Градът на момчетата с еднаквите шапки

Кирил Йорданов до последно се бори със зависимостите, на които доброволно се беше превърнал в пленник

Грамадата от камъни е надеждата, че следващият кмет ще е различен
Грамадата от камъни е надеждата, че следващият кмет ще е различен    ©  Спас Спасов
Грамадата от камъни е надеждата, че следващият кмет ще е различен
Грамадата от камъни е надеждата, че следващият кмет ще е различен    ©  Спас Спасов

След 14 години управление варненският кмет Кирил Йорданов си отиде точно в 12 часа, в сряда, 6 март. За него ритуалът не беше рамка. Ритуалът беше пищен пълнеж за сцената, на която обичаше да застава.

"Тук ще стане дума за оставката ми – това е безспорно, каза той. Но ще прозвучи и въпросът къде отиваме, кой ни води – някой, кой е той."

Йорданов обичаше да задава въпроси, не и да отговаря. Обичаше да заплашва и не спря да го прави до последния ден на управлението си. В деня на оставката му сградата на общината във Варна изглеждаше тревожно – полиция, жандармерия, проверка на документите на всеки от етажите до този, на който светеха прожекторите. Усещане за извънредно положение. За голям край и за много страх след него.

"Надявам се някой ден да разберем какво ни очаква, продължи словото си Кирил Йорданов. (...) Предупредих, че неизбежно ще настане криза в града ни (...) кризата на безвластие – умишлено целена и постигната. На омраза, недоверие, безсилие и гняв – не споря, справедлив."

Как пламна войната 

През юли 2012 г. кандидатурата на Кирил Йорданов беше наложена силово на местната структура на ГЕРБ във Варна. Параметрите на сделката, в която вечният варненски кмет бе приел номинацията за четвъртия си мандат като кандидат на партията, останаха тайна, а неизпълнението на "клаузите" ѝ възпламени война. В нея през зимата на 2012 г., само няколко месеца след като Йорданов беше спечелил изборите, падна първата жертва. По настояване на областния лидер на ГЕРБ във Варна Павел Димитров от поста си на зам.-председател на общинския съвет падна Янко Станев (бивш местен лидер на СДС, а после и на ДПС). Йорданов остана без един от важните си довереници, но само няколко седмици след това взе реванш. От поста си беше свален самият Павел Димитров. Но войната не свърши дотук.

За представянето на новия координатор на ГЕРБ Иван Портних във Варна пристигна зам.-председателят на партията Цветан Цветанов. "Още през следващата седмица ще организирам среща между кмета на Бургас Димитър Николов и Портних, за да обсъдят добрите европейски практики и да обменят опит за по-доброто бъдеще на морската столица", каза той. Така ГЕРБ на практика назначи "надзорник" на Йорданов и опита да поправи грешката си с номинирането му. До редовните парламентарни избори оставаше по-малко от година и половина, а за управляващите бе ясно, че с Йорданов губят Варна. Слухът, че свалянето му до изборите е неизбежно, обиколи като "тайна грама" клубовете на партията на Борисов и обратното броене започна.

"Малък послепис"

Крайчецът на завесата пред вече утихналия театър на бойни действия между Йорданов и ГЕРБ беше внезапно повдигнат в четвъртък. Тогава пресцентърът на варненския кмет в оставка разпространи документ със странен формат. Той започваше така:

"Това обръщение беше подготвено за публикуване на 7 ноември 2012 г. след поредица от медийни изяви на народния представител от Варна г-н Павел Димитров. Размислих и оттеглих текста от печат. За да съхраня достойнството на политика и човека. През последните дни, след дълго затишие, медийната му активност отново избуя.

Днес, ден след като подадох оставка, публикувам пълния му текст. С малък послепис."

Текстът, копиращ съдържанието на отдавна публикувани журналистически разследвания, смесваше стиловете на предизборен отчет и политически памфлет. Но в него има твърде много изречения. Повечето от тях преразказват обществени тайни за войната за икономически позиции във Варна между (независимия) Йорданов и ГЕРБ , като например неосъществената синя зона в града. Пълнежът между тях трябва да внуши онова, което кметът повтаряше в продължение на всичките 14 години, докато ухажваше за подкрепа ту БСП, ту екстремистки патриотичните му присъдружия, ту ДПС, ту НДСВ, а накрая и ГЕРБ. "Варна е моята партия", обичаше да казва Йорданов.

Обещаният още в началото "малък послепис" е пошъл и дребнав. В него Йорданов задава на развенчания си враг въпроса: "Обичате ли сладолед, г-н Димитров?" Всъщност става дума за друга, отдавна известна история във Варна. А тя гласи, че нито една позиция за продажбата на пуканки, напитки или сладолед в града и парковете му не можеше да бъде спечелена без "санкцията" на Павел Димитров.

Публикувайки сега "писмото" обаче, Кирил Йорданов направи последната си грешка. Независимо от целите си, то вади на показ печалната история на битки за територия, а не за града. За ежби, за сладоледени разпри, продължили дори в дните, когато вън улицата превърна Варна в столица на протеста.

Момчетата с еднаквите шапки

"Шествията еволюираха. Излязохме за тока, после осъзнахме, че повече не искаме да живеем в разбит и изоставен град. Проблемите на България бяха проблеми на Варна. Накрая стигнахме до искането за оставката на Йорданов, след която аз се чувствам удовлетворен", казва Мартин Аргиров. Той бе един от първите протестиращи, публикувал гнева си във "Фейсбук" още през първите дни на февруари. Така започна всичко.

С издигането на първия плакат срещу Кирил Йорданов обаче агитките от футболни фенове в първите редици на шествията във Варна започнаха да избират странни маршрути към покрайнините на града. Появиха се "момчетата с еднаквите шапки". А след тях и другите – с еднаквите свирки. После бързо стана ясно, че те имат "мисия". В организирания шум от тромби и вувузели беше давен всеки вик за оставка на Кирил Йорданов. Дни след първите акции по заглушаването сред организаторите им бяха разпознати служители от силовите структури на няколко компании, "абонирани" за изпълнението на обществени поръчки за ремонт на улици, строителство, почистване... В друг сюжет момчета с качулки показно нападнаха под носа на бездействащи полицаи демонстранти, носещи плакат срещу "групировката ТИМ".

"Хората се разединиха, появиха се различни групи, чуваше се, че БСП манипулира шествията. "Стана трудно да насочим недоволството си в една посока, а така и по-трудно да постигнем целите си", обяснява сега Аргиров.

Мълчаливо, без предизвестие, малко след 7.30 ч. на 20 февруари на стълбите пред парадния вход на варненското кметство се самозапали Пламен Горанов.

Трудното решение

На въпроса кого ще подкрепите за кмет, Аргиров отговори бавно, но ясно: "Не зная!" Телефонният разговор го завари пак там, на мястото, където протестиращите се събират всяка вечер. Край грамадата от камъни, която расте в памет на Пламен Горанов под прозорците на празния кметски кабинет във Варна. Грамада от надежда, че следващият, който ще седне там, няма да е от момчетата с еднаквите шапки – с друго име, но иначе същият.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


63 коментара
 • Велков

  Кадруването наГЕРБ е всеизвестно, а Портних изпорти работата.
  Що толкоз лакомия бе другари? Не даваше ли и на вас колкото на другите партии, номинирали го преди вас?

 • 2
  venimus avatar :-|
  Волен от Ривиа
  • -10
  • +143

  Пропуснахте да назовете групировката с обществените поръчки и вувузелите и биячите. Не, не е ТИМ, а е споменатия Янко Станев с подкрепата на Гуцанов и техните фирми Хидрострой, Инжстрой, Пътища и мостове и няколко други, които са "спечелили" над 90% от обществените поръчки във Варна.

 • 3
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Тия протести във Варна малко странни ми се струват.. Избират един кмет 4-5 поредни мандата и изведнъж решават, че не го искат - бил на мутрите? Абе той за една нощ ли стана лице на мутрите ? Къде спахте последните 15 години ?

 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#3] от "bestbuy":

  Политика по български, политика.... сега Киро им виновен, че страната се нахендри в яка криза (виж съобщенията за развитието на икономиката в Дневник)!!!

 • 5
  moriarti avatar :-P
  moriarti
  • -110
  • +96

  На варнЯнци им беше вкусно, когато младата ТИМ (рожба на бащиците им и руски "експерти") държеше града, създаваше "бизнес", разпределяше порциите. Как се появиха "ХЕПИ", "Пикадили", "Мандарин" и прочие бързоразвиващи се марки? Здрави инжекции с руски пари, забраната на конкуренцията (във Варна "БИЛА" влезе много трудно и то преди 5, 6 години, защото беше важно "Пикадили" да се развива. ) и мутренска закрила. Така ТИМ се превърнаха в "добрия чичко" за варнЯнци. Но... дойде кризата, порциите намаляха, ТИМ загубиха подкрепата на комуноидната пасмина (защото не беше на власт) и Варна рязко "дръпна" надолу. Бургас пък взе да процъфтява и вече е по-добрия град. И варнЯнци, лишени от нянката на ТИМ, се защура в недоволство. А га ядохте кИфтетЪта...

 • 6
  ariesbg avatar :-|
  ariesbg

  Нещата драстично се промениха през последните 4-5 години.Градът ни беше класиран като най-добър за живеене преди Бургас.Винаги , както във всеки град е имало спорни моменти и разногласия.Както искайте така го разбирайте, но е факт че големите безобразия и масовите строежи и заграбвания започнаха точно по това време.Кой е , на кого са хора и какъв натиск и влияние са упражнили върху местната власт е работа на прокуратурата да разследва.

 • 7
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  Чакат ни интересни месеци....

 • 8
  moriarti avatar :-P
  moriarti

  До коментар [#6] от "ariesbg":

  Защо някой ТРЯБВА да ви е виновен? Тънехте в еснафско благополучие и даже парадирахте, че ТИМ ви защитава, че ви развива бизнеса, че ви прави по-силни. А групировчицата ЮНИМАСТЪРС (съща варненска, също с руски капитали, също мутренска) и тя ли ви "мачка" правата? Пуснахте най-противните и зли мутри да ви владеят и им ръкопляскахте. Нима Вечната Кирка не е човек на ТИМ? А адмирал Контров? Но ви бяха удобни, а сега всички обедняват зверски и се търсят виновни.
  Градът Варна преди 10 години беше прекрасен (аз даже мислех да се преселвам да живея там), но гражданите му го подариха на мутрите, позволиха им всичко. А мутрите друго, освен да унищожават, не могат. Вече Варна е мутренската столица на България.

 • 9
  tralala2010 avatar :-|
  tralala2010

  [quote#8:"moriarti"]Вече Варна е мутренската столица[/quote]
  Така да се каже "малката Одеса" или не е престижно да е "малка".

 • 10
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  До коментар [#8] от "moriarti":

  По-скоро коментарът ви е тъжен, не весел.
  Варна е огледалото на цялата държава - една групировка чрез моркова и тоягата превзе града, пристанището, летището, областта и разгради чувството за държавност и справедливост.
  А ГЕРБ-бригадата не направи ли това с държавата?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход