Магистрати: Съдебна реформа е възможна само, ако започне от ВСС

Структурата на съвета позволява вредно политическо въздействие, посочиха от Съюза на съдиите

   ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

Начинът, по който е структуриран Висшият орган по управлението на съдебната система - Висшият съдебен съвет (ВСС), не отговаря на международните стандарти и създава възможност за "вредно въздействие от политически партии".  Структурата му трябва да бъде преосмислена, като може да е с оглед числеността на парламентарната квота (11 магистрати се избират с обикновено мнозинство от парламента), за да може максимално да се ограничи "прякото и нелегитимно политическо влияние върху дейността на съвета".

Това са чат от изводите, които направи Калин Калпакчиев, член на ВСС и доскоро съдия в Софийския апелативен съд. Той участва на конференцията "За нов модел на управление на съдебната система. Мерки за укрепване на независимостта и отговорността на органите на съдебната власт", организирана от най-голямата магистратска организация в България - Съюза на съдиите. Двете основни теми на форума бяха структурните проблеми на сегашния ВСС и участието на съдиите в управлението на съдебната власт. Основните тези на участниците бяха, че съдебният съвет трябва да бъде разделен на две колегии - за съдии и прокурори, да се намали мандатът на членовете му, който в момента е петгодишен, и да има ротация на избраните от парламентарната квота.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
33 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.
  • - 1
  • + 30

  Той както е тръгнал тоя съвет вътре скоро ще има само роднини. Последните 4-5 години бяхме свидетели, как тати, гласува за дъщеря си или сина си, как професиите пропурор и съдия се предават от дядо на син, та на внуче..

  Досега само гражданите не всемяха участие в избора на ВСС, скоро ако и политиците ги отрежат - тия съвсем ще станат Богове!

  Нередност?
 • 2
  epoc avatar :-|
  epoc
  • - 2
  • + 22

  Объркали са се, реформата ще тръгне самом ако закрият ВСС...

  Нередност?
 • 3
  jtbg avatar :-|
  jtbg
  • - 4
  • + 27

  Не трябва да има НИКАКВА политическа квота въс ВСС! Партийни назначения нямат работя в т.н. "независима" съдебна власт.

  Нередност?
 • 4
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 27

  Член не ВСС от квотата на прокуратурата е небезизвестният със съпричастността си към редица престъпни структури и престъпници, червеният прокурор Камен Добрилов Ситнилски.
  Да си припомним кое е това лице, когато се питаме защо България се оказа единствената страна от ЕС, в която мафията си има държава:

  ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ

  /Европа ни спря парите заради корупция и конфликта на интереси на Батко и Братко в Пътната агенция и заради Съдебната система….А кой е ТАТКО /

  Татко - Камен Добринов Ситнилски - Зам. Главен прокурор

  Дъщерята Мария Ситнилска- Съдия в Административен съд-София.До назначаването си в съда е работила като юрискунсулт на МВР.

  Съпругата Донка Ситнилска - счетоводител на Националната следствена служба.

  Син Ситнилски- юрист на Централната Служба за Борба с Организираната Престъпност.

  Другият син Ситнилски - юрист на Агенция”Митници.

  Камен Добринов Ситнилски до 1992 година работи в Главна прокуратура.

  През февруари 1992 г. първото правителство на СДС назначава за главен прокурор Иван Татарчев, който през месец май 1992 г., внася предложение във Висшия съдебен съвет (ВСС) за неговото освобождаване от длъжност.

  Мотивите на главния прокурор за освобождаването от системата са - Камен Ситнилски е прекратил дело №2 (За Чернобилската екокатастрофа.След отстраняването на Ситнилски е възобновено и завършва с осъдителни присъди). .

  Следва адвокатска практика на Камен Ситнилски където той е последователно е адвокат на

  - Цветелин Кънчев-Дон Цеци.

  - Бъдещия министър на вътрешните работи Георги Петканов.

  - Сдружение “Юнион-Ивкони”- свързано с ДПС лидери.

  - Асоциация на автомобилните превозвачи в София - свързана с Алексей Петров,...

  Камен Ситнилски е въстановен на работа в Прокуратута от Главният прокурор Никола Филчев със съдействието именно на двама от клиентите си Георги Петканов и Алексей Петров.Въпреки натискът ВСС три пъти отхвърля кандидатурата на Ситнилски.

  Името на Камен Ситнилски е свързано с редица дела, иницирани от него като прокурор с цел ФИНАНСОВ РЕКЕТ. На базата на информации, черпени от НСБОП и при осигурен политически чадър от НДСВ - са предприети атаки срещу Христо Григоров - председател на БЧК и спряган за кандидат на опозицията за Президент на Републиката.

  Десетки са случаите на икономически дела, в които прокурорът Ситнилски нагло и престъпно заема страна по имуществени спорове. Особено скандален е случаят със споровете между бившите собствници на фалиралата банка “Тракия”.

  Заместник-главният прокурор стопира едни от скандалните случаи на поръчкови убийства. Известни са случайте на заплашване с ликвидиране на свидетели по такива дела.

  Предупреждение за ликвидиране на свидетели от заместник-главният прокурор Камен Ситнилски е отправено ако продължи да “рови” и търси отговорност от Поръчителя и изпълнителите на наглото и демонстративно убийство на военния прокурор Колев в 2002 г. Какво по-ясно предупреждение от думите на Ситнилски към Нанка Колева: “Престани да ровиш по това дело! Ако продължиш, ще има нови трупове!”.

