Мерките срещу сивия сектор подминаха петролните бази

Изискванията те и ведомствените бензиностанции да имат специални измервателни уреди и да са свързани с НАП бяха премахнати

Бензиностанциите изпълниха изискванията на закона да инсталират специални нивомери, следящи количествата на гориво, които зареждат и продават, но ведомствените бензиностанции и петролните бази бяха освободени от това задължение.
Бензиностанциите изпълниха изискванията на закона да инсталират специални нивомери, следящи количествата на гориво, които зареждат и продават, но ведомствените бензиностанции и петролните бази бяха освободени от това задължение.    ©  Георги Кожухаров
Бензиностанциите изпълниха изискванията на закона да инсталират специални нивомери, следящи количествата на гориво, които зареждат и продават, но ведомствените бензиностанции и петролните бази бяха освободени от това задължение.
Бензиностанциите изпълниха изискванията на закона да инсталират специални нивомери, следящи количествата на гориво, които зареждат и продават, но ведомствените бензиностанции и петролните бази бяха освободени от това задължение.    ©  Георги Кожухаров

Петролните бази за търговия на едро и ведомствените бензиностанции няма да са задължени да монтират измервателни уреди в съдовете за съхранение и продажба на горива. Това реши бюджетната комисия към парламента, одобрявайки на второ четене промените в Закона за ДДС. Предстои до разпускането на този парламент промяната да мине и в пленарната зала, а така регулациите, борещи сивия сектор на горива, които станаха кауза на финансовия министър Симеон Дянков, ще се ограничат само до обектите за търговия на дребно.

На парче 

Ако фирма притежава една бензиностанция или верига от няколко, нейните фискални устройства трябва да имат постоянна онлайн връзка с информационната система на НАП. Освен това тя трябва да инсталира уреди, които постоянно да отчитат наличните количества гориво в подземните танкери за съхранение. Тези нивомери също трябва да са свързани с НАП. За разлика от тях обаче големите петролни бази (в тях горивата са с платен акциз и при продажбата им се дължи само ДДС) и ведомствените бензиностанции ще имат само стандартни измервателни уреди на входа и на изхода на съоръженията, без да се свързват с данъчните. 

В замяна на това всичките сделки на петролните бази – зареждания и продажби, ще се плащат по банков път и ще се декларират пред НАП с електронен подпис в деня на осъществяването им. Ведомствените бензиностанции пък няма да могат да продават гориво, а ще служат само за зареждане на автопарка на собствениците им. Такива обекти най-често се притежават от големите земеделски производители, които разполагат с множество превозни средства и техника за обработка на земята, както и от превозвачите.

Двойна победа

Мотивите на предложителя на промените - Министерството на финансите, са, че така бизнесът ще се облекчи, а когато покупките и продажбите на горива се осъществяват само по банков път, винаги ще има следи за търгуваните количества. За разлика от обектите за търговия на едро в бензиностанциите често се плаща в брой и поради това преминаване към изцяло банкови плащания е най-малкото трудно приложимо. Облекченията обаче са спорни, тъй като няма гаранция, че в петролните бази няма да се правят тайни доставки и последваща продажба. Много от ведомствените бензиностанции пък обслужват земеделския сектор и често са на по-отдалечени места и също няма гаранции, че през тях не се търгува. Освобождаването на ведомствените бензиностанции пък беше планирано още в края на миналата година. 

Всъщност зърнопроизводителите многократно възразяваха срещу връзването на обектите им и настояваха това изискване да отпадне. Така още в края на миналата година от Министерството на финансите коментираха, че планират да ги освободят. Въпреки това обаче миналия месец земеделците поискаха лично премиерът Бойко Борисов да им обещае, че няма да инсталират нивомери и връзка с НАП. Това бе второто им удовлетворено искане освен плащането на забавените агросубсидии, заради които държавата емитира извънредно 800 млн. лв. Така дни след като получиха обещания (определени като двойна победа), правителството подаде оставка, а земеделските производители бяха сред първите, организирали контрапротести, защитаващи управлението на ГЕРБ.

Спорните промени в Закона за хазарта отпаднаха

Депутатите от бюджетната комисия решиха да отхвърлят промените в Закона за хазарта, които предвиждаха по-либерално навлизане в сектора на фирми от страни извън ЕС. Предложението беше на председателя на комисията Менда Стоянова, според която противоречията, които те са предизвикали, изискват задълбочено разглеждане и обсъждане с браншовите организации. Нещо, което не е възможно да се реализира до другата седмица, когато се очаква президентът Росен Плевнелиев да разпусне парламента. Затова законът ще остане в сегашния си вид, а работа на следващото Народно събрание ще е да реши в каква посока ще го променя и допълва.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  georgi960 avatar :-|
  КМЕТ В СЯНКА

  НЕДОСЕГАЕМИТЕ !!!

 • 2
  fve avatar :-|
  Федор Езерский

  Тази промяна е напълно разумна, става дума за ведомствените бензиностанции. В края на краищата е идиотщина да слагаш касов апарат на бензиностанция от която зареждаш само своите автомобили, и за всяко пълнене на резервоара да информираш данъчните. Файда няма никаква, защото няма продажба, няма доходи, съответно няма и ДДС по продажбите при зареждането.
  "Притесненията", че едва ли не можело от ведомствените бензиностанции да продават "на черно" на външни клиенти, е въпрос на контрол. От "Оперативен контрол" на всяко ТД на НАП да си правят проверки и напипат ли някой да продава - да се глобява, както си е описано по закон.
  В края на краищата при две нарушения законът казва "затваряне на обекта" и по памет 25 000 лв. Та ще рискува ли някой? Ще рискуват тези, които не са проверявани.
  Някак много се дразня, когато се правят промени на закони (не тези сега, а предишните), които са да се облекчи работата на чиновниците, а не на хората, които си плащат данъците.
  Пък ако толкова нямат човешки ресурс НАП да правят проверки - има много просто решение - да наемат още данъчни инспектори. Специално за такъв тип "раздуване на държавната администрация" нямам нищо против. Ама абсолютно нищо против. Едно такова "раздуване" е напълно оправдано, защото си изкарва парите. Някои хора му викат "растеж".
  И между другото, като офтопик, ТД на НАП София се нуждае наистина от поне двойно увеличаване на контролният персонал. Въпреки, че съм от другата страна и данъчните са ми "противник", ги съжалявам хората, защото ги съсипват от безсмислена работа. Не че се оплаквам, напротив, но не добре това и за бизнеса. Даже има и професионален лаф - "Защо ти е да си правиш офшордна фирма? Регистрирай си една в София, но не в офис "Младост", че са заядливи" ;-)
  Съвсем сериозно, като сравнявам - една обща данъчна ревизия (ЗКПО, ЗДДФЛ, ЗДДС и осигуровки) по план в Търново минават между третата и четвъртата година, а имам софийски клиенти, които 10 години и едно "добър ден" не са имали от данъчни.

 • 3
  nefertiti_egipt avatar :-?
  Нефертити

  Петролните бази за търговия на едро и ведомствените бензиностанции няма сигурно са от "нашите" ...

 • 4
  kiki2000 avatar :-P
  kiki2000

  И в резултат от промените, вече няма да се краде на дребно, а само на едро! :)

 • 5
  cuklio avatar :-P
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.

  До коментар [#2] от "Федор Венедиктович Езерский":


  +++++++

  Фьодоре пак си прав ,макар и да си седнал пред компютъра !!!

 • 6
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  [quote#2:"Федор Венедиктович Езерский"] От "Оперативен контрол" на всяко ТД на НАП да си правят проверки и напипат ли някой да продава - да се глобява, както си е описано по закон.[/quote]

  Най-добрият и неподкупен начин на контрол са техническите средства! Това е същото като камерите по пътищата. Как виждате данъччните да обикалят Добруджа и да проверяват ведомствените бензиностанции на големите земеделски производители дали продават горива? Дали няма да има "случайно" изтичане на информация за тези проверки?

 • 7
  fve avatar :-?
  Федор Езерский

  [quote#6:"vassilun"]Най-добрия и неподкупен начин на контрол са техническите средства![/quote]

  Не е така, бате, когато става дума за вътрешноведомствена бензиностанция. Давам ти конкретен пример - вземи една автобусна компания - например Биомед (автобуси и камиони - тир-ове). Като сложиш касов апарат да "отчита" пълненето на резервоарите на фирмените автобуси и влекачи, какъв контрол ще постигнеш?

  Или друг пример - представи си една верига магазини, нещо от рода на "Фантастико" или "345". Фирмата си е наела (построила) склад, който го пълни със стока, която по-късно се разпределя по магазините. Няма продажби на едро. И ти казваш, че заради контрола, е хубаво в този склад на едро да се сложи касов апарат, в който да се "чукат" бележки, когато се кара стока в собствените магазини, където пак да се чукат бележки. И какво ще научат данъчните в случая? И по-скоро, трябва ли данъчните да знаят ежедневно какво с количество стоки зареждам магазините си, при положение, че това няма никаква връзка с данъците, защото това зареждане не докарва приходи?

 • 8
  rkirov avatar :-|
  rkirov

  До коментар [#7] от "Федор Венедиктович Езерский":
  Ти мислиш , че подобни транспортни компании не лъжат с тахо шайби , пътни листове и каквото може да е свързано още с изминати километри и превозени пътници и товари?
  Като се прави ревизия трябва да се засече по няколко показатели ,а не само по един за да се добие по-точна информация.Освен това щом е закон ,трябва да е за всички еднакъв .

 • 9
  barabana avatar :-|
  barabana

  До коментар [#2] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Няма приход, но има разход на ведомствените бензиностанции, т.е. условие за измама. Място където може да се пусне в обръщение нелегално произведено или внесено гориво и/или да се зарежда фиктивно, за да се отчете дейност и разход. Още не са далече времената когато въртяхме километражите на новите тогава Лада Нива с бормашина, за да станат за бракуване. Най-доволен от факта беше ГСМ-чикът и неговите клиенти от балкана. Раздуването на щата не води автоматично до повишаване на ефективността, но въвеждането на премии, повишаване в длъжност без връзки и даването на тринайста заплата за заслужилите служби и агенции са доказано работещи методи.

 • 10
  izabell avatar :-|
  izabell

  Кучета покрай кервана,какво могат, освен да се зъбят.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход