Върховно административно семейство

Георги Колев (тук с вече бившия му заместник Венета Марковска) носи персонална отговорност за начина, по който се разпределят и управляват делата във ВАС

Върховно административно семейство

Съмнения за сериозен конфликт на интереси обгръщат едни от ключовите дела във ВАС

24570 прочитания

Георги Колев (тук с вече бившия му заместник Венета Марковска) носи персонална отговорност за начина, по който се разпределят и управляват делата във ВАС

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Тихомълком в края на миналата година председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев направи кадрова рокада. Председателят на Четвърто отделение в съда Георги Георгиев беше преместен като редови съдя в Шесто отделение. Публично мотиви не бяха обявени, но магистратите във ВАС знаеха причината - "конфликт на интереси".

Съдия Георгиев живее на семейни начала със зам.-председателката на съда Румяна Монова, под чието ръководство попадаше и ръководеното от него отделение.

При справка в системата на съда през последната година и половина двамата са влизали в общ съдебен състав по над 30 дела. Те са формирали мнозинство в тричленните състави на съда, има случаи, в които съдия Георгиев е бил докладчик на първа инстанция, а съдия Монова – на втора, или обратното. Става дума за дела с висок материален интерес. Ръководеното от Георги Георгиев до миналия декември отделение разглежда дела по Закона за обществените поръчки, Закона за енергетиката, Закона за защита на конкуренцията, както и изборните дела.

Казусът показва системни проблеми в съда, който трябва да произвежда независим и предвидим контрол на актовете на държавната администрация.

Кога точно?

"Съдия Румяна Монова и съдия Георги Георгиев са във фактическо съжителство от декември 2012 г., още преди този момент съм запознат с отношенията им от тях самите", отговори председателя на ВАС Георги Колев. Той пояснява: "В тази връзка бяха предприети мерки за предотвратяване на евентуален конфликт на интереси. Със Заповед №1816/19.11.2012 г. съдия Георги Георгиев е освободен от заеманата длъжност като председател на IV отделение на Първа колегия на ВАС и е преминал в VI отделение на Втора колегия на ВАС. Още преди този момент съдия Монова и съдия Георгиев не са влизали в един и същ съдебен състав."

Съдии от различни отделения на съда коментираха пред "Капитал", че отношенията между съдиите Монова и Георгиев са били известни от поне година. Справка в имотния регистър показа, че през септември 2012 г. двамата са купили къща край София, а половин година по-рано са започнали да разделят имуществото си. Всичко това поставя под съмнение думите на председателя на съда Георги Колев и вдига сянка на съмнение за конфликт на интереси.

Той обаче е категоричен: "Към настоящия момент не са налице обстоятелства, които да обуславят наличие на конфликт на интереси по отношение на заместник-председателя на ВАС Румяна Монова и съдия Георгиев, но независимо от това са подадени съответните уведомителни декларации във Висшия съдебен съвет. По отношение на двамата е направено всичко необходимо за спазване на закона и за избягване на евентуален конфликт на интереси и е изключително неприятна постоянната намеса в личния им живот, базирана на непроверена информация, целяща злепоставянето им в професионален план."

Как се разпределя делото

Според правилника за администрацията на ВАС, след като се образува едно дело, председателят на съда или някой от неговите заместници определя съдията докладчик (този, който пише решението по делото и го "разказва" на останалите членове на съдебния състав). В конкретния случай Румяна Монова е човекът, който определя докладчика за Първа колегия, в която се намира и Четвърто отделение, доскоро оглавявано от съдия Георгиев. По закон Румяна Монова може да влиза като председател на съставите в колегията си, когато поиска. Справка на "Капитал" показа, че през последната година и половина има поне 15 казуса, в които по дело с докладчик Георги Георгиев председател на състава е Румяна Монова. Така двамата формират мнозинство в съдебния състав, а третият член често е различен (а по принцип съставите трябва да са фиксирани). Сред казусите са реституцията на земята под резиденция Бояна, обществени поръчки по оперативните програми, строежът на околовръстното, обществени поръчки на "Мини Марица-изток", кметски избори, строежът на завода за боклуци в София и т.н.

Има и дела, когато Румяна Монова и Георги Георгиев участват заедно и в петчленните състави на съда, които са последна инстанция по някои от делата. Такъв например е случаят с отменените санкции, които Комисията за защита на конкуренцията наложи на "Кингс табако" (съставът тогава се председателства от печално известната Венета Марковска), или потвърденият отказ на същата КЗК да санкционира собственика на съоръженията "Витоша ски" за това, че продава карти за лифтовете на ски учителите, които не работят за тях, на завишени цени.

Третата група дела, която свърза Румяна Монова и Георги Георгиев, са тези, по които единият от двамата е писал решението на първа инстанция, а другият – на втора. Такъв например е случаят с отменената глоба, която КЗК налага на"Литекс" заради нелоялни практики на пазара на гориво.

Случайното разпределение...

Съмненията около предвидимостта на правораздаването във висшата инстанция по административни дела се засилва и от факта, че за разлика от други съдилища (Върховния касационен съд, апелативните съдилища), където съставите и съдиите в тях са публични и достъпни в интернет, във ВАС те са загадка до последния момент.

Проблем има и при формирането на петчленните състави (пак – последна инстанция), където само докладчикът се избира случайно, а останалите се подбират след "кастинг".

Всичко това се случва в контекста на публично изразените съмнения към системата за случайно разпределение на делата, която позволява манипулации, като например изключване на конкретни съдии, като изкуствено се завишава тяхната натовареност и така се намалява вероятността делото да се падне на когото не трябва. Съдии от ВАС коментираха, че през последните няколко месеца информационната система на съда "пада" непрекъснато. Дали това е свързано с предстоящата проверка на ВСС на разпределението на делата в съда, можем само да гадаем.

От декември съдиите Георги Георгиев и Румяна Монова са в различни колегии. Четвърто отделение се ръководи от съдия Мариника Чернева. Заедно с нея в отделението е била трансферирана и съдия Бисерка Цанева, която живее с бившия вече депутат от ГЕРБ Ивелин Н. Николов.

Зад всички тези проблеми освен потенциалния конфликт на интереси прозират системни проблеми на висшата съдебна инстанция, която единствена може да контролира актовете на изпълнителната власт. Още повече че в случая става дума за проблемна област, която изкара протестиращите на улицата, а тази седмица беше припозната като приоритет от служебното правителство – борбата с монополите.

Тихомълком в края на миналата година председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев направи кадрова рокада. Председателят на Четвърто отделение в съда Георги Георгиев беше преместен като редови съдя в Шесто отделение. Публично мотиви не бяха обявени, но магистратите във ВАС знаеха причината - "конфликт на интереси".

Съдия Георгиев живее на семейни начала със зам.-председателката на съда Румяна Монова, под чието ръководство попадаше и ръководеното от него отделение.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


21 коментара
 • 1
  demonoid avatar :-|
  demonoid - чао тирани!

  ВАС, няма ли най-накрая да започнете да си спазвате сроковете за решения? Имам един познат, чието дело чака решение вече шести месец. нали вашите хора бяха борци за спазване на сроковете, а?

 • 2
  georgi960 avatar :-|
  КМЕТ В СЯНКА

  НЯМАТ МЯСТО В ЕДИН И СЪЩИ СЪД

 • 3
  red.mary avatar :-|
  red.mary

  Снимката е умилителна.

 • 4
  feniks78 avatar :-P
  feniks78

  Ха ха,тия са си направили ООД!

 • 5
  demonoid avatar :-P
  demonoid - чао тирани!

  Колев е минал и ми е цъкнал минус.

 • 6
  pen4o avatar :-|
  Daniel Ivanov

  Ето ги героите в тоги, които преобръщат правото с хастара наобратно, за да решат в полза на Кингс Табако, Витоша Ски, Литекс Комерс и другите фирми, доящи наред народа.

  Подобни търгаши ще продължават да се гаврят с Темида, докато не се създадат ясни правила, гарантиращи независимост на съда и прозрачност на правосъдието.

 • 7
  e_mil avatar :-|
  tamada

  Г-н Босев!
  Както и преди съм Ви писал, някои думи нямат превъзходни степени. Не може да има "по-ключово" и "най-ключово" дело.
  Една звезда на разследващата журналистика следва да уважава езика на който пише.

 • 8
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Да се откажеш от председтаелското място на състав във върховен съд е абсолютна индикация за големи далавери и много развъртени пари.

 • 9
  forza avatar :-P
  forza

  До коментар [#4] от "feniks78":

  Моля, моля, Първи частен съд, по-известен с търговското си наименование ВАС, не е просто ООД, а същинско АД с акции на приносител и масономилиционер за изпълнителен директор.

 • 10
  forza avatar :-|
  forza

  P.S.

  Поздравления за г-н Босев за статията!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход