Без популистки разходи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Без популистки разходи

Калин Христов обяви, че няма да променя курса, наложен в последните 16 години за запазване на фискалната стабилност, финансова и макроикономическа стабилност.

Без популистки разходи

Новият финансов министър ще допусне увеличаване на социалните плащания, само ако намери резерви в бюджета

Стефан Антонов
8631 прочитания

Калин Христов обяви, че няма да променя курса, наложен в последните 16 години за запазване на фискалната стабилност, финансова и макроикономическа стабилност.

© Красимир Юскеселиев


На фона на синхронните леви завои в предизборните обещания не само на БСП, а и на ГЕРБ, идеите за повишаване на доходите чрез допълнителни държавни разходи ще се отложат поне до изборите. Служебният министър на финансите Калин Христов даде да се разбере, че няма да допусне това още на първата си пресконференция при приемането на поста от предшественика му Симеон Дянков. 

Той потвърди като свой приоритет политиката, следвана от четиримата свои предшественици, след въвеждането на валутния борд, а именно – запазване на макроикономическата, фискалната и финансовата дисциплина.

В рамките на бюджета

В отговор на журналистически въпрос новият финансов министър заяви, че каквито и извънредни социални разходи да направи новото правителство, те ще са в изпълнение на приетия от Народното събрание бюджет, а други извънредни плащания са възможни само при наличието на ресурси.

"Министър-председателят каза, че при наличие на възможни резерви може да се мисли за увеличение на доходите. Трябва да видя - дали има наличие на възможни резерви", обясни Калин Христов, като допълни, че увеличението на публичните разходи с 1.5 милиарда лева спрямо 2012 г. е достатъчно голямо, за да се мисли за допълнително разхлабване на коланите.

Христов подчерта още, че престоят му в правителството ще се ограничи в период, в който бюджетът е предварително одобрен, и за това приоритет ще бъде максимално пълното изпълнение на приходната му част. 

Връщане към растежа

Индиректно Калин Христов посочи и една от причините за забавения икономически растеж – държавата не усвоява еврофондовете в планираните темпове и това пречи да се постигне максималният положителен ефект за икономиката.

Новият министър коментира, че капиталовите разходи имат най-голям мултиплициращ ефект и поради това не трябва икономиите в бюджета да са за тяхна сметка.

През миналата година бюджетният дефицит се оказа почти тройно по-нисък от предварително заложения и причина за това бяха икономии в капиталовите разходи. Спестяването им пък дойде от факта, че държавата не е усвоила една трета от планираните 3.8 млрд. лв. постъпления от Брюксел и това е спестило нужното национално съфинансиране по европейските проекти.

Когато данните за изпълнението на бюджета станаха публични, макроикономисти пресметнаха, че спестените инвестиции и неусвояването на еврофондовете са могли да увеличат икономическия растеж с поне един процентен пункт от реалния, който се оказа 0.8%. 

"Икономиите от инвестиции основно са идвали от факта, че част от разходите за инвестиции са свързани с усвояване на определени европейски фондове. Ако там има нереализирани проекти, това механично води до спестяване. Бюджетът има акцент към инвестиционни разходи", конкретизира се министърът. 

Важността на еврофондовете се сочи от Международния валутен фонд и Европейската комисия като един от основните източници на инвестиции за българската икономика, защото позволява на държавата да подобри публичната си инфраструктура и конкурентоспособността на икономиката, ако средствата се изразходват в пълен размер и по правилния начин.

Прогноза

Още на първата си пресконференция Калин Христов ревизира правителствената прогноза за растеж на българската икономика през 2013 г. – до най-много 1.5% при сценарий за растеж от 1.9% при изготвянето на бюджета за тази година. Все пак още при представянето на бюджета Симеон Дянков заяви, че той е разчетен при по-консервативни очаквания.

"Средното разбиране за растеж тази година е в диапазона от 1 до 1.5%. Това при условие че във втората половина на годината еврозоната би започнала да се възстановява. С днешното разбиране за развитието на еврозоната и на България мисля, че този растеж е реалистичен и може да се реализира", бе първата прогноза на Калин Христов българската икономика през тази година.

Само час след изявлението на финансовия министър обаче Райфайзенбанк България разпространи прессъобщение, с което обяви, че коригира прогнозата си за растеж през тази година до 0.5-1%, след като предишните очаквания бяха за растеж от 1.5%. Причина за това според главния икономист на банката Калоян Ганев са нови по-предпазливи очаквания за развитие на икономиките в еврозоната през първата половина на годината и очаквано забавяне на инвестиционната активност и потреблението в изчакване на предсрочните парламентарни избори.

Без извънредни заеми

След като през последните седмици в обществото се разгоря дискусия дали държавата трябва да тегли нови заеми, с които да финансира текущи плащания и повишаване на доходи, още на първата си изява като министър Калин Христов отряза тези призиви.

Държавата няма да тегли заеми с друга цел освен с посочените до момента – да финансира  планирания дефицит и да рефинансира падежиращия държавен дълг, емитиран в предходни години.

На фона на синхронните леви завои в предизборните обещания не само на БСП, а и на ГЕРБ, идеите за повишаване на доходите чрез допълнителни държавни разходи ще се отложат поне до изборите. Служебният министър на финансите Калин Христов даде да се разбере, че няма да допусне това още на първата си пресконференция при приемането на поста от предшественика му Симеон Дянков. 

Той потвърди като свой приоритет политиката, следвана от четиримата свои предшественици, след въвеждането на валутния борд, а именно – запазване на макроикономическата, фискалната и финансовата дисциплина.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

34 коментара
 • 1
  nuzzo avatar :-|

  "Новият министър на финансите заяви, че държавата няма да тегли допълнителни заеми над вече планираните"
  --------------------------------------

  А ,

 • 2
  nuzzo avatar :-|

  "Новият министър на финансите заяви, че държавата няма да тегли допълнителни заеми над вече планираните"
  -----------------------------

  А, държавните дружества?!?!? Там е важно какво става и докъде са го "докарали" финансово.

 • 3
  kons avatar :-|
  Viscount Ganyo

  Ето го ключът към тежката задачка, в която сме се натикали:

  "През миналата година бюджетният дефицит се оказа почти тройно по-нисък от предварително заложения, и причината за това бяха икономии в капиталовите разходи. Спестяването им пък дойде от факта, че държавата не е усвоила една трета от планираните 3.8 млрд. лв. постъпления от Брюксел, и това е спестило нужното национално съфинансиране по европейските проекти."

  При стагниращ ЕС и във валутен борд единственият по-сериозен инструмент е усвояването на еврофондове. Когато това е недостатъчно има забавен икономически растеж и няма ръст на доходите.

 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  [quote#3:"Neyk"]усвояването на еврофондове[/quote]
  както виждаш не прави растеж, няма и как да прави щом фондовете се използват за строеж на магистралки...

 • 5
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  Да си дойдем на думата... Най-после едно публично признание, че БГ-икономиката се крепи на евро-субсидиите. Ако не са те, няма и ръст. Това е национална трагедия, по-тежка от всяка от националните ни катастрофи. В момента дори и без загубена война, България на Станишко и Тиквоний е няма потенциал да наеме и оползотвори дори малкото останала работна ръка.

 • 6
  rim avatar :-|
  Рим

  Успех на новото правителство! Най-голямата медиина помия върху още незапочналото работа ново правителство беше излята от "журналиста" Волгин на обяд на 13.03. И то, забележете - по Българското национално радио! Въпросът ми е: Докога комунистите ще разполагат със собствени предавания в Национални медии? Ако тази медия няма шеф, не е ли време да се назначи такъв? Ако този водещ продължи работата си в БНР, следва всички парламентарни партии да имат свои предавания със свои водещи! Все пак народът е избрал посоката и националните медии трябва да се съобразяват с това!

 • 7
  pavlovich avatar :-P
  ........

  [quote#0:"Дн"]Калин Христов: Не очаквайте отклоняване от курса на стабилността [/quote]

  само така Христов , Стабилност до дупка !
  матряла е свикнал - стабилизирай до края

  Хладилникът няма значение-важен е телевизорът

  Стабилност и глад - за все по-пълно задоволяване на духовните потребности на населението ;)

 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#6:"Рим"] то, забележете - по Българското национално радио! [/quote]

  БНР е гостоприемен стопанин за всеки самозванец, пратен или престрашил се "да му изпецка" една критика против Дянков. Единият вика "Дянков разпаша колана и стопи резерва", тъкмо затваря слушалката, следващият се обажда с "Дянков пренатегна ненужно финансовата дисциплина". На съответния водещ ролята се свежда до това да пертурбира критиката на двата вида изказващи се, като и на едните, и на другите пуска заучени фрази от сорта на "А защо, мислите, трябваше да се стига до настоящото тежко положение...", "Г-н проф...тръпки ме фактите, които споделяте...", "А как мислите, този път ще има ли привлечени виновни или пак ще се окаже, че.... "

 • 9
  objective avatar :-P
  objective

  Нека не раздаваме с лека ръка оценки на когото и да е, водени от политически пристрастия или лични интереси ! Нека мислим за България ! Виждаме пред себе си интелигентни и одухотворени млади лица на професиналисти, призвани да помогнат на народа си ! Времето и Конституционните им правомощия са ограничени ! Нека проявим рабиране и да им дадем шанс ! Успех !

 • 10
  trayan.petkov avatar :-|
  trayan.petkov

  Очакваме да видим резултати, а не празни приказки, пропаганда и популизъм. Правителството на Борисов беше такава трагедия, че не е възможно това да е по-зле.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK