Рецептата: върховенство на закона и гражданска активност

Неправителственият сектор е скептичен към "пенкилера" промяна на конституцията

Дискусията бе посветена на гражданското участие в процеса на вземане на решения и гражданския контрол, какъвто поискаха и участниците в протестите
Дискусията бе посветена на гражданското участие в процеса на вземане на решения и гражданския контрол, какъвто поискаха и участниците в протестите    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Дискусията бе посветена на гражданското участие в процеса на вземане на решения и гражданския контрол, какъвто поискаха и участниците в протестите
Дискусията бе посветена на гражданското участие в процеса на вземане на решения и гражданския контрол, какъвто поискаха и участниците в протестите    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Проблемите на държавността няма да се решат с промени в конституцията, а с активно гражданско общество и съдебна система, която да удържа върховенството на закона. Около това мнение се обединиха представители на неправителствения сектор по време на кръгла маса, организирана от коалиция "За да остане природа в България". Дискусията бе за гражданското участие в процеса на вземане на решения и гражданския контрол.

Според Христо Иванов от Българския институт за правни инициативи и в момента разполагаме с демократични инструменти, но трябва да им се вдъхне живот, а не да мислим, че промяна на конституцията автоматично ни решава проблемите. "От превода на така любимата за сравнение нова исландската конституция разбирам, че тя съвпада на близо 60% с българската и няма как да е другояче, при положение че основата и на двете е Европейската конвенция за правата на човека", каза Иванов.

Няма устойчивост в практиката на институциите

Като пример за неефективното прилагане на иначе демократичните правила, по които би трябвало да функционират българските институции, Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда посочи дело срещу Централната избирателна комисия (ЦИК). Организацията е загубила делото по-рано същия ден на последна инстанция във Върховния административен съд (ВАС). То е от септември 2011 г. и е заради отказ на ЦИК да предостави 30 протокола от свои заседания. "Ако внесем нова жалба срещу ЦИК и чакаме още две години, т.е. до 2015 г., съдът да се произнесе дали е от обществен интерес да се даде публичност на протоколи от далечната 2011 г., разумът се взривява от подобна хипотеза", каза Цонева.

По думите й институциите са разрушили своите граници, няма устойчивост и стабилност в техните практики. Работата на една институция зависи много повече от това кой е неин началник, отколкото какъв е установеният от закона ред, обясни тя. "Това, което ни трябва, са граждани, които не се уморяват да тичат, и съдебна система, която да удържа върховенството на закона", каза още Цонева.

Непрозрачни министерства

Александър Кашъмов от "Програма Достъп до информация" призова за публичност на финансовите отчети на т.нар. монополи. Той обясни, че частните компании не са задължени лица по Закона за достъп до обществена информация за разлика от държавните и общинските, но ако изискаш справка от "Топлофикация" например, вероятността да получиш отказ е огромна.

Според Закона за нормативните актове всеки закон и неговата промяна трябва да се публикуват предварително за обществено обсъждане, така, както и предхождащите ги документи – анализ на ползи и разходи и т.н. Това не се изпълнява масово от институциите с много малко изключения, каза Кашъмов. Освен това 14-дневният срок за внасяне на становища е абсурдно кратък, посочи той и призова да се въведе задължение към министерствата да отговорят аргументирано защо отхвърлят дадено становище или предложение.

Имитация на държава

Тома Белев, представител на коалиция "За да остане природа в България", обяви, че проблемът според него е усвоената до съвършенство имитация на спазване на гражданските права.  "Имитираме достъп до информация, имитираме достъп до правосъдие, имитираме гражданско участие", каза Белев. Той обясни, че също има случаи на неприключени от 2000 г. дела, както и отказ на екоминистерството да предостави документи и доклади, свързани с обществения интерес и платени с пари на данъкоплатците.

Систематично се нарушават елементарни норми на морала, а търпението на гражданите е достигнало критична точка, каза от своя страна Андрей Ковачев от коалицията. Той призова за активен достъп до информация, спазването на прости правила по хоризонтала и върховенство на закона.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  jugozombi avatar :-?

  "Неправителственият сектор е скептичен към "пенкилера" промяна на конституцията"

  Позиция, заради която през последните дни Югозомби отнесе доста и предимно зле обосновани упреци.

 • 2
  vesko_dechev avatar :-|
  Веселин Дечев

  Гражданството трябва да изкара една казарама и да се научи, че:
  1. Среща в 13:30 означава среща в 13:30, а не в 13:45
  2.13,28лв означава 13,28, а не 13,30 или 14,00
  3.Да не се дават обещания, за които няма намерение да ги изпълняват
  4.Да се носи последствоията, могятп си виновен и да обезщетиш засегнатите
  5.Уважение към йерархията-по-учения, по-високия в професионалната стълбица,по-богатия, по- всякакъв
  6.Отговорност сам за себе си, да не се чака на държавата или някой си
  7.Отговорност към себе си-стремеж към учене, работа, развитие.Мислене преди, а не след действията.

 • 3
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  "Имитираме достъп до информация, имитираме достъп до правосъдие, имитираме гражданско участие", каза Белев.

  Може да се продължи: политическата класа имитира готовност да се вслуша в гласа на народа, само и само да се прибере от улиците.

 • 4
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  'По думите й институциите са разрушили своите граници, няма устойчивост и стабилност в техните практики. Работата на една институция зависи много повече от това кой е неин началник, отколкото какъв е установеният от закона ред'

  По-точно няма как да се формулира. Примерът с ВАС е безспорен и съдържателен. А така е преобладаващата част от администрацията.

 • 5
  buxter avatar :-|
  buxter

  "Това, което ни трябва, са граждани, които не се уморяват да тичат, ...."

  За 22 години тичане няма как да не се уморим....

  В България от 7 век, от създаването й досега, толкова тичане е реализирано и какво....? Стана както в поговорката "Много движение - малко постижение".

  И още - Балканите и Ориента са голям фактор, който ни дърпа назад.

 • 6
  tripleaaa avatar :-|
  tripleaaa

  ХРОНОЛОГИЯ

  1989 - Комунистическата система се разпада, но хората с власт в нея продължават в уж демократичното начало.

  1990 - Свикано е ВНС, а същите хора с власт, ненаказаните тирани влизат в него и изработват конституция

  1991 - Конституцията, основния закон влиза в сила, но насила и недемократично без средствата на пряката демокрация чрез народно допитване.

  2013 - Още един кабинет пада преждевременно. Все още в България не е приет закон за лустрацията както и въпрос на референдум с който да се одобри конституция.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход