Храните за бедни - да повторим грешките
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Храните за бедни - да повторим грешките

Бобът с гъгрици, показан на снимки и по телевизии, е бил само начупен - това констатирал протокол от фонд "Земеделие", обяви доставчикът му - ЕТ "Георги Цанков-Фантастика 95"

Храните за бедни - да повторим грешките

Фонд "Земеделие" обяви търг за над 35 млн. лв., като и тазгодишната поръчка не гарантира честно състезание

Весела Николаева
7612 прочитания

Бобът с гъгрици, показан на снимки и по телевизии, е бил само начупен - това констатирал протокол от фонд "Земеделие", обяви доставчикът му - ЕТ "Георги Цанков-Фантастика 95"

© Капитал


В процедурата няма заложено изискване цената да не надхвърля поне пазарната за съответния продукт

Няколко месеца след скандалите с храните за бедни Държавен фонд "Земеделие" е обявил нова поръчка за разпределяне на парите за тази година. Новото е, че цялата храна ще се пазарува наведнъж, за разлика от миналата година, когато позициите бяха разпределени в три търга, проведени през няколко месеца. Кандидатите за доставка ще подават документи за всеки отделен продукт. За тази година ЕС е отпуснал 18 млн. евро, с 3 млн. евро по-малко от миналогодишния бюджет.

Учудваща е и спешността на доставката - оферти за участие се подават до 25 март, а до 15 март желаещите могат да купят документи. При положение, че процедурата е обявена на 28 февруари.

Същите условия

Условията, залегнали в поръчката, едва ли ще решат основните проблеми, предизвикали скандалите през миналата година – завишени цени и лошо качество. Самите продукти повтарят тези от предишната програма –  липсващи са нишестето и наподобяващата кафе напитка "Инка", която в името на бедните, пожелали чрез фокус групи и кафе, им беше доставена на скандалната цена по над 20 лв. на килограм.

Сега фонд "Земеделие" е обявил търг за пшенично брашно, олио, ориз, захар, сухари, бисквити и трайни сладкарски изделия (последните три включени в една обща позиция), макаронени изделия, конфитюр, леща, фасул, картофено пюре на прах и мед. Общата сума, която ще бъде платена за тях, е близо 35.6 млн. лв. без ДДС. Част от средствата са предвидени за транспортни разходи (виж таблицата).

Предложенията кои храни да бъдат включени са на Българския червен кръст, който по традиция определя пакетите на базата анкета сред хора, които биха взели помощ от програмата.

"Добри изпълнители"

Сегашната обществена поръчка е конструирана със същите изисквания като миналогодишната – доставка на максимално количество от храната за предлна сума. Миналата година след сигнал, огласен от общинския съветник на ДСБ в София Атанас Атанасов, паралелна проверка на "Капитал Daily" и Offnews.bg установи, че голяма част от храните са били доставени на цени много над пазарните. Засега няма информация дали Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, която Атанасов каза, че ще сезира, е правила собствена проверка и какъв е резултатът от нея.

И тази година участниците трябва да са имали поне два подобни договора през последните три години (2010, 2011 и 2012), заедно с препоръка "за добро изпълнение". Оборотът по тях трябва да е сходен с този на доставките, за които кандидатстват, което до голяма степен обезсмисля участието на компании, които имат възможност да доставят продуктите, но досега не са печелили подобни процедури.

За сметка на това фактите сочат, че пловдивската ЕТ "Георги Цанков-Фантастика 95" например, от години е абонирана за лъвския пай в поръчките на храните за бедни. И през 2012 г. същата фирма спечели девет от общо 15 позиции.

Как точно ще се издава препоръка за добро изпълнение и какво ще съдържа тя също не е ясно. До редакционното приключване на броя от фонд "Земеделие" не успяха да отговорят на изпратените въпроси.

Играта продължава

Тази година участниците ще трябва да представят и документ за качество, издаден от лаборатория, с който да се потвърди годността на продуктите.

Миналата година пълният с гъгрици фасул, който служители на БЧК намериха в складовете, имаше сертификат за "първо", даден на доставчика ЕТ "Георги Цанков-Фантастика 95" от фирмата ЧЕХ ООД - Велико Търново. Заради отказаната информация и от ЧЕХ, и от ДФ "Земеделие" остана неизяснено дали великотърновската фирма разполага и с лаборатория за целта.

Факт е обаче, че не само издаването на фалшивия сертификат не беше санкционирано, но и ЧЕХ се оказа напълно оправдана, тъй като доставчикът на боба от Аржентина, чиито гъгрици бяха показани и по телевизиите - ЕТ "Георги Цанков-Фантастика 95", е получил официален протокол от фонда, че в зърната нямало вредители, а просто част от тях са били начупени.

Така по думите на самия Георги Цанков пред "Капитал Daily" благодарение на този протокол фирмата му не е била глобена със 133 хил. лв., каквото намерение първоначално обявиха от ДФ "Земеделие". Документът бил издаден от акредитирана лаборатория.

Показателно за начина, по който се провеждат и печелят поръчките, е, че миналата година ЧЕХ, издала сертификата за гъгривия боб, спечели доставката на картофено пюре, след като "Фантастика" се оттегли от първото си място. Така продуктът беше доставен на цени като в магазините, въпреки че е купен на едро, с каквито цени "Фантастика" всъщност беше определена за победител.

За тази година Георги Цанков все още обмисля дали да участва в търговете, но уточни, че със сигурност няма да е за доставка на боб.

Не са решени и други проблеми на обществените поръчки при храните за бедни. Например колко точно ще бъде обемът на доставените храни ще решава самият изпълнител, а в процедурата няма заложено изискване цената да не надхвърля поне пазарната за съответния продукт. Дори само този факт дава възможност да продължи традицията, според която бедните получават храни със спорно качество, но на супервисоки цени.

Стойността на поръчката (в лв., без ДДС)
ПозицияЦенаТранспортни разходи
Олио7 497 000112 455
Пчелен мед6 825 000102 375
Захар5 355 00080 325
Картофено пюре на прах3 062 50045 937
Конфитюр2 695 00040 425
Ориз2 318 84334 782
Обикновени вафли2 268 00034 020
Леща1 963 50029 452
Зрял фасул1 561 00023 415
Брашно871 50013 072
Спагети645 7509 686
Общо35 063 093525 944
Източник: Агенция за обществени поръчки

В процедурата няма заложено изискване цената да не надхвърля поне пазарната за съответния продукт

Няколко месеца след скандалите с храните за бедни Държавен фонд "Земеделие" е обявил нова поръчка за разпределяне на парите за тази година. Новото е, че цялата храна ще се пазарува наведнъж, за разлика от миналата година, когато позициите бяха разпределени в три търга, проведени през няколко месеца. Кандидатите за доставка ще подават документи за всеки отделен продукт. За тази година ЕС е отпуснал 18 млн. евро, с 3 млн. евро по-малко от миналогодишния бюджет.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  epoc avatar :-|
  epoc

  Гарантирано от герб....

  Краде се като за последно от всичко, което може.....

 • 2
  nefertiti_egipt avatar :-?
  Нефертити

  И гъгриците ли са били начупени само не сазбрах ....

 • 3
  kiki2000 avatar :-|
  kiki2000

  "...Миналата година пълният с гъгрици фасул, който служители на БЧК намериха в складовете, имаше сертификат за "първо", даден на доставчика ЕТ "Георги Цанков-Фантастика 95" от фирмата ЧЕХ ООД - Велико Търново. ... не само издаването на фалшивия сертификат не беше санкционирано, но и ЧЕХ се оказа напълно оправдана, тъй като доставчикът на боба от Аржентина, чиито гъгрици бяха показани и по телевизиите - ЕТ "Георги Цанков-Фантастика 95", е получил официален протокол от фонда, че в зърната нямало вредители, а просто част от тях са били начупени..."
  Е, и ако това не е наглост!!!!! Цяла България ги вижда гъгриците по телевизията, а те ни изкарват кьорави - начупен бил бобът, че и сертификат издават! Къде е сега главният прокурор и кога ще се самосезира?

 • 4
  birdman avatar :-|
  birdman

  Дано НИКОГА повече не видим мутрата на Миро Найденов на министерски пост !

 • 5
  yotata avatar :-|
  йотата

  Гадни опозиционери - саботират, бе! Промъкват се тихо тайно и полека и на сутринта сичкото стока за бракуване.
  И не мож ги разбра кои са - социалистите ли, атакистите ли, бнд-тата ли, вмро-то ли?
  Или някой син?
  Или жълт?
  Някой нов гражданин?
  Лилавите? - едва ли - под достойнството им е да се мешат на чуждите обръчи, ама ... кой знай?
  То вече не е като едно време... Еееех, дъвка ИДЕАЛ, еех САКЪЗ!

 • 6
  dragoslava avatar :-|
  Dragoslava

  Храните за бедни по-скъпи от храните за богати, макар и по-нездравословни. Парадоксално, но факт!

 • 7
  ariman_info avatar :-?
  Ariman

  Винаги съм се чудел защо подобни доставки не се поемат от Държавния резерв, така и така има нужда от обновяване на резерва на определен период, продуктите там са годни и остава само логистика.

 • 8
  dragoslava avatar :-|
  Dragoslava

  До коментар [#7] от "Ariman":

  Това е разумна идея, предложете го на сайта на правителството или на някой от народните представители от района. Мисля, че имат приемни часове за срещи с избиратели всеки понеделник.

 • 9
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  Това не е предизборно.Това е най-обикновена грижа за бедните.Да не си помисли някой нещо!

 • 10
  beriya avatar :-|
  beriya

  Едно от най- големите бедствия които ни сполита са ОП, а ако човек познава ЗОП то сам ще разбере, що за хранилка са ОП.
  „Няма пари" е една от най- широко използваните фрази от политици и държавни служители, е аз ще им открехна една „тайна"- докато се харчи така, то пари все няма да има.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK