Пет важни цели на новия кабинет

На какво ще заложи служебното правителство през (поне) трите си месеца във властта

В бурята от емоции покрай назначаването на служебното правителство, покрай новините какво казва майката на новия служебен премиер Марин Райков и дали президентът е забравил да обяви имената на новите министри, встрани от вниманието останаха няколко момента от изказванията на Росен Плевнелиев и част от новите министри. В тях служебното правителство и президентът се опитват да рестартират някои от старите приоритети на държавата, които потънаха в безвремието на оправданията, че сега не му е времето за реформи.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


103 коментара
 • 1
  georgi960 avatar :-|
  КМЕТ В СЯНКА

  това е правителство на статуквото и хората скоро пак ше излезнат масово !

 • 2
  forumer avatar :-|
  forumer

  Най-важният приоритет са спокойни и честни избори

 • 3
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Пред новия кабинет има само една най-важна цел и тя е да развие и усъвършенства социалната политика и да увеличи масовите доходи (това е възможно само посредством опериране с минималната заплата), като същевременно запази бюджета сравнително балансиран (никакво залагане на нови дългове и на голям дефицит). Постигането на тези две наглед противоречащи си цели е възможно. (Ако те не знаят как - да ме повикат да ги консултирам. Аз зная как!)

 • hellwitch
  • -16
  • +134

  До коментар [#3] от "Станислав Янков":

  Стига с този социализъм.
  Общия "кюп" ни доведе до тук и от него е лесно да се краде. Защото в БГ общото е ничие.

  Крайно време е който каквото си изкарва да си е за него, а не да издържаме 1 млн. лентяйстващи цигани. Социално та социално.

  Социалното трябва да е за образование и здравеопазване - от там на татък всеки да си бачка и да изкарва.

 • 5
  wizard avatar :-(
  Wizard

  Роската маже и се прави на еманципиран. Това е част от герберския цирк. Всички от ГЕРБ го обърнаха на театър с цел консолидиране и подковаване на редиците за 12 май. Не се заблуждавайте. Те сега са в изчакваща позиция, така нареченото "снишаване" (по Бай Тошо)
  Нещата никак не са добре, но ако мъглата им мине, следващите години ще стане още по-зле. Видяхме немощта на Борисов и Цветанов да вършат реална работа в интерес на гражданите! Има огромна опасност хората пак да останем на заден план, ако Бойко успее с тези артистични умения да заблуди огромната част от простото българско население. Изключително опасно ще стане, ако Бойко направи нов кабинет. Тогава - Терминал 2. Дано не става.
  Този служебен кабинет е ГЕРБ -2, по подобие на "дългата резервна скамейка". Всичко е мъгла!

 • 6
  yotata avatar :-P
  йотата

  Ако в края на (поне) трите си месеца са постигнали гореописаното, може и да реша да гласувам за партията която ги припознае за своето правителство в следващия парламентарен цикъл.

  Трипирете, кукловодиии!

  /От друга страна ми е огромна загадка що Мишо73 още не е изпротестирал, че ТИЯ ще му спират любимите магистрали и развитието на американски тип аграрна индустрия. свръхиндустриализирана. тип поточна линия. за земеделие без нищо живо в него. даже и без работници./

 • 7
  objective avatar :-P
  objective

  Ето, точно от такъв тип държавници като Росен Плевнелиев и Марин Райков България има нужда ! Национално отговорни, интелигентни, ерудирани, цивилизовани по Евроатлантическата ценностна система, вдъхващи навсякъде респект и доверие, далновидни и предприемчиви ! Не изтъркани политически номенклатури, а спосбни и успешно доказали се личности трябва да управляват държавата и след изборите, за да я вдигнат на крака !

 • 8
  alexsilver avatar :-?
  alexsilver

  [quote#2:"forumer"]Най-важният приоритет са спокойни и честни избори [/quote]

  Ами Райков като ходи два пъти дневно на "спявка" при маркуча, няма начин изборите да не са "спокойни" и "честни". Честна разбойническа дума... ;)

 • 9
  info111 avatar :-|
  info111

  Едно мнение:


  Грандиозна политическа измама
  "Агент за влияние" на Вашингтон е назначен за български служебен премиер

  До последния си дъх правителството на Бойко Борисов излъчваше зловонието на една престъпна групировка, добрала се до властта чрез гигантска измама на собствения си народ. Подобно на ранен октопод, то се обгърна с тъмномастилената пелена на страха и на желанието да замете следите от бандитското си управление.
  Избухналият народен гняв развали тънките сметки на мафиота Борисов и на неговите "лейтенанти" да подготвят безпрепятствено втория мандат на всеобщия грабеж, който трябваше окончателно да съсипе ресурсите на нашата държава.
  В последните дни на агонизиращото правителство неговите министри се състезаваха в умилителната операция, наречена
  "Като няма друг, да се похвалим сами"
  Заваляха умопомрачителни отчети, от които трябваше да повярваме, че през последните години сме били управлявани от най-големите умници на планетата. Над всички се изяви кралят на усуканите глупотевини за нещастие на целокупна България неин досегашен министър на вътрешните работи, наречен Цецо Тъпецо - един от най-приближените индианци до вожда Винету.
  То не бяха хвалби, то не беше чудо! Ако дори за момент повярвате на този чутовен юнак, ще трябва и да преглътнете невъобразимите лъжи, че живеем в една спокойна и лишена от престъпност страна. В която няма отвличания на деца или престрелки между наркобароните, контролиращи търговията със смърт из улиците на българските градове.
  Няма и дума за разцвета на контрабандата, от която се пълнят партийните каси на ГЕРБ и на неговите тайни другарчета от безсмъртната политическа мафия, управлявала България през последните 24 години.
  Да не говорим за сладкия живот на международния шпионаж, намерил у нас широко поле за творческа изява. Почти всеки ден научаваме нови факти, доказващи безпрепятственото проникване на чужди разузнавателни централи в най-деликатните звена на националната ни сигурност.
  Незаконната турска партия ДПС вече не се крие, когато работи срещу собствената си държава. Многократно от екрана на телевизия СКАТ и по страниците на "Десант" предупреждавахме бившия, а от известно време насам и досегашния главен прокурор, за христоматийни нарушения на българското законодателство от агенти на чужди тайни служби, насочили усилия и солидни финансови средства за разрушаване на системата за защита на националната ни сигурност.
  Най-новото доказателство извади на бял свят системата за вербовка на български граждани от турски произход чрез използване на някои учебни заведения на турска територия,контролирани пряко от тайните служби на Анкара.
  Нашите разкрития едва ли са трогнали уж компетентните органи на държавата и най-вече Главната прокуратура и ДАНС, върху които пада най-голямата отговорност за пресичане на шпионските "игрички", сервирани от нашите съседи.
  Няма да се спирам подробно върху нелепите хвалби на министри като Лиляна Павлова, излъчваща болезнен оптимизъм на фона на замръзналите строежи на прословутите магистрали, които в крайна сметка скъсиха живота на нейното правителство.
  Или пък на смехотворните твърдения на Образователното министерство, според което в неговия ресор са постигнати непознати досега върхове. Само ще напомним за уволнения лично от премиера министър птица Сергей Игнатов, допуснал пълен разпад на държавния контрол върху българските училища в смесените райони.
  Там, където онбашиите на ДПС си разиграваха коня по най-разюздан начин и гонеха от класните стаи учителите от българския етнос.
  Не мога да пропусна обаче финалните акорди на грандиозното "културно" представление на кварталния пияница Вежди Рашидов, изплюл се за последно в лицето на държавата, допуснала един нехранимайко от пансион за малолетни престъпници да се настани в свещеното кресло на такива духовни гиганти като Дядо Вазов и професор Иван Шишманов.
  Използвал най-активно министърския си пост, за да натрапва собствени изложби на чуждестранни галерии, този надгробен каменоделец определи българския народ за недостоен и неб-лагодарен към управлението на Борисовите мафиоти. Даже ни заплаши, че ще внесе "отвън" подходящ генерал, който да се справи набързо с протестиращите българи.
  Вероятно има предвид съседна Турция, известна с военните си преврати и с претъпканите затвори, където интелектуалците лежат за дълго, докато техните български "колеги" като Вежди Рашидов държат патриотарски речи из кръчмите на софийския хайлайф.
  "Пази, Боже, сляпо да прогледа", е казал мъдрият наш народ, който все още търпи простаци от всякакъв калибър да мърсят светия образ на държавата на духа, както беше обозначено нашето Отечество от някой от най-светлите имена на световната интелигенция.
  Сега, когато пиша тези финални редове, пред очите ми се изреждат членовете на новия служебен кабинет, формиран от президента Плевнелиев. Слушам лъжовните му думи, че не се е поддал на външни внушения и не мога да задуша искрения смях, обземащ ме, когато наблюдавам групата марионетки, готови да ни управлява през следващите месеци.
  Нека кажа само няколко думи за служебния премиер Марин Райков. Човекът, за когото лично Бойко Борисов навремето откровено призна, че е бил негова "слушалка" в правителството на Тройната коалиция и редовно му донасял какво става "в тила" на политическия враг.
  Дипломати, работили с Марин Райков, напомнят, че цялата му фамилия си е изкарвала прехраната с политически доноси. Бащата е топшпионин на ДС, опитал се навремето да вербува военен министър от правителството на Франция. Синът бързо се преориентира след .демократичните" промени и светкавично се свързва с американските тайни служби по време на дипломатическия си мандат в Белград.
  "Преди да дойде на работа в посолството, първо се отбиваше при американците", твърдят колеги на Марин Райков, възмутени от бруталната му "измяна" на татковите "идеали" и на тайните служби на Живковия режим.
  Още не хванал микрофона, новият премиер на България ни заля с помия от измамни обещания за стабилност и европейски хоризонти.
  Каква Европа, какви пет лева?
  Този "троянски кон" на Вашингтон, който бе курдисан на държавното кормило, сега се опитва да флиртува с протестиращите българи, но трудно скрива вълчата гримаса на послушния копой, нагърбил се със задачата да ни закове завинаги в геополитическата орбита на американските си господари.
  Скъпи наши сънародници, пред очите ни се извършва поредната грандиозна политическа измама, насочена срещу националните интереси на Отечеството. Нека бъдем нащрек, враговете на държавата се опитват да измъкнат властта от ръцете на суверена и да я връчат на новите чужди наемници.
  Спасението на България обаче е все още в нашите възможности и ние ще ги използваме изцяло в служба на свободното и независимо Отечество.
  15.03.2013 г.
  Стефан Солаков

 • 10
  cinik avatar :-|
  cinik

  За електронното правителство може наистина да се пусне една гореща линия или форум за сигнали, къде все още се налага хората да плащат държавни такси с банкови бордера и 4-5 лева банкова такса. И накрая да се съобщи, колко сигнали (надявам се всичките) са решени положително.

  Може да се започне децентрализирано с изграждането на базите данни с документи, с уговорката за прост интерфейс. Примерно за дипломите от ВУЗ на 1 милион висшисти и гимназия на 2-3 милиона среднисти може междувременно да се почне с архивирането и описа, защото каквото и правителство да се прави, такъв архив ще е нужен. Това важи и за други масиви документи. Ако накрая не могат да ги вържат или доставчикът на четеца обжалва процедурата, тогава може да бъдат пуснати външни фирми да предлагат услугата. Както виждаме, за изипей не е проблем да отидеш в софийското Фантастико и да си платиш такса смет за Шумен, заедно с тока за вилата във Владо Тричков.

  Може доста процеси да бъдат обърнати по финландския пример, данъкоплатецът да получава извлечение какъв персонал е наел и какво има да плаща съгласно наличната в НАП информация, а не да предекларира всеки месец неща, по които няма промяна. Това важи особено за Д1 в НАП, където семейни фирми с постоянен от години персонал хранят по един счетоводител само заради подаването на такива еднакви бумаги. И като се направи нещо да е сложно, проблемите започват. Миналата година сайтът на НАП не работи няколко пъти, сега имаме месец без приета Д1 и засегнатите трябва да доказват, че не са камила, за да си вземат майчинските или излезнат в пенсия. Трудно ли е да се получава по мейла "в този месец имате декларирани това и това, ако има промяна, не забравяйте да я отразите".

  Там, където базите данни не работят, работата личи от 1 километър. Примерно колосалният брой изоставени бракми на трупчета по улиците. Явно никой не знае нито кой е собственик, нито дали плаща данъци (явно не, щом не бърза да я отпише). Примерно епидемията фалшиви винетки. Защо трябва да са на листче, толкова ли не може парите да се внасят по номера на колата, още повече че има камери, които разчитат номера автоматично и могат да правят веднага справка, има ли срещу този номер платена винетка. По една такава камера на изходите на градовете и край с неплащането както на винетка, така и на гражданска отговорност, така и избягването на технически преглед, така и местните данъци, където половината автомобили в държавата не са декларирани в общината.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал