Главният прокурор поиска лиценза на ЧЕЗ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Главният прокурор поиска лиценза на ЧЕЗ

Сотир Цацаров обяви, че Върховната административна прокуратура предлага две действия срещу ЧЕЗ - имуществени санкции и отнемане на лиценза.

Главният прокурор поиска лиценза на ЧЕЗ

Енергийният регулатор ще сваля още цените на тока, като занижи допустимата рентабилност на енергийните търговци

Стефан Антонов
8544 прочитания

Сотир Цацаров обяви, че Върховната административна прокуратура предлага две действия срещу ЧЕЗ - имуществени санкции и отнемане на лиценза.

© Анелия Николова


Този път главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да отнеме лиценза на електроразпределителното дружество на ЧЕЗ. Причината е проверка на Върховната административна прокуратура в енергийния регулатор, която е установила масови нарушения в периодите, за които дружеството отчита консумацията на електроенергия и така определя крайните сметки за ток. Прокуратурата се зае със столичното дружество още на 19 февруари, като на същата дата тогавашният премиер Бойко Борисов заяви, че "в рамките на деня ще бъде отнет лицензът на ЧЕЗ".

Нередности и бездействие

Сигналите за нарушенията са направени от недоволни клиенти, но регулаторът не е проверил нито един от тях. "Вследствие на резултатите Върховната административна прокуратура е отправила две предложения до комисията. Първото е да се осъществят административнонаказателни процедури по налагане на имуществени санкции за всеки отделен случай на констатирано такова нарушение. А второто е да започне процедура по отнемане лиценза на това ЕРП", коментира главният прокурор пред bTV. 

Часове след неговото изказване от ЧЕЗ реагираха, като разпространиха писмо до медиите, с което уверяват, че коректно изпълняват лицензионните си задължения. "Оказваме пълно съдействие на прокуратурата, НАП и всички останали проверяващи органи и очакваме да бъдем уведомени по законоустановения ред и в законоустановения срок за резултатите от тях", уверяват от компанията. От ЧЕЗ заявяват още, че спазването на законите, в т.ч. данъчните, е върховен принцип за компанията, който не подлежи на коментар. 

Освен ЧЕЗ Цацаров нападна остро и регулаторната комисия, констатирайки, че тя не е работила като регулатор, а като регистратор, и визира безкритичното отношение, с което ДКЕВР е признавала неоправдани разходи на енергийните разпределители, които са включвани в крайните сметки за електроенергия.

Въпрос на рентабилност

Същевременно регулаторът обеща да понижи цената на тока от първи юли, като заложи по-ниска норма на възвращаемост на капитала за ЕРП. От 2008 година тази норма е 12%, а в първите три години след приватизацията на компаниите е била 16%. С колко ще бъде понижена от средата на годината обаче не се казва. 

Възвращаемостта на капитала показва каква част от първоначалната инвестиция в една компания се изплаща в рамките на една година.

Механизмът, на който регулаторът разчита, за да свали цената на тока, е, като заложи по-ниска норма на възвращаемост, всъщност да понижи допустимата печалба, което ще се постигне с по-ниски цени на продаваната електроенергия при равни други условия. От ДКЕВР обаче не посочиха нито с колко ще бъде понижена нормата за рентабилност от юли, нито с колко това ще понижи крайните цени на електроенергията. Вместо това обясниха, че в Европейския съюз няма изрична регулация за това при каква печалба може да работят енергийните регулатори. В същото време обаче щели да се търсят и други резерви, които да позволят понижаване на цените.

Пред bTV електроразпределителните фирми се защитиха, заявявайки, че нормата на печалбата е само разписан лимит, който никога така и не са достигали. Причината е, че регулаторът не им признава множество фирмени разходи и така те не могат да се покрият чрез сметките за ток.

Фирмите посочиха, че заради непризнаването на отделни разходи постигат норми на възвращаемост, многократно по-ниски от максимално допустимата. За миналата година например тя е била 5% за ЧЕЗ, 3.2% за "Енерго-про" и 5.8% за EVN.

Така електроразпределителните дружества и главният прокурор влязоха в задочен сблъсък на тези, след като те обвиниха регулатора в непризнаване на разходите, а той, обратно – в безкритично регистриране на всеки отделен разход и допускането му в крайните сметки за електроенергия.

В одита е истината

Още в средата на миналата седмица, преди регулатор, прокуратура и енергийните търговци да започнат с публичните спорове и обвинения, новият икономически и енергиен министър Асен Василев обеща международен одит, с който независима чуждестранна институция да посочи реалното състояние на енергетиката и оправдани ли са крайните цени, плащани от бизнеса и домакинствата.

"Ще се види как ценовата структура може да бъде променена", коментира той пред "Нова телевизия" в събота. Самата проверка пък ще се прави с помощта или под наблюдението на Европейската комисия, за да се разсеят съмненията в нейната тенденциозност, допълни вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева.

 
Пламен Стефанов, председател на УС на "Енерго-про":

Невярно е твърдението, че ни се гарантират големи печалби

В момента обществото бива заблуждавано, че с утвърждаването на 12% норма на възвращаемост имаме гарантирана печалба, а всъщност поради непризнаването на голяма част от нашите разходи за поддръжка на мрежата нашата реална норма на възвращаемост е 3%.

Гочо Чемширов, директор в EVN:

Приходите ни покриват непризнати разходи

По този начин онези оперативни приходи, които дружеството ги е разчело да формират печалба, дружеството ги е използвало за оперативни разходи – за заплати, за горива, за да си изпълнява задълженията.

Зорница Генова, "ЧЕЗ България":

Очакваме международния одит

Международният одит в енергетиката трябва да даде конкретни предложения за подобряване на цялостната ситуация със засягане не само на един участник, а на всички по веригата, така че да се достигне благоприятен резултат за всички потребители.

Този път главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да отнеме лиценза на електроразпределителното дружество на ЧЕЗ. Причината е проверка на Върховната административна прокуратура в енергийния регулатор, която е установила масови нарушения в периодите, за които дружеството отчита консумацията на електроенергия и така определя крайните сметки за ток. Прокуратурата се зае със столичното дружество още на 19 февруари, като на същата дата тогавашният премиер Бойко Борисов заяви, че "в рамките на деня ще бъде отнет лицензът на ЧЕЗ".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

40 коментара
 • 1
  galla avatar :-?
  Γαλλα

  Дано двубоят с ЧЕЗ завърши в полза на потребителите...

  И...свалям шапка на албанските власти, че дадоха отпор на монополиста!

 • 2
  Consumer avatar :-P
  Consumer

  Най-големите измекяри от трите ЕРП-та са ЧЕЗ, факт. Но страшно ми звучи евентуален притежател на лиценз като възможност: ТИМ Разпределение, внимавай какво си пожелаваш!

 • 3
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Дано Цацаров да е открил и указал правно правилните доводи за действие от страна на ДКВЕР....
  Наистина разходите за електроразпределение на ЧЕЗ в2012 година "подскочиха" с 212 млн.лева или почти 60% при почти същото количество разпределена електроенергия...
  Така че ДКВЕР има "върху" какво да поработи.....

 • 4
  geordgeo avatar :-|
  geordgeo

  Кой знае къде по веригата още ни лъжат и ни източват парите... Ама така ще е, защото някой им е позволил (на ЕРП-тата) да си разиграват коня както си искат (най-вероятно ДКЕВР)...
  Мисля си, че това ще продължава и за в бъдеще, язък за протестите на хората...

 • 5
  aaa avatar :-|
  aaa

  Дано Цацаров, проявява еднакви стандарти и да поиска лиценза и на енерги про, собственост на тим неофициално, нали това искат хората :)

 • 6
  superbg avatar :-P
  superbg

  Чудесна новина!
  Това май е една от първите победи на гражданското общество у нас след 1995 г.
  ЧЕЗ имат много грехове за изкупуване и заслужават повече от отнемане на лиценза.

 • 7
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  До коментар [#6] от "superbg":
  Все от някъде трябва да се почне. Само да не спре до там. Чакам наказателно преследване на тези от ДКЕВР

 • 8
  pen4o avatar :-|
  Daniel Ivanov

  Опаа, става интересно.
  Дали наистина институциите в страната се задвижват, или отново зад фасадата на добрите намерения се кроят тъмни сделки?

 • 9
  Consumer avatar :-P
  Consumer

  Ами ако е поредното кухо pr-изявление?

 • 10
  eskimos avatar :-|
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X

  Браво на Цацаров!

  Този поне се опитва да свърши някаква работа, сега да изчакаме становището на ДКВР!

  Не сме забравили, че иска наказание на Кокинов!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.