🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Притокът на чужди инвестиции се забавя

Данните от платежния баланс за януари са изкривени от еднократни ефекти и не дават ясен сигнал за икономиката

През тази година България няма да е под натиск да изплаща стари задължения, трупани в годините преди кризата, смятат повечето анализатори.
През тази година България няма да е под натиск да изплаща стари задължения, трупани в годините преди кризата, смятат повечето анализатори.
През тази година България няма да е под натиск да изплаща стари задължения, трупани в годините преди кризата, смятат повечето анализатори.    ©  Юлия Лазарова
През тази година България няма да е под натиск да изплаща стари задължения, трупани в годините преди кризата, смятат повечето анализатори.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Платежният баланс за януари не дава твърде ясни сигнали за развитието на икономиката, тъй като е силно изкривен от еднократни фактори. От една страна, дефицитът по текущата сметка се свива до съвсем минимални стойности, но това се дължи до голяма степен на сравнението с миналия януари, когато заради студеното време имаше блокирани търговски връзки. От друга, по финансовата сметка минусът е по-голям, но това може да се обясни с падежа на емисията глобални облигации на 15 януари.

Все пак от публикуваните в петък данни от БНБ личи, че ако се погледне не само за месеца, а за година назад, някои от негативните тенденции продължават. Търговският дефицит се увеличава, притокът на преките чуждестранни инвестиции се забавя, а отливът на портфейлни инвестиции се изостря.

Пресъхване на инвестициите

През януари в България чуждестранните компании са инвестирали 31.4 млн. евро, сочат първоначалните данни на централната банка. Въпреки че те са предварителни и често търпят ревизии, динамиката на чуждите инвестиции вече изпраща два притеснителни сигнала. Първо, обемът на инвестициите е с една трета по-нисък от този, който сочеха предварителните данни за миналия януари – 44 млн. евро, и, второ, с натрупване за изминалите дванадесет месеца те са 1.18 млрд. евро, или с 20% по-малко в сравнение с общите инвестиции за предходните 12 месеца.

Преките чуждестранни инвестиции са важни за България, защото освен канал за увеличаване на заетост производствения капацитет те осигуряват на икономиката и ноу-хау, с което да се увеличава самата й производителност.

Самото им намаление може да се окаже временно и да е по независещи от България причини, но е сигнал за това, че развитието на икономиката може да се забави.

Такива прогнози вече направи служебният министър на финансите Калин Христов, според когото растежът на българската икономика през тази година ще е между 1 и 1.5% при основен сценарий на предишното правителство 1.9%.

Райфайзенбанк България пък занижи прогнозата си за растеж от 1.5% на между 0.5 и 1%, като основните причини за по-предпазливите очаквания са състоянието на икономиките от еврозоната (там се насочват почти 60% от българския износ, а и тези държави са основен източник на преки чуждестранни инвестиции), а втората причина бе политическата криза в България и несигурността за икономиката, която носи евентуалното й проточване след парламентарните избори през май.

За какво да внимаваме

Увеличението на износа през януари е 23.9% спрямо същия месец на миналата година до обща стойност 1.8 млрд. евро и ако тенденцията се запази през останалите месеци от годината, българската икономика ще може да се възползва от нов подем във външното търсене. Този сценарий обаче далеч не е сигурен, защото повечето прогнози сочат забавено развитие на еврозоната поне през първата половина на годината, а освен това двуцифреният ръст на износа е спрямо много ниската база на миналия януари.

Ако дефицитът по текущата сметка се разглежда само за януари, свиването е цели 25 пъти – от 253 млн. евро до 10.9 млн. евро. Причината за това обаче е силният износ, за който няма сигурност дали ще продължи да се развива със същите темпове.

Салдото по текущата сметка е един от много следените показатели за българската икономика, тъй като хроничният дефицит, ако не е покрит с приток на инвестиции, може да постави валутния борд под натиск. Разрез на данните за последните дванадесет месеца (февруари 2012 г. – януари 2013 г.) пък показва увеличение на дефицита по текущата сметка от 133% до 285 млн. евро.

По-високият дефицит по текущата сметка означава, че валутните разходи за внос нас стоки и услуги надхвърлят приходите, които осигурява износът. Това означава, че вътрешното търсене отново се събужда, което ще е положителен сигнал, ако се доминира от внос на инвестиционни стоки – машини и оборудване. Обратно – увеличението на вноса вследствие на поскъпнали енергийни суровини или на засилен внос на потребителски стоки би означавало, че българската икономика губи конкурентоспособност.

Краен резултат

Финансовата сметка на платежния баланс също показва противоречиви сигнали според периода, за който се разглеждат нейните резултати. Тя отразява резултата между притока и изтеглянето  на капиталови потоци от България и за януари е с дефицит от 1.1 млрд. евро, а това е над четири пъти по-голям дефицит спрямо миналия януари (230 млн. евро).

Той обаче вероятно е основно заради погасяването на емисията глобални облигации за над 800 млн. евро, от които немалка част се държаха от чужди банки. За последните 12 месеца има излишък от 1.33 млрд. евро при излишък от 297 млн. за предходните, но това число пък включва и новата емисия дълг от миналото лято, която беше пласирана навън.

Това означава, че дефицитът за януари все още е по-скоро изключение от тенденцията. На такова мнение са и повечето анализатори, според които през тази година България няма да е изложена на натиск да изплаща стари задължения, трупани преди кризата.

10 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  dekster avatar :-P
  КЛЮЧАРЪ
  • - 11
  • + 18

  "Това означава, че вътрешното търсене отново се събужда, което ще е положителен сигнал, ако се доминира от внос на инвестиционни стоки – машини и оборудване."

  Откога го чакам този момент, когато инвестициите в технологии и машини ще са повече от харчлъка за кебапчета, бира и чалга. Еееееех, мечтиии...

  Сещам се и за един скорошен премиер, бивша мутра, който вместо да обясни, че добрата транспортна инфраструктура подпомага икономическото развитие и подобрява условията за инвестиции и т.н., каза че "с тая магистрала софиянци ще стигат за четири часа до морето". Ето на това ниво си остава мисленето на мат'ряла, част от който са и родните инвеститори.

  Нередност?
 • 2
  superbg avatar :-|
  superbg
  • - 4
  • + 14

  Ами кой нормален инвеститор ще иска да инвестира в страна, раздирана от социални протести и недоволства?
  Те инвеститорите да не са мазохисти или комарджии???

  Накрая само като утихне парламата да не излезе че справедливо протестирайки срещу едни мръсници, без да се усетим сме преминали една малка, едвам забележима линия и сами сме се прецакали.

  Нередност?
 • 3
  jmk53552330 avatar :-|
  Сара
  • - 9
  • + 6

  Кой е този, дето ще иска да инвестира в държава която е собственост на Мафиа?

  Нередност?
 • 5
  oserv avatar :-|
  Patilan
  • - 3
  • + 5

  До коментар [#1] от "КЛЮЧАРЪ":


  [quote#1:"КЛЮЧАРЪ"]Сещам се и за един скорошен премиер, бивша мутра, който вместо да обясни, че добрата транспортна инфраструктура подпомага икономическото развитие и подобрява условията за инвестиции и т.н., каза че "с тая магистрала софиянци ще стигат за четири часа до морето". Ето на това ниво си остава мисленето на мат'ряла, част от който са и родните инвеститори.[/quote]

  Айде айде, без толкова негативизъм. ББ можеше просто да ги изхарчи предизборно за пенсии - точно както предишните правителства. Вместо това направи , или поне се опита да направи каквото трябва.

  А това какво говори.... това се опрделя единствено от мат'ряла.

  Нередност?
 • 6
  mooner avatar :-|
  mooner
  • - 2
  • + 5

  До коментар [#5] от "Patilan":
  Виж сега, пенсионерите нема да му върнат 5% под масата. А освен пътища (колкото Станишев btw), има десетки неща, които можеха да се реформират.

  Нередност?
 • 7
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ
  • + 6

  До коментар [#5] от "Patilan":

  Патилане, бъркаш, кинтите за магистрали са целеви евро-субсидии, няма как да отидат за пенсии.

  Нередност?
 • 8
  rkirov avatar :-P
  rkirov
  • - 1
  • + 1

  Просто не остана политик за купуване :) .
  Сега като влязат нови лица в политиката пак ще текнат "инвестициите" :)

  Нередност?
 • 9
  batevale avatar :-|
  batevale
  • + 1

  Естествено е това забавяне.Докато се оформят лобитата в законодателната власт...

  Нередност?
 • 10
  batevale avatar :-P
  batevale
  • + 1

  До коментар [#3] от "ivanivanov123._":

  Ами негов "колега" от другаде

  Нередност?
Нов коментар