Македонската връзка
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Македонската връзка

Съдия Румяна Ченалова е от близкото обкръжение на ръководството на СГС<br>

Македонската връзка

Съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова е разследвана в Скопие за източването на 2.5 милиона долара от местна компания

Димитър Пеев
21866 прочитания

Съдия Румяна Ченалова е от близкото обкръжение на ръководството на СГС<br>

© Надежда Чипева


"Почтен е този магистрат, който извън рамките на закона не приема материални или нематериални облаги независимо от естеството им и които могат да поставят под съмнение неговата независимост и безпристрастност. Благоприличието е въздържане от всякакви действия, които биха могли да компрометират честта на магистрата в професията и обществото."

Горното е цитат от Кодекса за етично поведение на българските магистрати – документ, чието нарушение според действащия Закон за съдебната власт е основание за дисциплинарно преследване.

Почтен ли е този магистрат, над когото виси обвинението за злоупотреба със служебно положение и източването на близо 2.5 милиона долара от частна компания? Това е отговорът, който членовете на Висшия съдебен съвет търсят вече трета седмица.

Магистратът под въпрос е съдията от търговското отделение на Софийския градски съд (СГС) Румяна Ченалова. Срещу нея от две години в Македония се води разследване за това, че през януари  2004 г., когато е била адвокат, се е възползвала от своите правомощия и е признала от името на дружеството "Македония табак 2000 експорт-импорт" дългове към две компании – швейцарската Bighar Overseas и кипърската Pictor Co Limited за близо 2.5 млн. долара, без реално да е имало подобни задължения.

В момента Ченалова правораздава в търговското отделение на СГС. Тя все още обаче продължава да гледа наказателното мегадело "Октопод", където подсъдим е бившата барета Алексей Петров. Ако Ченалова бъде отстранена, както би трябвало да се случи според закона, процесът срещу Петров, който продължава вече втора година, ще започне отначало и при друг съдия.

Именно последният "аргумент" разколебава някои членове на ВСС дали трябва да започнат дисциплинарно производство срещу разследваната съдийка.

Чадър...

До разследването срещу  Румяна Ченалова членовете на ВСС достигат, след като работят по проверка по друг сигнал срещу нея.  Става дума за информацията, че тя е била адвокат на един от обвиняемите по аферата САПАРД (където основни подсъдими, вече оправдани, са спонсорите на Георги Първанов и БСП Марио Николов и Людмил Стойков) – Лазарина Георгиева.

Румяна Ченалова гледа едно от двете дела по аферата за пране на пари, като осъди всички  по него (без Людмил Стойков). Впоследствие присъдата, прочетена от Ченалова и чиито мотиви до голяма степен бяха copy-paste от обвинителния акт, беше отменена от Софийския апелативен съд. По другото дело - измамата с еврофондове, от която са изпрани парите, подсъдима е Лазарина Георгиева. Тя е била управител на една от фирмите, свързани с измамата - "Птицекланица Чубра".

Между кориците на делото обаче има пълномощно, с което Георгиева упълномощава Ченалова за неин адвокат по време на разследването (към онзи момент Ченалова е била адвокат в Стара Загора). Според юристи при това положение Ченалова е била длъжна да се отзове и да не гледа делото САПАРД.

ВСС започна проверка по тези факти, като самата Румяна Ченалова (по онова време с друга фамилия – Бечева) отрича да е била адвокат по делото, а Лазарина Георгиева отрича да е упълномощавала Ченалова.  Членове на ВСС дори отиват на място в Стара Загора, където разпитват и събират документи. Така попадат и на следствената поръчка от македонските власти.

На заседанието на Етичната комисия на ВСС председателят на комисията Ясен Тодоров (следовател от столичното следствие, където е бил колега с депутата от ДПС Делян Пеевски) обаче блокира развитието на проверката.

Членовете на комисията приемат, че няма данни Румяна Ченалова (Бечева) да е била адвокат на Лазарина Георгиева и прекратяват разследването, въпреки че е имало предложения разследването да продължи (най-малкото за да се установи как пълномощното е попаднало там.)

Ясен Тодоров е против и ВСС да рови в посока разследването срещу Ченалова в Македония. Така  е отхвърлено и предложението на Галя Георгиева ВСС да поиска от Министерството на правосъдието да отправи запитване до компетентните македонски власти информация относно наказателно производство срещу Румяна Ченалова. В крайна сметка Етичната комисия (пак с един глас против) приема всички събрани материали да се изпратят до главния прокурор Сотир Цацаров.

Източници на "Капитал" от ВСС разказаха, че Цацаров от своя страна лично е говорил с македонския главен прокурор и за по-малко от седмица е получил отговор на запитването за съдбата на наказателното преследване срещу съдия Ченалова.

Разследването...

В края на 2004 г. македонските медии съобщават, че властите са започнали разследване във връзка с източването на близо 8 милиона евро от бившия държавен тютюнев монопол "Македония табак". Според публикациите управителят на фирмите "Интернационал 7"и "Македония табак 2000" Милорад Китановски прехвърлил дялове от дружеството на стойност осем милиона евро на старозагорския холдинг "Тивамекс".

Според документите от разследването срещу Румяна Бечева-Ченалова тя е признала от името на "Македония табак 2000" дълг към  швейцарската Bighar Overseas и кипърската Pictor Co Limited за близо 2.5 млн. долара. В швейцарския търговски регистър  липсва информация за Bighar, но в няколко сайта се вижда, че през 2005 г. фирмата е организирала внос на цигари от Китай до България.

Другата фирма – кипърската Pictor, е мажоритарен собственик на старозагорския холдинг "Тивамекс", чийто изпълнителен директор е Тинко Василев – бивш изпълнителен директор на "Слънце - Стара Загора – БТ".  В края на 90-те "Тивамекс" придобива няколко компании, една от които е "Хранссервиз инижнеринг" (която се занимава фуражи).

При справка в Търговския регистър се вижда, че има документи, свързани с регистрацията на "Хранссервиз инженеринг", които са били взимани от съда от адвокат Бечева-Ченалова.

Според информация в интернет днес "Хранссервиз инженеринг" е сред клиентите на друг известен герой  - синът на неслучилата се номинация за конституционен съдия Галя Гугушева – адвокат Стефан Гугушев.

Според източници на "Капитал", пожелали анонимност поради естеството на темата, Румяна Ченалова е обслужвала юридически "Тивамекс" и била приближена до Тинко Василев именно за периода, за който я разследват македонските власти. Самият Василев не беше открит за коментар. Румяна Ченалова многозначително заяви, че има забрана да коментира "висящи разследвания", защото е налице "следствена тайна".

Имунитет

До края на 90-те години Румяна Ченалова е била зам. окръжен прокурор на Стара Загора, но подава оставка след незаконното обвинение срещу тогавашния шеф на "Загорка" Злати Генчев. След това Ченалова е адвокат, като в края на 2008 г. след външен конкурс става съдия в наказателното отделение на СГС. Следващата година тя кандидатства за председател на Окръжния съд в Стара Загора и става ясно, че по същото време е поддържала връзки с плевенския бизнесмен Красимир Георгиев - Красьо Черния, за което беше наказана с понижаване в ранг.

Съдия Ченалова прочете оправдателната присъда за двойното убийство пред дискотека "Соло" в София, като мотивите й бяха толкова противоречиви, че младшият съдия, който участва в състава, написа особено мнение, че подсъдимият Илиян Тодоров трябва да бъде признат за виновен.

Източници на "Капитал" от ВСС коментираха, че членовете на ВСС са разделени дали да образува дисциплинарно дело срещу Румяна Ченалова заради македонската афера, въпреки че законът (а и практиката на съвета) е еднопосочна – такова производство се образува, когато е налице наказателно преследване срещу магистрат.

Основният мотив, който се коментира от ВСС, е, че това ще забави процеса срещу Алексей Петров, защото той ще трябва да започне отначало.

Подобен аргумент обаче няма нищо общо с правото, защото поставя под съмнение независимостта на Румяна Ченалова, която най-малкото може да направи всичко възможно да протака процеса, за да изтече срокът за образуване на дисциплинарно производство срещу нея.

Съдебната поръчка от Македония е била известна на държавното обвинение още през 2011 г., т.е. моментът, в който тя получава делото срещу бившата барета.  Общоизвестна е практиката в съдебната система ключови казуси да бъдат разпределяни на зависими магистрати и по този начин да бъде контролиран изходът им.

Едно е сигурно - казусът "Ченалова" е тест за новия състав на ВСС, част от който явно въобще не вижда проблем в това действащ магистрат да е обвиняем за тежко умишлено престъпление по служба.

"Почтен е този магистрат, който извън рамките на закона не приема материални или нематериални облаги независимо от естеството им и които могат да поставят под съмнение неговата независимост и безпристрастност. Благоприличието е въздържане от всякакви действия, които биха могли да компрометират честта на магистрата в професията и обществото."

Горното е цитат от Кодекса за етично поведение на българските магистрати – документ, чието нарушение според действащия Закон за съдебната власт е основание за дисциплинарно преследване.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

24 коментара
 • 1
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Съдебната система тъне в мрак като средновековен манастир. След осветяването на нейни представители при пореден скандал на яве излизат абсолютно незачитане на правилата и морала, корупционни схеми, търговия с влияние, спорни политически назначения.
  Нелогично е да се очаква назначаваният по политически квоти ВСС да проветри системата.
  Докато съдебната система е функция на политическата - нещата ще тъпчат на място.
  Клиентелистите-съдии Икономов, Урумов и Генчев, явлението Пенгезов продължават да оглавяват отделения във ВАС и да правораздават. Кандидатурите на съдия Марковска и на висшия прокурор Гугушува за членове на КС осветиха далавери, съмнителни имотни сделки и търговия с влияние.
  Не ми се подхваща темата за друг нов в КС - възпитаникът на милиционерската юридическа академия Анастас Анастасов - един забележим единствено с лоялността си към Вожда... конституционен съдия.
  После управниците се правят на учудени защо не ни приемат в Шенгенското пространство: и заради това!

 • 2
  kman avatar :-|
  kman

  Браво на Капитал!!!!!!!

 • 3
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#2] от "kman":
  И за какво браво? Някаква макар и клюка че има някакви нарушения???

 • 4
  yehat avatar :-|
  yehat

  Продължава да прави шокиращо впечатление, че никой в тази държава не държи сметка на "обитателите" на съдебната ни система. Искаха се и се получиха остваки на правителство, парламент, кметове, но не и на съдии, прокурори и други "независими" субекти.
  Явно наистина са безгрешни, или абсолютно недосегаеми.

 • 5
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Абе половината български магистрати са за затвора.. Другата половина - на подписка..

 • 6
  gl_avatar avatar :-|
  gl_avatar

  Многото корени на злото:
  Политическа, съдебна системи, икономически модел, и т.н.

 • 7
  itoskov avatar :-|
  Woland

  До коментар [#4] от "yehat":

  Или по-страшно- зависими магистрати се шантажират от управляващите, които искат да контролират разследването или изхода по определени дела. Маниер на не едно и две правителства, но особено характерен за управлението на ГЕРБ- примери са Ченалова, Владимира Янева, Венета Марковска, Роман Василев, Николай Кокинов, Цони Цонев, Борис Велчев, като се опасявам, че подобна съдба може да застигне и главния прокурор.

 • 8
  musashii avatar :-|
  musashii

  Що се отнася до пълномощното възможно е обвиняемата да я е упълномощила и тя да е представила такова пълномощно на разследващия орган или прокурора,но след това изобщо да няма връзка с това дело.Но пак би трябвало да си направи отвод,защото тя вече е станала защитник на обвиняемата,независимо от това дали е правила каквито и да е действия по това дело.

 • 9
  nuzzo avatar :-|

  След коментарана на колегата "Г-н Д", освен да добавя, че оплетените свински черва изглеждат и предизвикват умиление, пред случващото се в "тъмната" страна на съдебната система. Смрад и отврат.

 • 10
  kotrag avatar :-|
  kotrag

  Не става ясно в какво точно е разследвана (или обвинена) г-жа Ченалова.

  Редакторите на Капитал - моля прецизирайте подобни статии и проверявайте информацията си по-внимателно и компетентно.

  Иначе губите времето на читателите си - публкикували сте дълга статия, на пръв поглед с много подробности, но при липса на най-важните обстоятелства.

  Моля не подценявайте публиката си, използвайки фолклорни изрази като например ''източване''' - последното не е правен термин, а по-скоро народен израз за претакане на зелета, безин, нафта и други течности - по-скоро битови термини, упорито налагани от малоумната и необразована политическа класа през последните 3-4 години. То не беше поп-фолк, Азис и др простотии, сега и малкото смислени издания от които се надяваш да прòчетеш нещо, подчиняващо се на принципите на формалната логика, те удря с модерни милиционерски думи - ''източване'' и подобни


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.