Добрев: Инвестициите на американските ТЕЦ са гарантирани с особен залог от НЕК

Това едва ли ще попречи на преговорите за намаляване на цената по дългосрочните договори от централите

Централата "AES Гълъбово" беше открита през 2011 г., като в нея бяха инвестирани 1.3 млрд. евро
Централата "AES Гълъбово" беше открита през 2011 г., като в нея бяха инвестирани 1.3 млрд. евро    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Централата "AES Гълъбово" беше открита през 2011 г., като в нея бяха инвестирани 1.3 млрд. евро
Централата "AES Гълъбово" беше открита през 2011 г., като в нея бяха инвестирани 1.3 млрд. евро    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията от двата частни ТЕЦ - "Контур Глобъл Марица-изток 3" и "AES Гълъбово" (ТЕЦ "Марица-изток 1"), са гарантирани с особени залози от Националната електрическа компания (НЕК). Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката в оставка Делян Добрев на извънреден брифинг вчера. Пред журналисти той показа договорите за сключване на тези залози, които са били подписани съответно през 2002 и 2005 г. от тогавашния изпълнителен директор на НЕК Любомир Велков.

Според Добрев е странно от морална гледна точка, че НЕК веднъж е сключила договори за дългосрочно изкупуване на енергията от двете централи и след това е дала гаранция за тяхното спазване. Той обясни изнасянето на тази информация в последния му работен ден като министър с факта, че едва сега е разбрал за тези залози. "Те не са били активирани в периода, в който аз съм бил министър, за да разбера, че се случва нещо такова", посочи той. Министърът в оставка попита защо самата НЕК не е изградила тези централи, след като така или иначе е поела целия риск от инвестицията. 

Сключването на залог като обезпечение на ангажиментите по даден договор обаче е напълно нормално, тъй като само по този начин инвеститорът може да гарантира бъдещите си приходи. През 2002 г. "Ентърджи" и AES се отказаха от държавна гаранция, вместо което получиха гаранция от бъдещите приходи на НЕК. По други кредити на държавната енергийна компания са заложени например язовири.

Какъв е залогът?

Особеният залог, с който НЕК се ангажира, всъщност са бъдещите му приходи от електроразпределителните дружества, което министърът разтълкува като "залог върху сметките на потребителите". Действително приходите на НЕК от тези дружества идват от потребителите чрез такса пренос. Специално за "AES Марица-изток 1" залогът е 100% от прихода на НЕК от електроразпределителните дружества в Пловдив и Варна, които са собственост съответно на ЕВН и "Енерго-про". За "Контур Глобал Марица-изток 3" пък залогът е 43% от прихода на всички електроразпределителни дружества в страната. Според одитен доклад на НЕК от 2011 г., който министърът цитира, залогът за оставащия период на дългосрочните договори, считано от началото на 2012 г., е 13.188 млрд. лв. Това всъщност е сумата на електроенергията, която НЕК трябва да изкупи от тези дружества, от които 8.7 млрд. лв. за разполагаемост (определена мощност, която централите държат в готовност за експлоатация ) и 4.4 млрд. лв. за изкупуване на електроенергия. Макар че сумите изглеждат стряскащи, в тях няма нищо ненормално - само разполагаемостта на "AES Марица-изток 1" за период 15 г. е близо 5 млрд. лв., ако за база се използват цените, обявени през 2009 г. (единствените обявени публично).

Интересно е, че в договорите между НЕК и частните централи се посочва, че при невъзможност на НЕК да осигури тяхното обезпечение държавата е длъжна да осигури залога чрез други дружества.

Възможности за лавиране

Сключеният особен залог с американските централи реално не означава, че с тях не може да се преговаря за намаляване на цената по дългосрочните договори. Такива разговори всъщност вече са водени, а изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов, коментира, че централите са склонни на подобно намаление. Това реално може да стане чрез намаляване на нормата им на възвращаемост, която достига до 17%. Централите обаче са поискали гаранции, че ако се съгласят с намалението, то ще бъде еднократно.

В последните промени в закона за енергетиката на ДКЕВР се дава право да поиска изменение и допълнение на механизмите за ценообразуване, заложени в договорите за дългосрочно изкупуване, когато те противоречат на правото на Европейския съюз или не са в съответствие с неговите политики. В случая става въпрос за това, че с ангажимента за изкупуване на енергията от тези централи се стопира пълното либерализиране на енергийния пазар, каквито са изискванията на ЕС. Това би дало право ДКЕВР да започне процедура по разваляне на дългосрочните договори, извеждане на централите на пазара, като в същото време техните инвестиционни разходи бъдат покрити по друг начин (например с на т.нар. добавка "невъзстановими разходи").

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


26 коментара
 • 1
  d.trichkov avatar :-?
  Daniel Trichkov

  Интересно...

 • 2
  bestbuy avatar :-(
  За да останат ХОРА в България.

  мангалчо костов на изпроводяк през 2001 г.. подписа договорчетата за Мариците, зароби българите.. а сега има наглостта и да критикува...

  След това заедно със станишко и първачно си подават топката и взаимно се "критикуват".... :) Обща мафия за крадене в България - това са те... • 3
  bz avatar :-|
  bz

  "залогът за оставащия период на дългосрочните договори, считано от началото на 2012 г., е 13.188 млрд. лв."
  Тези които са го подписали това малоумие са за РАЗСТРЕЛ !
  Това са всичките пари за здраве за 4-5 години или построяване на всички магистрали в България 5 пъти или двойно увеличение на пенсиите за няколко години ...
  Мръсни синьо/червено/жълти КРАДЦИ !
  Дано господ накаже Вас и наследниците Ви подобаващо.

 • 4
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Интересно защо никой не пита Костов по темата, а вместо това слушаме постоянно за намеците му, че можел да "спаси България от катастрофата".

 • 5
  alieng avatar :-?
  alieng

  Нормално би било ако теца заложи приходите си от нек пред банка, която да осигури финансиране и в случай, че теца спре да обслужва кредита си, тогава банката може директно да се ползва от тези приходи, или както се нарича - "проектно финансиране". това което е в случая обаче не ми изглежда нормално, дори напротив - инвестиционният риск по проекта на практика се поема изцяло от нек, т.е. от държавата, вкл. и чрез гарантираната норма на възвръщаемост, а не от американците. на това му викам държавна гаранция, за подобна но по-скромна схема при концесията на магистрала тракия опищяха небесата, а тука ни гък ни стон, дори и от еврокомисията. странно ми се вижда и определено трябва повече инфо и анализи.

 • 6
  alegria avatar :-|
  Dum vivimus, vivamus

  [quote#4:"Nikolay UK"]Интересно защо никой не пита Костов по темата, а вместо това слушаме постоянно за намеците му, че можел да "спаси България от катастрофата"[/quote]

  Абе питаха го . Една журналистка го пита. И за този договор, и за една малка фирма дето се оказа, че има 12% от теца - регистрирана на остров Мавриции. Каза, че нищо не помни , и се скри. Ама цялата му платена агитка е по форумите.

 • 7
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  [quote#4:"Nikolay UK"]Интересно защо никой не пита Костов по темата[/quote]
  Питаха го - лъже... като циганин. Цялото му желание е да се върне на власт за да замете някоя и друга следа...

 • 8
  jonson avatar :-|
  jonson

  Ще се опитам да обясня ситуацията със свои думи. Представи си, че нямаш никакви пари. Сключваш такъв договор с държавата - супер гарантиран, за 15 години напред, отиваш при която и да е банка и тя естествено веднага ти отпуска кредит - това практически е по-сигурно от държавни ценни книжа. По-сигурно е защото една държава може да обяви дефолт, но сметките за ток винаги ще ги има. Освен това е и по-изгодно - банката би финансирала срещу 5-6% лихва, което е почти двойно на дцк. Та, взимаш кредит на 6%, получаваш гарантирани 17% и разликата от 11% си я слагаш в джоба. И това върху суми, изчислявани в стотици милиони, за 15 години напред. Ако някой реши да те изхвърли, трябва да ти плати 15 милиарда. Всичкото това без да вложиш лев свои пари!

 • 9
  trakerbg avatar :-|
  TrakerBG

  От няколко дни всички смени в Мини Марица Изток (държавните, не ония на Ковачки) са в отпуск. Авансите закъсняват вече с ден-два, а за заплатите на 25-ти не се знае още нищо. Ръководството търси варианти да затвори цялото производство и да остави само пазачи. Дружеството отива здраво към фалит, което е най-малкото странно, защото години наред е на добра печалба. Всичко това си има обяснение, разбира се.
  ТЕЦ 2 купува въглища от Мините, но не ги плаща директно на тях, а на БЕХ. В последните месеци заработва схемата за водене към фалит - БЕХ спира да превежда на Мините парите от ТЕЦ 2. Така изведнъж дружеството, което до момента (макар и криво-ляво и с много крадене) е изпълнявало инвестиционната си програма, до месец-два ще се окаже с отнет лиценз, стачкуващи миньори и готово за приватизация.
  Картинката добива още по-зловещи краски, защото обществото е "подготвяно" да даде отпор на предстоящите стачки на миньорите:

  - първо, всички се слагат под общ знаменател - и частните мини (Бобовдол и др.), и държавните - обслужващите ТЕЦ 1, 2 и 3, въпреки, че на едните не им плаща Ковачки, а на другите - държавата, отклонявайки им спечелените пари.

  - второ, внушава се, че закриването на мините и тец 2 ще поевтини тока (цената на тока от тец 2 е най-евтината след тази от АЕЦ Козлодуй, въпреки тежката държавна такса за пренос), отделно се заиграва с екологичната компонента, която, спор няма, си е фактор.

  - трето, удобно се пропуска ключовото значение на ТЕЦ-овете (не само на Мариците, разбира се) за балансиране на системата. Няма как да имаме стабилна енергетика само с АЕЦ, ВЕЦ и ВЕИ.

  - четвърто, не се споменават и разследват огромните кражби на едро и дребно (типично за нереформирана държавна фирма) - от синдикати, външни доставчици минерална вода, консумативи, горива (пример - литър дизел на ведомствената бензиностанция е с 15 ст. по-скъп от този навън, но всички служебни коли се зареждат само там) и въобще - всеки с малко по-висок ранг. На обикновените миньори се прилагат крути мерки като пребъркване на ръчния багаж и т.н.
  Тепърва ще се припомня миналогодишната стачка (предизвикана от синдикатите, под натиска на правителството, с краен резултат орязване на почти всички придобивки на обикновените миньори и енергетици, но не и на синдикалните лидери).
  Всичко това до дни (или седмици, зависи от заплатите на 25-ти, вероятно) ще изкара миньорите на масов протест. Имам две молби:
  - не нападайте миньорите - те не са виновни. Търсете истината с репортажите от самите мини, а не изявленията на бюрократите.
  - Капитал - направете своето разследване, така, както вие го можете. Факт е, че е надвиснало нездраво мълчание и спотайване по темата.
  Благодаря на прочелите докрай.

 • 10
  abete avatar :-|
  Elitsa Dimitrova

  До коментар [#8] от "jonson":

  От къде дойдоха тези сигурни 17%?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход