Национален празник с национален протест

Въпреки издигнатия лозунг "Единство" продължава да е неясно около какво да е то

За пореден път през последните седмици стотици хиляди излязоха на протестни шествия в големите български градове и за първи път това се случва в деня на националния празник на България 3 март. В скандиранията си и плакатите, които носеха, протестиращите свързаха датата на подписването на Санстефанския мирен договор с новото "освобождение" - от "българското робство", и с новата "свобода" - от монополите и всичко от "последните 23 години".

В София имаше няколко протестни лъча, които циркулираха през целия ден по централните улици на града, като се спираха пред основните точки на недоволството – от Орлов мост, през Народното събрание, президенството, Министерския съвет до Съдебната палата.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


20 коментара
 • 1
  objective avatar :-(
  objective

  С каква дълбока символика е натоварено поведението на протестиращите в София. Това тяхно „лутане” между сградите на Съдебната палата, Парламента, Министерския съвет и Президентството е всъщност нагледна илюстрация на „лутането” на българското общество в надеждата му да намери държавност между „независимите по Конституция” институции на Съдебната власт, Парламента, Изпълнителната власт и Президентската власт ! Толкова „надменно независими” от волята на своя народ, че да се изродят в удобен заслон за една от най-безскрупулните съвременни мафии- посткомунистическата. При цялата разнопосочност на твоите послания (нерядко наивни), залитания (подбуждани и насърчавани от „протестиращи”политически къртици на същата мафия, ти, мили мой народе, въпреки твоята обърканост, си достоен за уважение и възхищение ! Заради непоклатимия ти усет към правдина, волята задружно да се преборваш за нея и заради характера да си я отвоюваш !

 • 2
  objective avatar :-(
  objective

  С каква дълбока символика е натоварено поведението на протестиращите в София. Това тяхно „лутане” между сградите на Съдебната палата, Парламента, Министерския съвет и Президентството е всъщност нагледна илюстрация на „лутането” на българското общество в надеждата му да намери държавност между „независимите по Конституция” институции на Съдебната власт, Парламента, Изпълнителната власт и Президентската власт ! Толкова „надменно независими” от волята на своя народ, че да се изродят в удобен заслон за една от най-безскрупулните съвременни мафии - посткомунистическата. При цялата разнопосочност на твоите послания (нерядко наивни), залитания (подбуждани и насърчавани от „протестиращи” политически къртици на същата мафия, ти, мили мой народе, въпреки своята обърканост, си достоен за уважение и възхищение от останалия свят! Заради непоклатимия ти усет към правдина, волята задружно да се преборваш за нея и заради характера да си я отвоюваш докрай !

 • 3
  fred avatar :-|
  Fred

  Много смешно и тъжно е именно това, че от една страна са против цялата система от друга страна искат тя да им реши проблемите. А най-ужасното е, че "прозряха" чак когато колелото се завъртя и връщане назад няма. Този изборен закон се мота вече 2 години из парламента ако не ме лъже паметта. Къде бяхте през това време да протестирате и да искате нов закон?

  Отново и отново се убеждавам, че някой раздава плакати и пъха лозунги в устата на хората. Знам и крайният резултата - предсрочни избори ще има и те ще са по съществуващият закон. Някой има голяма нужда да се всява хаос в държавата за да не може да се извършат едни нормални избори и на гребена на този хаос да изплуват тъмни елементи.

 • 4
  gligi avatar :-|
  gligi

  [quote#3:"Fred"]Къде бяхте през това време да протестирате и да искате нов закон? [/quote]

  бяхме на работа!!!

 • 5
  nodjinn avatar :-|
  nodjinn

  Ако разрешите, да обжалвам заглавието на статията ви - напълно ясно е около какво е единството и то е че повече така не може, и хората няма повече да търпят да заменят едни престъпници с други.

  ГЕРБ, които не могат да управляват, паднаха. И сега от нас се иска да гласуваме за БСП (!), другите не ги коментирам, човек може само да се прекръсти.

  И казвате, при този невероятен избор който ни се предлага, не разбирате защо хората се вбесиха и не им минава лесно?


 • 6
  kihano avatar :-|
  kihano

  Народа учи марксизъм по трудния начин. По лесно щеше да е да беше слушал в училище преди 23 години. А сега ще му трябват още 23 години, за да научи онова, което се преподаваше в школото преди 23 години.

 • 7
  graf avatar :-|
  Graf

  До коментар [#6] от "kihano":

  Народът не учи "марксизъм". Слава Богу, че онзи "марксизъм" от училищата и университетите, преподаван преди 23 години, не се помни. Защото онова бе толкова марксизъм, колкото проповедите на либертарианците днес са "капиталистически". Капиталистически са, но за ХІХ-ти век.
  kihano, хората не са по улиците за държавният капитализъм на Брежнев и Живков. Хората искат шведски капитализъм, или френски, но не и държавата на диктата и несвободата.

 • 8
  kihano avatar :-|
  kihano

  До коментар [#7] от "Graf":

  Така де, нали казах, ще му трябват на народа (особено на по-интелигентните) още 23 години за да разберете, че друг начин няма и че марксизмът и забраната на частната собственост са правилния път. Деленето на "тоя" и "оня" марксизъм е непродуктивно. Има едно марксическо ядро. Кой как ще го приложи си е негова работа. Именно това марксическо ядро сега народа учи на собствен гръб. И няма да го научи. А едно време друг начин не е имало. Даже сега друг начин няма, а може и след 23 години пак да няма друг начин.

 • 9
  ishamael avatar :-|
  Elan Morin

  До коментар [#7] от "Graf":

  Те почти всички комунисти всъщност никога не са чели Маркс, а само някакви партийно преработени и извадени от контекста неща.

  А "упадъчния" Запад прилага успешно идеите на Маркс от десетилетия насам в комплект с "гнилия" капитализъм.

  Разликите са очевидни.

 • 10
  bamama_mu avatar :-|
  ръмжо

  До коментар [#9] от "Elan Morin":

  Разликите са очевадни. Западния капитализъм е в по голям икономически колапс от колкото соца педи 23 години :) Да е жив и здрав третият свят и Китай че да поддържа още малко рухващата капиталистическа система. Ама и той няма да удържи идващата лавина много дълго.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата