Новият икономически министър иска международен одит в енергетиката
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Новият икономически министър иска международен одит в енергетиката

Важно е държавата да не пречи на бизнеса, каза Асен Василев при официалното поемане на поста от своя предшественик Делян Добрев

Новият икономически министър иска международен одит в енергетиката

Държавата ще се разплати с малките и средни предприятия, заяви Асен Василев

9556 прочитания

Важно е държавата да не пречи на бизнеса, каза Асен Василев при официалното поемане на поста от своя предшественик Делян Добрев

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


"За да станеш икономически министър в България, е нужно да си от Хасково, да си завършил езиковата гимназия и да си пял в хора." Тази шега е по повод назначението на новия икономически министър Асен Василев, който официално пое поста от своя предшественик Делян Добрев. Причината е фактът, че Василев и Добрев не само са от един град, но са съученици и са пели в местния хор. Това обаче не означава, че Добрев има нещо общо с избора на Василев за поста, обясни самият той.

Задачите

По време на официалното приемане на властта в сряда Асен Василев очерта задачите, които смята да изпълни. По думите му съвсем реалистично е да се направи международен одит в енергетиката, така че да се вкара прозрачност в сектора. "Трябва да видим къде са проблемите и да започнем обществен дебат за тяхното разрешаване", посочи той. В икономически план трябва да започне усвояването на средствата по програмите  за енергийна ефективност, което ще даде възможност за навлизане на свежи пари в най-засегнатия от кризата сектор - строителния. В случая става въпрос за усвояването на 70 млн. лв. по фонд "Козлодуй", с които ще бъдат санирани поне 250 болници, училища и детски градини. Самата процедура вече е задвижена и се очаква скоро да бъдат подписани договорите с изпълнителите. За целта обаче е нужно бързото одобрение на Европейската банка за възстановяване и развитие, за да може договорите да се сключат до края на април и най-късно през май да започне изпълнението", обясни Добрев.

Фокус и върху малките и средните фирми

Новият министър  коментира конкурентоспособността на българските фирми и ролята й за развитието на икономиката и повишаването на доходите. Според Василев  важно е държавата да не пречи на бизнеса. В тази връзка вече са водени разговори с министрите на финансите и на електронното правителство да бъдат инсталирани ПОС терминали на всички гишета на държавната администрация.

Василев посочи още, че държавата трябва да се разплати изцяло с малките и средните предприятия. Той обаче не можа да посочи за каква сума става въпрос и как ще бъде осигурена тя. Проверка на "Капитал Daily" показа, че държавата има просрочени задължения към частния сектор в размер на 278 млн. лв. по последна актуална информация от финансовото министерство. Не стана ясно обаче дали ведомството ще подкрепи искането на новия икономически министър за незабавно разплащане на всички просрочия към фирмите.

Какво предстоив енергетиката

Бившият министър Добрев очерта какво предстои в краткосрочен план в енергетиката. По думите му в момента най-важно е да се довърши процедурата за избор на фирма за търсене и проучване на нефт и газ в блок "Терес", за която документи са закупили 6 компании. Срокът за подаване на оферти изтича на 9 май - точно преди изборите, което означава, че за сключване на договор трябва да се изчака сформирането на ново правителство.

През следващите два месеца трябва да бъде направена и първа копка на газовата връзка с Гърция и да стартира процедурата за избор на строител за връзката със Сърбия. До април-май трябва да започне и първият производствен сондаж на газовото находище в Девенци, което през втората половина на годината ще доставя газ за страната.

Добрев обаче призна, че първата копка на "Набуко" едва ли ще е през юни, тъй като турската страна все още не проявява особен интерес към идеята газовата връзка да започва от интерконектора между България и Турция. В тази връзка той посъветва журналистите да не поставят това като задача на новия министър. 

"За да станеш икономически министър в България, е нужно да си от Хасково, да си завършил езиковата гимназия и да си пял в хора." Тази шега е по повод назначението на новия икономически министър Асен Василев, който официално пое поста от своя предшественик Делян Добрев. Причината е фактът, че Василев и Добрев не само са от един град, но са съученици и са пели в местния хор. Това обаче не означава, че Добрев има нещо общо с избора на Василев за поста, обясни самият той.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

25 коментара
 • 1
  svoboden avatar :-|
  svoboden

  Интересно какво мислят българските одитори по въпроса!? Ако един министър във Франция, Русия или Швейцария си позволи да каже, че одит заплащан от съответната държава на местно дружество, трябва да се направи не от местна, а от чужда компания, това ще бъде последния му ден като министър!

 • 2
  kihano avatar :-|
  kihano

  Така така, пак ще нахраним някоа акула от калибъра на HSBC измежду познатите на новия министър. Резултатът за страната пак ще е нулев.

  В "задачите" не виждам нищо за заетостта и доходите. Колкото и да коткаш малкия бизнес без копувачи ще си умре каквото и да го правиш. Но нещата са ясни, това е неолиберално правителство на същите хора които ни пробутаха Бойко и следователно ще продължат погрешната икономическа политика.

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#1] от "svoboden":

  Големите български одитори имат за основни възложители банките, ЕРП-тата, дистрибуторчИтата и международните адвокатски кантори и всички до един или активно облагодетелствани, или мълчаливи съучастници в голямото мазало. Което дава основание да се очаква, че докладите им ще са пристрастни в посока щадящи.

  А отделно един такъв одит може да не доведе до нищо, освен 2 подвързани папки в епистоларен стил, които да потънат из чекмеджетата, и няколко милиона хонорар за някой мастит чужденец.

  Ако наистина се очакват резултати, трябва в заданието да се иска отговор на съвсем конкретни въпроси:

  - как стана така, че при заложени в нац. план 300 мвт слънчеви централи към година 2020-та, осъмваме със 750 мвт още през 2012

  - какви са причините за това и има ли неморални (по нашенски: криминални) практики, с които да са облагодетелствани точно определени помазаници

  - "когенерациите" такива ли са наистина, или май само по изкупни цени са такива?

  - може ли в Козлодуй наистина да работят 4400 души, когато в същата по мощност централа в Германия или Франция работят по 500-600 души, а Белене беше заложен със 700-900 души. Откъде идва разликата и възможно ли е, съществена част от работещите никога да не е прекрачвала прага на централата. Забележка: 4400 души физически чисто няма къде да ги побереш всичките, без да се прескачат един друг или ако не ги строиш на двора

  - Има ли "измами в условието на непрекъснатост на престъплението" - говоря за слънчеви паркове, пуснати с 1/10 от заявената мощност, които сега донаждат поевтинелите панели, а цената си остава старата

  - Защо цената на слънчевия ток и днес (както е било винаги всъщност) е по-висока от германската, при 50% по-високо слънцегреене у нас т.е. 1,5 пъти по-висока рентабилност на вложението

  - Защо беше изпързаляна инициативата за облекчен монтаж на слънчеви панели за собствен електродобив? Въпреки че въпросът е само в един двупосочно отчитащ електромер, така че върнатата в мрежата енергия (ако се случи изобщо такава) да се приспада от усвоената, нещата пак отидоха в посока Строеж 1-ва категория (това е групата на АЕЦ Белене, циандидните езера за златото в Крумовград, Нефтохим и др. такива). Тук ролята на троянски кон изиграха мошениците от Фотоволтовата асоциация, които обвързаха въпроса с въпроса за техните преференциални цени, и така двете инициативи затънаха заедно.

  --

 • 4
  Consumer avatar :-P
  Consumer

  Да покани енергийния корифей Гамизов, макар че последният за пореден път се изходи по босфор тв, даже им благодари за трибуната. Горкият, Костов прибра парите под носа му и той остана с пръст в @ъ$а.

 • 5
  skyfighter avatar :-|
  skyfighter

  Аз съм за международен одит, колкото се може по-независим. Тук въпросът е да има воля да се решат проблемите открити от този одит, не че повечето не са ясни и сега. Служебният министър няма да има време и право най-вероятно да започне с тази задача. Тук натискут да се покрият нещата ще е огромен и гражданите трябва активно да натискат за промяна и да се интересуват от сектора, те засягат всички ни и националната сигурност.

 • 6
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  Ключа от палатката е в ДКЕВР, не някъде другаде.

 • 7
  mikaela72 avatar :-|
  Една Другарка

  За мен планираният международен одит е напълно безмислен.

  Ще викаме чужденци за да ни кажат, разбира се - срещу огромна сума - милиони евра, колко е лошо положението в енергетиката.

  Ние това си го знаем и без да идва някой отвън да ни го казва.

  Дори да се обърне към работещите в енергетиката, пак няма да получи достоверена картина на случващото се, защото заетите в тази област умират за работните си местенца и не искат нищо там да се променя - резултат от характерното за българина късогледство, овчедушие и мислене само за собствения задник.

 • 8
  svoboden avatar :-|
  svoboden

  До коментар [#3] от "cinik":

  Не разбрах тезата ти, че за заданието са отговорни одиторите или че одита е одит само ако сме платили на небългарска компания? Чуждопоклоничеството не е ново за страната ни, но поне в тази област не съм чувал българите да имат провали дори и на една хилядна от прехвалените западни компании.

 • 9
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#8:"svoboden"]Не разбрах тезата ти, че за заданието са отговорни одиторите или че одита е одит само ако сме платили на небългарска компания?[/quote]


  Написал съм го като за идиоти и само заради теб го повтарям пак:

  1. Одиторът не бива да е в конфликт на интереси. Ако същият одитор е и от 20 години одитор на половината банки в България, или пък на някое/някои ЕРП-тата, или на чужди правни кантори, същите са пряко съпричастни към грабежа. Нещо повече, техни служители са физическите приносители на рушветите - измислили са правната формула, прехвърляли са от сметка в сметка, тъпкали са пачки в чували и т.н. Е, сега да не очакваш, че заради един еднократен одит ще си развалят отношенията с клиентела, която им плаща от 20 години и има да им плаща още толкова?

  2. И без одит, повечето от нещата са ясни на всеки редови служител в НЕК. Въпросът е, че ако излезе родната одиторска фирма АБВ и почне да отговаря на въпросите, които съм задал по-горе, първо ще има натиск по всички линии и пътуване на чанти пари "за нагоре по веригата". Всеки ще бъде изкаран съученик, съдружник или любовник на някого. Затова казвам: необвързан одитор и точен въпросник, по който да пише констатациите в стил "Въпрос-отговор".

 • 10
  gorodetski avatar :-|
  gorodetski

  Този ми е съмнителен нещо. Просто интуиция...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.