Новите пенсионери намаляха с 18%
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Новите пенсионери намаляха с 18%

Общо през 2012 г. са се пенсионирали почти 89.9 хил. души

Новите пенсионери намаляха с 18%

Спадът през 2012 г. спрямо година по-рано е заради по-високите изисквания за стаж и възраст

8119 прочитания

Общо през 2012 г. са се пенсионирали почти 89.9 хил. души

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


19.7

хил. души по-малко са се пенсионирали през 2012 г. в сравнение с предходната година.

Новопенсиониралите се през 2012 г. са намалели с 19.7 хил. души спрямо предходната година. Това са 18% по-малко новоотпуснати пенсии, съобщиха от Националния осигурителен институт (НОИ). Подобна беше и статистиката, която огласиха от института през есента. За първите девет месеца на 2012 г. новопенсиониралите се бяха с 14.6 хил. души по-малко (отново почти 18%) спрямо същия период на 2011 г. Намалението се обяснява с въведените по-високи стаж и възраст за пенсиониране. От началото на годината те нараснаха с 4 месеца, а до 2020 г. ще се увеличават постепенно до 63-годишна възраст и 37 години стаж за жените и съответно 65 и 40 за мъжете.

Малко облекчение за "системата" ...

Общо през 2012 г. са се пенсионирали почти 89.9 хил. души, съобщават от НОИ. Лични пенсии са получили 76.2 хил. българи (около 19 на сто по-малко спрямо броя им през 2011 г.), а наследствени – 13.7 хил. (12.2% по-малко). Новоотпуснатите пенсии за осигурителен стаж и възраст са намалели със 17.5 хил., или почти 30 на сто. Те са били малко над половината от всички пенсионирали се за годината. "Значителното намаление на общия брой на пенсиониращите се за осигурителен стаж и възраст се дължи на увеличението на осигурителния стаж и възраст с по 4 месеца от началото на 2012 г. за всички категории осигурени лица", обясняват от института. Въпреки това обаче средната възраст на пенсионираните през 2012 г. с лични пенсии е 56.2 г. и е намаляла спрямо 2011 г., когато е била 56.9 години.

И още натиск

Голям дял от новоотпуснатите лични пенсии продължават да имат тези за инвалидност. Те са 36% от всички отпуснати за 2012 г., докато през 2011 г. са били 29.6% от тях. От НОИ отбелязват, че както през 2011 г., така и през 2012 г. най-много са новите пенсионери в тази група на възраст от 50 до 59 г. (50.1% за 2012 г.). "Причините за това са както в по-високата заболеваемост на населението в по-високите възрастови групи, така и в желанието да се допълва доход (макар и с ниска инвалидна пенсия), продиктувано от несигурността на икономическите условия, особено при по-възрастните заети лица", обясняват от НОИ в своя бюлетин.

Един от дефектите на пенсионната система все пак остават неправомерно получаваните инвалидни пенсии. В свой скорошен актюерски доклад от НОИ предупредиха, че допълнителен натиск върху системата ще продължат да оказват и плащанията за инвалидни пенсии въпреки мерките за тяхното ограничаване. Броят на хората, които получават такива пари, според експертите от института ще се увеличава от общо 366.7 хил. през 2011 г. до 450.7 хил. през 2030 г. Според тях основните причини за ръста ще са по-късното придобиване на право на пенсия и увеличената заболеваемост с напредването на възрастта на пенсиониране.

Какво се променя

От началото на тази година беше въведена минимална възраст за пенсиониране на военните - 52 години за младшите чинове и 54 години за старшите. На тази възраст ще могат да се пенсионират и всички "изпълнявали военна служба", които са напуснали системата и след това са работили нещо друго. Условието е да имат натрупан необходимия стаж. Той е 27 години, от които две трети на тези длъжности. Въведено е и изискване за навършена възраст за изпълнявалите военна служба, които са прослужили 15 години на длъжности от летателния състав, парашутистите, екипажите на подводните съдове и водолазния състав. От началото на 2013 г. те придобиват право на пенсия на 42-годишна възраст за младшите чинове и 44-годишна възраст – за старшите, припомнят от НОИ.

От началото на годината за осигурителен стаж ще се зачита и времето на докторантурата за хората, придобили образователна и научна степен "доктор", ако те внесат за своя сметка вноски върху минималния месечен доход за самоосигуряващите се. Освен това в случаите на "закупен стаж" (до 5 години) за хората, на които не им достига изработено време, за да придобият право на пенсия, тя вече ще се отпуска от датата на заявлението и след като са внесени дължимите вноски. Преди промяната пенсиите се даваха от датата на внасянето на осигурителните вноски, която в повечето случаи беше след тази на заявлението, уточняват от НОИ.

От 1 април 2013 г. пенсиите, свързани с трудова дейност, ще бъдат осъвременени, припомнят още от института. Отпуснатите преди 31 декември 2009 г. ще бъдат увеличени с 9.8%, тези между 1 януари и 31 декември 2010 г. – с 8.8%. Пенсиите, които са били отпуснати между 1 януари и 31 декември 2011 г., се повишават с 5.7%, а тези с начална дата от 1 януари до 31 декември 2012 г. – с 2.2%. Новият размер на социалната пенсия за старост ще бъде 110 лв. месечно от 1 април. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии, отпуснати до 31 декември 2013 г. без добавките към тях, ще се определя от 1 април всяка година в размер на 35% от максималния осигурителен доход за съответната година. От април 2013 г. максималният осигурителен доход се повишава от 2000 лв. на 2200 лв., а максималната пенсия става 770 лв.

Автор: Капитал
19.7

хил. души по-малко са се пенсионирали през 2012 г. в сравнение с предходната година.

Новопенсиониралите се през 2012 г. са намалели с 19.7 хил. души спрямо предходната година. Това са 18% по-малко новоотпуснати пенсии, съобщиха от Националния осигурителен институт (НОИ). Подобна беше и статистиката, която огласиха от института през есента. За първите девет месеца на 2012 г. новопенсиониралите се бяха с 14.6 хил. души по-малко (отново почти 18%) спрямо същия период на 2011 г. Намалението се обяснява с въведените по-високи стаж и възраст за пенсиониране. От началото на годината те нараснаха с 4 месеца, а до 2020 г. ще се увеличават постепенно до 63-годишна възраст и 37 години стаж за жените и съответно 65 и 40 за мъжете.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  rapidfire avatar :-|
  gigabyte

  Какво означава "пенсионИЕри"? Може би "пенсионери"? Или направо "пенсиите", както казва д-р Филипов?

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  С прекаленото вторачване във възрастта на пенсиониране се изпуснаха от око други пробойни за прахосване на осигурителен стаж, каквито са кухият 12. клас и безцелното висше образование, което сега го удължиха и с магистърски програми, а след още някоя година ще почнат и докторски на килограм да предлагат. Крайната цел е възрастта за обучение да се слее с пенсионната възраст.

 • 3
  neobiasnim avatar :-P
  neobiasnim

  Защо пенсиите в българия са колкото стипендиите? - за да се чувстват и възрастните по един младежки начин!

 • 4
  vassilun avatar :-?
  vassilun

  Половин милион инвалидни пенсии за малка България ми се струва нереално, колкото и да се е повишила заболяваемостта! Да не се стигне до положението на онова гръцко село, където всички селяни се оказаха слепи с инвалидна пенсия?

 • 5
  dggm avatar :-|
  dggm

  Има такъв ужас из България.
  Социалната ни система е абсолютна развалина. Човешки животи се унищожават. Няма помощ от никъде, освен ако хората не се измъкнат сами като барон Мюнхаузен.

  Имам усещането, че повечето хора в София лесно забравят за съшествуването на провинцията. Битовата мизерия, липсата на социални услуги като здравеопазване, образование, рекреация, помощ за преквалификация и т.н.
  Това води до унищожаване на човешки животи още в зародиш.

  Цели семейства и поколения бавно потъват надолу по спиралата. Нямат достъп до услуги, нямат достъп до работа, нямат достъп до доходи и тази липса на пари им реже всичко останало. Остават им 1 хляб от магазина, кафета с Боби и домашния алкохолизъм.

  Затова системата не работи. Не че някакви си бездушни цифри се били променили.

  Толкова много драма се крие зад тези цифри.

 • 6
  rkirov avatar :-P
  rkirov

  То ако беше останал Дянков още един мандат направо щяха да изчезнат пенсионерите.
  И щяхме да сме една младежка нация . Но уви .

 • 7
  oserv avatar :-|
  Patilan

  До коментар [#2] от "cinik":

  Тази пперспектива ми беше убягвала до сега.
  +1

 • 8
  geordgeo avatar :-(
  geordgeo

  Помислете за себе си докато е време, щото държавата ще помисли... само за надгробните ни кръстове, за паметни плочи няма да има пари...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK