Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
14 8 мар 2013, 16:24, 8556 прочитания

Прокуратурата като търговски регистър

С прекратяването на разследването срещу Огнян Донев и Любомир Павлов държавното обвинение даде зелена светлина за финализиране на сделката за "Труд" и "24 часа"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Прокуратурата нападна съда заради делото на Огнян Донев

СГС забавил с четири месеца дело, по което разследването е продължило четири години

21 дек 2015

Апелативният съд отмени връщането на делото срещу Огнян Донев

Делото срещу собственика на "Софарма" ще започне скоро в СГС

16 дек 2015

Прокуратурата обвини Огнян Донев в укриване на данъци

Според обвинението са укрити 62 млн. лв от сделки на извънборсов пазар. Тезата противоречи на логиката на блоковите сделки, а НАП не е открил дължими данъци след проверка във фирмата

30 юли 2015

Следовател по желание

Как три ключови разследвания се озоваха при правилния следовател

22 ное 2013

Фирма на Венелина Гочева ще бъде новият собственик на "Труд" и "24 часа"

Предстои КЗК да разреши сделката за придобиване на изданията

30 апр 2013

Прокуратура в евро

Отказът на Сотир Цацаров да коментира назначението на Петьо Петров за шеф на следствието

11 мар 2013

Магистрати или бандити?

Корупцията и съдебната система

8 мар 2013

Кой и защо атакува президента

Медийният монопол на Цветан Василев и Делян Пеевски започна груба кампания срещу държавния глава и служебното правителство

5 мар 2013

Огнян Донев увеличи дела си в "Софарма" за сметка на Любомир Павлов

Дружество на бизнесмена вече държи малко над 26% във фармацевтичната компания

23 яну 2013

Инвестбанк и Венелина Гочева са новите кредитори на "Медийна група България"

Бившият главен редактор на "24 часа" става управител на дружеството

4 дек 2012

Венелина Гочева ще управлява "Труд" и "24 часа"

Редакционната политика на изданията ще бъде ръководена от журналистически борд, обявиха от пресгрупата

3 сеп 2012

Съвпадение:

Полицията търси едни и същи документи два пъти в офисите на "Софарма"

Междувременно общината поиска възобновяване на досъдебното производство срещу Любомир Павлов

19 юли 2012

А ти прокурори познаваш ли?

Разследването срещу Огнян Донев и Любомир Павлов се извършва от кръг магистрати с не съвсем безупречна репутация

15 юни 2012

Огнян Донев и Любомир Павлов са обвинени в пране на пари

Двамата издатели на "Труд" и "24 часа" са с парична гаранция по 50 000 лева

12 юни 2012

Любомир Павлов и Огнян Донев са призовани за повдигане на обвинения

Информацията беше оповестена от БНР и няма официално потвърждение

11 юни 2012
Миналия юни прокуратурата гръмко обяви началото на разследването срещу издателите на вестниците "Труд" и "24 часа" Огнян Донев и Любомир Павлов за пране на пари, а медиите (предимно тези, издавани формално от майката на депутата от ДПС Делян Пеевски – Ирена Кръстева) бяха извикани да отразят привличането на двамата като обвиняеми в сградата на Националната следствена служба (НСлС). Тогава прокуратурата запорира всичките им акции в "Медийна група България – холдинг", наложи им гаранция от съответно 500 и 100 хил. лв. и им забрани да напускат България.

Миналия четвъртък Софийската градска прокуратура тихомълком е прекратила разследването срещу тях поради "недоказаност". С постановление от 7 март прокурор Димитър Младенов е постановил всички ограничения да бъдат вдигнати. С това действие държавното обвинение признава, че разследването срещу двамата е било бутафорно и е имало една-единствена цел – контролиране в процеса по промяната на собствеността на изданията. Сделка нямаше как да се случи, преди прокуратурата да вдигне запора върху акциите и дяловете в дружествата. Така вестниците можеха да бъдат продадени само на някой с възможност да влияе върху държавното обвинение.

Обвинението
и липсата на доказателства

През лятото говорителят на СГП Румяна Арнаудова коментира: "Основното обвинение е за документна измама - наблюдаващият прокурор е преценил, че е събрал доказателства за това, че чрез използване на документи с невярно съдържание, общо четири на брой, Любомир Павлов съзнателно е дал възможност на Огнян Донев да получи чуждо движимо имущество и това са 43% от акциите на медийната група. Впоследствие 40% от придобитите преди това общо 83% от дяловете са били върнати обратно на Любомир Павлов и това според прокуратурата е пране на пари, тъй като тази сделка е била осъществена с имущество, придобито чрез тежко престъпление, а именно документна измама."

Освен на Донев обвинения са повдигнати и срещу адвокат Стоян Николов и Татяна Георгиева – служител в Агенцията по вписванията.

Още тогава обаче стана ясно, че тезата на държавното обвинение "изпиране на пари посредством вписване в Търговския регистър" противоречи на елементарни правни принципи и единственият мотив зад него е използването на наказателното право за решаване на чисто търговски спор.От постановлението, с което в четвъртък е прекратено разследването, разбираме, че на практика за две години държавното обвинение не е направило кой знае какво, защото се обсъждат факти и обстоятелства, известни така или иначе още от самото начало. "От изложените факти е очевидно, че в случая се касае за усложнени отношения между съдружници", приема прокурор Младенов и продължава: "Очевидно е имало много явни и скрити уговорки между съдружниците, като всеки от тях се е опитал да извлече максимална изгода за себе си."

"Поради липсата на доказателства което и да е от обвиняемите лица да е извършило престъплението, за което са му повдигнати обвинения, воденото срещу тях досъдебно производство следва да се прекрати",  пише още прокурор Младенов и постановява внесените гаранции да бъдат възстановени, а наложените запори на дружествените дялове – вдигнати.

В самия край на постановлението, прокурор Димитър Младенов коментира, че в сигнала на Христо Грозев има данни за блокови сделки от страна на "Елфарма" АД с продажба на акции от "Софарма" АД при който са укрити данъчни задължения в размер на 62 млн. лева: "Подобни твърдения се намират и в съдебно-счетоводната експертиза, в която макар да е извън предмета на делото се твърди, че фирма "Елфарма" АД не е декларирала приходи от продажба на акции в размер на 413 355 630 лв. Oтносно проверка на въпросните твърдения на св. Грозев вече се води друго ДП №32/12 г. на НСлС пр.пр. 11456/11г. на СГП и е безпредметно да се отделят материали."

Странна дружина

Самото разследване беше образувано по сигнал от 2011 г., на един от съдружниците в холдинга – Христо Грозев. Той твърдеше, че е бил измамен от Донев и Павлов, които са използвали протоколи от общи събрания без неговото знание. Първоначално разследването беше прекратено, но градският прокурор на София Николай Кокинов възложи делото на командирования от по-ниската прокуратура Момчил Георгиев (бивш колега на Делян Пеевски в столичното следствие).

Самото разследване се води от следователя Петьо Петров (бивш началник на Пеевски и Георгиев), известен в магистратските среди с прякора си Еврото. Той е известен като дежурен прокурорски свидетел – първо в аферата "Румен Овчаров, Ангел Александров и Делян Пеевски", после в казуса срещу бившия районен прокурор на София Славчо Кържев, после в процеса срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов. Името на Петров изскочи и по едно от делата срещу Николай Методиев-Пилето. Тогава става ясно, че след като полицията задържа тирове на Пилето, той провеждал активна комуникация с приятелката си Таня Иванова, която по същото време изпращала есемеси на Петьо Петров, тогава прокурор в СРП.

През 2010 г. Петьо Петров участва в катастрофа в столичния кв. "Лозенец", когато дрегерът отчита 1.2 промила. Полицаите обаче се забавят с цели четири часа, за да дадат талон за кръвна проба на Петров, и когато той отива да се изследва, в кръвта му са констатирани 0.2 промила.

Именно Петров и Момчил Георгиев са изпълнителите на обвиненията срещу Огнян Донев и Любомир Павлов, което, както самата прокуратура прие тази седмица, е абсолютно незаконно и неподкрепено с доказателства.

Не обаче прокурор Георгиев прекратява разследването, защото той е сменен и на негово място случаят се поема от Димитър Младенов, също командирован от районната прокуратура.
Ден след като разследването срещу Донев и Павлов е прекратено, водещият следовател – Петьо Петров, беше "повишен", като беше назначен за ръководител на столичното следствие от градския прокурор на София Николай Кокинов. Своеобразно повишение получи и прокурор Момчил Георгиев, който беше "дръпнат" в специализираната прокуратура. И това въпреки факта, че двамата доказано са повдигнали незаконни обвинения, с които са нарушили права на четирима граждани.

Зелена светлина за сделката

Запорът на дяловете на Огнян Донев и Любомир Павлов по искане на прокуратурата блокираше окончателното прехвърляне на собствеността на "Медийна група България – холдинг" (издател на вестниците "24 часа" и "Труд", собственик на сградата на полиграфическия комбинат, печатницата към нея и разпространителския бизнес).

Докато Донев и Павлов бяха обвиняеми, се случиха няколко ключови стъпки в тази посока. На първо време беше извършена цесия на дълга на холдинга от Булбанк към Инвестбанк, след това всички имоти,  собственост на холдинга (сградата на полиграфическия комбинат), бяха ипотекирани срещу кредит от 11.7 млн. лв., отпуснат от фирмата "Нюз про" ООД, където основен акционер е Венелина Гочева. Самата Гочева стана и официално съуправител на "Медийна група България – холдинг".

Източници на "Капитал", запознати със сделката, коментират, че най-вероятно бизнесът ще бъде разделен на две – сградата ще бъде продадена на един инвеститор, а медийният бизнес - на друг, като истинският собственик ще остане скрит.

От връзките в новите фирми на Гочева се вижда свързаност с две адвокатски кантори – Ангел Ризов (от "Камбуров и партньори") и Мариус Величков (от "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков"). Те заедно с Венелина Гочева са и в съвета на директорите на "Про нюз България" ООД.
Реално прехвърлянето на дяловете ще може да започне след отмяната на запора на дружествените дялове, което до редакционното приключване на броя не се беше случило все още.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 януари 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/ governmentevent

Дванадесета годишна среща на бизнеса с правителствотоАкценти в програмата:
Загубата на човешки капитал през последните години - колко голям е проблемът, какви са ефектите за икономиката и какви държавни политики могат да го решат
Какво може да направи правителството за задържане и развитие на човешкия капитал
Докога ще расте европейската икономика и кои политики могат да повлияят на българския пазар на труда
Ще постигне ли България устойчив ръст, докато губи човешки капитал
Как българската икономика да стане атрактивна за работещите в чужбина


Прочетете и това

Чешкият премиер се среща с Борисов, вероятно ще обсъждат продажбата на CEZ Чешкият премиер се среща с Борисов, вероятно ще обсъждат продажбата на CEZ

Срещата ще е в понеделник по обед

19 яну 2018, 147 прочитания

Бързият банков развод на София Бързият банков развод на София

Продажбата на Общинска банка мина с подкрепата на почти всички общински съветници, но градската управа прехвърли отговорността за избора на нов собственик на КЗК и БНБ

19 яну 2018, 359 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Авариен режим

Намалението на тока от 5 март ще има краткосрочен ефект без адекватни мерки за неговото задържане

Голямото прочистване на ОББ

Банката избра EOS Matrix за купувач на рекордния портфейл за 460 млн. лв. необслужвани потребителски заеми

Как Делян Пеевски уби "Булгартабак" за шест години

Холдингът, който беше приватизиран през 2011 г., днес е с продадени марки, софийският завод не работи, този в Плевен е почти без служители, а в Благоевград 60% са напуснали

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Музика за очите

Мадрид представя Дебора Файнголд, пред чийто обектив са заставали някои от най-големите имена в поп културата през последните няколко десетилетия

Театър: Кралят елен

След силната постановка от Мариус Куркински преди години пиесата отново оживява на българска сцена, заредена с много ентусиазъм

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 2

Капитал

Брой 2 // 13.01.2018 Прочетете
Капитал PRO, Telenor продава българския си оператор на американски фонд

Емисия

DAILY @7AM // 19.01.2018 Прочетете