  В последните месеци се появиха допълнителни случаи на рекет оказван от Камен Ситнилски към разследвани. След плащането на исканият “откуп” делата се потулват и обикновенно завършват с минимални претенции от страна на прокуратурата. Подкупите получавани от Камен Ситнилски са в размер на милиони левове.

  Разчита на информацията, получавана от членовете на Фамилията “Ситнилски” и оказва определящо въздействие върху действията на НСБОП, МВР,Националната следствена служба, Апелативният съд-София, Агенция “Митници” Върховна касационна прокуратура.

  Главата на Фамилията “Ситнилски” Зам.главният прокурор Камен Ситнилски разчита и разменя информация и съдействие от:

  Алексей Петров в ДАНС

  Георги Петканов в Министерство на правасъдито а впослествие в Народното Събрание.

  Красимир Младенов бивш зам.шеф на ЦСБОП, а впоследствие функционер в ГЕРБ и приближен на столичният кмет Бойко Борисов.

  Филко Славов в Отряда на баретите, както и чрез Алексей Петров.

  Организацията, създадена от Камен Сеитнилски с цел рекет използва ловко и систематично политическата конюктура и се насочва към “обектите си” само когато разчита ясни сигнали за благосклонно отношение от страна на Силните на деня към атаката срещу определени субекти-донори.
  "Няма политическа поръчка без икономически интерес. Поне аз не знам” - това са думите често споделяни от Зам.Главният прокурор Камен Добринов Ситнилски.


  Въпрос към главния прокурор на България и Висшия Съдебен Съвет - с такива ли кадри ще управлявате съдебната система и защо този още не е разледван и изправен пред съда?

  Нередност?
 • 5
  vassilun avatar :-|
  vassilun
  • - 2
  • + 4

  Всички идеи са добри при забатачено положение като сегашното! Най-много ми хареса идеята за по-кратък мандат и ротация като при КС. Не виждам особен смисъл и ВСС да бъде постоянно действащ орган. Две отделни колегии - съдии и прокурори, също е добре. Няма лошо да има политическа квота, но да се допусне част от нея да е от гражданска листа и при ротация на членовете, назначените от политиците с власт в даден момент, биха били значително по-малко и биха имали по-малко влияние. Квалифицирано мнозинство при избора не е много добра идея, защото може да доведе до блокиране на избора. Съдебен администратор също е добра идея - професионален администратор. Дори не е нужно да е съдия или прокурор - той няма да заседава, а само ще администрира и няма да се меси в същинската съдебна дейност, както е сега с председателите на съдилищата.

  Нередност?
 • 6
  lindentown avatar :-|
  lindentown
  • - 2
  • + 6

  Ето конкретни предложения за промяна на конституцията:

  1.Председателите на ВКС и ВАС, както и гл. прокурор да не са членове по право на ВСС, защото това е постоянно действащ орган, а те си имат други задължения, описани в конституцията и закона за съдебната власт. Техният мандат да бъде редуциран до 5 г. ( от сегашните 7).
  2. Да има конституционни механизми за отзоваване на председателите на ВКС и ВАС гл. Прокурор, чрез искане на ВСС ( 2/3 от членовете му) и решение на КС, когато те не си изпълняват конституционните задължения, дефинирани в конституцията за длъжностите им.
  3.За останалите членове на ВСС да има механизъм за отзоваване чрез искане от НС ( 2/3 от депутатите) и решение на КС, когато те нарушават изискванията, дефинирани за тях в конституцията.
  4. Може да се намали парламентарната квота, и за това не е необходимо ВНС. Те вкараха цяла една институция в съдебната система ( т.н. Инспекторат) без ВНС, сега се правят на умрели лисици и казват, че трябвало ВНС за да се намали парламентарната квота. 5. Трябва да има намаляване на броя на членовете на ВСС ( сега са 25), в една Румъния те са 19 при почти 3 пъти по-голямо население, а и за това не е нужно ВНС...

  Нередност?
 • 7
  balyk avatar :-(
  batak
  • - 11
  • + 4

  Вън всички над четиридесет години!

  Нередност?
 • 8
  bz avatar :-|
  bz
  • - 5
  • + 5

  "По този начин съвсем ясно ще се подчертае, че в съвета на съдебната власт значителното мнозинство принадлежи на съдиите, избрани по демократичен и представителен начин от другите съдии", смята Калпакчиев."
  Даааа демократично - клана който даде най-много пари печели.

  Нередност?
 • 9
  ku4e avatar :-|
  ku4e
  • + 8

  До коментар [#7] от "batak":
  айде нека са над 50, пак е добре

  Нередност?
 • 10
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • - 3
  • + 9

  "Начинът, по който е структуриран Висшият орган по управлението на съдебната система - Висшият съдебен съвет (ВСС), не отговаря на международните стандарти и създава възможност за "вредно въздействие от политически партии". "

  Изобщо проблемът на ВСС не е че има вредно въздействие от политически партии. Проблемът на ВСС, че е капсулиран и изобщо си прави каквото си иска - без да отговаря пред когото и да било. Това че партиите малко от малко се опитват да го насочат в една или друга посока.. даже е плюс. Щото все пак това е придвидимо.
  Нередност?
Нов коментар