Изборна математика за напреднали
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Изборна математика за напреднали

Пет области в страната ще излъчат почти половината депутати от 42-ото Народно събрание

Изборна математика за напреднали

ЦИК е на път да направи спорна реформа в разпределянето на депутатските мандати

Велина Господинова, Елена Старидолска
20261 прочитания

Пет области в страната ще излъчат почти половината депутати от 42-ото Народно събрание

© Надежда Чипева


Тежи ли Искра Фидосова от ГЕРБ колкото Кирил Добрев от БСП или Румен Овчаров от БСП колкото Волен Сидеров от "Атака"? Отговорът е "не". Може да звучи невероятно, но досега Фидосова, измерена в електорална тежест, беше значително "по-лека" от Добрев.

"Тежестта" на едно и също депутатско място в Народното събрание, но в различни избирателни райони на страната никога не е била еднаква. Гласовете, с които Овчаров например е бил избран за народен представител от София, са много повече, отколкото тези за Сидеров в Бургас например. Искра Фидосова като кандидат за депутат от Монтана също е влязла в Народното събрание със значително по-малко гласове, отколкото Добрев в София-област.

След почти всички парламентарни избори досега политическите сили говореха за тази несправедливост и неравнопоставеност на мандатите в гласове между различните избирателни райони, но вече около 22 години никой не се наемаше да промени това.

В близките дни се очаква Централната избирателна комисия (ЦИК) да излезе с решение, с което да се опита да промени сегашното статукво чрез радикално преразпределение на мандатите в 31-те многомандатни избирателни района. Но твърде вероятно е то да изненада неприятно част от политическите сили.

В матрицата

Мащабното преразпределение на мандатите по региони, което предстои да бъде прието от ЦИК, е по същество реформа от гледна точка на определянето на депутатските места. То ще засегне в различна степен 21 многомандатни избирателни района от общо 31, като към едни от тях ще се прибавят мандати, а от други ще се отнемат.

Най-фрапиращо е предложението за два от трите избирателни района в столицата. В 23-ти МИР местата за депутати се увеличават с четири и така листата става най-дългата в страната с 16 позиции, а в 25-и - с три. Заедно с прибавянето на един мандат към 24-и район общо в София-град ще се избират осем повече, отколкото досега, или столицата ще изпрати в парламента 42-ма народни представители.

В Бургас и Варна също се добавят още две депутатски места. В Сливен, Габрово, Ямбол и Перник пък се отнемат по едно. В смесените райони като Търговище, Смолян, Силистра, Разград листите също окъсяват с едно място. Досега те и без това бяха къси - от по пет места.

Или с други думи, в Народното събрание 104 депутати от общо 240 (почти половината) ще са от София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. На тези места партиите, които имат шанс да прескочат бариерата от 4% трябва да са особено внимателни какви хора предлагат в листите.

Неофициално от ЦИК обясниха, че изчисленията на мандатите са лесни и всеки може да си ги направи. За база се взимат данните за населението, включително новородените, а не само избирателите, от последното преброяване през 2011 г. по области, чиито граници съвпадат с избирателните райони. Тежестта на съответната област, измерена в население, се пренася в тежест по мандати в 240-членния парламент.

Простото сравнение с населението според предпоследното преброяване през 2001 г. очевидно не може да е показателно, защото числата за Бургас например показват, че като цяло жителите в областта намаляват през 2011 г., но мандатите странно се увеличават с два. Възможното обяснение е, че досега листата в морския град е била подценена, т.е. досегашните места не са съответствали на тежестта й като население от общото в страната.

По кодекса

Драстичната промяна на мандатите всъщност беше заложена в последните поправки в Изборния кодекс, приети през януари. Изменението е в ал.3 на чл.67, който гласи, че ЦИК определя броя на мандатите за всеки многомандатен изборен район въз основа на единна норма на представителство за цялата страна в зависимост от броя на населението по данни, предоставени от Националния статистически институт на база резултатите от последното преброяване на населението, а не както беше досега - по актуализирани прогнозни данни на НСИ. В текста още се казва, че за изчислението на броя на мандатите се използва методът на най-големия остатък. Изрично е посочено и че броят на мандатите в изборен район не може да бъде по-малък от 4.

Макар и неофициално от различните партийни централи на по-големите формации споделиха, че решението на ЦИК е очаквано. Като аргумент повечето от тях посочиха миграцията към големите градове като София и Варна, както и обезлюдяването на някои региони заради емиграцията в чужбина. От БСП дори разказаха, че преди пет-шест месеца са обсъдили най-детайлно възможността да бъдат прекроени мандатите. Оказа се, че и в "Синята коалиция" са се подготвили за промяната на мандатите, но останаха изненадани от чувствителното нарастване на депутатските места във Варна и в София. За разлика от колегите си обаче народните представители от ГЕРБ знаеха предварително с колко и къде ще се променят мандатите. За последно информацията им беше припомнена на срещата между областните координатори на партията с членовете на предизборния щаб – Цветан Цветанов, Искра Фидосова и Красимир Ципов, в четвъртък.

Точно този факт предизвика съмнения, че в радикалната промяна на мандатите може да има нещо повече от демография. Изпреварващата и навременна информация е важна на политическите сили, за да определят състава, водачите и кандидатите си за депутати на избираеми места в съответните листи. Още повече че заради предсрочните избори сроковете за подготовка за вота са чувствително съкратени. Към това трябва да се добави и (може би случайното) съвпадение на ограничаването на мандатите в райони, в които ГЕРБ нямат силни позиции, като Сливен, Монтана, Кюстендил и Перник например, и увеличаването на депутатските места там, където бившите управляващи са силни - като Бургас и София.

Ефектите  

Дали мащабното прекрояване на мандатите е в нечия полза, е въпрос на математика, а експертите, които разбират от изчисление на изборните резултати, се броят на пръстите на едната ръка. Политологът от Софийския университет и специалист по изборите Димитър Димитров е категоричен, че няма как ЦИК да допусне грешка при преразпределението на мандатите. "Ако изобщо може да се говори за някаква манипулация, тя би могла да се търси в данните на НСИ от преброяването", казва той. Според него на този етап е трудно да се каже коя от политическите сили би спечелила от това преразпределение, преди ЦИК официално да определи методиката на изчисляването на резултатите от изборите. Все пак според него е доста учудващо чувствителното увеличаване на мандатите в трите софийски избирателни района.

Според бивш член на ЦИК промяната на мандатите е в полза на двете големи партии ГЕРБ и БСП, както и на формациите с твърд електорат като ДПС. Тежестта на един мандат в съответния регион се изчислява на базата на гласовете, разделени на броя на депутатските места. Избирането на повече депутати от София на практика ще намали цената на един мандат, което ще даде възможност на двете най-големи партии да вкарат повече депутати. В столицата традиционно добри позиции има и партията на Иван Костов. Увеличаването на гласовете за влизане в парламента за един народен представител в районите с къси листи също работи за двете големи партии и за формациите с твърд електорат, каквато е ДПС в смесените региони. Най-ощетени от промяната на мандатите ще бъдат малките формации.

Все пак обаче експертите определят реформата с преразпределението на мандатите като положителна. Друг е въпросът, че тя може би трябваше да се осъществи заедно с прочистването на избирателните списъци от мъртви души. По този начин би се избегнало евентуалното изкривяване на изборните резултати.

Новото разпределение на мандатите

Тежи ли Искра Фидосова от ГЕРБ колкото Кирил Добрев от БСП или Румен Овчаров от БСП колкото Волен Сидеров от "Атака"? Отговорът е "не". Може да звучи невероятно, но досега Фидосова, измерена в електорална тежест, беше значително "по-лека" от Добрев.

"Тежестта" на едно и също депутатско място в Народното събрание, но в различни избирателни райони на страната никога не е била еднаква. Гласовете, с които Овчаров например е бил избран за народен представител от София, са много повече, отколкото тези за Сидеров в Бургас например. Искра Фидосова като кандидат за депутат от Монтана също е влязла в Народното събрание със значително по-малко гласове, отколкото Добрев в София-област.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

57 коментара
 • 2
  b.manchev avatar :-P
  b.manchev

  В тази ситуация на институционална и тежка социална криза, всеки опит за манипулация на изборния процес неизбежно ще доведе до дестабилизация на страната, а едва ли елитът ни има нужда от такава.

 • 3
  lubomirgavrilov avatar :-|
  Любо

  Хубаво е, когато депутатите се занимават с математика. Сметката обаче се обърква от един милион избиратели в чужб ина, които не се броят в нито един избирателен район, защото ... бяха мъртви души, нали така? Или фантоми, вече не си спомням.
  http://izborenkodeks.wordpress.com/

 • 4
  tpotoap avatar :-|
  TPOTOAP

  До коментар [#2] от "b.manchev":

  Отдавна изборният процес в България е изроден в нагло пазаруване на избиратели. На референдума за Белене се видя много ясно как биха изглеждали едни истински избори без купен вот и организирани депесарски мероприятия. Този проблем е много, много подценен, а партиите си траят естествено. Ще дойде обаче и това време, когато ще осъзнаем, че в нашата мила родина със стопяващо се население изборитге са една голяма пародия.

 • 5
  iliefff avatar :-|
  jilieff

  Хубава и полезна статия, особено втората половина. Важно е да се отбележи, че едно намаляване на броя на депутатите (превърнало се в мантра напоследък) би довело до аналогични резултати - монопол на големите партии и тези с твърд електорат.

 • 6
  2.5 avatar :-?
  2.5

  "Дали мащабното прекрояване на мандатите е в нечия полза, е въпрос на математика, а експертите, които разбират от изчисление на изборните резултати, се броят на пръстите на едната ръка."

  Доб'рутро!
  Кой каквото и да говори, изборите ще бъдат честни, но мачът вече е "свирен".
  ГЕРБ и БСП ще бъдат големите играчи. Останалите са тези, които успеят успешно да яхнат протестния вот.
  Лошото е, че се очертава пирова победа. Очаквам, по-скоро ГЕРБ да отиде на варианта избори до дупка(поне към момента не виждам с кого биха правили коалиция), а БСП ДПС да се опитат да ни пробутат вариант 'ала проф. Беров.
  Все пак всичко зависи от натрупаното напрежение на улицата, а едва ли някой в момента би се наел да прогнозира накъде ще избие народния гняв.

 • 7
  skydiver avatar :-|
  Skydiver

  Промяната няма как да е от полза/вреда за някоя партия като цяло, защото системата ни е пропорционална - броя на депутатите за партията се определят от националният и резултат.
  Единственият ефект е, че в рамките на гласувалите за една партия няма да се преливат софийските гласове към по-малките райони. Тоест като гласуваш за Костов/Прошков/... в Младост, няма гласът ти да помогне на кандидатът на ДСБ/БнГ в Хасково.

 • 8
  jonson avatar :-|
  jonson

  Възстановяването (или по-скоро въвеждането) на елементарна справедливост не обслужва никоя партия, то обслужва демокрацията. Най-после е премахнато меко казано странното положение един глас от Кърджали да струва колкото 3 варненски или 4 софийски гласа. Историята на България щеше да е различна, ако още на Кръглата маса Желю Желев и къмпани не бяха допуснали (или не бяха искали да допуснат) да бъдат измамени по такъв елементарен начин. Вярно, че философи и литератори математика не разбират, но все пак броене се учи в първи клас. Трябваше да минат 20 години, за да се сети някой, че изкривената система за избиране учетворява силата на ДПС. Но това вече не е от значение. От значение е, че конституционния принцип гражданите да имат равни права, вкючително и избирателни най-после възтържествува.

 • 9
  karla_hanneman avatar :-|
  Karla c Україна Hanneman

  За манипулация на изборите се говори усилено , но никой не се замисля колко сложно и неефективно би било това в сравнение да кажем с една най-обикновена предизборна кампания проведена коректно.

  За това Станишев може да си цвърчи колкото си иска , но достоверност в обвиненията си няма да постигне.

 • 10
  mentor avatar :-|
  Ментор

  наистина е изумително, че подобна промяна не е направена до сега. Без значение кой ще спечели от нея на следващите избори, нормално и справедливо е гласовете да имат еднаква тежест. Малко странно ми звучат заключенията, че подобна промяна била в полза на БСП - в големите градове резултатите им обикновено са по-ниски от общонационалния им резултат.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK