Тецовете останаха спрени и вчера
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Тецовете останаха спрени и вчера

Спирането на ТЕЦ-овете при слабо потребление е нормална практика

Тецовете останаха спрени и вчера

От началото на годината потреблението в страната е спаднало с 18% спрямо година по-рано

5315 прочитания

Спирането на ТЕЦ-овете при слабо потребление е нормална практика

© Nadezhda Chipeva


Ниското потребление на електроенергия в България и слабият износ оставиха голяма част от мощностите на въглищните централи на тих режим и вчера. В експлоатация е бил пуснат само осми блок на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", а останалите блокове, както и мощностите на "AES Гълъбово" ("Марица-изток 1") и ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток 3" ("Марица-изток 3") са продължили да работят при минимално натоварване, казаха от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за "Капитал Daily".

Оттам допълниха още, че принципно този период на годината е критичен за електроенергийната система заради ниското потребление.

Значително по-ниско

Според данните на ЕСО обаче тази година потреблението е значително по-ниско от това през същия период на миналата година. За 2 март например спадът при битовото потребление е 23%, а при износа - 81%. За първите два месеца на година понижението също е съществено спрямо януари и февруари 2012 г. Справка, направена от ЕСО, показва, че намалението при потреблението в страната е малко над 18%, а при износа - почти 25%. Ниското потребление естествено води и до намаляване на производството на електроенергия, което доведе до спиране работата на въглищните ТЕЦ. В неделя изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов коментира пред БНР, че такива намаления е имало преди, ще ги има и в бъдеще, но те никога не са допринасяли нито за спада, нито за увеличението цената на електроенергията. Според него това е съвсем рутинно, целящо запазването сигурността на системата, и е продиктувано от ниския товар в страната и малкия износ в чужбина. Причината първо да бъдат спирани тецовете е, че технологично при тях има такава възможност за разлика от АЕЦ "Козлодуй", която не може да бъде спирана и пускана по всяко време освен при планови ремонти и аварии. Спирането на ТЕЦ обаче също предизвиква разходи, които в случая се покриват от ЕСО за балансиране на системата. Самите централи пък имат пропуснати приходи. От системния оператор вече обясниха, че ситуацията в момента допълнително се усложнява и от факта, че поради топенето на снеговете язовирите са пълни и ВЕЦ също произвеждат много електроенергия. От друга страна, задължителното изкупуване на електроенергия от останалите възобновяеми източници също не позволява тяхното спиране.

Тенденция

Тенденцията за намаляване на износа на електроенергия се очертава още от миналата година. Според данни на Асоциацията на търговците на електроенергия в България (АТЕБ) спадът на износа за 2012 г. е 33% спрямо предходната година, а само за четвъртото тримесечие е отчетен спад от 40%. Една от причините за това е слабото търсене в региона поради икономическата криза и високата такса за пренос от 17 евро, която се начислява на електроенергията, изнасяна от страната ни, които я правят неконкурентна на пазара.

Скачени съдове

От Асоциацията на търговците вече многократно са настоявали за отпадане на такса пренос за износа. В този тон обаче подобни искания има и от страна на индустрията, които също плащат тези мрежови разходи. Подобни искания бяха отправени и от синдикатите по време на общественото обсъждане на цената на тока вчера. Тяхното предложение е за намаляване поне наполовина на такса пренос, за да може да се стимулира износът и оттам - производството на електроенергия, което ще гарантира работа на миньорите.

Ниското потребление на електроенергия в България и слабият износ оставиха голяма част от мощностите на въглищните централи на тих режим и вчера. В експлоатация е бил пуснат само осми блок на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", а останалите блокове, както и мощностите на "AES Гълъбово" ("Марица-изток 1") и ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток 3" ("Марица-изток 3") са продължили да работят при минимално натоварване, казаха от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за "Капитал Daily".

Оттам допълниха още, че принципно този период на годината е критичен за електроенергийната система заради ниското потребление.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

21 коментара
 • 1
  Consumer avatar :-P
  Consumer

  За да поевтинее тока към битовите потребители е необходимо от микса да бъдат изключени ВЕИ генериращите мощности, особено в частта фотоволтаици и вятърни турбини, при ТЕЦ, дори Костовите завери, е по-сложно и има социален аспект.

 • 2
  danailt avatar :-|
  DBoy

  Добра новина за жителите на Раднево, Стара Загора и т.н. С разликата в цената между АЕЦ и ТЕЦ, държавата може да плати на миньорите.

 • 3
  birdman avatar :-|
  birdman

  Дали някой ден ще влезе прокуратурата в държавния ТЕЦ за да види далаверите и начините за източването му от "началниците" МУ ?

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  Всъщност ние изпълнихме нещо, за което досега се говореше като за мечта в бъдеще неопределено. Беземисионно производство на ток. Ето ви го. Козлодуи, ВЕИ, другото бездейства. Престарахме се нещо....

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#1:"Consumer"]За да поевтинее тока към битовите потребители е необходимо от микса да бъдат изключени ВЕИ генериращите мощности, особено в частта фотоволтаици и вятърни турбини, при ТЕЦ, дори Костовите завери, е по-сложно и има социален аспект. [/quote]

  Не, те така и така си работят. Няма смисъл добивът им да се хвърля на боклука. По-добре да им се изкупи на пазарна цена минус 10% промоционална отстъпка. За целта трябва само една енергийна борса и парите да си получи само този, който смачка достатъчно продажната цена. Малко сложно ще бъде облечено това в закони, но има как...

 • 7
  Consumer avatar :-P
  Consumer

  До коментар [#6] от "cinik":

  Казвам сложно, но не невъзможно, да трябва да се обмисли и регулира като хората. Какво правим с ВЕИ?

 • 8
  mrvip avatar :-|
  mrvip

  [quote#7:"Consumer"]обмисли и регулира[/quote]

  Ако енергетиката беше пазарно организирана, нищо за мислене и регулиране нямаше да има. Като падне потреблението, всеки щеше да си натиска цената надолу, за да не му бездейства централата при вървящи разходи. Някои щяха да фалират, което не е мой проблем, ако производството им изобщо има шанс да бъде конкурентно, просто кредиторите щяха да ги продадат на някой друг на загуба, ако пък не - ще ги затворят. Ако е нужен още ток, други ще дойдат, мераклии за освободен пазар никога не липсват. Фотоволтаиците след 1-2 години спокойно ще са конкурентни и без субсидии, но ние побързахме да им фиксираме 20-торните цени за по 25 години, а Станишев и Белене щял да строи.

  Вместо това имаме регулации, които създават изкривяване, което се мъчим да решим с нови регулации и така до пълна победа на социализЪма. А народа иска да трепе вестоносците, национализация, още регулации и 22 милиарда Белене, та и то да стои като паметник на 3-ти март, а лихвите да вървят. Ма той е суверен, разбира ги нещата, само му дай една гражданска квота и гледай сеир, щото хляб няма да има.

 • 9
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  Това намалено потребление и износ са напълно нормални. Причините са:

  1. По високи температури от нормалните за месеца в България и в съседните ни страни.
  2. Високи сметки от предишния месец и нормална реакция на потребителите да намалят допълнително консумацията за да могат да платят следващата си сметка.

  Както казва "mrvip" нормални истински цени на електроенергията в България ще има, когато тя започне да се продава почасово на пазар наблюдаван от държавата и ЕС. Този пазар трябва да стане общ за всички страни в ЕС на балканите.

 • 10
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  До коментар [#8] от "mrvip":

  И енергийната стратегия на държавата е в същия хаос, както е и здравната, и пенсионната, и на доходите, и за откриване на работни места, и и и ...
  Има една много достъпна и станала популярна от времето преди референдума графика за осредненото енергопотребление в страната през различните сезони и часови пояси. От нея става пределно ясно, че най-ниските необходими стойности са около 4,5 мвтч, а пиковите - около 7,5 мвтч. Козлодуй дава около 2 мвтч, ВЕИ-тата - повече от 1 мвтч, останалото го добавят ТЕЦ-овете и когенерациите на топлофикациите.
  Но...!
  Правителства (на Станишев и на Борисов) сключиха дългосрочни договори за изкупуване на енергия от ВЕИ и от Марица Изток 1 и 2 на непазарни цени и това разбива всякаква инженерна логика и я замества с политическа целесъобразност.
  Що се отнася до натиснатите надолу цени на тока, не искам да съм лош пророк, но по ефекта на пружината от възможно най-близката възможна дата (1 юли) те се скочат нагоре.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.