходите по всички договори, с които дружествата имат лиценз. Ще се проверяват и сделки между свързани дружества и сделки между дружествата", посочи Цацаров.

По този повод от трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" коментираха, че нямат притеснение от започналата проверка и ще окажат пълно съдействие на проверяващите екипи, които изпълняват своите задължения.

52 коментара
 • 1
  gost22 avatar :-P
  gost22

  Като отмина отоплителният сезон, ще намалят цената... хем вълка сит, хем агнето цяло...

 • 2
  rage_against avatar :-|
  Rage Against

  първо трябва да хванат за гушата НЕК и БЕХ и да ни осветят по схемите на източване, а те хванаха най-малките в цялата верига...

 • 3
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Нали вчера критикувахме Путин за въвеждането на "пределни цени" в тази сфера? Явно копираме - страхът от загубване на власттта и привилегиите свързани с нея е силен стимулатор.

 • 4
  smokingpipe avatar :-|
  smokingpipe

  " Принципно за целта трябва да бъде направено обществено обсъждане със заинтересуваните страни, което вероятно в случая ще бъде пропуснато. "

  Общественото обсъждане беше направено на Орлов мост . И колкото и да е принципно , и вероятно , в случая няма да бъде пропуснато .

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  Малко усмивки от старите ленти. Мои коментари, тук само много малка част от тези от 2010 г. Ако намеря време, ще издиря и тези от 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2011 и 2012. Но, посланието винаги е било еднаково :

  ***
  29 дек 2010 Фонд "Земеделие" одобри проекти за 136.6 млн. лв. по програмата за селските райони.

  quote#1:"cinik"
  Преглед на профил
  За щастие, този път отсъстват (надявам се, не са само прикрити в комюникето от срам) традиционните за предишните траншове фотоволтови панели. И без субсидия по тази мярка, опашката кандидати за фотоволтови панели е колкото обиколката на екватора
  ***

  13 дек 2010 НЕК забавя включването на частни ВЕИ-та, ще строи свои

  quote#8:"cinik"Досегашната схема с ВЕИ е пример-кандидат за следващото издание на книгата "Държавният капитализъм" на Р. Аврамов. Държавата гарантира цените (и то за 1/4 век напред), частникът прибира печалбите. Към ден днешен комай няма наш бизнесмен, който да не сънува мокри сънища как ще си изрита работниците на улицата, ще срути фабриката, на терена ще опъне от онея фотоволтовите джунджурии и после 25 години "държавата ще му се изкихва като поп на първо число от месеца"

  ***

  26 юли 2010 "Соларпро" продаде инвестиция във ВЕИ до Малко Търново

  quote#1:"cinik" Сбъднатата мечта на всичките 20-тина хиляди "бизнесмени", които са си пуснали фиша за фотоволтова централка и гледат с влага в очите, как по неведоми пътища точно на определени хора им излиза тотото

  ***

  28 юли 2010 Джеймс Уорлик представи втори енергиен проект на американска компания

  quote#33:"cinik"Наистина ми е жал за 20-тината хиляди нашенски измекяри, които стоят на опашката за включване в мрежата, стискайки папки и чертежи с фотоволтови финтифлюшки. Насраха се да търсят връзки и пробутват подкупи, а излиза че цялото време са мътили яйцата на големите хиени.

  ***

  01 юни 2010 Енергийният регулатор предлага 10-годишни твърди тарифи за екоенергията

  quote#1:"cinik"Кредитът към банките се връщал за 10 години? Няма и толкова. За фотоволтовите срокът е 2-3 години при сегашните космически цени и срива в цените на оборудването. Но, да питам нещо друго аз. Защо само преди 1 година излъгахте мазно и нагло, че периодът на изплащане бил 25 години и заковахте фиксираната цена на фотоволтовите т*шак-пинизи за 25 години? Все по-нагли ставате в лъжите си, господа!!! Печалбите от ВЕИ станаха като при наркотиците. Ако на тая мафия не и се сложи хомот навреме, идните години ще се нагледаме на мащабна корупция с всичките нейни атрибути, включително застреляни кметове, политици, инвеститори и енергийни шефове.
  ***  quote#2:"cinik"Предложениет на комисията е в отговор на продължителните критики на фирмите, че сегашният регламент прави несигурна инвестицията във ВЕИ и банките трудно кредитират тези проекти."

  >>> Те банките имат и едно друго изискване. Както сега осигуровките на работника се плащат със 6 платежни нареждания, от утре ако може да станат 106. Дали НОИ и НАП ще отговорят на искането на банките? Да, редно е държавата да "помага" на бизнеса, ха-ха-ха-ха!

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  01 юни 2010 Хотели и фотоволтаици за 11 млн. лв. финансира програмата за селските райони

  quote#2:"cinik"Тараби стъкло насред царевичака се броят за „микропредприятия”? Що не ги писахте фабрики направо... индустриални мощности….? Хайде, давам ви и жокер – на английски plant се използва и за двете! Честит пореден опит за индустриализация на селото" Не е за първи път - в мегаполиса Между Равда и Слънчев бряг има няколко 5- етажни хотела, на които до ден днешен стои билборд „Финансирано по програма САПАРД – подпрограма за селски туризъм”. Корупцията в България се дообогатява с нови и нови паметници. А относно фотоволтовите "микропредприя" - да, ток с подобна цена ще затвори доста такива, че и по-големи от тях. И не само в селските райони, но и в градските
  ***

  27 януари 2011 "Руно - Казанлък" с 30% ръст на продадената енергия

  quote#3:"cinik"Четете внимателно, защото подобни новини ще стават все по-чести:

  "Компанията за обработка на вълна и производство на енергия "Руно - Казанлък" е продало с 30% повече електрическа енергия през 2010 г. спрямо година по-рано, като общите продажби на електрическа и топлоенергия вече са над 93% от оборота му.

  >>> Сиреч, вълната 7% от оборота, фотоволтови джунджурии - 93%. Това е всъщност мечтата на цяла плеяда български предприемачи: да турят катинара на завода, да изгонят хората и на покрива да опнат от слънчевите джунджурийки, чиито ток държавата изкупува на цена 20 пъти пазарната

  ***

  30 юли 2010 Трайчо Трайков: Обърнахме доста пластове в енергетиката

  quote#4:"cinik" Нито един въпрос на интервюиращия относно любимата на капиталци тема: фотоволтовите финтифлюшки, с цена на изкупуване на тока 50% над германската, и то при 60% по-интензивно слънцегреене в България спрямо Германия. Прилича ми на изпускане на парата, преди Трайчо да си е отворил устата за неистовия мерак на ...(колко там хиляди бяха) мераклии да чукат дявола докато лети.

 • 7
  reckless avatar :-P
  Consumer

  Ще хванат на бога шлифера, най-много Енерго-Про да оберат пешкира за сметка на Е.ОН, стари вересии!

 • 8
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Това е пълна тъпотия! Единственото нужно е ръст на заплатите (по-конкретно - на минималната, с която държавата единствено може да оперира) осезаемо над инфлацията, макар и не с пъти в сравнение със сега (макар един скок поне два пъти да направи доходите у нас по-конкурентни на държавите с нормални доходи и да поограничи драстично емиграцията). Всичко друго е "мижи да те лАжем"...

 • 9
  nuzzo avatar :-|

  Какво ли не правят придворните пажове за да изпълнят със съдържание обещанията на Вожда си, па макар и отварящи път към фалита на АЕЦ Козлодуй.

  Няма(хте) дългосрочна визия, другари бивши пажове, за сектора.
  Пожарникарска команда сте и това си е, но целта: Да защитим на амбразурата,поредните "мъдри управленски решения" на Вожда, оправдава решенията ви.

 • 10
  info111 avatar :-|
  info111

  Странна държава е България! Прокуратурата вместо да се опитва да регулира цените, да вземе и да накаже престъпниците в енергетиката, които и децата ги знаят. И така най-ефективно ще смъкне цените, и то не временно.
  А ако си вършеше работата и такива като Овчаров, Ковачки, Манчев, Кр. Георгиев, Гоце, Доган и други бандити бяха в затвора, сметките на хората за ток щяха да са други...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK