България е на път да изгуби 81 млн. евро от ЕС за земеделие
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

България е на път да изгуби 81 млн. евро от ЕС за земеделие

България е на път да изгуби 81 млн. евро от ЕС за земеделие

Досега от програмата за селските райони са отписани 91 млн. евро

Деница Ватева, Валентина Илиева
10309 прочитания

България е на път да изгуби още 81 млн.евро по програмата за развитие на селските райони, след като от нея вече бяха отписани други 51 млн. евро в края на миналата година и още 40 млн. евро година по-рано, съобщи източник от Брюксел. Въпреки че все още не са окончателно ясни причините за това решение, по всяка вероятност става дума за исканото от правителството преразпределение на средства между различни мерки от програмата, което Брюксел обмисля да не одобри изцяло или частично.

Без да е сигурно, че ще получи зелена светлина от ЕК, правителството преведе авансово средствата още в края на миналата година. Малко след оповестяването на тази информация в медиите в сряда от земеделското министерство съобщиха, че все още няма официално получено решение на Брюскел.

Какво беше заложено

В програмата за развитие на селските райони, която е с бюджет от 3.2 млрд. евро до края на 2013 г., са заложени конкретни суми, които трябва да бъдат разплатени за всяка година от действието й. Това се случва по т.нар. правило n+2, според което конкретният бюджет за всяка година трябва да бъде разплатен окончателно максимално след 24 месеца. Така до края на 2012 г. България е трябвало да усвои чрез разплащания по проекти заложените за 2010 г. пари, които са малко над 412 млн. евро. Отделно към тази сума се прибавят и още 19.5 млн. евро по европейския план за икономическо възстановяване, или през миналата година България е трябвало да разплати общо 432 млн. евро.

Още през пролетта на миналата година обаче имаше предупреждения от Брюксел, че разплащанията вървят с много бавен темп, заради което е и възможно заложеният план да не бъде изпълнен.

Какво се случи

Въпреки че през 2012 г. на няколко пъти земеделското министерство обявяваше, че има план за изплащането на средствата до заложения бюджет, всъщност в края на годината се разбра, че нужният напредък така и не е постигнат. От планираните 432 млн. евро България е успяла да разплати само 381 млн. евро според данните на фонд "Земеделие". Така 51 млн. евро със сигурност бяха загубени.

И тази сума, отчетена като усвоени пари, обаче се оказа условна, тъй като в нея са включени и наредени на собствен риск пари за проекти към общините. Причината за това е, че малко преди крайния срок - през есента на 2012 г., земеделското министерство подаде искане в Брюксел за преразпределение на пари от програмата между различните мерки. В искането е записано над 230 млн. евро да бъдат насочени от бизнес проекти към мерки, по които кандидатстват общини с изчерпан вече бюджет.

Официалният мотив за това действие бе подпомагането на местните власти в малките населени места, но всъщност то би удължило срока за усвояването на средствата - схема, ползвана и предходната година за аварийно спасяване на други рискови европари. Тъй като към края на годината България все още не беше получила официално разрешение за прехвърлянето на средствата, след решение на правителството фонд "Земеделие" е наредил превеждането на свой риск на близо 100 млн. евро (от ЕС и националния бюджет) авансови плащания по проекти на общини. Така още тогава стана ясно, че ако не получи съгласието на еврокомисията за това действие, парите ще бъдат изгубени.

<#text>

Отказът на Брюксел

Днес източник от Брюксел съобщи, че 81 млн. евро от парите, които България е поискала за възстановяване от Европейската комисия, няма да бъдат одобрени. Въпреки че той не даде подробности какви са причините, твърде вероятно е да става въпрос именно за насочените към общините на свой риск средства.

Според източника в момента се уточнява дали парите са изразходвани или не. "Това, че средствата са прехвърлени по банкова сметка, не означава, че са усвоени, но те така или иначе не са достигнали до бенефициентите", каза още той, допълвайки, че все още се водят  разговори с България.

В сряда, малко след като по медиите бе разпространена тази информация, от земеделското министерство съобщиха, че не са получили официално решение от Брюскел за загуба на 81 млн. евро.

Изявлението на ведомството обаче също насочва към преведените на свой риск авансови плащания към общините, тъй като в него се казва, че "в момента се водят технически дискусии по деветото изменение на програмата, с което е предложено прехвърляне на средства и към общинските мерки". От ведомството допълват още, че "преди приключването им не може да се твърди дали и колко средства ще останат неусвоени".

По информация на "Капитал" писмото с решението на ЕК трябва да дойде в България в края на месеца, като по всяка вероятност течащите преговори няма да завършат в полза на страната.

Евентуалната загуба на тези 81 млн. евро няма да е първа за програмата. В края на 2012 г. стана ясно, че от нея ще бъдат отписани 51 млн. евро, а година по-рано - други близо 40 млн. евро. Така общата неусвоена сума ще достигне над 170 млн. евро.

Междувременно източници от Брюксел предупреждават, че има риск и за тазгодишния бюджет, който трябва да се разплати по програмата.

Кабинетът в оставка разреши наддоговаряне на пари по програмата

След правителственото заседание в сряда стана ясно, че кабинетът в оставка е взел решение да позволи наддоговаряне на 300 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони. То ще засегне 15 мерки от нея. По този начин в настоящата година, която е последна за договаряне на средства от програмата, ще може да се осигури резерв от проекти, които да получат финансиране в случаи на освободен бюджет от отказали се кандидати. Практиката е стандартна за много от програмите във всички държави в ЕС, като например при предприсъединителната програма САПАРД в България имаше около 10% наддоговаряне.

От земеделското министерство съобщиха, че в средата на месеца ще се публикува график за прием на проекти за наддоговарянето по програмата. Сред мерките, по които ще могат да се подават такива проекти, са за стопанства на млади фермери, подкрепа за микропредприятия, добавяне на стойност към земеделски и горски продукти и др.

Наддоговаряне се предвижда и за мерки, по които кандидатстват общините - за основни услуги за населението и обновяване на населените места, става ясно от съобщението на агроведомството.

Сградата на фонд Земеделие и агенция САПАРД
Фотограф: Асен Тонев

България е на път да изгуби още 81 млн.евро по програмата за развитие на селските райони, след като от нея вече бяха отписани други 51 млн. евро в края на миналата година и още 40 млн. евро година по-рано, съобщи източник от Брюксел. Въпреки че все още не са окончателно ясни причините за това решение, по всяка вероятност става дума за исканото от правителството преразпределение на средства между различни мерки от програмата, което Брюксел обмисля да не одобри изцяло или частично.

Без да е сигурно, че ще получи зелена светлина от ЕК, правителството преведе авансово средствата още в края на миналата година. Малко след оповестяването на тази информация в медиите в сряда от земеделското министерство съобщиха, че все още няма официално получено решение на Брюскел.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • 1
  palaviq avatar :-|
  palaviq

  последно прочетох, че нямало такова нещо. Или е било предпоследно?

 • 2
  boratex avatar :-P
  boratex

  Ми тя България е все на път. Не мога да ги преброя, колко пъти е на път.И този път за къде е ?

 • 3
  epoc avatar :-P
  epoc

  Не бе, пак нищо не сте разбрали, само едни 23000 евро мутрата не е можал да усвои, кви са пък тия провокации сега от ЕС? Сигурно пак я Доган, я Станишев са инициаторите.....

 • 4
  boratex avatar :-P
  boratex

  До коментар [#3] от "epoc":Той и ББ , на инат живее, да ги дразни............равина каза.

 • minimala

  Колко хора водят дела срещу всевъзможни управляващи и разплащателни агенции? 4 години тотална безцеремонност и некомпетентност. Безумието на ГЕРБ - каквото не могат да го прехвърлят така, че да отиде при техни хора или в общините, да се върне, за какво им е... Смешни ситуации, ненужна бюрокрация и бумащина, обществена поръчка за доставка на 1 химикалка, и тотално невежи чавки-бюрократки по изпълнителните агенции. Трябва или цялата фирма да работи само по безумията на проекта, или да си наемеш консултанти, тъй като повечето от мерките стават безсмислени, прекарани през българския закон за обществените поръчки. Не че няма пари, заради малоумните процедури се отказват или трябва да се връщат после. Говоря най-вече за ОП "Конкурентноспособност&quot; и ИАМСП, но и за другите се отнася. Икономически растеж от небето не пада.

 • 6
  minimala avatar :-|
  minimala

  Добре, че им се провали планът заради протестите. Искаха, както казва Евгени Дайнов, да си направят мутренско-махленска диктатура, ама не им се получи. Иначе по инерция щяха да спечелят изборите, и тъкмо бяха прехвърлили ИАМСП към Мин. на ИЕТ, за да им е при тях си, на топличко управлението на оперативната програма, и раздаването на парички за административни проектчета да продължи, и да се отказват проекти на сериозни фирми.
  Илюзията ГЕРБ приключи. Нека оттук нататък да мислим с главите си, и да сложим да ни управляват хора, които са компетентни. Държавата е голяма фирма. Не се слагат на мениждърски позиции хора без РЕАЛНИ мениждърски качества, нали така? Защо тогава експериментираме с пожарникари, царе, и други маргинални партийки? В ПАРЛАМЕНТА ИМА ДЯСНА ПАРТИЯ! НЕ Я ТЪРСЕТЕ НА ЛУНАТА!

 • 7
  mnodulgaregforma avatar :-|
  mnodulgaregforma

  Баси, кво става, ГЕРБ подаде оставка и държавата се разпада. Или почваме да берем плодовете :)

 • 8
  ricardo avatar :-|
  ricardo

  не могат да се усвоят от нашите в парламента и техните разклонения и заради това не ги дават парите.защо им е да ги дават нахората които наистина искат да направят нещо истинско .нали нали тогава България ще се развива но това управляващите не го искат.по-скоро биха ни заробили ако можеха. Лично аз не вярвам че тези които ни управлявят от 20 години са българи.,не че преди това е било нещо по различно, но няма значение.,свършен факт.Сега е момента да се борим за България и да почнем да градим бъдещето на децата си мисля че това е последният ни шанс или продължаваме да се затриваме сами

 • 9
  jordani avatar :-|
  jordani

  Имам подаден проект по ПРС мярка 123 през Юни 2012.
  До момента няма отговор.

 • torondor

  Чисто и откровено, долу ЕС, и всичките му правила! Стига сме си мислили, че те ще ни оправят, ще ни оправят да, като всички останали, които го правиха, анално без вазелин. Долу ЕС!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK