Производителността на труда е нараснала с 5.5%

Shutterstock

Производителността на труда е нараснала с 5.5%

Според анализаторите обаче работодателите са все още предпазливи при наемането на персонал

5720 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Ръстът на производителността на труда средно за цялата 2012 г. е с темпа си от 2011 г. - 5.4%

Производителността на труда се е повишила с 5.5% през последното тримесечие на миналата година спрямо същия период година по-рано, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Това е с 0.6 процентни пункта повече спрямо ръста на предходното тримесечие.

Слабият икономически растеж от 0.8% на годишна база за 2012 г., съчетан със спадаща заетост, означава, че бизнесът все пак произвежда малко повече с по-малко хора. Предпазливостта на фирмите за наемане на нови хора личи от един от най-следените показатели напоследък - заетостта, която макар и с по-бавен темп продължава да дълбае надолу и спадна с около 20 хил. души през последните три месеца на 2012 г. спрямо година по-рано.

Няма безплатен обяд

Темпът на растеж на производителността (БВП на един зает) средно за цялата 2012 г. е толкова, колкото и през 2011 г. - 5.4%. Тогава показателят  достигна най-бързи темпове от 2001 г. Една от причините обаче бе, че по време на кризата повечето работодатели се насочиха към оптимизация и освобождаване на служители и ръстът на производителността беше предимно механичен. Сега, въпреки че през миналата година работните места продължиха да намаляват, това се случваше по-бавно и дори повечето анализатори очакват ръст към края на 2013 г.

Според Георги Ганев, макроикономист от Центъра за либерални стратегии, е положително, че ние сме една от малкото икономики, които растат, въпреки че броят заети намалява. По думите му в момента стратегията на работодателите е да разширяват производството, но без да наемат хора. Възможно обяснение е, че не очакват тази тенденция на ръст да се задържи и затова не наемат много хора.

Необходима е пренастройка

За ръст на производителността са необходими и повече стимули за създаване на физически капитал. За това са необходими структурни промени в две насоки. Докато образованието е натоварено със задачата да гради човешки капитал, бизнесът трябва да се погрижи да има с какво да работят тези хора.

"Възможностите за увеличаване на производителността чрез редуциране на персонал не са безкрайни. Този модел също си има предел. Затова основният канал за увеличаване на производителността са преките чуждестранни инвестиции - те са канал и на нови технологии, ноу-хау и управленски практики, а не само на капитали, затова тяхната динамика е определящ индикатор за развитие на производителността.

Разбира се, стига да не се насочват тези инвестиции в спекулативни сектори, но в момента на практика няма спекулативен компонент в преките чуждестранни инвестиции", коментира Кристофор Павлов, главен икономист на Уникредит Булбанк.

Добрата новина в случая е, че инвестициите са нараснали през 2012 г. за пръв път от 2009 г., по данни на националната статистика. Увеличението е анемично - едва с 0.8%, но въпреки това анализаторите смятат, че той може и да е положителен сигнал.

"По отношение на инвестициите не съм крайно негативно настроен, но поне вече не говорим за свиване, а за запазване на нивото. Има много да се наваксва и могат много бързо да бъдат привлечени нови капитали, стига да се запази финансовата стабилност и да се подобри бизнес средата", коментира Георги Стоев от Industry Watch.

Ефектите по сектори

Според предварителните данни на НСИ за четвъртото тримесечие на 2012 г. равнището на производителността на труда е най-високо в сектора на услугите. Там всеки зает е добавил средно 6.6 хил. лв. брутна стойност (БДС) и средно 15.1 лв. за един отработен час. В индустриалния сектор всеки работещ е произвел средно 5.8 хил. лв., като за един отработен час се създават средно 13.7 лв. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор - 1.5 хил. лв., или 3.9 лв. за един отработен час.

В сравнение с Европа

Производителността на труда в България все пак расте с по-бързи темпове спрямо тази в голяма част от страните в ЕС (виж графиката). Ръстът в Литва е около 5 пъти по-висок от този за България според данните на Евростат, докато в страните от еврозоната той е около два пъти по-нисък от българския. Все пак силният ръст на производителността е необходим, за да може страната да догонва европейските доходи. 

В свой работен доклад от миналата година експертите от Международния валутен фонд са изчислили, че ако производителността ни расте с 4.25% годишно, ще достигнем нивата на доходи в най-бедния член на еврозоната – Португалия, в далечната 2040 г. Ако не се подобри ефективността на труда обаче, сме обречени на още по-бавно догонване. В интервю пред "Капитал" в началото на месеца икономистът Нуриел Рубини също напомни, че конвергенция на производителността е важна за България.
Ръстът на производителността на труда средно за цялата 2012 г. е с темпа си от 2011 г. - 5.4%

Производителността на труда се е повишила с 5.5% през последното тримесечие на миналата година спрямо същия период година по-рано, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Това е с 0.6 процентни пункта повече спрямо ръста на предходното тримесечие.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  birdman avatar :-|
  birdman

  Утре очакваме изявление на синдикатите и най-вече Димитров с искания за 30-40% увеличение на заплатите , щото "производителността се е увеличила". Ама си мълчат ,че с техните глупави мерки България загуби сумати работни места !

 • 2
  dggm avatar :-P
  dggm

  [quote]Международния валутен фонд са изчислили, че ако производителността ни расте с 4.25% годишно, ще достигнем нивата на доходи в най-бедния член на еврозоната – Португалия, в далечната 2040 г.[/quote]

  Има по-лесен начин за повишаване на доходите:

  1. Вземаш един работник с ниска производителност на труда
  2. Инвестираш 1000 евро и ден-два за път и преустройство,

  О, Чудо!
  Производителността на труда му скочила не с проценти, а с пъти!

  Да уволнят целия български политически и икономически елит, Столарски товари матриала на автобусите и 2040 г. става 01.01.2014 :)

 • 3
  daks avatar :-|
  ДАКС

  Производителността на труда е нараснала с 5.5%
  Според анализаторите обаче работодателите са все още предпазливи при наемането на персонал
  Калина Чернева

  Заглавие ОКСИМОРОН, г-жо Чернева!

 • 4
  todor_belchev avatar :-|
  Тодор Красимиров Белчев

  Бих казал, че дори е нисък растежа на производителността като се има предвид увеличената безработица.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход