Милиони като за последно

Правителството на ГЕРБ раздаде допълнителни средства за инфраструктура и силови министерства

На заседанието си в петък кабинетът намери средства и за БАН, за декодери за цифрова телевизия, а няколко имота "спешно" смениха стопаните си
На заседанието си в петък кабинетът намери средства и за БАН, за декодери за цифрова телевизия, а няколко имота "спешно" смениха стопаните си    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
На заседанието си в петък кабинетът намери средства и за БАН, за декодери за цифрова телевизия, а няколко имота "спешно" смениха стопаните си
На заседанието си в петък кабинетът намери средства и за БАН, за декодери за цифрова телевизия, а няколко имота "спешно" смениха стопаните си    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Правителството в оставка на ГЕРБ гласува 59 точки на заседанието си в петък (което вероятно е предпоследно), половината от които свързани с раздаване на пари и имоти по любимите направления – инфраструктура и силови министерства. Средства се намериха и за БАН, за декодери за цифрова телевизия, както и за лечение на 42-годишна жена. Въпреки въпросите, които повдигат част от решенията – например продажба на държавни имоти без търг, стенограма от заседанието все още не е публикувана. Обяснението най-вероятно е, че министерският съвет бе отложен за петък, което обаче не попречи на пресслужбата да публикува част от стенограмата, в която премиерът в оставка Бойко Борисов държи реч за тежкото наследство на тройната коалиция и постиженията на ГЕРБ в условия на криза.

Пари

София получи от държавния бюджет нови 13.5 млн. лева за разширение на метрото. Средствата са за новите отсечки до летището и до "Бизнес парк София". Министерство на транспорта получава възможност да усвои с 3 млн. лева повече през 2013 г. по заем от Европейската инвестиционна банка, свързан с изпълнението на проекта Дунав мост II и жп линията Пловдив – Свиленград. Правителството посочва, че постановлението няма да се отрази на бюджета.

Военномедицинска академия (към Министерството на отбраната) получава 9 млн. лева за изплащане на стари дългове, а Националната разузнавателна служба – 1 млн. лева "за текущи разходи за дейността на службата през настоящата година". Българската академия на науките получава 7 млн. лева за "стимулиране на водещите иновативни и общественополезни научни изследвания", става ясно от правителственото решение.

Транспортното министерство получи с постановление 17.5 млн. лева, които ще се раздават под формата на ваучери на социално слаби за закупуване на декодери за цифрова телевизия. Сумата фигурира за втора поредна година в Закона за държавния бюджет, като през 2012 г. голяма част от средствата отиде за реклама на цифровизацията. Обществената поръчка за ваучерите е в ход.

С последното правителствено решение от заседанието в петък се отпускат 39 000 лева за лечението на 42-годишната Виктория Кожева, диагностицирана с рак белия дроб.

Водни проекти за над 230 млн. лв.

Правителството обезпечи с пари от държавния бюджет водните проекти на Пловдив и Добрич. Те са съответно за 126 млн. лв. и 105 млн. лв. и планът е да се финансират със средства от оперативна програма "Околна среда" и националния бюджет. Обичайната практика при важни инфраструктурни проекти обаче – като метрото и магистралите например, е цялата сума да се подсигури предварително от бюджета с идеята, че дори и да се изразходва, впоследствие парите се възстановяват от Брюксел. Ако ЕК обаче откаже финансиране или пък проектът се забави критично (което няма да е голяма изненада за и без това изостаналите ВиК обекти за градовете над 10 хил. жители), всички направени разходи ще са за сметка на българския бюджет.

Имоти

Столична община получи за 10 години собствеността върху подземното ниво на храма "Света София". Църквата на ъгъла на "Московска" и "Париж" лежи върху основите на два древни храма, от които са запазени подземните катакомби – раннохристиянски гробници, под сегашния под на църквата, някои от тях богато украсени със стенописи.

Националната служба за охрана към президента получава няколко имота на военните в район Нови Искър до София, а общата им площ е близо 2400 декара. Става въпрос за военното летище в Доброславци, където миналата година се състоя музикалният фестивал Elevation, и за още два огромни застроени терена, запустели от години – единият в с. Мировяне, а другият до град Нови Искър. На тези терени бодигардовете от НСО ще тестват автомобилите на службата и ще правят сухи тренировки.

Военните се прощават и с два имота в Пловдив, които преминават в активите на Министерството на вътрешните работи. Първият е с площ 23 940 кв.м, застроен с 16 сгради, а вторият с площ 17 856 кв.м, застроен с 10 сгради.

Сделки без подробности

Авиокомпания "Хемус ер" от групата на "Химимпорт" получи без търг над 160 дка на летище София. Цената на сделката не се съобщава. Теренът е в близост до базата за техническо обслужване на самолети Boeing и Airbus, изградена съвместно с германската Lufthansa Technik. Имотът е отреден за карго, кетъринг, обслужване на самолети и инженерни системи, трафопост и митница и ще се ползва за "бъдещи съвместни проекти с "Летище София" ЕАД, пише в правителственото решение.

Министрите в оставка гласуваха още решение за продажба на имот в столичния район "Младост" - част от активите на държавното "Образование и наука" ЕАД. Става въпрос за печатницата, която беше поискана през лятото на 2012 г. от бившия депутат от БСП и собственик на печатницата "Демакс" Петър Кънев. Тогава Бойко Борисов отказа да я продаде с мотива да не го обвинят в скрита приватизация. От правителственото решение не става ясно на какъв принцип ще бъде продаден комплексът с разгъната застроена площ от 31 590 кв.м.