Всички срещу президента

Статуквото се бори за слабо служебно правителство, за да покаже, че няма алтернатива

В идващите дни президентът има шанс да се превърне е незаобиколим фактор в политиката
В идващите дни президентът има шанс да се превърне е незаобиколим фактор в политиката    ©  Цветелина Белутова
В идващите дни президентът има шанс да се превърне е незаобиколим фактор в политиката
В идващите дни президентът има шанс да се превърне е незаобиколим фактор в политиката    ©  Цветелина Белутова

В българската политика постигането на консенсус винаги е изглеждало непосилно, но през последните дни многото й тъмни ъгли жужат в еднаква честота. Почти всички големи партии и свързаните с тях корпоративни интереси работят усилено за това служебното правителство, което президентът Росен Плевнелиев трябва да назначи следващата седмица, да бъде възможно най-слабо. Това влиза в сериозен конфликт с намеренията на президента да демонстрира с временния кабинет новия тип политика, която е нужна на държавата и за която протестират хората по улиците. Силно служебно правителство може да послужи не само като демонстрация за способността на властта да решава краткосрочните проблеми на хората. В случай че следващият парламент трудно може да събере мнозинство и се стигне до нови избори, временният кабинет ще остане  на власт повече от два месеца. През това време той ще има възможност да зададе различна посока на държавата - да стартира реформи, с които след това ще трябва да се съобразяват следващите правителства.

Тази амбиция на президента обаче се сблъсква челно с политическото статукво. Всички основни партии виждат в силното служебно правителство заплаха за себе си. Ако Росен Плевнелиев успее да обедини смислени фигури зад амбициозна програма, това би го направило трудно заобиколим фактор в политиката. Ще означава той да се превърне в самостоятелен играч и категорично да разруши мита, че е усмихнат и послушен фигурант - ролята, в която ГЕРБ се надяваше той да влезе. Тази възможност, съчетана с факта, че Плевнелиев няма тъмно политическо минало и не е част от съществуващите сега схеми, кара стратезите на статуквото да истеризират.

Фигурата на служебния премиер

също е опасност за старото поколение политически играчи. В момента няма никаква яснота какво ще бъде мнозинството след изборите и кой ще бъде излъчен за министър-председател. В случай че президентът назначи за служебен премиер силна фигура, която се представи убедително през (поне) двата месеца във властта, след изборите той/тя също ще се превърне в трудно заобиколим фактор. В един от най-крайните варианти на тази хипотеза би могло да се стигне дотам, че бъдещото парламентарно мнозинство да се сформира около програмата на служебния кабинет и съответно неговият премиер. Това отново би увеличило влиянието на президента и би поставило лидерите на партиите на задните редове в политическия театър, откъдето те ще имат ограничен достъп до ресурсите на властта.

Действията на президента до момента създадоха паника и в друг тъмен ъгъл на държавата. Ако следите медиите, свързани със собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски, няма как да се пропуснали яростната кампания срещу държавния глава. Тя започна преди седмица и включва всички мръсни трикове на жълтата преса. "Плевнелиев въртял бизнес с Киро Японеца", написа на първа страница "Уикенд" тази седмица. Няколко дни по-рано други издания, свързани с тази група, "отстрелваха" един след друг по думите на самия президент потенциалните кандидати за служебен премиер. Във в. "Всеки ден" първо се появи информация, че еврокомисарят Кристалина Георгиева преди време се е казвала Сталинка и че получава 50 бона заплата (лесната игра с парите на другите е болезнено вечна). След това беше обяснено, че тя се лансира от кръга "Капитал". Същият аргумент беше използван за отстрелването и на друг кандидат за служебен премиер - мениджърът от HP Саша Безуханова. Това са само три щриха от координирана кампания, която показа, че тази група е сериозно притеснена от възможностите, които президентът има за промяна в държавата. Причините за това се крият в генезиса на схемите около Цветан Василев. Експанзията на тази група започна по времето на тройната коалиция, когато в Корпоративна търговска банка бяха концентрирани несъразмерно голяма част от парите на държавните фирми. Те послужиха за ресурс, с който беше финансирано закупуването на медии, вероятното установяване на монопол на разпространителския пазар на вестници и монопол върху цифровото разпространение на телевизионен сигнал. По времето на правителството на ГЕРБ с Цветан Василев се свързват и приватизацията на "Булгартабак", закупуването на БТК, "Техномаркет" и още десетки компании. Един от елементите на тази схема - да я наречем Монопола, е, че медиите, контролирани от Цветан Василев и Делян Пеевски, предоставят пълен комфорт на политиците, които ги подкрепят.

Техният огън е насочен към президента

На пръв поглед това изглежда пречи, защото служи за аргумент някои хора да отказват поканите за служебния кабинет. От друга страна обаче, показва, че Росен Плевнелиев е извън тези схеми.

Действията на президента обаче явно се разчитат като заплаха за интересите на Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски, иначе едва ли атаката срещу него щеше да бъде толкова яростна.

Макар към момента да изглежда, че Росен Плевнелиев има рядката възможност да спечели повече власт и така да изпълни амбициозната си програма, това не означава, че със сигурност ще успее. Президентът и неговият екип засега не успяват да покажат, че управляват ситуацията, а по-скоро оставят впечатлението за реактивност.

През последните дни става ясно, че Росен Плевнелиев търси за служебния кабинет компромисни фигури, които да не са нито от политическите, нито от бизнес средите. Зад това се вижда желанието назначенията да не са последвани от оплюване и скандали. Това обаче е невъзможна задача. Едва ли има човек, който да се харесва на всички партии и икономически интереси около тях, а ако се намери, той ще най-вероятно ще е съпричастен към техните схеми. Едва ли има и такъв, който да може да угоди на всички хаотични послания, които се раждат на улицата. В сегашната ситуация който и да бъде назначен в служебното правителство, то ще бъде подложено на критики най-малкото заради особената предизборна обстановка.

Ето защо "компромисен" не е най-важното качество, което Плевнелиев трябва да търси. Далеч по-важно е да може да си върши работата. И тя не е само да подготви честни и прозрачни избори. Той/тя трябва да покаже, че политиката не е баланс между интересите на различни корпоративно-корупционни групи, а точно напротив - защита на хората от съмнителни интереси. "Отстрелването" на кандидати може да се случи само ако признаваш медиите, които го правят, за автентичен изразител на обществените интереси. Това е де факто делегиране на властта и отговорността на Плевнелиев да избира и да стои зад решенията си. То не е полезно нито на него, нито на хората. Днес има нужда президентът да направи не това, което му шепне статуквото, а това, от което ще има резултати. Има нужда не от хора, които се носят безконфликтно през политическото блато, а от активни и принципни личности. Накратко, има нужда от действия. Има нужда от лидер. Политиката е такъв вид занимание, което понякога дава възможност в много кратък период да осмислиш престоя си в нея. Росен Плевнелиев се намира в такъв момент.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


118 коментара
 • 1
  geoimg avatar :-?
  Geoimg

  Слугинското поведение мотивира желаещите да те яхнат!?

 • 2
  leko_uchuden avatar :-|
  leko_uchuden

  ако назначи меглена плугчиева ще е подигравка с всички демократично мислещи хора, които имат някакви надежди за него.
  лесно ще се намери по -отблъскващ политик от плугиева, но тя е впървата десетка, още повече, че получи посланически пост , явно в знак на признателност.

 • 4
  villiger avatar :-|

  Много се надявам президентът да прочете тази статия и да придобие или запази необходимата решителност, която се изисква от ситуацията !

 • 5
  venimus avatar :-|
  Волен от Ривиа

  До коментар [#3] от "comtec":

  То хубу, но после в коя банка ще ги сложи, нали всичките били на мафията? Да ги сложи в чуждите банки ли?

  Ни така, ни иначе.

 • 6
  the_core avatar :-?
  The Core

  Ами въртим, сучем и пак стигаме до долната природа на (някои от) журналистите!
  Защото не Цветан Василев или Делян Пеевски пишат собственоръчно в газетите.
  Там пишат журналисти, колеги на "Кръгът Капитал", но това разбира се не пречи на "Капитал" удобно да подминат имената им и да насочат пръст към "шефа".
  Ами господа, напишете им именцата на вашите колеги!

  ПП: А защо ли и тази статийка не е подписана? Май и вие сте същите?

 • 8
  info111 avatar :-|
  info111

  Да, много "интересна" стана ситуацията в България. В момента, в който станат ясни имената на хората от избрания от президента кабинет, много неща ще станат ясни и много съмнения ще се разсеят или оправдаят мигновено!
  Малка държава сме, всички сме "братовчеди", всички се знаеме, всичко (почти) се знае, а онова, което остава неизвестно много бързо се научава.
  Казват, че един човек може да излъже друг веднъж, дваж,..., може да го лъже понякога и цял живот!
  Един човек може да излъже и всички един, даже два, три пъти...
  Но един човек (група, партия,...,"елит") не може да лъже всички вечно!

  "Ако ме излъжеш веднъж - срам за теб, излъжеш ли ме втори път - резилът е мой"
  ("Fool me once, shame on you; fool me twice, shame on me.")

  Българите дълго много, и нагло, и невероятно безскрупулно бяхме лъгани и обирани - та до ден днешен!
  Ако пак ни излъжат - срамът е за нас!

 • 9
  trezven avatar :-?
  Трезвен

  ''Политиката е такъв вид занимание, което понякога дава възможност в много кратък период да осмислиш престоя си в нея. Росен Плевнелиев се намира в такъв момент.''

  Много правилно. В следващата 1-2 седмици трябва да ни стане ясно какво ще стане не следващите няколко месеца, а да придобием представа и накъде ще се запътим следващите няколко години.

  Намираме се на кръстопът в прехода български. Старите лъжи се итъркаха, нищо освен заплахите, че няма по-добро са останали. Чиста заблуда, защото колкото по-мизерията се увеличава, толкова повече и олигархията ще губи власт.

  Плевнелиев може да постави цялата ни държава на нов постамент и да ни насочи в добра посока. Може и да ни вкара в още 20 години 3-та глуха. А и прекалено малко знаем за него, за да очакваме нещо.

  Тоест изненадата е гарантирана.

 • 10
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  До коментар [#4] от "Велислав":

  Аз не съм сред феновете президента Плевнелиев веднъж заради политическата дружина, която го излъчи и второ заради начинът, по който това се случи.
  Видимите от телевизора прояви на характера му не искам да коментирам, защото на всекиго може да се случи да се предовери на съветници или просто да се притеснява.
  Истината е, че пред г-н Плевнелиев стои невероятната възможност чрез силно и експертно служебно правителство да измъкне държавата ни от партийно-олигархичния досегашен модел.
  В това го подкрепям безусловно!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход