Новият брой:
Служебната президентска република

Втора работна група за столичната топлофикация - решения още няма

Новият икономически министър сформира работна група, която да провери "Топлофикация-София"

Крайният срок, в който експертите от първата работна група трябва да дадат своите предложения за развитието на дружеството, е 20 март.
Крайният срок, в който експертите от първата работна група трябва да дадат своите предложения за развитието на дружеството, е 20 март.
Крайният срок, в който експертите от първата работна група трябва да дадат своите предложения за развитието на дружеството, е 20 март.    ©  Капитал
Крайният срок, в който експертите от първата работна група трябва да дадат своите предложения за развитието на дружеството, е 20 март.    ©  Капитал

В края на февруари кметът на София Йорданка Фандъкова направи няколко предложения до Столичния общински съвет, които да подобрят работата с клиенти. Те бяха приети, но беше създадена работна група, която да реши какви промени да настъпят, така че абонатите да плащат реално потребяваното. Крайният срок за това изтича в сряда, но до момента конкретен отговор няма.

Сега ще бъде назначена втора работна група, само че този път от служебния министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев. Тя започва работа в сряда, като на базата на междинният доклад от първата група и предложенията на Столичната община ще реши дали да бъдат направени изменения в нормативната уредба за дейността на дружеството. Но кога ще се случи това, все още не е ясно. "По думите на министъра резултатите ще дойдат в максимално кратък срок, но да не забравяме, че във вторник за първи път му предоставих нашите предложения", каза Йорданка Фандъкова след среща с икономическия министър.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  kalnik avatar :-|
  Калник
  • + 1

  "В момента според действащата нормативна уредба количеството енергия за топла вода не се измерва, а се определя на базата на специфичен разход на топлина за загряване на кубичен метър студена вода."

  Много правилно. Законите на физиката не са като законите на България - тях не можеш да ги заобиколиш. Разбира се, има известна неточност свързана с това, че може би не се отчита температурата на студената вода, но тази на топлата би трябвало да е сравнително постоянна. По-точно би било да се монтира реален топломер в абонатната станция, който да мери количеството енергия реално употребена за подгряване на водата. След това разпределението между абонатите може да се направи на база показанията на водомерите, защото те отчитат реална консумация (в рамките на точността си, разбира се).

  Но това е преливане на пусто в празно. През зимата топлата вода е около една шеста от сметката ми за парно. Не мисля, че може да има сериозно намаление от там. Пък и начисляването на потребена енергия за подгряване на вода е потенциално по-точно от това за отопление, тък като т.нар. топломери по радиаторите не мерят реално потребена енергия (за разлика то водомерите). Сметките са едно към гьотере по някакви формули, до които не знам дали обществото има достъп. Мен много повече ме съмнява изчисляването на енергията за отополение, отколкото за топла вода. Въвеждането на уреди за дистанционно отчитане няма да промени това, тъй като просто ще позволи месечно отчитане, а няма да подобри точността на отчитане.

  Нередност?
 • 2
  sirano avatar :-|
  Дон Кихот
  • + 4

  До коментар [#1] от "Калник":
  "След това разпределението между абонатите може да се направи на база показанията на водомерите, защото те отчитат реална консумация (в рамките на точността си, разбира се)."

  А как ще се отчита фактът, че темчпературата на водата на горните етажи е по-ниска от тази на апартаментите, близо до абонатната станция? И фактът, че за да стигне топлата вода до отдалечените абонати, след като няколко часа не е ползувана, трябва да изтече достатъчно голямо количество вода,у която се води топла, но на практика не е ?


  Нередност?
 • 3
  kalnik avatar :-|
  Калник

  До коментар [#2] от "Дон Кихот":

  И за двата "факта" причината е липсата на изолация на тръбите от абонатната станция до апартаментите. Ако не сте съгласен с това твърдение, моля посочете физическия принцип, чрез който водата изстива, докато се качи по етажите.

  Така че тръбите трябва да се изолират за да се намалят загубите. Разбира се, никоя изолация не е идеална, така че този проблем ще съществува просто в по-малка степен. Във всеки случай, загубената по тръбите след абонатната станция топлина е произведена и доставена до абонатната станция. Би било нечестно да искаме сметката за нея да се поеме от производителя. Напълно в реда на нещата е да е за сметка на потребителя, за да имаме стимул да инвестираме в намаляване на загубите и разхищенията в нашата част от инсталацията. А прозиводителят да си отговаря за инсталацията да абонатната станция. Кофти, но е така. Иначе не бихме имали моралното право да изискваме от ЕРП да си намаляват загубите, защото загубите трябва да се поемат от, например, НЕК.

  Нередност?
 • 4
  gospodin avatar :-P
  Г-н D
  • + 5

  Какво има да й проверяват на Топлофикация?!
  Трябва да я номинират за Нобел по икономика, защото при положение, ча от години повече от половината й криенти не плащат, тя продължава не само да съществува, а е и на счетоводна печалба...

  Нередност?
 • 5
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити
  • + 1

  Втора, трета, все тая. Някой трябва просто да седне, да поработи разумно и да направи Топлофикация печеливша .

  Нередност?
 • 6
  chip avatar :-P
  chip

  Абе идва пролетта, а тя като дойде, забравяме за зимните неволи със сметките... до другата зима... И така докато Топлофикация съществува...

  Нередност?
 • 7
  kamendc avatar :-|
  Камен

  [quote#5:"Нефертити"]Някой трябва просто да седне, да поработи разумно и да направи Топлофикация печеливша . [/quote]

  Е то много лесно ще се направи печеливша - който не плаща 3 месеца, спира му се парното. То на индивидуален абонат не може да се спре, но например ако в сградата 30% не плащат, спира се на цялата сграда. Да се оправят комшиите един с друг, нали са етажна собственост.
  Като се погреят една зима на дърва или на духалка, сами ще се включат пак и ще си плащат.
  А те вместо това им опрощават стари сметки. Ама така се печелят гласове.

  Нередност?
Нов коментар