Един президент в Брюксел

Двете най-важни заключения от визитата на Плевнелиев в европейската столица

Плевнелиев ще представлява България и на Съвета на ЕС другата седмица, въпреки че трябва вече да има назначен кабинет
Плевнелиев ще представлява България и на Съвета на ЕС другата седмица, въпреки че трябва вече да има назначен кабинет    ©  Георги Кожухаров
Плевнелиев ще представлява България и на Съвета на ЕС другата седмица, въпреки че трябва вече да има назначен кабинет
Плевнелиев ще представлява България и на Съвета на ЕС другата седмица, въпреки че трябва вече да има назначен кабинет    ©  Георги Кожухаров

Посещението на президента Росен Плевнелиев в Брюксел беше странно и все пак важно. То беше организирано по спешност, тъй като оставката на Бойко Борисов означаваше, че той не може да чества заедно с израелския президент Шимон Перес 70-тата годишнина от спасяването на българските евреи, какъвто беше поводът. Плевнелиев използва пътуването, за да се срещне и с тримата най-важни хора в Брюксел в момента - председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. От това пътуване по спешност изплуваха два важни извода. 

1. Президентът е сам.

Не само защото в момента е единственото представително лице на България в Европа (изключвайки Кристалина Георгиева). Въпреки уверенията му, че ще има назначен служебен кабинет до средата на другата седмица, стана ясно, че той ще представлява страната в следващия европейски съвет на 15 и 16 март.

В уникалната ситуация, в която се оказа, Плевнелиев изведнъж стана "последният бушон в държавата": последната сламка, за която институционалността може да се улови и да предложи някаква устойчивост. Партиите останаха настрани, тъй като масовото недоволство роптае срещу тях, а и те имат много по-важната задача да подготвят листи за тези избори, които да ги вкарат обратно в диалог с хората. ГЕРБ, която подкрепяше Плевнелиев, сега изглежда доволна да страни от него: по този начин Борисов печели възможност да се върне след два месеца като алтернатива на самия себе си.

Но тази свобода на действие може да е нож с две остриета, в зависимост от решимостта на самия президент. Тъй като това служебно правителство ще е изцяло негово, то се оказва изключително сложно за сглобяване. Тук личи и липсата на достатъчно широк и политически обигран кабинет около държавния глава, който да му подсказва пътища в блатото. Тъй като няма подкрепата на партиите пък, Плевнелиев не можа да ги накара да направят нищо в оставащия парламент - дори връщането на преференциалния вот, за което призна, че е лобирал. Както добре отбеляза Мартин Шулц, председател на Европейския парламент, "познавам политическата сцена в България и не му завиждам".

2. България ще иска помощ от Брюксел

Разговорите с Херман ван Ромпой, с Жозе Мануел Барозо и с Мартин Шулц (доколкото имаше яснота от тях), показаха че настроенията са Брюксел да опита да помогне за смекчаване на социалната криза в България, като така даде възможност за нормализиране и на политическата. Плевнелиев обясни как ще се търси преформатиране на част от европейските пари за този период и промяна на приоритетите за новия. Това обаче изглежда абсолютно неясно като цел. Първо, за подобно нещо трябва политически натиск и желание - техническите ръководители на програмите надали биха поели подобна отговорност, а и нямат как да го изговорят с Брюксел. Дори да назначи достатъчно добро служебно правителство, в което някой достатъчно бързо и ясно да формулира цели обаче, то няма да има времето да превърне тези цели в реалност. Един вариант би бил Европейската комисия да предвиди извънреден процес за това. Европейският парламент "може да помогне" със средства от европейския бюджет за инвестиции в България, каза например Шулц.

Второ, разговорите за новия програмен период започват сега и освен ако Плевнелиев не ги води лично всичките (което е физически невъзможно дори за сравнително млад политик като него), не е ясно кой ще поеме тази щафета и ще спазва поръченията му, още повече предвид идването на ново правителство след няколко месеца.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


52 коментара
 • 1
  forumer avatar :-|
  forumer

  Президентът го очаква и Европейски съвет следващата седмица

 • 2
  npaine avatar :-|
  NPaine
  • -15
  • +109

  Може да звучи помпозно, но мисля че Плевнелиев има историческият шанс да определи националното развитие за десетилетия напред.

  Всичко зависи от кабинета който той ще състави, дали ще е формирам като компромис, дали ще представлява идеи и визии или интереси и далавери. При един качествен състав на служебния кабинет, след месеци Боко и Цецко ще бъдат само един позабравен лош кошмар.

  Между другото Гоце си носи малко или много последиците за съставянето на кабинет по интереси, а не кабинет по политики. Същото може да сполети и Плевнелиев.

 • 3
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  Предизвикателства пред Плевнелиев са точно толкова големи,колкото са и пред ЕС.Най-бедната страна в ЕС би могла да получи помощ с оглед на това че обещае да се поправи на следващите избори.Това едва ли ни устройва.Ако Европа го допусне на юнашко доверие,полза никаква нито за нас,нито за тях.Неработеща съдебна система и корупция по високите етажи на властта не бива да се толерират от Европа повече.

 • 4
  geoimg avatar :-P
  Geoimg

  [quote#2:"NPaine"]Може да звучи помпозно, но мисля че Плевнелиев има историческият шанс [/quote]
  Да се превърне в най-скъпият български турист!?
  За всичко си безусловно прав, НО кадрите решават всичко!?

 • 5
  sashkina avatar :-|
  sashkina

  чудя се Плевнелиев как ще се отърве от зависимостите си към определени кръгове, за които се говори

 • 6
  gagrolet avatar :-|
  gagrolet

  ЕС най-добре сам да състави правителство на България. Нито ще са зависими от групировки или папки, а и в същото време директно ще прокарват препоръките на съюза тук. Всякакви маргинали тук ще залязат сами...

  Публикувано през m.capital.bg

 • 7
  yasen_iliev avatar :-|
  Хараламби

  Според мен време е Президентът да направи твърдо крачка напред, да започне да задава тон и каже това са принципите, това ще е правителството, така ще работя. Отстрелвали ги, нека ги отстрелват. В крайна сметка в ерата на демокрация със социални мрежи и частни медии това е нормално, а не плашещо.

  Важно е да се види кой иска и може да управлява, вървейки същевременно напред под огън - бил той приятелски или вражески.

 • 8
  sashkina avatar :-|
  sashkina

  До коментар [#7] от "Хараламби":

  да де, ама нищо не прави

 • 9
  yanko.velev avatar :-|
  yanko.velev

  Плевнелиев изпадна в дупка, от която няма да може да излезе. А няма и кой да му помогне - няма компетентни хора около него!

 • 10
  timtim avatar :-|
  Marin Pavlov

  До коментар [#6] от "gagrolet":

  Още ли се питате, защо 5 века не е имало сериозна съпротива срещу Османската империя. Просто защото ние сами нищо не можем да направим за изграждане на държавност.
  И днес чакаме от ЕС да ни "оправят".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход